Sağlık alanında 'Yenidoğan Çetesi' skandalının hala yankıları sürüyor. Vatandaşlar olaya tepkilerini gösterirken, çete üyesi 47 şüpheliden 22'si tutuklandı. Bu skandal hala tazeliğini korurken, bir iddia da Adana'dan geldi. Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nde, koronavirüs hastalarını kullanarak SGK’yı dolandıran bir çete bilgisi geldi. Çetenin yaşlı hastaların satürasyonlarını kasıtlı olarak düşük tuttuğu, böylece yatış süreleri uzatılarak haksız kazanç sağlandığı belirtildi.
COVID-19'un XEC varyantı, Omicron soyundan gelen yeni bir alt varyanttır. Haziran 2024'te Almanya’da dikkat çeken bu varyant, önceki türlere kıyasla daha hızlı yayılma kapasitesine sahiptir. Belirtileri, diğer varyantlara oldukça benzerdir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve tat-koku kaybı gibi semptomlarla kendini gösterir. XEC varyantına karşı alınabilecek önlemler ise büyük önem taşır.
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 hastalığı İstanbul'da dikkat çeken şekilde artış gösterdi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, grip şikayetiyle gelen hastaların 5'inden 4'ünde Covid-19 çıktığını belirtti. Okulların açılması ise salgının kendini topluma yaymasında büyük rol oynadı. Hasta teşhisi konulanların bile maske takmadığını belirten uzman isimler toplu alanlarda maske kullanılmasını önerdi.
Yepyeni, daha bulaşıcı ve hızla yayılıyor: Koronavirüsün yeni varyantı XEC kontrolü ele alıyor! Dünyanın 21. yüzyıldaki en büyük kabuslarından biri olan Kovid-19'un Omikron varyantının alt varyantlarından XEC, Avrupa'da endişe yarattı. Avrupa ülkelerinden biri ağustos ayında zirveyi gördü. Uzmanlardan XEC varyantı için uyarılar geldi. Peki XEC varyantının belirtileri neler?
Diyarbakır'da koronavirüse yakalanan bir kişi, kendisine ‘Işın tedavisi’ uygulandıktan sonra ‘Kobay’ olarak kullanıldığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ölenlerin sayısının bilinmediği ifade edilirken şikayette bulunan Mahmut Orak "Bana ‘Sen yaşadığına şükret’ dediler" yanıtını aldığını ifade etti. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.
Koronavirüs pandemisinin ardından DSÖ'den yeni bir hastalık için uyarı geldi. DSÖ, Afrika'da "M çiçeği (mpox)" vakalarında yaşanan artışa karşı uyarıda bulundu. 26 ülkede görülen ve özellikle Afrika'da vaka artışlarının yaşandığına dikkat çekilerek hastalığın temel nedenlerinin belirlenmesi için yoğun araştırılmaların yapılması çağrısında bulunuldu.
Koronavirüsün varyantı olan Omicron'dan sonra çıkan JN.1'in de yeni bir varyantı çıktı. KP.3 ismindeki virüsün vaka sayıları ABD'de her geçen gün artmaya devam ediyor. Acil servis yatışları da son dönemde iyice arttı. Uzman isimler KP.3'ün son derece bulaşıcı olduğunu belirtti ve semptomlarını açıkladı.
Tüm dünyaya kabusu yaşatan koronavirüs mutasyonlarla varlığını sürdürmeye devam ediyor. Covid-19'un 'flirt (flört)' varyantı olarak kayıtlara geçen bu yeni türünün ortaya çıktığını ve yayılmaya başladığını belirten Göğüs Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, yaz tatili için uyardı. Özkaya "Bu yaza damgasını vuracak" ifadesini kullandı.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili olarak DSÖ'den açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 salgını sonucu dünya genelinde beklenen yaşam süresinin yaklaşık 2 yıl azaldığını açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kovid-19 salgını sadece 2 yıl içinde, beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi" ifadesini kullandı.
Hollanda'da 613 gün boyunca COVID-19 virüsünü atlatamayan 72 yaşındaki adamın vücudunda virüsün mutasyona uğradığı öğrenildi. Virüsün bağışıklıktan bu kadar uzun süre kaçtığı için yeni bir virüse dönüştüğü ifade edildi.
Yaşar A. ile Çin'de evlenen Lui L. tam da koronavirüs pandemisinin patlak verdiği günlerde memleketi Çin'e dönünce Türkiye'ye iki yıl dönemedi. Bu süreçte Yaşar A., eşinin hesabından 94 bin 530 doları kendi hesabına aktardı, eşine de araba alacağını söyleyip aklını çeldi. Lui L. ise nihayet Türkiye'ye dönebildiğinde büyük şok yaşadı: Adına arabadan eser olmadığı gibi Yaşar A. başka kadınlarla kalıyordu! Yaşar A. şimdi dört bir yanda aranıyor.
Çin'de bilim insanlarının beyine saldıran bir mutant koronavirüs türü yarattığı ortaya çıktı. Farelerde yüzde 100 öldürme oranına sahip yeni virüsün insanlara da yayılabileceği aktarılırken, görünen semptomlar arasında gözlerin tamamen kararması ve beynin önemli ölçüde küçülmesi var.
Sahnede fenalaşan sanatçı Leman Sam, sahne sonrası apar topar hastaneye kaldırıldı. Koronavirüs teşhisi koyulan ünlü sanatçı, tedavi altına alındı. Sam, sosyal medya hesabından sağlık durumuyla ilgili bir paylaşım yaptı.
Yeni yıla az bir zaman kala yılbaşı kutlamalarında hem koronavirüs hem de diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan uzman isim, “Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmak bulaş riskini artırmaktadır. Bu nedenle yeni yıl gecesi tüm bu hastalıklar göz önünde bulundurularak davranılması, aşırı kalabalığa girilmeden mümkünse çekirdek aile ile yeni yıl gecesinin geçirilmesi uygun olacaktır” ifadelerini kullandı. İşte yılbaşı kutlaması öncesi mutlaka bilmeniz gerekenler...
Ünlü oyuncu Hafsanur Sancaktutan 'Ya Çok Seversin' dizisindeki Leyla karakteriyle adından sıkça söz ettiriyor. Ünlü oyuncu son olarak yaptığı paylaşımla gündeme geldi. Sancaktutan, son paylaşımında koronavirüse yakalandığını duyurdu.
Sebze ve meyveleri yıkamak ve suda bekletmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Koronavirüs salgını sürecinden bu yana besinleri sirkeli ya da karbonatlı suda bekletmenin yaygınlaştı. Uzmanlar tarımda bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri ve istenmeyen yabani otları yok etmek için kullanılan bir madde olan pestisitin sağlığa son derece zararlı olduğunu belirtip uyarıda bulundu.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak global bir salgın haline gelen koronavirüs Türkiye'de de yoğun bir şekilde yaşandı. Maske zorunluluğu, sokağa çıkma yasakları ve sosyal mesafe kurallarının etkili olduğu günlerde kaydedilen birbirinden ilginç anlar sosyal medyada gündem oldu. O görüntülerde kendisine organik maske yapan da vardı, arabasına maske yapan da...
Koronavirüs, ilk olarak Çin'in Vuhan Eyaleti'nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileriyle ortaya çıktı ve 13 Ocak 2020 tarihinde tanımlanarak tüm dünyada global bir salgın olarak ifade edildi. Dünya genelindeki milyonlarca insan koronavirüs hastalığına yakalandı. Ancak kimi hastaların iyileşmesine rağmen semptomları devam etti. "Long Covid" olarak tanımlanan bu durumda iyileşmenin sonrasında semptomların haftalar, aylar hatta yıllarca sürebileceği ifade edildi.
İstanbul başta olmak üzere birçok kentte vatandaşlar üst solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvururken uzman isimler bu hafta çocuk vakaların arttığını ifade etti. Çocuklar arasında 3'lü salgın olduğu ifade edilirken grip aşısı çağrısı yapıldı. Çocuklarda görülen salgının erişkinlerde de görülebileceği uyarısı yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyada milyonlarca kişinin yaşamına mal olan koronavirüsün yeni bir alt varyantının hızla yayıldığını açıkladı. DSÖ JN.1 olarak geçen varyantı, yayılım hızının yüksek olması sebebiyle "dikkate alınması gereken varyant" kategorisine ekledi. DSÖ ayrıca hastalıktan korunmanın yöntemlerini ve belirtilerini açıkladı.
Koronavirüs salgını sonrası tıp dünyasının hastalıklara bakış açısı da büsbütün değişti. Kovid-19 kalıcı ve güçsüzleştirici etkilere sahip olmasıyla biliniyor. Ancak ortaya çıkan yeni bulgular göre bu tür başka hastalıkların da bulunduğu pekişti. Bunların başında ise grip geliyor! Gripten sonra aylarca süren öksürükler yaşıyorsanız dikkat...
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalarla da adından söz ettiren ünlü doktor Canan Karatay, koronavirüs sonrası yaşanan unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğine değinip 'beyin' sağlığı konusunda uyarıda bulundu. Konuya dair unsurları bir bir sıralayan uzman isim "Doktorlar bunu kabul etmiyor!" diyerek "Beyinde bozukluk meydana geliyor." ifadesini kullandı.
Vakaları hızla artan yeni virüs İngiltere'yi resmen kasıp kavurdu. Günlerce yatağa düşen hastalar haftalarca evden çıkamıyor. Belirtileri soğuk algınlığını andıran ancak nörovirüsten de beter olduğu konuşulan virüsün Kovid-19'un yeni bir varyantı olduğu değerlendiriliyor. 3 hafta boyunca hastalıktan kendine gelemeyen bir hastanın anlattıkları endişe verdi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hala etkisini göstermeye devam ediyor. Covid-19 kısıtlamalarıyla geçen iki yılın ardından yeni koronavirüs varyantlarına karşı duyarlılık sürerken Sağlık Bakanı Koca ise "Endişe konusu yapılmayacak bir gelişme" olarak duyurduğu varyantla ilgili hasta etme gücünün düşük olduğunu belirtmişti. Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de bu kış döneminde solunum yolları viral enfeksiyonları arasında en yaygın ve baskın olarak Covid- 19'un görüleceğini söyledi.
Tüm dünyada paniğe neden olan Eris varyantıyla Prof. Dr. Emine Sönmez'den açıklama geldi. 50 yakın ülkede görülen varyantla ilgili Prof. Dr. Sönmez, "Kış aylarında Eris’in yayılımının artacağını düşünüyorum. Tamamen kapanma ya da kısıtlama geleceğini düşünmüyorum" diye konuştu.
Sağlık uzmanları Kuzey İrlanda'da Kovid-19'un yeni bir varyantını buldu; yakın zamanda keşfedilen tür 19 kişinin hastaneye kaldırılmasına ve enfeksiyonlarda artışa neden oldu. Görünüşe göre yeni bir Omicron alt değişkeni BA.2.86'nın parçası olan tür Kuzey İrlanda'da tespit edilmesinin ardından çalışmalar devam ediyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı karşıtı olduğu yönündeki iddiaya "Dolayısıyla bizim bilime, akla, mantığa karşı olmamız söz konusu dahi olamaz. Aşı karşıtlığının mantıklı hiçbir yanı yoktur" dedi. Koronavirüsle ilgili de açıklama yapan Bakan Koca, "Kovid-19 mevsimsel hale geldiğinde, belki grip aşısındaki mevsimsel suşlara ilave edilerek mevsimsel grip aşısı şekline dönebilir" ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantında son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Koca, Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmediğini belirterek "Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük, fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de de görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1) ilişkin uzmanlardan dikkat çeken uyarılar geldi. Prof. Dr. Alper Şener, "Bu varyantta mutlaka ülke genelinde de vaka sayılarında bir artışa sebep olacaktır." ifadelerini kullanırken; Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirtti. Azap "En yeni aşı Avrupa'da kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid 19’un yeni varyantları Eris ve Pirola gündemde yer alıyor. Bir dönem etkisini artıran koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmak üzere birçok tedbir uygulamaya konulmuştu. Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı iki yeni varyantın, yeniden kapanmayı gerektirmediğini belirtti ancak başta risk grupları olmak üzere vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Koronavirüs'ün yeni varyantı EG.5 (Eris),Orta Doğu ve Asya ülkelerinin ardından Avrupa'da da hızla yayıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de de görüldüğü iddialarının üzerine sosyal medyadan yeni bir açıklama yaptı.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan koronavirüsün Eris varyantına ilişkin açıklama geldi. "Türkiye için bir risk durumu var mı?’’ sorusuna yanıt veren Bakan Koca, "Ülkemizde Eris varyantına bağlı vaka şu ana kadar görülmedi" dedi. Koca, eski günlere dönmek gibi bir durumun da söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Koca ayrıca Beyaz Reform sonrası kamudan istifaların yüzde 40 azaldığını belirtirken "Kamu görevine dönen hekim sayısı ise 8 bini buldu" diye konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden'ın Kovid-19 testinin "pozitif" çıktığı, Biden'ın testinin ise "negatif" olduğu bildirildi.
Pek çoklarının korkulu rüyası maskeler geri dönebilir! Kış ayları için uzmanından uyarı geldi. "Kış aylarını tekrar maskeyle geçireceğimiz anlamı buradan çıkarılabilir" diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, DSÖ'nün açıklamasına dikkat çekti. Sakarya, Kovid-19'un son günlerde giderek daha sık konuşulmaya başlayan Eris varyantı hakkında da "Vakaların önümüzdeki dönemde artmayacağı anlamına gelmiyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs vakalarındaki artışlara dikkat çekti. Geçen sene ağustos ayına kıyasla vaka sayılarında yüzde 38'lik bir artışın olduğu belirtilen raporda dünya genelinde 1,4 milyonun üzerinde vakanın olduğu duyuruldu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs varyantı Pirola'nın (BA.2.86), baskın hale gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini söyledi.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid'in yeni varyantının Türkiye'de görülmediğini açıkladı.
Yaklaşık 2 yıl boyunca tüm insanlığın korkulu rüyası olan Kovid-19 son günlerde yeni varyantın görülme sıklığının artmasıyla yine gündemde. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, DSÖ'ye pandemi dönemindeki gibi sağlıklı veriler gönderilmediğine değinerek "Onun için dikkatli olmakta fayda var" dedi. EG.5 (Eris) olarak bilinen yeni Kovid-19 varyantının daha sık saptandığına dikkat çeken Özlü, virüsün avantaj kazandığını ifade ederek hücreye yapışma özelliğinin arttığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de Kovid-19 vakalarında artış gözlenmediğini, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde görülen Omicron varyantının alt türevi olan Eris (EG.5.1) varyantının henüz tespit edilmediğini bildirdi. Şener, Türkiye'de okulların açılmasından sonraki süreçte büyük kentlerde Eris varyantının görülebileceğini belirtti.
Koronavirüs pandemisinin sona ermesinden sonra şimdi yeni bir varyant dünyaya yayılmaya başladı. 'BA.2.86' adı verilen varyant, ABD, İngiltere ve Danimarka'dan sonra İsrail'de de görüldü. DSÖ, 'BA.2.86'yı taşıdığı çok sayıda mutasyon nedeniyle 'gözlem altındaki varyant' olarak güncellemişti.
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Kovid-19'un yeni varyantı "BA.2.86"nın, İsrail ve Danimarka'dan sonra İngiltere'de de görüldüğünü açıkladı. Seyahat geçmişi olmayan bir kişide bu virüsün görülmesinin ülke içindeki bulaşmaya işaret ettiği belirtilen açıklamada, henüz yeni varyantın özellikleri ve ciddiyeti üzerine yeterli veri bulunmadığı kaydedildi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris virüsü gündemde yer alıyor. DSÖ, 9 Ağustos'ta Eris varyantına ilişkin bir rapor yayımlamış, Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedilmişti. Acil Tıp Uzm. Dr. Gül Deniz Özkan, varyantın sonbaharda pik yapabileceği konusunda uyarıda bulundu ve belirtileri sıraladı.
Dünya ağır yaralı olarak ayrıldığı koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir virüsün kıskacında. Koronavirüsün bir varyantı olan Eris, şimdiden 51 farklı ülkede yayılım gösterdi. Uzmanlar Eris varyantı hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. İşte bütün detaylar!
Eris virüsü ile ilgili detaylar, son dakika haberlerinin ardından merak konusu oldu. Koronavirüs'ün yeni varyantı konusunda açıklama yapan uzmanlar, virüsün İngiltere'de yayıldığını belirtti ve ilk tanıkları duyurdu. Peki, Eris virüsü nedir, nasıl bulaşır? Omicron varyantı Eris virüsünün belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
İngiltere'de, Kovid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1) ülke genelinde yayıldığı duyuruldu. Yeni varyant ülkede her 7 vakadan birini oluşturuyor. Uzmanlara göre; tüm dünyanın konuştuğu Barbie ve Oppenheimer filmlerine akın edilmesi vakalardaki artışı tetiklemiş olabilir.
Kimi maske takmadığı kimi 'sokağa çıkma yasağı'nı ihlal ettiği için ceza yemişti. Pandemi sürecinde yenilen cezalarla ilgili para iade süreci başladı. Peki, o dönemde ceza alıp, ödeme yapanlar paralarını nasıl geri alacak? İşte detaylar...
Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla verilen idari para cezalarında yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Koronavirüs sonrası viral hastalıklarda artış yaşanıyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya kızamık ve zona hastalıklarında yaşanan artışa dikkat çekti. Kızamık hastalığının kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte bazı semptomatik şikayetlere yönelik tedaviler uygulanabildiğini kaydeden Özkaya, “Her ne kadar sayılar artsa da halkımızın paniğe sevk edecek, ölümcül bir salgın beklemiyoruz" dedi.
Ege Üniversitesinden (EÜ) araştırmacıların Kovid-19 salgınının koyun ve keçiler üzerinden incelenmesine yönelik projesi TÜBİTAK'tan destek aldı.
“Yaşayan Nostradamus” olarak kısa sürede ünlenen Brezilyalı kahin Athos Salome, Simpsonlar’ın (The Simpsons) geleceği tahmin etme konusunda ilginç yeteneğini yorumladı. Koronavirüs ve Kraliçe’nin ölümünü bilen kahin, Simpsonlar’ın kendisi gibi mistik olmadığını ve kehabetlerinin tamamen tesadüf eseri olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, 3 yıllık salgın süresince Avrupa bölgesinde 36 milyon kişinin uzun Kovid geçirmiş olabileceğini açıkladı.
Türkiye’de de zor günler geçmesine neden olan COVID-19 hakkında çok çarpıcı bir araştırma yapıldı. Koranavirüs geçiren milyonlarca kişinin koku duyusu geri gelmedi. Yeni bir araştırmaya göre, COVID-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve en az yüzde 25'inin bu duyuları geri gelmedi.
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açmıştı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Davanın ilk duruşması bugün Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacaktı fakat duruşma reddihakim talebi nedeniyle iptal edildi.
İngiliz Sunday Times gazetesi, dünyayı üç yıldan uzun süredir etkileyen Kovid-19 salgınına yol açan virüsün laboratuvardan kaza sonucu çıkmış olma ihtimalini güçlendiren yeni iddialar ortaya attı. Virüsün kaza sonucu çıktığı iddia edilen Vuhan Viroloji Enstitüsünde salgın öncesinde ABD Ulusal Sağlık Enstitüsünün de mali desteğiyle, koronavirüslerin bulaşıcılığını ve öldürücülüğünü artırabilecek "işlev kazandırma" deneyleri yapıldığı iddia edildi.
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açtı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya... Dava yarın Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacak.
Geçtiğimiz haftalarda Anayasa Mahkemesi koronavirüs salgını döneminde maske yasağına uymayanların ödediği cezaların geri iade edileceğine ilişkin karar almıştı. İade edilecek cezaların toplam tutarı netleşti. Buna göre 321 bin kişinin ödediği 309 milyon TL'lik tutar iade edilecek.
Son dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada "Koronavirüs salgını artık uluslararası acil sağlık durumu değil." ifadeleri kullanıldı. Türkiye'de koronavirüs, ilk kez Mart 2020'de görülmüştü.
Hindistan'da Kovid-19 nedeniyle 2 yıl önce öldüğü duyurulan ve kendisi için cenaze yakma merasimi düzenlenen Kamlesh Patidar halasının kapısını çaldı. Evine dönen Patidar, 2 yıl boyunca ne yaptığı ve nerede yaşadığı konusunda ise konuşmadı. Kanwan bölge polisi, Patidar'ın gizemini çözmeye çalışıyor.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılarak pandemiye dönüşen koronavirüsün kaynağına dair çarpıcı bir rapor ortaya çıktı. Virüsün kökenine dair araştırmalar devam ederken kaynağı kesin olarak bilinmese de ortaya çıkan rapor herkesi şaşkına çevirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Son bir ay içerisinde bildirilen haftalık ölüm sayısının, ilk kez üç yıl önce "pandemi" kelimesini ilk kullandığımız zamandan daha düşük olduğunu görmek çok sevindirici. Bu yıl, Kovid-19'un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini söyleyebileceğimizden eminim." ifadelerini kullandı.
Hollanda'da hükümet, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında test yapma ve karantina dahil tüm tedbirlerin kaldırıldığını açıkladı.
Rusya Gamaleya Ulusal Araştırma Merkezi'nde Sputnik V aşısının geliştiricilerinden Andrey Botikov, yakın arkadaşı tarafından evinde kemerle boğularak öldürüldü.
Koronavirüs salgının ortaya çıktığı 2020 yılından bu yana maske takma zorunluluğu uygulanan Hong Kong'da 945 gün sonra yasak kaldırıldı.
Felç riskini artıran etkenler denildiğinde ilk akla sağlıksız yaşam koşulları, hareketsiz yaşam ve kullanılan ilaçlar geliyor. Ancak bizim değiştiremeyeceğimiz etkenler de felç riskini artırabiliyor. Yapılan araştırmalarda belirli kan grubuna sahip kişilerin felç riskinin daha yüksek olduğunu tespit edildi.
Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada, İngiltere Kralı III. Charles’ın eşi Kraliçe Camilla’nın koronavirüs testinin pozitif çıktığı bildirildi.
Klinik Psikolog Esra Ezmeci, sosyal medya hesabı üzerinden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor. Bu defa Ezmeci'ye öyle bir soru geldi ki 'yok artık' dedirtti. Bir ınstagram kullanıcısı sevgilisi dört kez koronavirüse yakalanınca cinsel organı küçülmüştür diye bakın ne yapmış...
Kocaeli'de, pandemi döneminde koronavirüs hastası Nida Saygı Pelit (30), yapay kalp ve akciğer cihazı ECMO altındayken sezaryenle doğum yaparak dünyadaki ilk vaka olarak literatüre girdi. Nida Saygı Pelit, akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğü hastanede dün gece hayatını kaybetti. 'Mucize anne' olarak adlandırılan Pelit, bugün göz yaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.
Birçok kişi Covid-19'un etkilerinin azaldığını düşünse de Covid-19 hayatımızı derinden etkilemeye devam ediyor. Dünya üzerinde milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan Covid-19 hakkında konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Long Covid için önemli uyarılarda bulundu.
Avusturya Sağlık Bakanı Johannes Rauch, Kovid-19 salgını kapsamında alınan çeşitli tedbir ve yürürlükteki uygulamaların, kademeli olarak 30 Haziran'a kadar tamamen kaldırılacağını ve salgın öncesine dönüleceğini söyledi.
Son günlerde koronavirüs vakalarının arttığı Çin'de bu kez Omicron'un alt varyantı "Orthrus" yayılmaya başladı. Çin anakarasından şimdiye dek 15 şehir ve bölgede 24 vakanın tespit edildiği bildirildi. Ülkedeki sağlık yetkilileri Omicron'un bağışıklığa direnci yüksek "Orthrus" alt varyantına karşı teyakkuza geçti.
ABD'de Joe Biden yönetimi, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020'de ilan edilen "ulusal acil durum" halinin 11 Mayıs'ta sona erdirileceğini duyurdu.
Kuzey Kore'de tespit edilemeyen solunum yolu hastalığı paniğe yol açtı. Vaka sayısındaki artışın önüne geçmek için başkent Pyongyang'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kuzey Korelilerin 5 gün süreyle geçerli olacak yasağının uzaması ihtimaline karşı gıda stoku yaptığı kaydedildi.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs ülkede etkisini göstermeye devam ediyor. Çin’in ülke genelindeki ‘sıfır vaka’ politikasından vazgeçmesinin ardından vaka sayıları bir anda artmaya başladı. Koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısındaki artış hem hastanelerde hem de cenaze yakım evlerinde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.
Çin'de geleneksel Ay takvimine göre yeni yıl kutlamasının öncesindeki haftada Kovid-19'a bağlı 10 binden fazla ölüm kaydedildiği açıklandı. CDC Baş Epidemiyeloğu Vu Zunyou yaptığı açıklamada, tedbirlerin kaldırılmasının ardından geçen sürede Çin nüfusunun yüzde 80'inden fazlasının enfekte olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kovid-19'a yakalandı. Fed'den yapılan açıklamada, Başkan Powell'in hafif belirtiler gösterdiği belirtildi.
Uzun süredir halk arasındaki en önemli gündemlerden bir tanesi grip. Geçmek bilmeyen hastalıklardan herkes şikayet ederken grip neredeyse her eve bir şekilde girmiş durumda. Koronavirüs pandemisi sonrası bu hastalıklarla ilgili korku dolu sorular da akıllara gelmeye başladı. Kovid, grip, RSV ve rinovirüs derken ortalık adeta virüs kaynıyor. Koronavirün yeni varyantı kraken de çıkınca endişe arttı ancak uzmanlar asıl olarak gripten endişe duruyor. Çünkü yeni pandeminin gripten olma ihtimali var.
Çin, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından uyguladığı sınırdaki kontrol tedbirlerinin bugünden itibaren kaldırılmasıyla kapılarını dünyaya açtı. Karantina zorunluluğunun bitişinin ardından bugün sabah saatlerinde ilk uluslararası uçuşlar Çin ana karasındaki havalimanlarına ulaştı. Öte yandan, Çin'in kuzeyde Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Myanmar, Laos ve Vietnam ile kara sınırlarındaki 8 gümrük kapısından yolcu ve yük geçişleri normale döndü.
Son dönemde halk arasındaki gündem; 'geçmeyen grip'. İyileşme süresinin uzun olduğundan şikayet edilirken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan açıklama yaptı. Viral enfeksiyonla başlayan hastalıkta ikincil enfeksiyonun ortaya çıkabildiğini ve hastanın ilk geçirdiği hastalıktan iyileşemediğini düşündüğünü söyledi. Hastaların hem kovid hem de influenzayı aynı anda geçirebildiğini belirten Turan, tek örnekle üç hastalığı tespit edecek yerli tanı kitinin, yakında kullanılmaya başlanacağını aktardı.
Koronavirüsle pandemisinde dünya yeni bir varyantı konuşuyor. 'Kraken' adı verilen varyant hızlı bulaşma özelliğiyle dikkat çekiyor. DSÖ, 29 ülkede görülen varyant ile ilgili "Bu virüs ne kadar çok dolaşırsa, değişmesi için o kadar çok fırsatı olacak" açıklamasını yaparken, virüs maske kullanımını birçok ülkede yeniden tartışmaya açtı.
XBB.1.5 koronavirüs alt varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüs (Kovid-19) salgını 2019 yılından bu yana dünya genelinde milyonlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. XBB.1.5 ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından son dakika açıklamasında bulunuldu. Hastanelere yatışlar arttı. Peki, XBB.1.5 nedir, belirtileri neler? XBB.1.5 Türkiye'de görüldü mü? İşte DSÖ'den yapılan açıklama...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 ile mücadelede kaydedilen ilerlemelere rağmen virüs tehlikesinin sürdüğü uyarısını yaptı. Ghebreyesus, "Tüm ülkeleri koronavirüs verilerini paylaşmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada bir pandemiye dönüşen koronavirüs kabusu Çin’de hala devam ediyor. Ülkede ‘sıfrı vaka’ politikasının gevşetilmesinden sonra bir anda koronavirüs vakalarında ve koronavirüse bağlı ölümlerde önlenemez bir artış yaşandı. Koronavirüsten hayatını kaybeden hastalarının ailelerine cenaze yakım işlemleri için haftalarca beklemelerinin gerektiğinin söylemesi üzerine yaslı yakınlar kendi yöntemleriyle cenaze işlemlerini gerçekleştirmeye başladı.
Almanya’nın Mannheim kentinde bir hastanede yaşanan olay ülke basınında geniş yankı uyandırdı. Koronavirüse yakalanan ve tedavi altına alından 79 yaşındaki Hilal K. isimli kadın nefes alabilmesi için solunum cihazına bağlanmıştı. Hilal K’nın oda arkadaşı 72 yaşındaki Hatun C. iddialara göre gece çok ses yaptığı için solunum cihazını kapattı. Hilal K. hayatını kaybederken yaşlı kadının kızı, annesinin cenazesini beyni olmadan aldıklarını belirtti.
Çin'in koronavirüs salgınının başından bu yana güttüğü 'sıfır vaka' politikası geçen ay sona erdirildi. Ancak bu hamlenin sonuçları ülkede büyük krize yol açtı. Sağlık yetkilileri televizyonlarda ülkedeki durumun vahametini ortaya koyan itiraflarda bulundu. Şangay'ın yüzde 70'inin Kovid-19 olduğu söylenirken İngiltere ve ABD gibi Batı ülkelerinin Çin'e karşı adımına karşı ülkeden tepki geldi.
Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin cesetlerine yapılan otopsilerde virüsün beyne bulaştığı ileri sürüldü. Araştırmacılar, Kovid-19 belirtilerinin görüldüğü ilk iki haftada, virüsün solunumla ilgili olmayan birçok bölgede çoğaldığını ifade etti.
Çin'de uzun sürenin ardından Kovid-19 vakalarında yeniden patlama yaşandı. Ülke genelinde koronovirüse bağlı ölümlerde de büyük artış yaşandığı belirtilirken, çok sayıda ülke ise Çin'den gelecek yolculara karşı yeni tedbirler aldı. Aralarında İtalya, Japonya, Malezya, Tayvan ve Hindistan’ın aralarında bulunduğu bir çok ülke, Çin’den gelen yolculara test ve karantina zorunluluğu getirdi. Çin ise Batılı ülkeleri 'durumu abartmakla' suçladı.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada salgına dönüşen koronavirüs ülkede yeniden kabusu yaşatmaya başladı. Dünyadaki diğer ülkeler normale dönerken Çin’de yeni koronavirüs dalgasıyla birlikte krematoryumlar dolmaya başladı. Tedavi edilenlerin cesetlerle bir arada tutulduğu hastanelerin yanı sıra krematoryumların önünde uzun tabut sıraları oluştu.
Çin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili verileri günlük olarak açıklamayı bıraktığını duyurdu. Öte yandan ülkedeki hastanelerde ve morglarda, koronavirüse bağlı vaka sayıları ve ölümler nedeniyle yoğunluk yaşandığı biliniyor.
Çin'de Kovid-19 tedbirleri gevşetilmişti. Çin'in bu hamlesinin ardından virüsün giderek daha fazla yayılmasıyla resmi rakamlar ile gerçek salgın tablosuna dair tahminler arasındaki fark giderek artıyor. Öte yandan salgın kontrol tedbirlerindeki ani değişim nedeniyle hastanelerde, kliniklerde, morglarda ve krematoryumlarda yoğunluğun arttığı bilgisi verildi.
Çin’in başkenti Pekin’de sıfır vaka politikalarının gevşetilmesinin ardından endişelendiren görüntüler gelmeye başladı. Çin’in yerel kaynaklarında paylaşılan görüntülerde Pekin’deki bir hastanede cesetlerin yanındaki tekerlekli sandalyelerde tedavi altına alınan hastalar gösterildi. Sağlık görevlileri düzeni sağlamaya çalışırken sosyal medyada paylaşılan görüntülerden sonra hastanelerde cesetlerin biriktiğini ve yeni hastaların sayısının hızla arttığı iddia edildi.