Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emel Peru Yücel, her 10 kişiden birinin hayatının bir döneminde kulak çınlaması ile karşılaşabildiğini söyleyerek, kişinin stres, sinir ve gerginlikten uzak durması gerektiğini belirtti.
Oyun bağımlılarını yakından ilgilendiren uluslararası bir araştırmanın sonucuna göre bu kişilerin yüksek risk grubunda olduğu ortaya çıktı. Araştırmanın sonucuna göre uzun saatler video oyunları oynayan kişilerde işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi problemlerin çıkma yüzdesinin yüksek olduğu öğrenildi.
Doğa, insanların sağlığını olumlu etkileyebilecek sayısız bitki ve besini sunar. Bu bitkiler, yüzyıllardır geleneksel tıp ve yerel tedavi yöntemlerinin bir parçası olarak kullanılıyor. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun stres ve balgam giderici özelliğinin yanı sıra kalp hastalıkları ile tansiyon düşürmede birebir olduğunu söyledi. Her derde deva limon otunun saymakla bitmeyen faydaları haberimizde.
Kulak çınlaması birçok insanın yaşadığı yaygın bir sorundur. Kulak çınlaması kulakta hissedilen çeşitli seslerin varlığı ile karakterizedir. Bu sesler çınlama, uğultu, düdükleme veya vızıltı şeklinde olabilir. işitme kaybı, kulak enfeksiyonları, gürültü maruziyeti, travma, stres, damar problemleri veya bazı ilaçlar gibi nedenler kulak çınlamasına neden olabilir. Peki, kulak çınlamasına ne iyi gelir?
Kulak çınlaması günümüzde birçok insanın karşılaştığı yaygın bir semptomdur. Bir kişinin kulağında çınlama veya uğultu hissi yaşaması çoğu zaman rahatsızlık verici bir durum olarak algılanır ve günlük yaşamı etkileyebilir. Kulak çınlaması fiziksel bir ses kaynağı olmaksızın kişinin kulaklarında duyduğu bir ses hissidir. Bazen hafif bir uğultu şeklinde ortaya çıkabilirken bazı durumlarda yüksek tiz sesler veya şiddetli çınlamalar şeklinde hissedilen kulak çınlaması nasıl geçer?
Kanser çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında bulunuyor. Sağlığı büyük oranda riske atan kanserin hayati sonuçlarını önlemek için erken teşhis etmek önem taşıyor. Tehlikeli kanser türleri arasında bulunan ağız kanserinin bilinmeyen belirtileri bulunuyor. Sıklıkla yaşadığımız bazı rahatsızlıklar ağız kanseri belirtisi olabilir.
Sık sık görülen enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde çok daha riskli durumlar oluşturabiliyor. Tehlikeli enfeksiyonlardan olan kulak enfeksiyonlarının önemsiz görülüp tedavisinin aksatılması sağırlık ve yüz felci gibi durumlara yol açabiliyor. Kulak enfeksiyonlarının belirtileri hakkında bilinçli olmak hayati önem taşıyor.
Toplum yaşadığı bazı rahatsızlıkların batıl inançlardan kaynaklandığını düşünüyor. Kulak çınlamaları da sıklıkla yaşanan ama birinin sizi andığı için bunu yaşadığınızı düşündüren yanlış inanışa sahip olan rahatsızlıklardan. Kulak çınlamalarının tedavisinin ihmal edilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Kulak çınlaması en sık rastlanan günlük rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Oldukça sık rastlandığı ve kolayca geçtiği için görmezden gelinin kulak çınlamaları tehlikeli olabiliyor. Michelle Francis yaşadığı kulak çınlamasını sinüs enfeksiyonu sandı ancak yapılan testler sonucunda beyninde tümör olduğu anlaşıldı.
Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Baklacı: - "Sigaranın iç kulaktaki kan dolaşımını etkilediği ve iç kulaktaki sıvıların düzenlenmesinde, azalıp artmasında etkili olduğu biliniyor. Bu açıdan sigara içenlerde bu belirtilerin daha çok ve dirençli olduğunu görüyoruz" - "Beslenme alışkanlıkları, tuzlu ve yağlı beslenme, susuzluk, yorgunluk, stres gibi faktörler tetiklerken, sigara ve nargile kullanımı çınlamayı artıran faktörler arasında yer alıyor"
Kaşınan kulak gayet sıradan bir durum gibi gelebilir. Kulak kaşıntısını muhtemelen günde defalarca yaşarsınız. Aniden gelen, şiddetli kulak kaşıntısı düşündüğünüz kadar sıradan olmayabilir. Aniden ortaya çıkan, şiddetli kulak kaşıntısına karşı kulak çubuğu kullanıyorsanız durumu farkında olmadan daha da kötüleştiriyor olabilirsiniz.
Tesla CEO'su Elon Musk, insanların beyinlerine takılacak çipleri kullanarak yaygın bir rahatsızlığı tedavi edebileceğini iddia etti. Ünlü milyarder, bu iddiasını yakın tarihli bir tweet'te dile getirdi.
Kulak çınlaması, ortamda bulunmayan sesin varmış gibi duyulması, işitilme hissi olarak tanımlanır. Kişinin yaşam kalitesini etkileyen kulak çınlaması, çocukluk çağından itibaren her yaştaki kişide görülebilir. Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10-15'ini etkileyen kulak çınlamasını önlemek için neler yapmak gerekir?
İngiltere'de aşı yaptıran yüzlerce kişi kulak çınlaması şikayeti ile hastanelere başvurdu. Bu durum aşıda yeni bir yan etki mi bulundu tartışmalarına neden oldu.
Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen hastane kontrollerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, kulak hastalıklarının ertelemeye gelmeyeceğine dikkat çekiyor. İşitme ile ilgili sıkıntılara yol açabilecek kulak hastalıkları konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, kulakta en sık görülen 5 hastalığı ve etkilerini anlattı.
Kulak kireçlenmesi yani otoskleroz hastalığı 25-30 yaşındaki kadınlarda daha fazla görülüyor. Kulak kireçlenmesi belirtileri arasında yer alan kulak çınlaması ve baş dönmesinin gözlendiği hastalarda tedavinin protezle mümkün olduğunu söyledi. Uzmanlar, kulak kireçlenmesi rahatsızlığının tedavi edilmemesi durumunda hastada işitme kaybının artacağına dikkat çekiyor.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, İtalya’da toplam 15 hastanede yürütülen bir araştırmaya işaret ederek 'Bu çalışmada COVID-19 tedavisinden geçmiş 185 hasta sorgulandığında bunların yüzde 23’ünde hastalıkla birlikte çınlamanın ortaya çıktığı anlaşıldı' diyerek bu noktaya çıktı.
Kulak çınlaması, herkesin bildiği gibi ülkemizde biri seni konuşuyor diyerek geçiştirilen bir olaydır. Her yüz kişiden 10'nunda yaşandığı kulak çınlaması hakkında şimdiye kadar bilmediğiniz tüm ayrıntılar haberimizde.
Tinnitus olarak da bilinen kulak çınlaması, yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir sorundur.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Emel Peru Yücel, kulak çınlaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Uzun süren kulak çınlamasının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, “Bu şikâyet işitme problemleri, yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, boyun fıtığı ve nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir. Cep telefonu ile uzun saatler konuşmak da, fazla kahve tüketerek kan basıncını yükseltmek de çınlamaya yol açabilir” dedi.
Bayındır Hastaneleri KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin: "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim" - "İki kişinin koluna girerek ve zorlukla yürüyerek kliniğimize başvuran hastaları, tek başına hiçbir destek olmadan, dengesini toparlamış vaziyette, tek başına kendi işini yapan, otobüse binen insan olarak evine yürüyerek taburcu ediyoruz" - Bayındır Hastaneleri KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tuncay Özçelik: "Belirli ilaçların çınlama yaptığını düşünerek, doktor kontrolü olmadan ilaçları kullanmamak gerekiyor. Özellikle kulak çınlamalarında belirli grup antibiyotikler, ağrı kesiciler önemli faktördür"
Hemen her yaştan kişilerde görülebilen kulak çınlaması, çınlamanın karakterine göre altta yatan hastalıkları ortaya çıkartıyor. Ortamda ses olmadığı halde ses varmış gibi algılamak olarak tanımlanan kulak çınlaması, basit bir kulak kiri, sistemik hastalıklar, tiroit problemleri, nörolojik bir takım rahatsızlıklardan da kaynaklanabiliyor. İşte kulak çınlamasının nedenleri...
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çekin, kulak çınlaması hakkında, kulağın tıkanmasına yol açan basit sebeplerden kulakla ilgili enfeksiyon ve tümörlere kadar geniş yelpazede ortaya çıkabileceğini belirtti.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Engin Çekin: - "Kulak çınlamasında kulakla ilişkili sebepler daha yaygındır. Bu sebepler kulağın tıkanmasına yol açan basit sebeplerden, kulakla ilgili enfeksiyon ve tümörlere kadar geniş bir yelpazede ortaya çıkar. Çınlamanın sebebi, her ne kadar çoğunlukla basit sebepler olsa da bu durum bazen daha ciddi hastalıklara işaret edebilir ya da bu hastalıkların ilk bulgusu olabilir" - "Özellikle rahatsız edici kulak çınlaması ve işitme kaybı birlikteliği, önemli sonuçlar doğurabilecek hastalıkların araştırılmasını zorunlu kılar" - "Kulak çınlaması ileri yaşlarda yaygın bir şikayet olduğundan etkilediği hastalar tarafından doğal bir bulgu olarak kabul edilebilir ve hasta tarafından hekime başvurma sebebi olarak görülmeyebilir"
Yıldız Teknopark'ta bir Ar-Ge şirketi tarafından kulağında çınlama sorunu olan hastalar için müzikal terapi yazılımı geliştirildi - TÜBİTAK'ın başarı ödülüne layık görülen yazılımın, çınlama sorununda olumlu sonuçlar verdiği bildirildi - Firmanın genel müdürü Serkan Kurt: - "Geliştirdiğimiz yazılımla çınlama frekansına uygun olarak gürültü oluşturuyoruz. Bunu da bir müzik dosyasının içine gömüyoruz. Yani hastanın tercih ettiği bir şarkıyla bu tedaviyi uygulayabiliyoruz"
Kuş sesi, ıslık sesi, cırcır böceği sesi, zil sesi gibi ifade edilen kulak çınlamaları, genellikle basit bir sağlık sorunu gibi görülse de bazı durumlarda önemli bir hastalığın da habercisi olabiliyor. Kulak çınlaması; cep telefonu ile konuşma süresinin artması, yüksek seste müzik dinleme ve sigara kullanımı ile de ortaya çıkabiliyor.
Kulak çınlaması toplumda sıklıkla görülüyor ve kulak çınlaması yaklaşık 3 kişiden birini olumsuz etkiliyor. Kulak çınlamasının genellikle 30 yaş üstünde daha sık görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, 'İşitme kaybının derecesi arttıkça, kulak çınlamasının görülme oranı da artıyor. Fazla gürültüye maruz kalmak kulak çınlamasının görülme sıklığını arttırıyor' dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, 'tinnitus' olarak bilinen kulak çınlamasının hafife alınmamasını istedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, 'tinnitus' olarak bilinen kulak çınlamasının hafife alınmamasını istedi.
Florence Nightingale Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Koordinötürü Prof. Dr. Cengiz Kuday, kulak çınlamasının basit bir olay olmadığını belirtti.
Op. Dr. Ahmet Şirin Kulak Çınlamasında yeni umut TMS tedavisine değindi
Memorial Dicle Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, kulak çınlamasının beyin tümörünün habercisi olabileceğini söyledi.
Üç günden daha kısa bir sürede, 30 db. veya daha fazla işitme kaybı gelişmesine “ani işitme kaybı” denir.
Kulak çınlaması, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun yüzde 10-15’inde görülüyor.
Yaşam kalitesini düşüren bir problem olarak ortaya çıkan kulak çınlaması, ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.
Kulak çınlama ve uğultuları, en sık görülen sağlık problemlerinin başında geliyor. Her 5 yetişkinden birinin gelip geçici de olsa bu hissi yaşadığı biliniyor.
Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Vildan Somunoğlu, kulak çınlamasının çeşitli hastalıklarda görülen ortak bir belirti olabileceğini söyledi.
Kulak çınlamaları, sadece biri bizi andığında değil, bazı patolojik değişikliklerden de olabilir. Kafa içinde ki bu seslere genel olarak tinnitus denilir ve çok yaygındır.
Kulak çınlaması ve uğultusu, başlangıçta önemsenmediğinde süreklilik gösteren ve kesin tedavi edilemeyen bir hastalık haline gelebiliyor. Bu sebeple kulak çınlaması hafife alınacak bir sağlık sorunu değil.
Genç yetişkinlerde otosklerozun (kireçlenme) en sık görülen orta kulak işitme kaybı nedeni olduğunu belirten uzmanlar, bu rahatsızlığın aileden geçtiğini ve erkeklerden daha çok kadğnlar arasında yaygın olduğunu bildirerek, Amerikan nüfusunun yüzde 10'unda, Zenci, Amerikan yerlileri (Kızılderililer) ve Asyalılar'dan (Sarı derililer) daha çok beyazlarda görüldüğünü kaydetti.