Konu Anlatım Haberleri

Spiritüel ne demek? Spiritüalizm ve spiritüel yaşam nedir?

Spiritüel, spiritüalizm ve spiritüel yaşam gibi kelimelerin anlamları zaman zaman merak konusu olabilmektedir. Bu kapsamda spiritüel, ruhani veya manevi anlamına gelirken, spiritüalizm ise insanın ruhsal bir varlık olduğunu savunan ve ruhun evrenle bağlantısını anlamaya çalışan bir felsefi veya inanç sistemidir.

Egitim

Mihmandar ve Mihmandarlık nedir? Mihmandar ne iş yapar?

Mihmandar, geleneksel Osmanlı toplumunda hem misafirleri karşılamak hem onlara rehberlik etmek hem de konaklama düzenlemeleri yapmakla sorumlu olan kişiydi. Mihmandarlık ise misafirperverlik ve konuk ağırlama hizmetleriyle ilgili bir meslek dalıydı.

Egitim

Semiyoloji (Göstergebilim) nedir? Semiyoloji neyi inceler? Semiyoloji örnekleri

Semiyoloji (göstergebilim), anlam yaratma süreçlerini ve göstergelerin nasıl işlediğini inceleyen bir bilim dalıdır. Çeşitli göstergeleri (Diller, semboller, işaretler, imgeler ve jestler gibi) analiz ederek kültürel ve toplumsal anlamları çözüme kavuşturur.

Egitim

Orografik yağış nedir? Nerelerde görülür? Nasıl oluşur? Özellikleri nelerdir?

Hava olayları türlerine göre farklı adlandırılır. Orografik yağış da özellikle dağlık bölgelerde sıklıkla görülen bir yağış türüdür. Bu yağış türü, yükselen hava kütlelerinin belirli şartlar altında yoğunlaşmasıyla meydana gelir. Peki, orografik Yağış nedir? Nerelerde görülür? Nasıl oluşur? Özellikleri nelerdir?

Egitim

Konu Anlatım

Konu Anlatım Hakkındaki Haberler Mynet'Te. Konu Anlatım Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'Te Takip Edin.

Anka kuşu nedir? Anka kuşu özellikleri, efsanesi ve hikayesi

Anka kuşu, mitolojide küllerinden yeniden doğan efsanevi bir kuş türüdür. Ölümsüzlüğün ve yeniden doğuşun simgesi olan bu efsanevi kuş, genellikle parlak tüyleri ve güçlü kanatlarıyla bilinir. Efsaneye göre belirli bir yaşa ulaştıktan sonra kendini ateşe vererek yanar ve küllerinden hem genç hem de güçlü bir şekilde tekrar doğar.

Egitim

Gülek nedir, gülek buğday ne demek? 1 gülek buğday kaç kilodur?

Ülkemizde her çeşidi neredeyse tüm bölgelerde yetişen tahıl ürünleri hem hayvanlar hem de insanlar için önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir. Günümüzde oldukça popüler hale gelen tahıl ürünlerinden bazıları çeşitli diyetlerin listelerinde de yer alır.

Egitim

Hububat nedir? Hububat çeşitleri nelerdir?

Genelde un haline getirilerek kullanılan arpa, buğday, yulaf, mısır, çavdar gibi bitkilerin tohumlarından elde edilen tahıllar dünya genelinde temel gıda maddelerinden biri olarak kabul edilir. Çeşitli kültürlerde diyetlerinde merkezinde yer alan tahıllar sağlıklı beslenenlerin de ilgi odağındadır.

Egitim

Basit kesir nedir, tanımı nasıl yapılır? Basit kesir örnekleri

Bir birimin bölündüğü her parçadan birinin ya da birden fazlasının bütününe olan oranını ifade eden sayılar kesirler olarak adlandırılmıştır. Matematiksel bir işlem olan kesir, kavram olarak ondalık sayılardan ve yüzdelerden ayrılması amacı ile genel olarak daha çok bayağı kesirleri ifade etmek için kullanılır.

Egitim

Birim kesir nedir, tanımı nasıl yapılır? Birim kesir sayı doğrusunda nasıl gösterilir?

Bir birimin bölündüğü eşit parçalardan birini ya da birden fazlasını ifade eden sayılar kesir olarak tanımlanır. Matematiksel işlemlerden biri olan kesirler pay ve paydadan oluşurlar. Çizgi üzerinde yazan sayı pay çizginin altında kalan sayıya ise payda adı verilir.

Egitim

İftihar belgesi nedir? Nasıl ve kaç puanla alınır? Kimlere neden verilir?

Okullarda öğrenciler başarıları için çeşitli belgelerle ödüllendirilir. İftihar belgesi de öğrencilerin başarılarının dışında disiplinli, örnek davranışlarını ödüllendiren özel bir belgedir. Eğitim hayatında başarılı olan öğrencileri teşvik etmek ve onların motivasyonunu artırmak amacı ile verilir. Sadece not ortalamasına bağlı değildir. Öğrencinin genel tutumuna da bağlıdır. Yapılan değerlendirme sonucunda uygun görülen öğrencilere verilir.

Egitim

Kozmolojik kanıt nedir? Savunan filozof ve temsilcileri kimdir?

Kozmolojik kanıt, evrenin varlığını açıklamak için bir ilk neden veya zorunlu varlık fikrine dayanan bir argümandır. Nedensellik ilkesine dayanarak her şeyin bir nedeni olması gerektiğini ve bu zincirin ancak kendiliğinden var olan bir ilk nedenle sonlanabileceğini savunur. Bu argümanı en güçlü şekilde dile getiren filozoflar arasında Aristoteles, İbn Sina, Thomas Aquinas ve Leibniz bulunur.

Egitim

İsraf nedir? İsrafın zararları nelerdir? İsraf nasıl önlenir?

İsraf, gereksiz ve ölçüsüz tüketim yaparak kaynakları boş yere harcama anlamına gelir. Hem maddi hem de doğal kaynakların israf edilmesi bireysel ve toplumsal düzeyde ciddi zararlar doğurur. İsrafı önlemek için tasarruf bilinci geliştirmek, ihtiyaç kadar tüketmek, geri dönüşümü teşvik etmek ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları edinmek önemlidir. Bu şekilde hem bireylerin hem de toplumun refahı artar, çevre korunur ve kaynakların daha verimli kullanılması sağlanır.

Egitim

Gezegen dizilimi nedir? Gezegenlerin hizalanması kaç yılda bir olur?

Bir yıldız etrafında dönen ve belli bir büyük kütleye sahip olması nedeniyle küresel bir biçim alan gök cisimleri gezegen olarak adlandırılır. Gezegenler, yıldızlardan gelen ışığı yansıtırlar. Kendileri ışık üretemezler. Güneş etrafında döner ve zaman zaman belli bir düzene girerler.

Egitim

Referans kodu nedir? Nasıl alınır ve referans kodu kullanmanın avantajları nelerdir?

Günümüz dijital dünyasında referans kodları, işlemleri kolaylaştıran ve kişisel avantajlar sunan önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Çeşitli sektörlerde kullanılan bu kodlar, kullanıcılar arasında bağlantı kurarak bilgi akışını ve işlem süreçlerini hızlandırır. Özellikle e-Ticaret, bankacılık ve üyelik sistemlerinde sıkça karşılaşılan bu yöntem bireyler ve kurumlar için birçok fırsat yaratır. Peki, referans kodu nedir? Nasıl alınır ve referans kodu kullanmanın avantajları nelerdir?

Egitim

Yuğ nedir? Eski Türklerde yuğ töreni nasıl yapılırdı?

Yuğ, Eski Türklerde ölen bir kişinin ardından yapılan yas ve anma törenidir. Bu tören hem ölünün ruhunu onurlandırmak hem de geride kalanların acısını paylaşmak amacıyla düzenlenirdi. Yuğ törenleri genellikle kurgan adı verilen mezarların başında yapılır, törene katılanlar ağıtlar yakar kurbanlar sunar ve ölünün ruhuna saygılarını ifade ederdi. Peki, Yuğ nedir? Eski Türklerde yuğ töreni nasıl yapılırdı?

Egitim

Kerpiç yapı hangi ilimizde yer almaktadır? Kerpiç yapıların özellikleri nelerdir?

Kerpiç yapılar özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Aksaray, Nevşehir, Şanlıurfa, Mardin gibi illerde yaygındır. Bu yapılar yerel malzeme olan toprak, su ve saman karıştırılarak yapılan tuğlalardan inşa edilir. Isı yalıtımı ve doğal malzeme kullanımı sayesinde sıcak iklimlerde avantaj sağlar. Ancak nemli ortamlarda dayanıklılığı zayıflar. Kerpiç yapılar genellikle doğal hava akışını sağlayarak iç mekanın serin tutulmasına yardımcı olur.

Egitim

Pusulanın renkli ucu hangi yönü gösterir? Pusula nasıl çalışır?

Pusulalar, insanlığın yön bulma serüveninde vazgeçilmez bir araç olmuştur. Doğanın manyetik alanlarını kullanarak çalışması pusulayı hem basit hem de etkili bir rehber yapar. Pusula iğnesinin renkli ucu genellikle kuzeyi işaret eder ve bu özellik, coğrafi konum belirleme ya da yolculuk sırasında doğru yönü bulmada hayati bir rol oynar. Peki, pusulanın renkli ucu hangi yönü gösterir? Pusula nasıl çalışır?

Egitim

Yardımcı düşünce nedir? Bir paragrafta yardımcı düşünce nasıl bulunur?

Paragraf bir fikri, bir düşünceyi, bir olayı ya da durumu anlatan belli bir konu etrafında toplanmış olan cümleler bütünü olarak tanımlanır. Türkçe de dahil olmak üzere diğer dillerde paragraf yazılı metinlerde anlam bütünlüğü sağlamak amacı ile kullanılır. Çeşitli bölümlerden oluşur.

Egitim

Tehcir Kanunu nedir? Tehcir Kanunu ne zaman çıkarıldı? Hangi amaçla uygulandı?

Kelime anlamı olarak tehcir kelimesi, Türkçe dilinde göç ettirme, göç etmesine sebep olma gibi anlamlara karşılık gelen bir kelimedir. Bu kelime özellikle devletin güvenliği ve bekası için bir grup insanın bir yerden başka bir yere göç ettirilmesi durumları için kullanılır.

Egitim

Sitokinez nedir? Hayvan ve bitki hücrelerinde nasıl gerçekleşir?

Hücreler tüm canlı varlıkların temel yapı taşlarıdır. Hem hayvanlarda hem de bitkilerde bulunan hücreler, canlı organizmalarda bulunan temel birimlerdir. Ancak yapısal ve fonksiyonel özelikler açısından farklılıklar gösterirler.

Egitim

Kültürel unsurlar nedir? Somut ve soyut kültürel unsurlar nelerdir?

Bir toplumun tarihsel süreç içinde geliştirdiği, paylaştığı ve gelecek nesillere aktardığı inançlar, değerler, dil, gelenekler, sanat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli alışkanlıkların hepsini kültür kavramı karşılar. Kültürle ilgili olan her şey için kültürel terimi kullanılır.

Egitim

Süksesyon nedir? Nasıl gerçekleşir? Türleri nelerdir?

Belli bir çevrede birbirleri ile etkileşim halinde bulunan canlı organizmalar ya da diğer adı ile biyotik faktörler bu organizmaların yaşadıkları fiziksel çevre arasında karşılıklı ilişkiler kurarlar. Bu karşılıklı ilişkilerin bütünü ekosistem olarak isimlendirilmiştir.

Egitim

Sentor nedir? Ne işe yarar? Mikrotübüllerle ilişkisi nedir?

Hücre bölünmeleri bir hücrenin iki ya da daha fazla yeni hücreye bölünmesi anlamına gelir. Bu süreç canlı organizmaların gelişmesi, onarılması, üremesi ve büyümesi için temel bir biyolojik olaydır.

Egitim

Heterojen karışım nedir? Homojen karışımlardan farkı nedir? Heterojen karışım örnekleri

Türkçe karşılığı farklı ya da çeşitli olan heterojen kelimesi, bilimsel alanlarda bir terim olarak kullanılır. Özelikle biyoloji, kimya ve fizik gibi disiplinlerde çok sık kullanılır. Heterojen terimi karışımların yapı özelliklerini tanımlamak ve bileşenlerinin birbirlerinden nasıl ayrıldığını belirtmek için kullanılır.

Egitim

Demografik yatırım nedir? Demografik yatırımın topluma etkileri nelerdir?

Bir toplumun nüfus yapısı o toplum ile ilgili birçok bilgi de verir. Nüfusun çeşitli özeliklerini, genel yapısını, insanlar arası iletişimi ve etkileşimi, o nüfusu oluşturan kişiler ile ilgili çeşitli özellikleri araştıran ve inceleyen bilim dalları da bu amaçla oluşturulmuştur.

Egitim

Yardımcı ses nedir? Türkçe'de yardımcı sesler hangileridir?

Türk dilleri ailesine ait bir dil olan Türkçe dili, cümle yapısı ile ünlü ve ünsüz uyumları ile, eklemeli yapısı ile birçok farklı kural ve özellik barındıran bir dildir. Türkçe dilinin doğru bir biçimde kullanılabilmesi için çeşitli kurallar ve yapılar bulunmaktadır. Dil bilgisi kuralları dilin ses yapısından cümle kurumuna birçok kuralı kapsar.

Egitim

Cosec nedir? Trigonometride cosec (kosekant) nedir ve nasıl hesaplanır?

Sayıların, miktarların, yapıların, değişimlerin ve çeşitli unsurların bilimi olan matematik soyut kavramların mantık çerçevesi içinde incelenmesini sağlar. Temelde matematiksel kavramlar aritmetik, geometri, analiz, olasılık teorileri gibi çeşitli alt disiplinleri de kapsar.

Egitim

Cinaslı uyak nedir? Nasıl oluşturulur? Cinaslı kafiye örnekleri nelerdir?

Türk edebiyatında cinas, kelimelerin seslerinin birbirlerine benzemesi ama anlamlarının birbirlerinden farklı olması durumunda kullanılan bir kelimedir. Cinas özellikle edebiyat metinlerinde ve şiirde kelime oyunları yapabilmek için çok sık kullanılır.

Egitim

Cebelü nedir? Osmanlı'da cebelü askerleri kimlerdir?

Osmanlı Devleti'nin askeri sistemi, hem iç düzeni sağlayabilmek hem de geniş olan topraklarda egemenliği sürdürebilmek amacı ile son derece organize, düzenli ve hiyerarşik bir yapıda kurulmuştur. Bu askeri sistem tarih boyunca başka devletlere de ilham olmuştur.

Egitim

Bileşke kuvvet nedir? Fizikte bileşke kuvvet nasıl hesaplanır?

Fizik bilimi, doğadaki maddelerin, enerjilerin ve bunlar arasındaki iletişim ve etkileşimin incelendiği temel bir bilim dalıdır. Evrendeki doğal olayları anlamaya ve tanımlamaya yönelik çalışmalar yapılan fizik bilimi insanlık tarihinin en eski bilim dallarından biridir. Ancak yine de sürekli gelişir ve modern dünyada çeşitli disiplinleri de direkt olarak etkiler.

Egitim

Biyolojik birikim nedir? Biyolojik birikim nasıl oluşur?

Çevre kirliliği, küresel ısınma gibi durumlar hem doğayı hem de insanı olumsuz yönde etkilemektedir. Çevresel faktörler insanın sağlığını bozarken hava, su gibi yaşamsal unsurlara da ciddi zararlar verebilir.

Egitim

Bisiklet icadından günümüze gelinceye kadar hangi değişimlere uğramıştır? İlk bisiklet nasıl icat edildi?

İki tekerlek ve pedallardan oluşan, doğa ile dost ulaşım araçlarından biri kabul edilen bisiklet, aynı zamanda insan sağlığı için gerekli olan sporun yapılması konusunda da önem verilen bir araçtır. Kilo vermek isteyenlerin ya da formunu korumaya dikkat eden sağlıklı bir yaşam sürmeyi hedefleyenler için de önemli bir spor aleti kabul edilir.

Egitim

Beşik ulemalığı nedir? Osmanlı'da beşik ulemalığı sistemi nasıl işlerdi?

Geleneksel Türk toplumunda ve özellikle çok eski zamanlarda beşik kelimesi bir nesne adı olmasının yanı sıra Osmanlı döneminde çocukların eğitim sürecinde yetiştirilmesi gereken ilk dönemi simgelemesi amacı ile kullanılmıştır. Bu ifade farklı başka ifadeler ile bir araya gelerek çeşitli sistemlere de adını vermiştir.

Egitim

Beşeri unsur nedir? Coğrafyada beşeri unsurlar nelerdir?

Yeryüzünün fiziksel özelliklerini ve insan faaliyetlerinin ve yaşamının bunlar üzerindeki etkilerini inceleyen ve araştıran bilim dalı coğrafyadır. Coğrafya bilimi yeryüzünde yaşayan tüm canlıların doğa ile olan etkileşimlerini araştırır. Bunu da çeşitli alt dalları ile sınıflandırarak yapar.

Egitim

Denitrifikasyon nedir? Biyolojide denitrifikasyon olayı nasıl gerçekleşir?

Dirim bilimi ya da biyoloji, yaşamın bilimsel açıdan incelenmesini içeren bir bilim dalıdır. Son derece geniş bir kapsama sahip doğa bilimi olarak da tanımlanır. Bu bilim dalını tutarlı bir alan olarak bir arada tutan birkaç alt teması bulunur.

Egitim

Avarız vergisi nedir? Osmanlı'da avarız vergisi kimlerden alınırdı ve amacı neydi?

Yaklaşık 600 yıllık tarihi boyunca Osmanlı çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. Osmanlı vergi sistemi de imparatorluğun ekonomik yapısının temellerinde yer almıştır. Tarıma dayalı bir vergi sistemi uygulanmıştır ve bunun nedeni ekonomiyi şekillendirenin de büyük oranda tarıma dayanmasıdır.

Egitim

Asal çarpan nedir? Bir sayının asal çarpanları nasıl bulunur?

Sayılar, sayma, ölçme etiketleme gibi durumlar için kullanılan matematiksel nesneler olarak tanımlanırlar. Tekil olan sayılar rakam ismi verilen simgelerle temsil edilir. 1'den 10'a kadar rakam, 10 ve sonsuza kadar sayıdır. Rakamların birleşmesi ile sayılar oluşur.

Egitim

Denge politikası nedir? Uluslararası ilişkilerde denge politikası nasıl uygulanır?

Farklı devletler arasında gerçekleşen politik, ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşimleri uluslararası ilişkiler disiplini inceler. Uluslararası ilişkiler başlığı altındaki araştırmalar devletler arasındaki çatışmaları, anlaşmaları, ticari ve polistik ilişkileri, diplomatik etkinlikleri kapsayan ve inceleyen geniş bir alana sahiptir.

Egitim

Aritmetik nüfus yoğunluğu nedir? Aritmetik nüfus yoğunluğu nasıl hesaplanır?

Bir bölgedeki kişi sayısının o bölgenin yüzölçümüne göre oranı nüfus yoğunluğu olarak adlandırılır. Nüfus yoğunluğu bir bölgenin ne kadar kalabalık olduğunu gösterir. Genel olarak da kilometre kare başına düşen kişi sayısı ile değerlendirilir ve ifade edilir.

Egitim

Doğal çevre nedir? Doğal çevrenin korunması neden önemlidir?

Çeşitli türden canlılar ve cansızlar bir araya gelerek bütünsel bir ortam oluştururlar. Doğal olarak ve kendiliğinden oluşan bu ortam ekosistemler ve biyolojik çeşitlilik olan bir çevre meydana getirir. Döngüler, süreçler, doğal olarak ve kendiliğinden bu çevre içinde yaşanır ve her şey doğal akışında ilerler.

Egitim

İltizam sistemi nedir, yararları nelerdir? İltizam sistemi neden kaldırıldı?

İltizam sistemi, Osmanlı İmparatorluğu'nda vergi toplama işinin özel kişilere verilmesiydi. İltizamcılar, belirli bir bölgeden toplayacakları vergiyi sabit bir bedelle satın alır ve halktan toplarlardı. Bu sistem vergi gelirlerinin düzenli toplanmasını sağladı ancak kötüye kullanım yüksek vergi yükü ve halkın zor durumda kalması gibi sorunlara yol açtı.

Egitim

Kütüb-i Sitte nedir? Önemi nedir? İçerdiği eserler hangileridir?

Hadisler Hz. Muhammed’e (S.A.V) atfedilmiş olan, onun söylediklerini, eylemlerini, onayladıklarını ve sıfatlarını içeren bilgiler olarak tanımlanır. Bu alanda alim kabul edilen kişiler, hadislere sahabe ve tabii olanların sözlerini ve eylemlerini de ekleyerek hadisleri zenginleştirmişlerdir. Ancak bunlar kaynak açısından farklı değerlendirilirler.

Egitim

Kültür kısaca nedir? Kültür değişimi nasıl gerçekleşir?

Tarihsel gelişimler içinde aynı toprak parçasını paylaşan, o toprak parçasının üzerinde hep birlikte ve belli kurallar ve uyum içinde yaşayan, ortak bir uygarlığı bulunan, yaşamlarını sürdürebilmek için iş birliği yapan insanların tamamı toplum olarak tanımlanır.

Egitim

Kolonicilik nedir? Etkileri nelerdir? Hangi coğrafyalarda yayılmıştır?

Tarih boyunca çeşitli topluluklar oluşmuş, devletler kurulmuş ve farklı yönetim biçimleri ile yönetilmişlerdir. Devletlerin yayılma ve sınırlarını genişletme hedeflerine bağlı olarak çeşitli politikalar geliştirilmiş ve uygulanmıştır.

Egitim

Kofaktör nedir? Önemi nedir? Kofaktör ve koenzim arasındaki farklar nelerdir?

Biyokimya bitkilerin, hayvanların ve mikroorganizma şeklindeki tüm canlıların yapısında bulunan kimyasal maddeleri ve canlıların yaşam süreleri boyunca devam eden kimyasal süreçlerini inceleyen ve araştıran bir bilim dalıdır. Amacı her şeyden önce hücrenin temel bileşenlerin çözümlemelerini yapmaktır.

Egitim

Kitle iletişim araçları nedir? Kitle iletişim araçlarının gelişim süreci

Tarih boyunca gelişen insanlık ve ilerleyen teknoloji kitle iletişim araçlarını meydana getirmiştir. Bu araçlar da zaman içinde gelişmiş ve çeşitlenmiştir. İnsanlar arasındaki iletişim ihtiyacından doğan çeşitli kitle iletişim araçları ihtiyaca ve imkanlara göre ilerleyerek bugünkü son haline ulaşmıştır.

Egitim

Kast sistemi nedir? Özellikleri nelerdir? Nasıl işler?

İnsanlar arasında çeşitli özellikler nedeni ile yapılan ayrımlar tarihte farklı dönemlerde farklı topluluklarda ve ülkelerde olsa da genel olarak ortak noktaları bulunan bir durumdur. Sosyal sınıflar, çeşitli nedenlere bağlı olarak yüzlerce yıldır ayrışmakta ve insanlar bazı özelliklerine göre değerlendirilmektedir.

Egitim

Kişisel özellik nedir? Kişilik oluşumunda davranışlarımızı hangi faktörler belirler?

Her insan farklı özelliklere sahiptir. Bu özelikler bazen genlerden gelir bazen de çevresel etkiler nedeniyle oluşur. İnsanların olumlu ya da olumsuz özellikleri, travmaları, alışkanlıkları ya da çeşitli karakteristik durumları olabilir. Tüm özellikler farklı nedenlere bağlı olarak oluşmuş ve gelişmiştir.

Egitim

Kalıp yargı nedir? Etkileri nelerdir? Kalıp yargılardan kurtulmak mümkün müdür?

Dünya nüfusu arttıkça farklı bakış açıları ve fikirler de artmakta, çeşitlenmektedir. Her insana özgü farklı görüşler ve bakış açıları olabilir. Ancak insanların kendileri ile aynı şeyleri düşünmeyen, aynı fikirde olamayan insanları dinlemesi de son derece önemlidir. Aksi takdirde iletişimsizlik doğar.

Egitim

Kahraman bakış açısı nedir? Önemi nedir? Metinleri nasıl zenginleştirir?

Edebi metinlerde, öykü, roman ya da dramatik eser gibi farklı türlerde olması fark etmeksizin etkileyici olmak yazarların asıl hedefleri arasındadır. Yazarlar duygu, düşünce, olay ya durumları okuyucuya aktarırken çeşitli yöntemlere ya da tekniklere başvurabilir. Bu yöntem ve teknikler anlatımı güçlendirecektir.

Egitim

İstimalet politikası nedir? Amaçları nedir?

Günlük konuşma dilinde kullanılan ya da eski Türkçe olarak kabul edilen birçok kelimeyle birlikte yabancı kökenli kelimeler de Türkçe kelime dağarcığının zenginliğinin açıklaması olarak gösterilebilir. Farklı dillerden gelip yerleşmiş birçok kelime zaman içinde Türkçeleşmiştir ya da halk arasında kullanılmaktadır.

Egitim

İskan politikası nedir? Tarihte iskan politikalarının etkileri nelerdir?

Türkçe'de farklı dillerden gelip yerleşmiş ve zaman içinde söyleniş biçimlerinin aldıkları değişiklikler ya da geçirdikleri dönüşümlerle Türkçeleşmiş birçok kelime yer alır. Arapça ve Farsça gibi çeşitli dillerden gelip dilimize yerleşen kelimelerden biri de iskan kelimesidir ve birden fazla anlama karşılık gelir.

Egitim

İrsal-i mesel nedir? İrsal-i mesel örnekleri nelerdir?

Edebi metinlerde anlatıma güç kazandırmak için yazar tarafından uygun anlatım biçimleri, yöntemleri ve yardımcı teknikler kullanılır. Bu sayede hem anlatım daha da güçlendirilir hem de roman ya da öykü olması fark etmeksizin edebi metin zenginleşir.

Egitim

İrrasyonel sayı nedir? Rasyonel ve irrasyonel sayılar arasındaki farklar nelerdir?

Matematik biliminde sayılar farklı kümeler içinde sınıflandırılmışlardır. Farklı sayı türlerinin her biri farklı özelliklere sahiptir ve işlemlerde çeşitli görevleri bulunur. Sayılar ayrıca kendi aralarında sayısal sistem adı verilen bir sistemle de birbirlerinden ayrılırlar.

Egitim

İlahi bakış açısı nedir? Özellikleri nelerdir? Nasıl bir etki yaratır?

Edebi türde metinlerde çeşitli anlatım türlerine, tekniklerine ve yöntemlerine başvurulur. Tüm bunların amacı yazılan metni hangi türden olursa olsun daha güçlü bir hale getirmektir. Yazar düşüncesini, duygusunu, karakterlerini ve aktarmak istediği olayları okuyucusuyla en etkileyici biçimde anlatmayı hedefler.

Egitim

İklim nedir? İklimi belirleyen temel faktörler nelerdir? Farklı iklim tipleri

Hava bilgisi ya da meteoroloji atmosferde gerçekleşen hava olaylarını, nasıl oluştuklarını, gelişmelerini, nedenlerini, sonuçlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Hava olaylarının canlılar üzerindeki etkisini ve dünyada doğuracağı tüm sonuçları araştırır. Dünyadaki atmosferin her türden fiziksel, kimyasal ve dinamik durumunu inceler.

Egitim

İç çözümleme nedir? Karakterlerin iç dünyası nasıl yansıtılır? İç çözümleme örnekleri

Romanlarda, öykülerde kurgusal özelliği bulunan tüm yazı türlerinde farklı anlatım teknikleri, yöntemler ve yardımcı ögeler kullanılır. Bu sayede anlatılmak istenen durum, olay, düşünce ya da duygular daha derinlikli olarak verilir. Böylece okurun karakterlerle özdeşleşmesi ve eseri sürükleyici bulması sağlanır.

Egitim

İç monolog nedir? Tekniği nasıl kullanılır? İç monoloğun metinlere katkısı nedir?

Öykü, roman gibi farklı yazı türlerinde bir duyguyu, bir düşünceyi ifade etmek, bir olayı, durumu aktarmak, okura sürükleyici bir eser sunabilmek için karakterleri her boyutu ile tanıtabilmek adına çeşitli yöntemler ve teknikler kullanılır. Bu teknikler farklı amaçlara hizmet eder.

Egitim

İaşecilik nedir? Osmanlı ekonomisinde rolü nedir?

Birçok devlet ve topluluk tarafından kullanılan iaşecilik, Tanzimat döneminden önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmış olan bir tür sistemdir. Peki, Osmanlı ekonomisinde iaşeciliğin rolü nedir?

Egitim

Homeostazi nedir? Homeostazinin bozulması hangi sorunlara yol açar?

Hücre, bir organizmanın işlevsel ve yapısal özellikleri bulunan en küçük birimidir. Bu kelime, Latince dilinden gelen ve Türkçesi küçük odacık olan celulla kelimesinden türemiştir. İç kısmında boşaltım, beslenme, solunum ve sindirim gibi çeşitli yaşamsal etkinlikler meydana gelir.

Egitim

Hidrografya nedir? Önemi nedir? Hidrografik haritalar nasıl oluşturulur?

İnsan sistemlerini ve yeryüzünü araştıran bilim coğrafya, araştırdığı konular arasındaki ilişkiyi de inceler ve sorgular. Son derece geniş bir çalışma alanı olan coğrafya da kendi arasında alt dallara ayrılır. Yunanca kökenli olan bir kelimedir ve Türkçe karşılığı yer çizimdir.

Egitim

Heraldik nedir? Tarihte ve günümüzde heraldik örnekleri

Tarih bilimi farklı bilimlerle ya da alt bilim dalları ile birlikte ilerleyen bir bilim dalıdır. Geçmiş aydınlatırken geleceğe de ışık tutan tarih bilimi ile ilgilenen tarihçiler kültürel, sosyal, askeri, siyasi alanda çalışmalar yaparken birçok farklı bilimden yararlanırlar.

Egitim

Hilfü'l-Fudûl nedir? Hilfü'l-Fudûl’ün tarihi önemi nedir?

İslam tarihinde yaşanan çeşitli olaylar, savaşlar ya da kişiler, tarihte derin izler bırakmış ve araştırmacılar sayesinde bugüne ulaşmayı başarmıştır. Tarihçilerin yaptıkları araştırmalar ve vardıkları sonuçlar yazılı kaynaklarla ispatlanarak gerçeklikleri kabul edilmiştir.

Egitim

Hammadde nedir? Farklı endüstrilerde kullanılan hammaddeler nelerdir?

İşleyim, sanayi ya da endüstri, belli zamanlarda ya da sürekli olarak makine ya da benzeri araçlar kullanılarak, bir gücün veya maddenin niteliğini şeklini değiştirerek, toplu üretimde bulunulan etkinlik dalıdır. Bu alanda bir ürünün elde edilebilmesi için bazı bileşenlere gereksinim duyulur.

Egitim

Hakim bakış açısı nedir? Hakim bakış açısı okura ne kazandırır?

Yazılı olarak ifade edilen her tür durum, duygu ve düşünce için farklı anlatım teknikleri ve yöntemleri bulunur. Bir metni hem edebi açıdan güzel ve estetik hem de anlaşılır şekilde yazmak önemlidir. Bu yüzden de farklı tekniklere başvurulur.

Egitim

Göreceli konum nedir? Önemi nedir? Göreceli konum örnekleri nelerdir?

Belli kriterlere göre herkes için aynı olmayan, bir kişiye diğer kişiye göre olduğundan daha farklı olan, kesin olmayan ve kişiden kişiye görüşten görüşe değişen her şey görece olarak ifade edilir. Görece olan her şey zamandan zamana, yerden yere, kişiden kişiye değişiklik gösterdiği gibi varlığı kendinden başka bir şeyin varlığına bağlı olan bir durumdur.

Egitim

Mevali politikası nedir? Hangi dönemde olmuştur? Kime aittir?

Mevali politikası, Emeviler döneminde uygulanan Arap olmayan Müslümanlara yönelik ayrımcı bir yaklaşımdır. Bu politika, Mevalilerin sosyal ekonomik ve dini alanlarda ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesine yol açmıştır. Özellikle vergi uygulamaları ve kamu görevlerinden dışlanma gibi konularla kendini göstermiştir. Mevali politikası, Emeviler döneminde yaygın olup bu durum Emevi yönetimine karşı tepkilerin artmasına ve Abbasilerin yükselmesine zemin hazırlamıştır.

Egitim

Futuvvetname nedir? Önemi nedir? Futuvvet anlayışı toplumda nasıl şekillenir?

Bir öğreti, bir inanç, bir kültür olarak kabul edilen ve tanımlanan tasavvuf içinde çeşitli kavramlar bulunur. Süfizm ya da süfilik olarak da bilinen tasavvuf, kelime olarak Farsça kökenlidir. Kökenlerinin neye dayandığı konusunda net bir bilgi açıklanmamıştır. Ancak bu konuda çeşitli anlatılar vardır.

Egitim

Genotip nedir? Genetik çeşitlilikte genotipin rolü nedir?

Herhangi bir canlı varlıl organizma olarak da ifade edilir. Aynı zamanda canlı bir varlığı meydana getiren organların ve ögelerin tümü de organizma adı ile anılır. Organizmaların çeşitli özellikleri bulunur. Hem birbirleri ile hem de çevreleri ile etkileşimleri, üremeleri, beslenmeleri gibi durumlar bilimler aracılığı ile takip edilir.

Egitim

Fosforilasyon nedir? Fosforilasyon mekanizması nasıl işler?

Kimya biliminin incelediği ve araştırdığı çeşitli konular bulunur. Bilimsel ilerleme adına önemli çalışmalar olan bu çalışmaların her biri farklı bir amaç ve bunlara bağlı olarak meydana gelen sonuçlar içerir. Farklı süreçler yaşanır ve mekanizmalar belli mantıklarla işler. Tüm bu faaliyetler kimya biliminin alanına girer.

Egitim

Fenotip nedir? Genotip ile fenotip arasındaki ilişki nasıldır?

Canlı bir varlığı oluşturan ögelere ya da herhangi bir canlı varlığa organizma adı verilir. Organizmalar ya da canlılar ekolojide ve biyoloji alanlarında uyumlu olarak sürdürülebilen en basit yapı molekülerinin birleşmesi ile oluşur. Çevrelerine uyum sağlama, kalıtım ve üreme gibi ortak özelliklere sahiptir.

Egitim

Epirojenez nedir? Yeryüzü şekillerini nasıl etkiler? Epirojenik hareket örnekleri

Yerkürenin en dış bölümünde yer alan yapıya yer kabuğu, taş küre ya da litosfer adı verilir. Yer kabuğu karalarda daha kalınken okyanus tabanlarında daha ince olur. Kimyasal yoğunluğu ve bileşimi birbirlerinden farklı olan iki farklı kısımdan oluşur. Bunlardan biri granit diğeri de bazalt bileşimindeki kayaçlardan oluşur.

Egitim

Entüisyonizm nedir? Entüisyonizmin felsefedeki yeri nedir?

Kavramlar nesnelerin veya olayların ortak kabul edilmiş olan özelliklerini içine alan ve bir ortak isim altında toplanmasını sağlayan genel tasarımlardır. Soyut ve gerçek dünyada yeri olmayan kavramlar benzer olan insanları, olayları, fikirleri ve bunun gibi durumları sınıflandırmak için kullanılır.

Egitim

Endositoz nedir? Madde hücre içine nasıl alınır? Endositoz tipleri

Bir canlının işlevsel ve yapısal özellikler gösterebilen en küçük birimine hücre adı verilir. Hücre kelimesinin kökeni Latince dilinde küçük odacık anlamına karşılık gelen "cellula" kelimesidir. Boşaltım, beslenme, solunum ve sindirim hücre içinde gerçekleşen yaşamsal faaliyetlerdir.

Egitim

Ekzositoz nedir? Madde hücreden dışarı nasıl taşınır? Hangi organeller görev alır?

Hücre, bir canlının işlevsel ve yapısal özellikler gösterebilen en küçük birimidir. Bu kelime Latince kökenli bir kelimedir ve Latince dilindeki Türkçe karşılığı küçük odacık olan "cellula" kelimesinden gelir. Bilim insanı Robert Hooke tarafından üretilmiş olan bir kelimedir. Sindirim, solunum, beslenme gibi yaşam faaliyetleri hücre içinde gerçekleşir.

Egitim

Eksiltili cümle nedir? Nasıl kullanılır? Eksiltili cümle örnekler

Tümce ya da cümle bir soru, ünlem, bir ifade ya da emri dile getirmeye yarayan, kendi başına anlamlı sözcükler dizisi olarak tanımlanır. Yan cümlecikler kullanılarak bazen ana cümleler pekiştirilir ya da genişletilir. Farklı özeliklerine göre çeşitli cümle türleri bulunur.

Egitim

Ekosistem nedir? Farklı ekosistem tipleri nelerdir?

Canlıların hem fiziksel çevreleri ile hem de kendi aralarında ilişki içindedirler. Bu ilişkileri inceleyen ve araştıran bilim dalı ekoloji ya da doğa bilimi olarak isimlendirilmiştir. Ekoloji kelimesi Yunanca'dan gelir. Diğer birçok bilimle de yakından ilişkili bir bilim dalıdır. Alt dal olarak biyolojiye bağlıdır.

Egitim

Duyu aktarımı nedir? Nasıl gerçekleşir? Duyu aktarımında hangi faktörler etkilidir?

Son derece geniş bir kelime hazinesine ve zenginliğe sahip olan Türkçe dilinde dil bilgisi kurallarına uymak doğru ifade etme ve doğru yazma konusunda son derece önemlidir. Dil bilgisi kurallarının yanı sıra konuşmaların ve yazılanların bazılarının kullanıldığı alanlara da dikkat edilmelidir.

Egitim

Dirlik sistemi nedir? Toprak yönetiminde nasıl uygulanmıştır? Tarihi etkileri nelerdir?

Dirlik sistemi (Tımar sistemi), başta Anadolu Selçuklu Devleti ve Büyük Selçuklu Devleti olmak üzere birçok eski Türk devletinde uygulanmış olan bir sistemdir. Osmanlı İmparatorluğu da bu sistemi uygulamayı devam ettirmeyi doğru bulmuştur. Bu tercihin çeşitli nedenleri bulunur.

Egitim

Denatürasyon nedir? Denatürasyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir?

Proteinler, 1 ya da daha fazla sayıda uzun amino asit artık zinciri içeren büyük biyomoleküller ve makromoleküller olarak tanımlanır. Organizmaların içinde hücrelere yapı ve organizmalar sağlamakla görevlidirler. Bu sayede molekülleri bir konumdan başka bir konuma taşırlar. Bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan polimerler de nükleik asitlerdir.

Egitim

Değerlik elektron sayısı nedir? Nasıl hesaplanır? Kimyasal özellikleri nasıl etkiler?

Atomların ya da iyonların molekülleri, kristalleri ve diğer yapıları oluşturmak için birleştirmesi kimyasal bağdır. Bir elementin atomlarının meydana getirebildiği kimyasal bağların sayısı, değerli ya da değerlik sayısı olarak isimlendirilir. Başka bir açıklama ile bir elementin birleşme becerisi o elementin değerliğidir.

Egitim

Nitel anlam nedir? Örnekleri nelerdir?

Nitel anlam bir kelimenin veya ifadenin taşıdığı özellikleri, nitelikleri veya vasıfları ifade eder. Bir şeyin kalitesini, durumunu veya türünü belirtirken sayısal verilerden ziyade daha soyut unsurları içerir. Nitel anlam genellikle bir şeyin ne olduğunu ya da nasıl olduğunu anlatmaya yönelik kullanılır ve bağlama göre değişebilir. Peki, nitel anlam nedir? Örnekleri nelerdir?

Egitim

Çizgisel hız nedir? Nasıl hesaplanır? Çizgisel hız formülü nedir?

Bir nokta, bir doğru üzerinde eşit zaman aralıkları içinde eşit yollar alıp hızını sabit tutabilir. Bu durumda doğrusal ya da çizgisel hareket elde edilmiş olur. Noktanın mevcut hızı, kat ettiği yolun bu yolu alabilmek için geçen zaman oranını ölçerek bulunur. Düzgün bir doğrusal hareket halinde olan cismi etkileyen güçlerin hareket ivmesi sıfırdır.

Egitim

Kafiye nedir? Kafiye çeşitleri nelerdir?

Çeşitli yazın türleri duyguları, düşünceleri anlatmak için seçilir. Şiir de bu yazın türlerinden biridir. Düz yazı olmayan şiir, sözcüklere farklı anlamlar yükleyerek, semboller ve simgeler kullanarak ve belli kurallar dahilinde yazılan bir türdür.

Egitim

Ötrofikasyon nedir? Aşamaları nelerdir? Neden olur?

Su ekosistemi, karasal ekosistemlerinin aksine, bir su kütlerinin çevrelenmesi yolu ile oluşan bir ekosistemdir. Birbirlerine ve çevrelerine bağımlı olarak hayatta kalan organizma toplulukları su ekosistemleri içinde yaşar. İki ada su ekosistemi türü vardır. Biri tatlı su ekosistemi diğeri ise tuzlu su ekosistemidir.

Egitim

Öyküleme nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Öyküleme örnekleri

Anlatılacak bir olay ya da kavramların nasıl anlatıldığını ifade eden edebiyat terimi olarak anlatım biçimleri ifadesi kullanılır. Farklı türlerde farklı anlatım biçimleri kullanılabilir. Yazarın ifade etmek ya da anlatmak istediğine bağlı olarak farklı anlatım teknikleri tercih edilebilir. Bir olayın anlatımı ve bir düşüncenin anlatımı farklı yöntemler gerektirir.

Egitim

Nicel anlam nedir? Örnekleri nelerdir?

Nicel anlam, bir durum, olay veya nesnenin ölçülebilir ve sayılabilir özelliklerini ifade eden bir kavramdır. Bu anlam somut verilerle desteklenebilen, matematiksel olarak değerlendirilebilen ya da karşılaştırılabilen özellikleri içerir. Nicel ifadeler genellikle sayı, oran, miktar veya hacim gibi ölçülebilir birimler üzerinden açıklanır. Peki, nicel anlam örnekleri nelerdir?

Egitim

Paleontolog nedir? Görevi nedir? Paleontoloji neyi inceleyen bilim dalıdır?

Farklı alanlarda çeşitli incelemeler, araştırmalar ve deneyler yapan çeşitli bilim dalları bulunur. Bu bilim dalları da kendi aralarında alt dallara ayrılır ve sınıflandırmalar yaparak çalışmalar gerçekleştirirler. Paleontoloji bilimi de kendi alanı olan konuda çeşitli araştırmalar yapan bilim dalları arasında yer alır.

Egitim

Potamoloji nedir? Hangi alanlarda kullanılır? Neyi inceler?

Her bilim dalının farklı bir çalışma ve inceleme araştırma alanı vardır. Bir alanı inceleyen bilim dalı da kendi arasında alt dallara ayrılabilir. Genel olarak tüm bilimsel etkinlikleri ve araştırmaları kapsayan, genel konuları içeren bilim dallarının her biri özel bir alana odaklanır.

Egitim

Biyocoğrafya nedir? Biyocoğrafya alanındaki örnek çalışmalar nelerdir?

Fiziki coğrafya, sınıflandırarak incelenen coğrafya biliminin büyük alanları arasında yer alır. İnsan coğrafyasının alanı olan kültürel çevrenin tam tersi olarak biyosfer, jeosfer, hidrosfer, atmosfer gibi doğal çevrelerin süreçlerini ve değişimlerini inceler ve kendi içinde alt dallara ayrılır.

Egitim