Kulak mumu genellikle doğal malzemelerden yapılan silindirik bir yapıya sahip olan ve kulak temizliği amacıyla kullanılan bir üründür. Kulak temizliğine yardımcı olduğu düşünülen kulak mumu pek çok kişi tarafından merak edilir. Peki, kulak mumu nasıl kullanılır?
Kulak tıkanıklığı, günlük yaşamı oldukça rahatsız edebilen ve sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kulak tıkanıklığı genellikle kulakta biriken kir, orta kulak iltihabı, havuz suyu, yüksek irtifa değişiklikleri veya sinüzit gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum işitme kaybına neden olabilir veya rahatsız edici bir his yaratarak kişinin genel yaşam kalitesini etkileyebilir.
Kulak tıkanıklığı, birçok sebebe bağlı olabilir. Başka rahatsızlıklara yol açması nedeniyle ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir. Kulak tıkanıklığı kulak kirinden kaynaklanıyor ya da soğuk algınlığı gibi iltihabi hastalıklar nedeniyle yaşanıyor olabilir. Bu durumda kulak tıkanıklığı nasıl geçer, nasıl açılır diyenler evde uygulayabilecekleri doğal çözümlerden yararlanabilir. Günlük yaşamı etkileyen kulak tıkanıklığına ne iyi gelir? Kulak tıkanıklığı evde doğal yöntemlerle nasıl açılır?
Kulak temizliği için genellikle kulak çubuğu ya da pamuklu çubuktan yardım alınır. Uzmanlar her fırsatta pamuklu çubukları kulağa sokmanın zararlarını dile getiriyor. Temizlediği zannedilen pamuklu çubuklar, genellikle temizlemek yerine kulak içinde biriken kirleri kulağın derinlerine doğru iterek size tahmin edebileceğinizden daha büyük zararlar veriyor.
Kulak temizliği çok hassas konuların başında geliyor. Biriken kirler kulak içerisinde büyük sorunlara neden olur. Bunların başında duyma zorluğu gelir. Ancak kulakları ve kulak içlerini temizlerken özellikle kulak çubuğu kullanıyorsanız daha büyük soruna sebep olabilirsiniz. Kulak ve kulak içi temizliğini güvenle yapabileceğiniz yollar var. Derinlemesine ve güvenli kulak temizliği için yapmanız gerekenler...
Kulak çubuğu kulaktaki istenmeyen kirlerden kurtulmak adına kolay ve etkili bir yöntem olarak görülüyor. Kulağa sokulan bu yabancı maddenin kulak sağlığına pek çok zararı bulunuyor. Kulağı daha sağlıklı bir şekilde temizlemenin farklı yöntemleri bulunuyor. Kulak çubuğunun zararlarını öğrendikten sonra kulak çubuğu yerine başka alternatifler kullanmayı düşünebilirsiniz.
Ağrı ve işitme kaybı ile belirti veren dış kulak iltihabı, egzama, sert cisimle dış kulak yolunu kaşıma, nemli kalma gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Dış kulak iltihabı belirtileri arasında kulağa baskı uygulandığı anda daha şiddetli bir ağrıyla karşılaşmak da yer alıyor. Bu tür durumlarda dış kulak iltihabı tedavisi ile kısa sürede iyileşme sağlanabiliyor.
Kulak tıkanıklıkları ile ilgili uyarıda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, kulak temizliği sonrası tıkanıklık olmasının normal olmadığına dikkat çekti. Çelik, bu tür durumlarla karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulması gerektiğini altını çizdi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenen hastane kontrollerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, kulak hastalıklarının ertelemeye gelmeyeceğine dikkat çekiyor. İşitme ile ilgili sıkıntılara yol açabilecek kulak hastalıkları konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, kulakta en sık görülen 5 hastalığı ve etkilerini anlattı.
Dış kulak yolu, tamamen dış ortama açık bir alandır. Bu dış ortamda toz, toprak ve mikroplar bulunmaktadır. Bu nedenle dış kulak yolunun kendine ait bir temizleme sistemi vardır. Bu temizleme sisteminin en önemlisi dış kulak yolundaki salgılardır. Biz buna halk arasında kulak kiri demekteyiz. İçlerinde mikrop öldürücü enzimler vardır. Vücuttan atılamayan salgılar kulak kiri denen kirleri oluşturmaktadır.
Kulak tıkanıklığı, her yaştan insanın yakalanabileceği bir hastalık türüdür. Başlı başına bir hastalık veya birçok hastalığın habercisi olabilir. Günlük hayatta karşılaştığımız bazı durumlar, yanlış uygulamalar bu rahatsızlığa davetiye çıkarır. Bu durum kulak tıkanıklığı neden olur sorusunu beraberinde getirir.
11 yıl önce kulak tıkanıklığı şikayetiyle doktora giden ve 'sakız çiğne geçer' diyen doktoru dinleyerek tıkanıklık hissini önemsememeye çalışan Aslı Köklü, ağrısı ilerleyince birçok doktora giderek konu ile ilgili muayene oldu. Detaylı tahlillerle yapılan son yapılan muayene ile birlikteyse Köklü'nün böbrek hastalığı olduğu ortaya çıktı.
Kulak tıkanıklığının sebebi, kulak kiri gibi basit bir durum olabilirken, enfeksiyon veya daha ciddi bir problem da tıkanıklığa neden olabilir.
Kulak tıkanıklığının sık yaşandığı durumlardan biri de uçak yolculuğu. Basınç değişikliği sebebi ile yaşanan tıkanıklık, yolculuk sırasında çeşitli problemlere yol açabiliyor. Prof. Dr. Murat Topak, uçakta meydana gelen kulak tıkanıkları için alınabilecek önlemleri anlattı.
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Murat Şirin, yaz ayının gelmesiyle birlikte, kulak yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu söyledi.
Akademi Kulak Burun Boğaz Hastanesi doktorlarından Mehmet Akdağ, kulak kirinin kulağı korumakla görevli normal bir sıvı olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydederek, temizleme çubuklarının kulak zarını zedeleyerek işitme kaybına kadar tehlikeli sonuçlara yol açabildiğini söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, şiş, tığ, kürdan veya bu gibi şeylerle kulak karıştırmanın kulak zarının yırtılmasına sebep olabildiğini söyledi.
Adıyaman'ın Kahta Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Yusuf Baygit, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte çevre kirliliği nedeniyle meydana gelen kulak kirinin geçici işitme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Erzurum Numune Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Servisi Uzmanı Dr. Fahrettin Özgen, kulak temizleme çöplerinin kulak zarını delebileceğini söyledi.
Kulak çöpleriyle kulakların temizlenmesinin sağlık açısından tehlikeli olduğu bildirildi.