Konu Anlatım Haberleri

Kütüb-i Sitte nedir? Önemi nedir? İçerdiği eserler hangileridir?

Hadisler Hz. Muhammed’e (S.A.V) atfedilmiş olan, onun söylediklerini, eylemlerini, onayladıklarını ve sıfatlarını içeren bilgiler olarak tanımlanır. Bu alanda alim kabul edilen kişiler, hadislere sahabe ve tabii olanların sözlerini ve eylemlerini de ekleyerek hadisleri zenginleştirmişlerdir. Ancak bunlar kaynak açısından farklı değerlendirilirler.

Egitim

Kültür kısaca nedir? Kültür değişimi nasıl gerçekleşir?

Tarihsel gelişimler içinde aynı toprak parçasını paylaşan, o toprak parçasının üzerinde hep birlikte ve belli kurallar ve uyum içinde yaşayan, ortak bir uygarlığı bulunan, yaşamlarını sürdürebilmek için iş birliği yapan insanların tamamı toplum olarak tanımlanır.

Egitim

Kolonicilik nedir? Etkileri nelerdir? Hangi coğrafyalarda yayılmıştır?

Tarih boyunca çeşitli topluluklar oluşmuş, devletler kurulmuş ve farklı yönetim biçimleri ile yönetilmişlerdir. Devletlerin yayılma ve sınırlarını genişletme hedeflerine bağlı olarak çeşitli politikalar geliştirilmiş ve uygulanmıştır.

Egitim

Kofaktör nedir? Önemi nedir? Kofaktör ve koenzim arasındaki farklar nelerdir?

Biyokimya bitkilerin, hayvanların ve mikroorganizma şeklindeki tüm canlıların yapısında bulunan kimyasal maddeleri ve canlıların yaşam süreleri boyunca devam eden kimyasal süreçlerini inceleyen ve araştıran bir bilim dalıdır. Amacı her şeyden önce hücrenin temel bileşenlerin çözümlemelerini yapmaktır.

Egitim

Konu Anlatım

Konu Anlatım Hakkındaki Haberler Mynet'Te. Konu Anlatım Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'Te Takip Edin.

Kitle iletişim araçları nedir? Kitle iletişim araçlarının gelişim süreci

Tarih boyunca gelişen insanlık ve ilerleyen teknoloji kitle iletişim araçlarını meydana getirmiştir. Bu araçlar da zaman içinde gelişmiş ve çeşitlenmiştir. İnsanlar arasındaki iletişim ihtiyacından doğan çeşitli kitle iletişim araçları ihtiyaca ve imkanlara göre ilerleyerek bugünkü son haline ulaşmıştır.

Egitim

Kast sistemi nedir? Özellikleri nelerdir? Nasıl işler?

İnsanlar arasında çeşitli özellikler nedeni ile yapılan ayrımlar tarihte farklı dönemlerde farklı topluluklarda ve ülkelerde olsa da genel olarak ortak noktaları bulunan bir durumdur. Sosyal sınıflar, çeşitli nedenlere bağlı olarak yüzlerce yıldır ayrışmakta ve insanlar bazı özelliklerine göre değerlendirilmektedir.

Egitim

Kişisel özellik nedir? Kişilik oluşumunda davranışlarımızı hangi faktörler belirler?

Her insan farklı özelliklere sahiptir. Bu özelikler bazen genlerden gelir bazen de çevresel etkiler nedeniyle oluşur. İnsanların olumlu ya da olumsuz özellikleri, travmaları, alışkanlıkları ya da çeşitli karakteristik durumları olabilir. Tüm özellikler farklı nedenlere bağlı olarak oluşmuş ve gelişmiştir.

Egitim

Kalıp yargı nedir? Etkileri nelerdir? Kalıp yargılardan kurtulmak mümkün müdür?

Dünya nüfusu arttıkça farklı bakış açıları ve fikirler de artmakta, çeşitlenmektedir. Her insana özgü farklı görüşler ve bakış açıları olabilir. Ancak insanların kendileri ile aynı şeyleri düşünmeyen, aynı fikirde olamayan insanları dinlemesi de son derece önemlidir. Aksi takdirde iletişimsizlik doğar.

Egitim

Kahraman bakış açısı nedir? Önemi nedir? Metinleri nasıl zenginleştirir?

Edebi metinlerde, öykü, roman ya da dramatik eser gibi farklı türlerde olması fark etmeksizin etkileyici olmak yazarların asıl hedefleri arasındadır. Yazarlar duygu, düşünce, olay ya durumları okuyucuya aktarırken çeşitli yöntemlere ya da tekniklere başvurabilir. Bu yöntem ve teknikler anlatımı güçlendirecektir.

Egitim

İstimalet politikası nedir? Amaçları nedir?

Günlük konuşma dilinde kullanılan ya da eski Türkçe olarak kabul edilen birçok kelimeyle birlikte yabancı kökenli kelimeler de Türkçe kelime dağarcığının zenginliğinin açıklaması olarak gösterilebilir. Farklı dillerden gelip yerleşmiş birçok kelime zaman içinde Türkçeleşmiştir ya da halk arasında kullanılmaktadır.

Egitim

İskan politikası nedir? Tarihte iskan politikalarının etkileri nelerdir?

Türkçe'de farklı dillerden gelip yerleşmiş ve zaman içinde söyleniş biçimlerinin aldıkları değişiklikler ya da geçirdikleri dönüşümlerle Türkçeleşmiş birçok kelime yer alır. Arapça ve Farsça gibi çeşitli dillerden gelip dilimize yerleşen kelimelerden biri de iskan kelimesidir ve birden fazla anlama karşılık gelir.

Egitim

İrsal-i mesel nedir? İrsal-i mesel örnekleri nelerdir?

Edebi metinlerde anlatıma güç kazandırmak için yazar tarafından uygun anlatım biçimleri, yöntemleri ve yardımcı teknikler kullanılır. Bu sayede hem anlatım daha da güçlendirilir hem de roman ya da öykü olması fark etmeksizin edebi metin zenginleşir.

Egitim

İrrasyonel sayı nedir? Rasyonel ve irrasyonel sayılar arasındaki farklar nelerdir?

Matematik biliminde sayılar farklı kümeler içinde sınıflandırılmışlardır. Farklı sayı türlerinin her biri farklı özelliklere sahiptir ve işlemlerde çeşitli görevleri bulunur. Sayılar ayrıca kendi aralarında sayısal sistem adı verilen bir sistemle de birbirlerinden ayrılırlar.

Egitim

İlahi bakış açısı nedir? Özellikleri nelerdir? Nasıl bir etki yaratır?

Edebi türde metinlerde çeşitli anlatım türlerine, tekniklerine ve yöntemlerine başvurulur. Tüm bunların amacı yazılan metni hangi türden olursa olsun daha güçlü bir hale getirmektir. Yazar düşüncesini, duygusunu, karakterlerini ve aktarmak istediği olayları okuyucusuyla en etkileyici biçimde anlatmayı hedefler.

Egitim

İklim nedir? İklimi belirleyen temel faktörler nelerdir? Farklı iklim tipleri

Hava bilgisi ya da meteoroloji atmosferde gerçekleşen hava olaylarını, nasıl oluştuklarını, gelişmelerini, nedenlerini, sonuçlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Hava olaylarının canlılar üzerindeki etkisini ve dünyada doğuracağı tüm sonuçları araştırır. Dünyadaki atmosferin her türden fiziksel, kimyasal ve dinamik durumunu inceler.

Egitim

İç çözümleme nedir? Karakterlerin iç dünyası nasıl yansıtılır? İç çözümleme örnekleri

Romanlarda, öykülerde kurgusal özelliği bulunan tüm yazı türlerinde farklı anlatım teknikleri, yöntemler ve yardımcı ögeler kullanılır. Bu sayede anlatılmak istenen durum, olay, düşünce ya da duygular daha derinlikli olarak verilir. Böylece okurun karakterlerle özdeşleşmesi ve eseri sürükleyici bulması sağlanır.

Egitim

İç monolog nedir? Tekniği nasıl kullanılır? İç monoloğun metinlere katkısı nedir?

Öykü, roman gibi farklı yazı türlerinde bir duyguyu, bir düşünceyi ifade etmek, bir olayı, durumu aktarmak, okura sürükleyici bir eser sunabilmek için karakterleri her boyutu ile tanıtabilmek adına çeşitli yöntemler ve teknikler kullanılır. Bu teknikler farklı amaçlara hizmet eder.

Egitim

İaşecilik nedir? Osmanlı ekonomisinde rolü nedir?

Birçok devlet ve topluluk tarafından kullanılan iaşecilik, Tanzimat döneminden önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmış olan bir tür sistemdir. Peki, Osmanlı ekonomisinde iaşeciliğin rolü nedir?

Egitim

Homeostazi nedir? Homeostazinin bozulması hangi sorunlara yol açar?

Hücre, bir organizmanın işlevsel ve yapısal özellikleri bulunan en küçük birimidir. Bu kelime, Latince dilinden gelen ve Türkçesi küçük odacık olan celulla kelimesinden türemiştir. İç kısmında boşaltım, beslenme, solunum ve sindirim gibi çeşitli yaşamsal etkinlikler meydana gelir.

Egitim

Hidrografya nedir? Önemi nedir? Hidrografik haritalar nasıl oluşturulur?

İnsan sistemlerini ve yeryüzünü araştıran bilim coğrafya, araştırdığı konular arasındaki ilişkiyi de inceler ve sorgular. Son derece geniş bir çalışma alanı olan coğrafya da kendi arasında alt dallara ayrılır. Yunanca kökenli olan bir kelimedir ve Türkçe karşılığı yer çizimdir.

Egitim

Heraldik nedir? Tarihte ve günümüzde heraldik örnekleri

Tarih bilimi farklı bilimlerle ya da alt bilim dalları ile birlikte ilerleyen bir bilim dalıdır. Geçmiş aydınlatırken geleceğe de ışık tutan tarih bilimi ile ilgilenen tarihçiler kültürel, sosyal, askeri, siyasi alanda çalışmalar yaparken birçok farklı bilimden yararlanırlar.

Egitim

Hilfü'l-Fudûl nedir? Hilfü'l-Fudûl’ün tarihi önemi nedir?

İslam tarihinde yaşanan çeşitli olaylar, savaşlar ya da kişiler, tarihte derin izler bırakmış ve araştırmacılar sayesinde bugüne ulaşmayı başarmıştır. Tarihçilerin yaptıkları araştırmalar ve vardıkları sonuçlar yazılı kaynaklarla ispatlanarak gerçeklikleri kabul edilmiştir.

Egitim

Hammadde nedir? Farklı endüstrilerde kullanılan hammaddeler nelerdir?

İşleyim, sanayi ya da endüstri, belli zamanlarda ya da sürekli olarak makine ya da benzeri araçlar kullanılarak, bir gücün veya maddenin niteliğini şeklini değiştirerek, toplu üretimde bulunulan etkinlik dalıdır. Bu alanda bir ürünün elde edilebilmesi için bazı bileşenlere gereksinim duyulur.

Egitim

Hakim bakış açısı nedir? Hakim bakış açısı okura ne kazandırır?

Yazılı olarak ifade edilen her tür durum, duygu ve düşünce için farklı anlatım teknikleri ve yöntemleri bulunur. Bir metni hem edebi açıdan güzel ve estetik hem de anlaşılır şekilde yazmak önemlidir. Bu yüzden de farklı tekniklere başvurulur.

Egitim

Göreceli konum nedir? Önemi nedir? Göreceli konum örnekleri nelerdir?

Belli kriterlere göre herkes için aynı olmayan, bir kişiye diğer kişiye göre olduğundan daha farklı olan, kesin olmayan ve kişiden kişiye görüşten görüşe değişen her şey görece olarak ifade edilir. Görece olan her şey zamandan zamana, yerden yere, kişiden kişiye değişiklik gösterdiği gibi varlığı kendinden başka bir şeyin varlığına bağlı olan bir durumdur.

Egitim

Mevali politikası nedir? Hangi dönemde olmuştur? Kime aittir?

Mevali politikası, Emeviler döneminde uygulanan Arap olmayan Müslümanlara yönelik ayrımcı bir yaklaşımdır. Bu politika, Mevalilerin sosyal ekonomik ve dini alanlarda ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesine yol açmıştır. Özellikle vergi uygulamaları ve kamu görevlerinden dışlanma gibi konularla kendini göstermiştir. Mevali politikası, Emeviler döneminde yaygın olup bu durum Emevi yönetimine karşı tepkilerin artmasına ve Abbasilerin yükselmesine zemin hazırlamıştır.

Egitim

Futuvvetname nedir? Önemi nedir? Futuvvet anlayışı toplumda nasıl şekillenir?

Bir öğreti, bir inanç, bir kültür olarak kabul edilen ve tanımlanan tasavvuf içinde çeşitli kavramlar bulunur. Süfizm ya da süfilik olarak da bilinen tasavvuf, kelime olarak Farsça kökenlidir. Kökenlerinin neye dayandığı konusunda net bir bilgi açıklanmamıştır. Ancak bu konuda çeşitli anlatılar vardır.

Egitim

Genotip nedir? Genetik çeşitlilikte genotipin rolü nedir?

Herhangi bir canlı varlıl organizma olarak da ifade edilir. Aynı zamanda canlı bir varlığı meydana getiren organların ve ögelerin tümü de organizma adı ile anılır. Organizmaların çeşitli özellikleri bulunur. Hem birbirleri ile hem de çevreleri ile etkileşimleri, üremeleri, beslenmeleri gibi durumlar bilimler aracılığı ile takip edilir.

Egitim

Fosforilasyon nedir? Fosforilasyon mekanizması nasıl işler?

Kimya biliminin incelediği ve araştırdığı çeşitli konular bulunur. Bilimsel ilerleme adına önemli çalışmalar olan bu çalışmaların her biri farklı bir amaç ve bunlara bağlı olarak meydana gelen sonuçlar içerir. Farklı süreçler yaşanır ve mekanizmalar belli mantıklarla işler. Tüm bu faaliyetler kimya biliminin alanına girer.

Egitim

Fenotip nedir? Genotip ile fenotip arasındaki ilişki nasıldır?

Canlı bir varlığı oluşturan ögelere ya da herhangi bir canlı varlığa organizma adı verilir. Organizmalar ya da canlılar ekolojide ve biyoloji alanlarında uyumlu olarak sürdürülebilen en basit yapı molekülerinin birleşmesi ile oluşur. Çevrelerine uyum sağlama, kalıtım ve üreme gibi ortak özelliklere sahiptir.

Egitim

Epirojenez nedir? Yeryüzü şekillerini nasıl etkiler? Epirojenik hareket örnekleri

Yerkürenin en dış bölümünde yer alan yapıya yer kabuğu, taş küre ya da litosfer adı verilir. Yer kabuğu karalarda daha kalınken okyanus tabanlarında daha ince olur. Kimyasal yoğunluğu ve bileşimi birbirlerinden farklı olan iki farklı kısımdan oluşur. Bunlardan biri granit diğeri de bazalt bileşimindeki kayaçlardan oluşur.

Egitim

Entüisyonizm nedir? Entüisyonizmin felsefedeki yeri nedir?

Kavramlar nesnelerin veya olayların ortak kabul edilmiş olan özelliklerini içine alan ve bir ortak isim altında toplanmasını sağlayan genel tasarımlardır. Soyut ve gerçek dünyada yeri olmayan kavramlar benzer olan insanları, olayları, fikirleri ve bunun gibi durumları sınıflandırmak için kullanılır.

Egitim

Endositoz nedir? Madde hücre içine nasıl alınır? Endositoz tipleri

Bir canlının işlevsel ve yapısal özellikler gösterebilen en küçük birimine hücre adı verilir. Hücre kelimesinin kökeni Latince dilinde küçük odacık anlamına karşılık gelen "cellula" kelimesidir. Boşaltım, beslenme, solunum ve sindirim hücre içinde gerçekleşen yaşamsal faaliyetlerdir.

Egitim

Ekzositoz nedir? Madde hücreden dışarı nasıl taşınır? Hangi organeller görev alır?

Hücre, bir canlının işlevsel ve yapısal özellikler gösterebilen en küçük birimidir. Bu kelime Latince kökenli bir kelimedir ve Latince dilindeki Türkçe karşılığı küçük odacık olan "cellula" kelimesinden gelir. Bilim insanı Robert Hooke tarafından üretilmiş olan bir kelimedir. Sindirim, solunum, beslenme gibi yaşam faaliyetleri hücre içinde gerçekleşir.

Egitim

Eksiltili cümle nedir? Nasıl kullanılır? Eksiltili cümle örnekler

Tümce ya da cümle bir soru, ünlem, bir ifade ya da emri dile getirmeye yarayan, kendi başına anlamlı sözcükler dizisi olarak tanımlanır. Yan cümlecikler kullanılarak bazen ana cümleler pekiştirilir ya da genişletilir. Farklı özeliklerine göre çeşitli cümle türleri bulunur.

Egitim

Ekosistem nedir? Farklı ekosistem tipleri nelerdir?

Canlıların hem fiziksel çevreleri ile hem de kendi aralarında ilişki içindedirler. Bu ilişkileri inceleyen ve araştıran bilim dalı ekoloji ya da doğa bilimi olarak isimlendirilmiştir. Ekoloji kelimesi Yunanca'dan gelir. Diğer birçok bilimle de yakından ilişkili bir bilim dalıdır. Alt dal olarak biyolojiye bağlıdır.

Egitim

Duyu aktarımı nedir? Nasıl gerçekleşir? Duyu aktarımında hangi faktörler etkilidir?

Son derece geniş bir kelime hazinesine ve zenginliğe sahip olan Türkçe dilinde dil bilgisi kurallarına uymak doğru ifade etme ve doğru yazma konusunda son derece önemlidir. Dil bilgisi kurallarının yanı sıra konuşmaların ve yazılanların bazılarının kullanıldığı alanlara da dikkat edilmelidir.

Egitim

Dirlik sistemi nedir? Toprak yönetiminde nasıl uygulanmıştır? Tarihi etkileri nelerdir?

Dirlik sistemi (Tımar sistemi), başta Anadolu Selçuklu Devleti ve Büyük Selçuklu Devleti olmak üzere birçok eski Türk devletinde uygulanmış olan bir sistemdir. Osmanlı İmparatorluğu da bu sistemi uygulamayı devam ettirmeyi doğru bulmuştur. Bu tercihin çeşitli nedenleri bulunur.

Egitim

Denatürasyon nedir? Denatürasyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Proteinler, 1 ya da daha fazla sayıda uzun amino asit artık zinciri içeren büyük biyomoleküller ve makromoleküller olarak tanımlanır. Organizmaların içinde hücrelere yapı ve organizmalar sağlamakla görevlidirler. Bu sayede molekülleri bir konumdan başka bir konuma taşırlar. Bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan polimerler de nükleik asitlerdir.

Egitim

Değerlik elektron sayısı nedir? Nasıl hesaplanır? Kimyasal özellikleri nasıl etkiler?

Atomların ya da iyonların molekülleri, kristalleri ve diğer yapıları oluşturmak için birleştirmesi kimyasal bağdır. Bir elementin atomlarının meydana getirebildiği kimyasal bağların sayısı, değerli ya da değerlik sayısı olarak isimlendirilir. Başka bir açıklama ile bir elementin birleşme becerisi o elementin değerliğidir.

Egitim

Nitel anlam nedir? Örnekleri nelerdir?

Nitel anlam bir kelimenin veya ifadenin taşıdığı özellikleri, nitelikleri veya vasıfları ifade eder. Bir şeyin kalitesini, durumunu veya türünü belirtirken sayısal verilerden ziyade daha soyut unsurları içerir. Nitel anlam genellikle bir şeyin ne olduğunu ya da nasıl olduğunu anlatmaya yönelik kullanılır ve bağlama göre değişebilir. Peki, nitel anlam nedir? Örnekleri nelerdir?

Egitim

Çizgisel hız nedir? Nasıl hesaplanır? Çizgisel hız formülü nedir?

Bir nokta, bir doğru üzerinde eşit zaman aralıkları içinde eşit yollar alıp hızını sabit tutabilir. Bu durumda doğrusal ya da çizgisel hareket elde edilmiş olur. Noktanın mevcut hızı, kat ettiği yolun bu yolu alabilmek için geçen zaman oranını ölçerek bulunur. Düzgün bir doğrusal hareket halinde olan cismi etkileyen güçlerin hareket ivmesi sıfırdır.

Egitim

Kafiye nedir? Kafiye çeşitleri nelerdir?

Çeşitli yazın türleri duyguları, düşünceleri anlatmak için seçilir. Şiir de bu yazın türlerinden biridir. Düz yazı olmayan şiir, sözcüklere farklı anlamlar yükleyerek, semboller ve simgeler kullanarak ve belli kurallar dahilinde yazılan bir türdür.

Egitim

Ötrofikasyon nedir? Aşamaları nelerdir? Neden olur?

Su ekosistemi, karasal ekosistemlerinin aksine, bir su kütlerinin çevrelenmesi yolu ile oluşan bir ekosistemdir. Birbirlerine ve çevrelerine bağımlı olarak hayatta kalan organizma toplulukları su ekosistemleri içinde yaşar. İki ada su ekosistemi türü vardır. Biri tatlı su ekosistemi diğeri ise tuzlu su ekosistemidir.

Egitim

Öyküleme nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Öyküleme örnekleri

Anlatılacak bir olay ya da kavramların nasıl anlatıldığını ifade eden edebiyat terimi olarak anlatım biçimleri ifadesi kullanılır. Farklı türlerde farklı anlatım biçimleri kullanılabilir. Yazarın ifade etmek ya da anlatmak istediğine bağlı olarak farklı anlatım teknikleri tercih edilebilir. Bir olayın anlatımı ve bir düşüncenin anlatımı farklı yöntemler gerektirir.

Egitim

Nicel anlam nedir? Örnekleri nelerdir?

Nicel anlam, bir durum, olay veya nesnenin ölçülebilir ve sayılabilir özelliklerini ifade eden bir kavramdır. Bu anlam somut verilerle desteklenebilen, matematiksel olarak değerlendirilebilen ya da karşılaştırılabilen özellikleri içerir. Nicel ifadeler genellikle sayı, oran, miktar veya hacim gibi ölçülebilir birimler üzerinden açıklanır. Peki, nicel anlam örnekleri nelerdir?

Egitim

Paleontolog nedir? Görevi nedir? Paleontoloji neyi inceleyen bilim dalıdır?

Farklı alanlarda çeşitli incelemeler, araştırmalar ve deneyler yapan çeşitli bilim dalları bulunur. Bu bilim dalları da kendi aralarında alt dallara ayrılır ve sınıflandırmalar yaparak çalışmalar gerçekleştirirler. Paleontoloji bilimi de kendi alanı olan konuda çeşitli araştırmalar yapan bilim dalları arasında yer alır.

Egitim

Potamoloji nedir? Hangi alanlarda kullanılır? Neyi inceler?

Her bilim dalının farklı bir çalışma ve inceleme araştırma alanı vardır. Bir alanı inceleyen bilim dalı da kendi arasında alt dallara ayrılabilir. Genel olarak tüm bilimsel etkinlikleri ve araştırmaları kapsayan, genel konuları içeren bilim dallarının her biri özel bir alana odaklanır.

Egitim

Biyocoğrafya nedir? Biyocoğrafya alanındaki örnek çalışmalar nelerdir?

Fiziki coğrafya, sınıflandırarak incelenen coğrafya biliminin büyük alanları arasında yer alır. İnsan coğrafyasının alanı olan kültürel çevrenin tam tersi olarak biyosfer, jeosfer, hidrosfer, atmosfer gibi doğal çevrelerin süreçlerini ve değişimlerini inceler ve kendi içinde alt dallara ayrılır.

Egitim

Çekirdek yükü nedir? Çekirdek yükü nasıl hesaplanır? Atom yapısını nasıl belirler?

Maddenin yapısını, etkileşimlerini, tepkimelerini, özelliklerini araştıran ve uygulayan bilim dalı kimyadır. Kimya alanında yapılan araştırmalar ve çalışmalar daha geniş bir tanımla maddelerin özellikleriyle, sınıflara ayrılmasıyla, kimyasal tepkimelerle ve benzeri konularla ilgilenir. Atom ve atom çekirdeği de kimya alanına giren konulardır.

Egitim

Bağımsız değişken nedir? Nasıl seçilir? Deney kontrolünde neden önemlidir?

İnsanların kontrolü altında gerçekleşen ve dışarıdan bir etkiye bağlı olarak değişim gösteren her şey değişken olarak adlandırılmıştır. Değişkenler de kendi aralarında farklı özelliklerine göre farklı sınıflara ayrılarak değerlendirilirler.

Egitim

Bağımlı değişken nedir? Nasıl seçilir? Bağımlı değişken örnekleri nelerdir?

Birden fazla değer alan ve değişim yaşayan her şeye değişken denir. En çok fen bilgisi alanında adı geçen değişkenler, kontrol edilme şekiller göz önünde bulundurularak iki farklı sınıfta incelenir. Özelliklerine göre bazı değişkenler bağımlı değişken, bazı değişkenler ise bağımsız değişken olarak anılır.

Egitim

Anorganik kimya nedir? Temel kavramları nelerdir? Anorganik bileşikler

Karbon atomlarını içeren farklı formlardaki maddelerin yapısını, reaksiyonlarını ve özelliklerini bilimsel yollarla inceleyen kimya alt dalı organik kimya olarak isimlendirilmiştir. Organik kimya, organik maddelerin ve bileşiklerin incelenmesinden sorumludur. Tüm yaşamın temelini ve bilinen kimyasalların çoğunluğunu organik bileşikler oluşturur.

Egitim

Anlatım teknikleri nedir? Örnek anlatım teknikleri nelerdir?

Konuşmada ya da yazı dilinde meydan gelen her türde, karşı taraftaki kişiye ya da kişilere aktarılmak istenen durumların ya da olayların ve kavramların en doğru biçimde ifade edilmesi gerekir. Bu amaç doğrultusunda kullanılan çeşitli teknikler ve biçimler bulunur. Bunları doğru kullanmak hem iletişim için hem de kendini doğru ifade edebilmek için son derece önemlidir.

Egitim

Söz öbeği nedir? Nasıl bulunur? Ne anlama gelir?

Söz öbeği, bir dilde anlamlı bir bütün oluşturan ancak tek başına bir cümle kuramayan kelime ya da kelime gruplarıdır. Cümledeki özne, yüklem, nesne gibi temel dil ögelerinin dışında kalan ancak bir anlam ifade eden gruplar söz öbeği olarak kabul edilir. Bu öbekler, anlamlı bir yapı oluşturur fakat tam bir cümle oluşturabilmek için daha fazla öge ya da bağlama ihtiyaç duyar.

Egitim

Somutlama nedir? Soyut kavramların somutlaştırılması nasıl yapılır? Örnekleri

Somutlama, soyut bir kavramın daha anlaşılır hâle getirilmesi için duyularla algılanabilir bir biçimde ifade edilmesidir. Bu yöntem, karmaşık veya soyut fikirlerin zihinde daha net canlanmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Duyulara hitap eden ifadelerle veya günlük yaşamdaki gözlemlerle yapılan bu teknik, iletişimi güçlendiren etkili bir anlatım aracıdır.

Egitim

Olay örgüsü nedir, ne anlama gelir? Olay örgüsü örnekleri nelerdir?

Olay örgüsü, bir hikâye, roman, film veya tiyatro eserinde olayların belirli bir sırayla düzenlenerek sunulmasıdır. Bir anlatının temelini oluşturan olay örgüsü, olayların birbirine nasıl bağlandığını, karakterlerin yaşadıkları süreçleri ve hikâyenin nasıl ilerlediğini gösterir.

Egitim

Pi sayısı nedir, ne işe yarar? Pi sayısı nasıl hesaplanır?

Pi sayısı π simgesiyle gösterilen matematiksel bir ifadedir. Bir dairenin çevresi ile çapı arasındaki sabit oranı ifade eder. Özellikle geometri ve trigonometri alanlarında yararlanılır. Pi sayısının kesin bir değeri olmadığından farklı yöntemlerle yaklaşık değerleri hesaplanır.

Haber

Peçenekler kimdir, nerede kuruldu? Peçeneklerin Türk tarihindeki önemi nedir, Peçenekler Türk mü?

Bazı islam kaynaklarında adı ‘Biçene, Beçenek’ ya da ‘Beçene’ olarak geçen Peçenekler, Anadolu ağzında ‘gayretli, iyi iş görür’ anlamına gelen ‘Peçeneke’ ya da ‘Beçenek’ olarak bilinen bir Orta Asya kavmidir. Göktürk dönemindeki Oğuz boylarındandır. Anayurtları Orta Asya’dır. Sonraları varlıklarını geliştirerek Sriderya (Seyhun) ve Volga (İdil) ırmaklarına yerleşmişlerdir. Çok güçlü, savaş deneyimli, kalabalık ve disiplinli ordulara sahiptirler. Peki, Peçenekler Türk mü?

Egitim

Asya Avar Devleti özellikleri nedir? Avar Devleti ne zaman kuruldu, nasıl yıkıldı, kurucusu kimdir?

Avrupa Hun İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Avrupa’daki Türk varlığı son bulmamış, giderek çoğalmaya devam etmiştir. Hun İmparatorluğu’nun hükmünün son bulmasıyla Avarlar, Avrupa’ya ikinci büyük göçü gerçekleştirmiştir. Hem Asya’da hem Avrupa’da teşkilatlanmış; Asya’daki örgütlenme sürecinin hemen sonrasında Avrupa’ya geçtiler. Avarlar’a ait ilk bilgilere Bizanslı tarihçi Menandros Protektor ve Teofilaktos Simokates’in araştırmalarında rastlanır.

Egitim

Ötüken nerede, şu an hangi ülkede, nerenin başkentidir? Ötüken'in Türkler için önemi nedir, Ötüken'in şimdiki adı nedir?

Ötüken tarihte kurulan ilk Türk devletlerine başkentlik yapmasıyla dikkat çeker. Önemli kararların alındığı Ötüken bölgesi, birçok medeniyetin ve toplumun etkisi altında kalmıştır. Orta Asya tarihinde Ötüken, ilk Türk devletleri tarafından kutsal başkent olarak tanımlanmıştır. Tarihi metinlerde de Ötüken kelimesine sıkça rastlamak mümkündür. Bazı metinlerde “Ötügen” şeklinde de geçmiştir. Ötüken nerede, şu an hangi ülkede?

Egitim

Çin Seddi nerede, neden yapıldı? Çin Seddi neden ve ne zaman yapıldı?

Çin Seddi inşa edilen en uzun savunma duvarı olma özelliğine sahiptir. Heybeti ile büyüleyen Çin Seddi her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Tarihte Çin’i diğer devletlerin olası saldırılarına karşı koruma amaçlı inşa edilmiştir. Çin’in kuzeybatısı boyunca uzayan yapının bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. Çin Seddi’nin mimari yapısı ve tasarımı, inşa edildiği döneme ait izler taşımaktadır. Çin Seddi kime karşı yapılmıştır?

Egitim

Uygur Devleti kurucusu, özellikleri, bayrağı ve haritası nedir? Uygur Devleti ne zaman, nerede kuruldu ve nasıl yıkıldı?

Uygurlar tarihte yerleşik hayata geçen ilk Türk toplumu olmasıyla dikkat çeker. Uygur Devleti kurulduğu çağda, komşu medeniyetleri, kültürel ve yaşamsal açıdan etkilemesiyle ön plana çıkmıştır. Ayrıca Uygur Devleti tarihte kurulan en eski Türk devletleri arasında yer alır. Orta Asya’da kurulan devlet, Türk kültürünün gelişmesine katkı sağlamıştır. Uygur Devleti ne zaman, nerede kuruldu?

Egitim

Göktürk Devleti ne zaman ve nerede kuruldu, kaç yıl hüküm sürdü? Göktürk Devleti kurucusu, hükümdarları ve tarihi nedir, hangi boya mensuptur?

Göktürk Devleti tarihte “Türk” adını ilk defa kullanan devlet olmasıyla dikkat çeker. Ayrıca Göktürk Devleti Orta Asya bölgesinde en geniş sınırlara ulaşan devlet olma özelliğine sahiptir. Uzun süre bağımsızlığını sürdüren devlet “Köktürk” adıyla da bilinmektedir. Türk diline ait en eski yazılı kaynaklara da Göktürkler döneminde rastlanır. Göktürk Devleti'nin tarihi ve özellikleri nedir?

Egitim

Nikel simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Nikel elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Nikel elementi, periyodik tabloda geçiş elementleri arasında yer almasıyla dikkat çeker. 1751 yılında keşfedilen nikel elementi, birçok araç gerecin yapımında kullanılır. Yüksek miktarda ısı ile erime gösteren nikel elementi, bitkilerin gelişmesine de katkı sağlar. Canlılar besin tüketimi ile bitkilerde yer alan nikel bileşeni vücut içine geçebilir. Peki, nikel periyodik tabloda nerede yer alır?

Egitim

Simgesi Ac olan element nedir, özellikleri nelerdir? Ac elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Doğada hazır hâlde bulunan veya farklı kimyasal yollarla elde edilen elementler bir veya iki harfli simgelerle gösterilir. Element isimlerinin belirlenmesinde Latince, Yunanca veya İngilizce dilleri kullanılır. Periyodik cetvelde gösterilen elementler birçok alanda kullanılmasıyla dikkat çeker. Farklı sembollere sahip elementler periyodik tabloda özelliklerine göre gruplandırılır. Peki, simgesi Ac olan element nedir, özellikleri nelerdir?

Egitim

Baryum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Baryum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Baryum, yüksek aktifliğe sahip olmasıyla dikkat çeker. Radyum elementine benzer özelliklere sahip baryum, 1808 yılında keşfedilmiştir. Baryum ismini Yunancada ağır anlamını karşılayan “Barys” kelimesinden almıştır. Hava veya su ile temas ettiğinde baryumun matlaşması dikkat çeker. Gümüş rengine sahip baryum, yumuşak metaller arasında yer alır. Peki, baryum simgesi nedir?

Egitim

Radyum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Radyum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Radyum, metal özellik taşıyan bir elementtir. Radyum metali ismini Latince ışın anlamındaki “Radius” kelimesinden alır. 1898 yılı içinde keşfedilen radyum metali, parlaklığı ve radyoaktif element olma özellikleriyle dikkat çeker. Ağır alkali metal olmasına rağmen uçucu özelliğiyle dikkat çeker. Kristal yapısının kübik olması, kristalleşmesine katkı sağlar. Peki, radyum simgesi nedir?

Egitim

Rodyum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Rodyum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Rodyum elementi, platin grubunda yer almasıyla dikkat çeker. Beyaz gümüş renk tonuyla öne çıkan rodyum, kıymetli metaller arasındadır. Erime noktasının yüksek olması ise rodyum elementinin işlenmesini zorlaştırılmıştır. Otomotiv endüstrisi ve takı sektöründe sıklıkla kullanılır. Elementin bazı bileşikleri ise kırmızı renk tonuna sahiptir. Peki, rodyumun özellikleri nelerdir?

Egitim

Potasyum simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Potasyum elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Potasyum, yeryüzünde en çok bulunan elementler arasında yer alır. Hafif yapısıyla dikkat çeker. Canlıların yaşamını sürdürmesi için de potasyum elementi gerekir. Yumuşak yapısı ve beyaz renk tonuyla öne çıkan potasyum elementi tarihte sabun üretiminde sıkça kullanılmıştır. Dünyanın her yerinde ortak sembolle gösterilen potasyum elementi, bıçakla kesmeye uygun yumuşak yapısıyla dikkat çeker. Pek potasyumun özellikleri nelerdir?

Egitim

Civanın simgesi nedir, özellikleri nelerdir? Civa elementi periyodik tabloda nerede yer alır?

Civa, doğada nadir bulunan element olma özelliğiyle dikkat çeker. Endüstriyel alanlarda katı veya sıvı formda kullanılan civa elementi, güçlü çözücü özelliği taşır. Civa elementi, “Zincifre” adı verilen madenler işlenerek elde edilir. Koyu kırmızı renge sahip zincifre madenlerinden indirgenme yöntemini kullanarak civa elde etmek mümkündür. Civa elementinin oda sıcaklığındaki hâli ise sıvıdır. Peki, civanın simgesi ve özellikleri nelerdir?

Egitim