Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “2002'de 515 çocuğumuza bakan 500 koruyucu ailemiz varken, hali hazırda 8 bin 547 koruyucu ailemizin yanında 10 bin 256 çocuğumuz himaye ediliyor” dedi. Herkesi bir çocuğun hayatını tümden değiştirecek bir dokunuşla koruyucu aile olmaya davet eden Göktaş, "Koruyucu Aile Hizmet Modelimizi Dünya’ya tanıtacağız" ifadelerini kullandı. Göktaş, Geçici Koruyucu Aile Modelini yıl sonuna kadar 30 pilot ilde başlatmayı planladıklarını söyledi.
Anne ya da baba olmak isteyen kişiler bazı engellere bağlı olarak bir çocuk dünyaya getiremeyebilirler. Böyle durumlar için kanunlar çerçevesinde evlat edinme ya da koruyucu aile uygulamaları geliştirilmiştir. Bir çiftin ya da bir kişinin bir bebeğin ya da bir çocuğun koruyucu aileliğini üstlenmek için başvuru yapabilmesi bazı şartlara bağlı olarak mümkün olabilir.
Tekirdağ'da 9 bin 535 kişi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından koruyucu aile olmak için başvuru yaptı.
Kırklareli'nde 896 kişi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından koruyucu aile olmak için başvuru yaptı.
Kahramanmaraş ve diğer 10 ili etkileyen büyük depremin ardından, kimsesiz kalan çocuklar için koruyucu aile başvuruları e-Devlet üzerinden yapılıyor. Koruyucu aile olmak isteyen ve bunu paylaşan ünlülerden biri de Petek Dinçöz oldu. Takipçilerinden tepki alan Dinçöz, "İnsanlıktan nasibinizi almamışsınız" dedi. İşte detaylar...
Koruyucu aile olma şartları, 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki Kahramanmaraş depremleri sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklama nedeniyle merak konusu oldu. Hande Erçel’in ablası Gamze Erçel ile eşi depremzede bir bebeğe koruyucu aile olmak istediklerini açıkladı. Peki koruyucu aile nedir, nasıl olunur, şartları nelerdir? İşte ayrıntılar...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem nedeniyle yakınlarına ulaşılamayan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden veya ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine şahsen başvuru yapabileceklerini duyurdu. Öte yandan Bakanlık, aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların Bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığını, bakımlarının sağlandığını ve ailelerine ulaşma çalışmaları yapıldığını belirtti.
Dünya üzerinde bakıma ihtiyacı olan milyonlarca çocuk bulunuyor. Bu çocukların bakımına yardımcı olmak ufak bir adım olarak görülse de onların hayatını bambaşka bir hale getirebiliyor. 86 yaşındaki Hannah Ford 40 yıl boyunca 189 çocuğun hayatını değiştirdi. Onlara özenle bakan Bayan Hannah'ın yaptıkları duyanları duygulandırıyor.
Sivas'ta koruyucu aile himayesindeki çocukların hayalleri kitapta toplandı
Konya'da 5 ve 7 yaşındaki iki kardeşin 3 yıldır koruyucu aileliğini üstlenen iki çocuk annesi Özlem Zafer: - "İlk önce kapıdan baktılar. Kurum görevlisinin yanındaydılar. Çok mahcuptular, ilk önce Ayşe sonra Zeynep yaklaştı. O an beni inanılmaz bir titreme aldı. O benim için bir doğum anıydı, anlatılmaz bir duyguydu" - "Bana 'Size bir defa sarılabilir miyiz?' dediler. O sarılmayla bir sevgi akışı olduğunu hissettim. Ufacıktılar ama onu hissettim, o sahneyi hiçbir zaman unutamayacağım"
Koruyucu aileler "farkındalık oluşturmak" için bir araya geldi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde aile odaklı sosyal hizmetler içinde yer alan "koruyucu aile" modeli kapsamında, 2002 yılında 515 çocuk koruyucu aile yanındayken bu yıl ağustos sonu itibarıyla 7 bin 248 koruyucu ailenin yanında 8 bin 746 çocuk bakım altında bulunuyor
Afyonkarahisar'da yaşayan Feride Baş: - "Çocuk geldikten sonra işimi bıraktım. Alper evimize neşe kattı. Eşim de inanılmaz seviyor. Ona da bana da can oldu. Bizim her şeyimiz oldu"
Yaklaşık 10 yıl önce 2 çocuğuna daha fazla vakit ayırabilmek için iş hayatını sonlandıran Kahramanmaraşlı hemşire Serap Gürocak, koruyucu aile modeliyle 3 çocuğun daha hayatına dokundu - Daha önce evinde ağırladığı çocuk memur olup "yuvadan uçunca" 2 kardeşe daha kapısını açan Gürocak: - "Dışarıdan insanlara belki zor görünebilir ama Rabbim bunun sevgisini, kolaylığını ve rızkını gönderiyor"
Malatya'da Koruyucu Aile Günü yürüyüşü düzenlendi
Samsun, Çankırı ve Amasya'da "Koruyucu Aile Günü" etkinliği düzenlendi
Bingöl, Batman ve Elazığ'da "Koruyucu Aile Günü Yürüyüşü" yapıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu ailelerin hikayelerini anlatan "Kalpten Doğanlar" belgeselinin ilk bölümünü sosyal medyadan paylaştı - İlk bölümde, 6 aylıkken koruyucu ailesi oldukları Muhammed'e 3 yıldır aile ortamı sağlayan Ertekin çiftinin hikayesine yer verildi
Kırklareli'nde 2 yıl önce "koruyucu aile" olan Elif ve Bülent Bahalı çifti, iki kız çocuğuna evlerini açtı - Elif Bahalı: - "Bugün bile geri alınmış olsalar yani onlarla her geçirdiğimiz gün bizim için gerçekten ödül, çünkü çok şey öğrettiler bize"
Bolu'da yaşayan 7 yıllık evli Mehmet ve Özlem Buralı çifti, koruyucu ailelik sistemi sayesinde 6 ay önce çocuk sevgisini tattı - Koruyucu anne Özlem Buralı: - "Onlar anne babaya, biz de çocuğa hasretiz. İşte bu şekilde tamamlandık"
Elazığ'da yaşayan Tekin çifti, 2 oğullarının evlenip kendi hayatlarını kurmasının ardından kalplerindeki çocuk sevgisiyle 2 kız kardeşin koruyucu ailesi oldu - Seher Tekin: - "Koruyucu aile olmak isteyen ailelere şunu söylemek istiyorum, bunun aynı zamanda çok büyük bir manevi hazzı var, bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil, çok güzel bir duygu"
Aksaray'da yaşayan Fatma Kargın: - "Okulda, dersteyken bile özlüyorum. Teneffüslerde birlikte oluyoruz. Efe eve geldikten sonra tüm dünyam onun oldu. Benim varım, yoğum, her şeyim Efe. Hayatımın her yeri sevgisiyle doldu"
Kahramanmaraş'ta ikişer çocukları olmasına rağmen koruyucu aile olan iki kız kardeş, bakımlarını üstlendikleri çocuklara yuva olmanın mutluluğunu yaşıyor - Abla Emine Temiz: - "Onun bizim gözlerimize bakması, 'annem, canım babam' demesi bizi çok çok mutlu ediyor" - Pınar Saklayıcı: - "Evlatlarımıza ne yaptıysak aynısını Emir için de yaptık. Emir'i emzirdim, aynı zamanda süt annesiyim"
Afyonkarahisar'da yaşayan Kemal Kantek: - "İşten eve geldiğimde Asya, bütün yorgunluğumu alıyor, güzel vakit geçiriyoruz. Kızımızın 'anneciğim', 'babacığım' diyerek sarılması bize tarif edilemez bir mutluluk yaşatıyor" - Sema Kantek: - "5 yılda kızımız bizim her şeyimiz oldu. Güzel vakit geçiriyoruz. Hayatım o benim"
Karaman'da bir çocuğu evlatlık edinen, bir çocuğun da koruyucu ailesi olan Özgül Ergün: - "Küçük oğlum bir kız kardeşi olmasını istedi. Biz de koruyucu aile olmak için başvuruda bulunduk, bekliyoruz" - "Öz kardeş gibiler. Çok mutlular, hep beraberiz. Anne baba olarak onlar için yaşıyoruz"
Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerince 30 Haziran Koruyucu Aile Günü'nde, koruyucu ailelerin ve çocukların katılacağı kortej yürüyüşleri ile şenlikler organize edilecek
Malatya'da yaşayan Işık çifti, 4 yıl önce koruyucu ailesi oldukları küçük kızları sayesinde anne ve baba olmanın sevincini yaşıyor - Dilek Işık: "Daha önce öncelik bizdeyken şimdi kızımızda. Hep 'O ne ister, o ne yapar?' diye hayatımızı ona göre düzenliyoruz. Kızım evimizde güneş gibi parladı" - Ahmet Işık: - "İş yerindeyken eve gelip kızımı görmek için can atıyorum"
Adana'da yaşayan 2 çocuk annesi Hülya Arı iki, bir çocuk annesi komşusu Sevinç Bilir de üç çocuğa yuvasını açtı - Sevinç Bilir: - "Onların saçını taramak, onları giydirmek çok güzel bir duygu. Ben boş yaşamışım, keşke daha önceden bunu bilseydim, başka hayatlara dokunsaydım. Benim hayatım çok değişti"
Sırma'ya annelik eden Fatma Turan: - "Sırmayla karşılaştığım o anki heyecanımı anlatamam, değişik bir duygu. Küçücük elleri vardı, o küçücük elleriyle elimi tuttu, o anda bana 'anne' dedi. Sarıldı, sanki yüreğimden bir şey koptu"
Açar çifti, kurumda kendileriyle eşleştirilen bebeği görmek için bekledikleri sırada, yanlarından geçerken boyunlarına sarılarak "baba" diyen zihinsel engelli kız çocuğunun koruyucu ailesi oldu - Koruyucu anne Seval Açar: - "Kızımız şimdi 8 yaşında ve artık bayılmaları, öfke problemi yok. Çok ama çok iyi. Özel eğitim alıyor, okumayı yazmayı öğreniyor şimdi"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki "koruyucu aile" modeli kapsamında, 7 bin 178 koruyucu aile, 8 bin 695 çocuğun aile ortamında büyümelerine katkı sağlıyor
Konya'da din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapan çiftten Mustafa Taş: - "Biri 5, diğeri 1,5 yaşında iki kız evladımız oldu" - Gülgez Taş: - "Kan bağı önemli değil, önemli olan can bağı. Biz bunu yakalayabildik"
İzmir'de yaşayan koruyucu anne Eda Topçuoğlu: - "Günüm ne kadar kötü geçerse geçsin eve geldiğimde oğlum bana sarıldığında, 'anne' dediğinde bir anda enerjim tazeleniyor" - "Bekar bir koruyucu anneyim. Koruyucu aile olmak için illa evli olmak şartı aranmıyor"
Bolu'da bir otelde çalışan koruyucu baba Cemal Çelik: - "Çok mutlu bir aile yapım var şu an. Keşke rahmetli eşim sağ olsaydı da o da bugünleri görseydi" - "İsterim ki herkes koruyucu aile olsun, hiçbir çocuk tek başına kalmasın"
Konya'da yaşayan Naciye Şahin, eşinden ayrıldığı süreçte karar verdiği koruyucu aile olma hayalini yaklaşık 20 yıl sonra 7 yaşındaki Elmas ile gerçekleştirdi - Hayatın en değerli hediyesi olarak gördüğü küçük kızı bağrına basan Şahin: - "İlk günlerde gece uyuyamayan Elmas yanıma gelerek bana 'Koruyucu ailede çocuklar ne kadar süre kalıyor?' diye sorunca çok duygulandım. 'Sen burada sonsuza kadar benimle kalacaksın' dediğimde, kucağıma yatıp, uyuya kaldı"
Kırklareli'nde 6 yıl önce koruyucu olan Meral ve Levent Bircan çifti, biri kız, diğeri erkek iki kardeşin şefkat yuvası oldu - Levent Bircan: - "Vallahi kendi çocuklarım olsa böyle olmazdı diye düşünüyorum. Biz birbirimizi çok seviyoruz, oyunlar oynuyor, geziyoruz, köye gidiyoruz, hayvanlara bakıyoruz, köpeklerimizi besliyoruz, dolu dolu yaşıyoruz" - Meral Bircan: - "Bana anne dediklerinde sanki dünya duruyor, çok güzel bir duygu"
Sağlık sorunları nedeniyle çocuk sahibi olamayınca 1 yaşındaki Kübra'nın koruyucu ailesi olan ve bir süre sonra eşi vefat eden İngilizce öğretmeni Selda Süren Teymur, Kübra'ya hem annelik hem babalık yaparak mutlu bir ortamda büyümesini sağladı - Selda Süren Teymur: - "Öyle büyük bir şans ki bir çocuğun yetişmesini, büyümesini izlemek. Bu duyguyu hiçbir kan bağınız yokken, hiçbir mecburiyetiniz yokken geliştirmek mucizevi bir şey"
Ankara'da, koruyucu ailesi oldukları 3 yaşındaki Muhammed Ali'yi şefkatle büyüten anne Suna Ertekin: - "İlla biyolojik olarak değil, kalpten doğurmak da çok önemli" - Baba Sinan Ertekin: - "İki kızımız var belki üçüncü çocuğumuz da olabilirdi ama Peygamberimizin yetime kol kanat germekle ilgili hadisini yerine getirmek bizde biraz daha ön plana çıktı"
Yaklaşık 15 yıl süren profesyonel kayak sporunda Türkiye şampiyonlukları bulunan, aynı zamanda dalış eğitmeni Gaye Dülger, 13 aylık İlda bebeğe koruyucu annelik yapıyor - Dülger: - "Kızım işe benimle geliyor, ben çalışırken yanımda oyun oynuyor, toplantılara birlikte katılıyoruz. Bizimle tekneye dalış eğitimlerine geliyor. Bu kış kayağa da birlikte gideceğiz ve kangurunun içinde benimle birlikte gezecek"
Üniversiteler ve STK'lerce düzenlenen "Çocuk Hakları Bağlamında Koruyucu Aile Çalıştayı"nda koruyucu aile sistemiyle ilgili gelişmeler ile çocuğun ailede yaşama ve barınma hakkı masaya yatırıldı
Çankırı'da Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürünün koruyucu ailesi olduğu 15 yaşındaki Kardelen Bolulu resim sergisi açtı
"(Antalya Elmalı'da iki kardeşin istismarı) Her bir çocuk istismarı kalbimizde onulmaz yaralar açıyor. Çocuklara yönelen kirli ellere asla toleransımız yoktur" - "İnanıyorum ki bu suçları işleyenler en ağır şekilde cezalandırılacaklardır. Devletimiz her zaman tüm imkanlarıyla çocuklarının yanındadır" - "2002'de koruyucu aile sayımız 515'ti. Bugün geldiğimiz noktada 6 bin 687 koruyucu ailemizin kanatları altında, tam 8 bin 141 yavrumuz yaşıyor" - "Çocuklukta aldığımız yaralar, ruhumuzun derinlerinde fay hatlarına dönüşür. O nedenle her çocuğa, yaraları sarılmış bir çocukluk vermek boynumuzun borcudur" - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: - "30 Haziran, bu alanda bugüne kadar yapılan çalışmaların üzerine bir gün tayin edilerek toplumsal farkındalığı biraz daha artırarak, biraz daha kamuoyunun önüne çıkararak, koruyucu aile çalışmasının ne kadar önemli, hayati ve insana dair olduğunu anlatabilmek için ilan edilmiş bir gün"
Resmi Gazete'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan 30 Haziran'ın Koruyucu Aile Günü olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlandı. Bunun ardından birçok vatandaş koruyucu ailenin ne demek olduğunu ve 30 Haziran'ın ne anlama geleceğine ilişkin araştırma yapmaya başladı. Peki Koruyucu Aile Günü nedir? Koruyucu Aile ne demek? İşte ayrıntılar...
Filmlere konu olacak türden hikayesi bulunan ailenin fertlerinden Muammer Yalçın, birini evlat edindiği, diğerine koruyuculuk yaptığı iki çocuğa babalık yapıyor - Üvey babaannesi ve babası gibi kendisi de evlatlık edinilen Muammer Yalçın: - "Beni evlat edinen babamın bana nasıl baktığını biliyordum. Ben en çok babamı kendime örnek alırım. Benim hep yanımda olmuştur. Öz babam olsa ancak bu kadar sevgi gösterirdi. Biz de böyle bir şey yapmak istedik" - "Sevgi verebildikten sonra bir canlıya, ne olduğu benim için önemli değil, o sizden bir parça haline geliyor. İnsanların bunu öğrenmesi gerekiyor. Kendi kanından olması şart değil"
Kütahyalı Emine ve İsmail Akca çifti, yıllarca süren çocuk özlemlerini geçen yıl yuvalarına katılan küçük kızla dindirdi - İsmail Akca: - "Akşama kadar çok özlüyorum. Eve gittiğimde beraber oynayacağımız oyunları düşünüyorum" - Emine Akca: - "Eşimi arabasından tanıyor, 'Anne, babam geldi' diyerek sesleniyor ve hemen kapıya koşuyor. Girdiğinde ise 'Babam' diyerek sarılıyor"
"Dün iftarda bir şampiyonun misafiri olduk. Görme engelli milli sporcumuz Havva madalyaları ve rekorlarıyla ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırıyor. Koruyucu aile olarak Havva'ya sıcak bir yuva veren Engin ailesi ise isimsiz kahramanlarımızdan"
Efe'yi kendi çocuklarından ayırt etmediğini, tedavisiyle yakından ilgilendiklerini belirten koruyucu baba Ali Gedik: - "3-4 yılda çocuğun yüzde 50 zihinsel engelli durumunda olumlu gelişmeler oldu. Çocuk psikiyatri doktoru hiçbir zihinsel engeli olmadığı yönünde rapor verdi. Doktor, kat ettiğimiz bu büyük mesafeden dolayı bize teşekkür etti. Allah'a şükür, artık engelli raporu da yok - Anne Sultan Gedik: - "Onun her hareketine seviniyorum, mutlu oluyorum. Bir şeyi başardı mı benim için dünyanın en güzel şeyi oluyor. Okumayı başardığı gün, İstiklal Marşı'nda sırada durduğunda mutlu oldum"
Kahramanmaraş'ta, öz annelerinden şiddet ve işkence gören Mehmet (14) ve İsa (13) kardeşlere Hüseyin ve Ayşegül Dertli çifti koruyucu aile oldu. Yaşadıkları travmayı 7 yıldır yanında kaldıkları, 'Anne-baba' dedikleri Dertli çifti sayesinde atlatan kardeşler, "Yanlarında olduğumuz koruyucu aile keşke gerçek anne-babamız olsa" dedi. Ayşegül Dertli, ilk zamanlarda çocukların psikolojik olarak çöküntü içinde olduğunu söylerken, 'üstlerini örttüğümde beni dövmeye mi geldin?' diye soruyorlardı dedi.
Adana'da doğal yollarla çocuk sahibi olamayan Ayça (41) ve Atakan Çatal (42) çiftinin 2 yıl önce evlat edindikten sonra 'Mustafa Kemal' ismini verdikleri çocuklarının biyolojik babası Aziz Ö'nün, boşandığı eşinin hamile olduğunu bilmediği, yardım talebi için başvurduğu kurumda bebeğinden haberdar olduğu ortaya çıktı.
Adana'da doğal yollarla çocuk sahibi olamayan Ayça (41) ve Atakan Çatal (42) çifti, 2 yıl önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurarak, ailesi tarafından terk edilen 45 günlük erkek bebeği evlat edindi. Çatal çifti, Mustafa Kemal adını verdikleri minik bebek için velayet davası açmaya hazırlanırken, yasal sürenin dolmasına birkaç gün kala biyolojik baba A.Ö.’nün çocuğunu geri almak için yaptığı başvuruyla hayal kırıklığına uğradı.
İngiltere'de ergenlik çağındaki iki çocuk, sosyal hizmetlerin çocukların kiloları konusundaki kaygılarını aile mahkemesine taşıması ve ailelerinin çocuklara kilo verdirememesi üzerine, anne ve babalarından alınarak koruyucu ailelere verildi.