Kur Korumalı Mevduat
Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 23 milyar 236 milyon lira azalarak 1 trilyon 85 milyar 574 milyon liraya düştü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 36 milyar 111,3 milyon dolar seviyesine geriledi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 16 milyar 36 milyon lira azalarak 1 trilyon 153 milyar 481 milyon liraya düştü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteni yayınlandı. Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 26 milyar 246 milyon lira azalarak 1 trilyon 223 milyar 999 milyon liraya düştü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, KKM bakiyesi geçen hafta yüzde 3,1 ve 39 milyar 337 milyon liralık azalışla 1 trilyon 250 milyar 245 milyon liraya düştü.
2025 asgari ücret zammı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten önemli bir mesaj verdi. Asgari ücretin komisyon kararıyla belirleneceğine dikkat çeken Şimşek "Benim bu konuda bir yorum yapmam doğru olmaz. Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" dedi. Öte yandan Şimşek enflasyonun düşüşü ve Kur Korumalı Mevduat sisteminden çıkış ile ilgili de konuştu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 48 milyar 986 milyon lira azalarak 1 trilyon 289 milyar 581 milyon liraya düştü.
Konut sektörünün 2025 yılına iyi bir giriş yapması bekleniyor. KKM ve banka mevduatlarının büyük çoğunluğu konut yatırımına dönmüş durumda. Sektör temsilcileri yatırımda konutun yıldızının tekrar parlayacağını ifade etti. Ayrıca, BES katılımcılarının 1 Temmuz itibarıyla başlayan kısmi ödeme uygulamasında çekilen paraların yüzde 92'sinin konuta gittiği öğrenildi.
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, 4 Ekim haftasında 28 milyar 100 milyon lira artarak 14 trilyon 954 milyar 353 milyon liraya çıktı. KKM bakiyesi, geçen hafta yüzde 1,4 ve 21 milyar 48 milyon liralık azalışla 1 trilyon 490,7 milyar liraya geriledi.
BDDK verilerine göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 533,9 milyar TL'ye gerilerken, krediler ve mevduat artış gösterdi. Aynı dönemde tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki gerileme dikkat çekti.
Kur korumalı mevduatlarda 13 Eylül haftasında 10,4 milyar TL ile son beş ayın yavaş düşüşü görüldü.
Kur korumalı mevduatlarda 6 Eylül haftasında 19,7 milyar TL ile son 10 haftanın en yavaş düşüşü gerçekleşti.
Kur Korumalı Mevduat'ta düşüş bu hafta da devam etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, TL mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 619,2 milyar TL'den 1 trilyon 594,4 milyar TL'ye geriledi.
Döviz ve altın dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı olanları yakından ilgilendiren bir karar alındı. Resmi Gazete'den duyurulan karara göre tarihlerde değişikliğe gidildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı.
Kur korumalı mevduatlarda 16 Ağustos haftasında 55,2 milyar TL'lik düşüş kaydedildi. Böylece bir önceki haftaya göre çözülme hızlandı.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki düşüş devam ederken gerileme 1 trilyon 715 milyar TL'yi buldu.
Kur korumalı mevduatlar stopajın geldiği haftada 67,7 milyar TL ile 6 ayın en hızlı çıkışını yaşadı.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan vergi avantajı, Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak sona erdiği bildirildi. Alınan karara göre, 6 ay vadeli KKM hesaplarına %7,5, 1 yıla kadar vadeli KKM hesaplarına ise %5 stopaj uygulanacak.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında gerileme devam ederken ‘KKM'den ne zaman kurtuluruz?’ sorusu da yanıt buldu. Ekonomistler tarafından geliştirilen bir model ile KKM’nin yılsonunda 25 milyar dolara inebileceği ve baskı oluşturmaktan çıkacağı öngörüldü. Ayrıca bugün Resmi Gazete’de yer alan kararda KKM’ye uygulanan vergi avantajı kaldırıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimi, daha önce çeyreklik bazda düzenli yapılması kararlaştırılan istişare toplantıları çerçevesinde banka genel müdürleri ile bir araya geldi. Toplantıda Döviz Dönüşümlü Mevduat’a uygulanan yüzde 40’lık faiz alt sınırının aşağı çekilmesi konusunda adım atılabileceği, ayrıca DDM’de vadeye dönük zorunlu karşılık uyarlaması konusunda da adım atılabileceği mesajı verildi.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki sınırlı düşüş sürdü. Bu kapsamda KKM hesaplarında 2 trilyon 14,5 milyar TL seviyesine gerileme yaşandı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesaplarındaki tutar 2 trilyon 32,8 milyar TL'ye geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat hesaplarının stok bakiyelerinin aylık frekansta yayımlanacağını açıkladı.
Kur Korumalı Mevduat'ta gerileme devam ederken Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, flaş açıklamalarda bulundu. Çakar, "KKM'nin yavaş yavaş sistemden azalarak çıkacağını görüyoruz" diyerek, 'TL'den KKM'ye dönen mevduat bitti diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Kurda istikrarlı seyir sonrası kur korumalı mevduatlardaki çözülmenin hızlanmaya başladığı görüldü.
Merkez Bankası Genel Kurulu’nda, ilk kez kur korumalı mevduat hesapları için rakam paylaşıldı. Buna göre KKM kaynaklı banka giderinin 833.4 milyar lira olduğu duyuruldu.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar Ramazan Bayramı tatilinin de araya girmesi nedeniyle geride kalan hafta sadece 4 milyar 141 miylon dolar gibi sınırlı bir düşüş gösterdi.
Kur korumalı mevduatlarda eylül ayından beri en yavaş düşüş kaydedildi.
Kur Korumalı Mevduat hesapları için yeni karar açıklandı. Resmi Gazete'de döviz dönüşümlü KKM hesapları için tarihin uzatıldığı duyuruldu.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutarda sınırlı da ola düşüş yaşandı.
Kur korumalı mevduatta (KKM) düşüş devam ediyor. Düşüş 900 milyar lirayı buldu.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar düşüşü sürdü. KKM'de geçtiğimiz hafta 2 trilyon 343,2 milyar TL'ye geriledi.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar düşüşü sürdü. KKM hesapları 2 trilyon 367,7 milyar TL'ye geriledi.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında düşüş sürerken, Türk Lirası Mevduat hesapları için çok kritik veriler paylaşıldı, açıklama geldi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Ocak ayında rekor seviyeden geri gelen mevduat faizi oranları için bankaları işaret etti, ‘bilançolar için oldukça yüksek seviye. Yönetmeleri zorlaştı, çözümü mevduat faizlerini aşağı çekmekte buldular” dedi. Son 5 ayda “TL mevduat payı yüzde 43’e yükselirken KKM payı yüzde 16’ya gerilemiştir” bilgisini paylaştı.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar düşüşü sürdü. Geçtiğimiz hafta KKM hesapları 2 trilyon 576,5 milyar TL'den 2 trilyon 529 milyar TL'ye geriledi.
Kur Korumalı Mevduat hesapları için alınan peş peşe kararlar son 5 ayda etkisini gösterdi. Son olarak yeni KKM hesabı açılmasının da önüne geçilirken 2023 yılında Hazine’nin sırtındaki yük neredeyse 60 milyar liraya ulaştı. Ancak son 5 ayda maliyet sıfır olarak açıklandı.
1 Ocak itibariyle yeni hesap açılamayan Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar sürüyor. KKM'den geçen hafta 49,9 milyar TL'lik çıkış gerçekleştirildi.
Son dakika haberi: 2021 yılının sonlarında başlayan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması için yeni karar alındı. 1 Ocak'tan itibaren artık TL dönüşümlü KKM hesabı açılamayacak. Döviz hesapları için ise farklı bir süreç işleyecek. Peki TL dönüşümlü mevcut KKM hesapları ne olacak? İşte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın açıklamasıyla detaylar...
Kamuda tasarruf adına atılan son adımları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek duyurdu. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, yurt dışı gezileri düzenlenirken ince eleyip sık dokuyor. Ayrıca taşıt yenilemek isteyen kamu kurumlarına da birden çok şart koşuluyor: Artık yalnızca eldeki aracı satıp Togg almak mümkün.
Merkez Bankası rezervleri yükselmeye devam ederken Kur Korumalı Mevduat’ta düşüş sürdü. 140,1 milyar dolara yükselen TCMB rezervleri tarihi zirvesine ulaştı. Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 738,7 milyar TL'den 2 trilyon 714,3 milyar TL'ye geriledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan Kur Korumalı Mevduat ile ilgili önemli açıklamalar geldi. KKM'den aşamalı bir şekilde çıkılacağını, ani bir şekilde bitirme gibi bir perspektifleri olmadığını söyleyen Yılmaz, 'Toplumsal kredi notu' uygulamasının da devreye alınacağını duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına kurumlar vergi istisnası süresinin önümüzdeki yıl yeniden değerlendirileceğini belirtti. Bakan Şimşek ayrıca yerel seçimler sonrasını işaret ederek Türkiye'ye fon akışının "ciddi bir şekilde" artacağını ifade etti.
Kur korumalı mevduatlarda gerileme eğilimi 17 Kasım haftasında da devam etti. KKM'de geçtiğimiz hafta 70,9 milyar TL'lik düşüş kaydedildi. Pariteden arındırıldığında döviz mevduatlarının da 685 milyon dolar azaldığı izlendi.
Kur Korumalı Mevduat’ta düşüş sürerken, Türk Lirası mevduat hesapları 6,5 ayın zirvesine çıktı. Haziran sonundan bu yana artış yüzde 40’ı aştı. Tüm bunlar yaşanırken elinde doları, eurosu, Türk Lirası olan tüm yatırımcılar gözünü Perşembe günü açıklanacak Kasım ayı Merkez Bankası faiz kararına çevirdi. Ekonomistler faiz artış hızında frene basılacağını kaydederken, PPK metninde TL mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlara ilişkin mesajların aranacağını kaydetti.
Kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü geçen hafta 82,9 milyar TL düşüşle 2,8 trilyon TL'ye geldi. Dolar cinsinden ise 100 milyar doların altına geri çekilme oldu.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları geçen hafta itibarıyla 3 trilyon 7,9 milyar TL'den 2 trilyon 921,7 milyar TL'ye geriledi. Son 10 haftadaki gerileme ise 447 milyar TL oldu.
Kur korumalı mevduatlarda (KKM) düşüş ivmesi 27 Ekim haftasında da devam etti. Bu haftayla birlikte son 10 haftada KKM'de düşüş 400 milyar TL'ye ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırma odaklı adımlara devam ediyor. Buna göre, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi.
Merkez Bankası sadeleşme adımları kapsamında yeni bir hamle daha yaptı. Buna göre, Türk Lirası’na geçiş, yenileme ve TL payının artırılmasında hedefleri tutturamayan bankalara Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için TCMB tarafından farklılaştırılmak üzere yüzde 8 komisyon uygulanacak. TL payı için uygulanacak zorunlu karşılık komisyonu ise yüzde 3 olarak belirlendi. Hedefleri tutturan bankalar için ise komisyonu sıfıra kadar getirmek mümkün olacak.
Türk Lirası mevduat hesapları Kur Korumalı Mevduat (KKM) için atılan adımların ardından yükselişe geçmişti. Ancak yüzde 50’lere dayanan faiz oranları bankaların dönüşüm hedefini tutturması ile uzun bir aranın ardından 3 puanlık bir geri çekilme yaşadı. Kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38’e indi. Ayrıca KKM’den dönüşlerde uygulanan avantajlı faiz uygulamasının da sona erdiği belirtiliyor.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, geçen hafta 72.92 milyar lira azalarak, 3,156 trilyon TL'ye geriledi. Böylelikle, 18 Ağustos tarihinden bu yana düşüş 252.26 milyar lira oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirterek , kur korumalı mevduat enstrümanından çıkmak istediklerini ekledi.
Kur korumalı mevduatlarda 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL ile rekor düşüş izlendi. Böylelikle bu tür mevduatlarda en hızlı haftalık düşüş kaydedildi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise, parite etkisinden arındırılmış olarak 551 milyon dolar arttı.
Kredi faiz oranlara atılan adımlarla yüzde 50’ler seviyelerine yükselince talep bir anda durma noktasına geldi. Vatandaşların ucuz krediye alıştığını dile getiren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, yüzde 50’nin altında faizlerle kredi vermenin artık mümkün olmadığını dile getirdi. Baştuğ, “Şimdi buna alışan kesim bunu istiyor fakat artık mümkün değil” dedi.
6 ayın en yüksek seviyesine çıkan Merkez Bankası rezervlerinde bu hafta keskin bir düşüş yaşandı. Brüt rezervler 2,23 milyar dolar, net rezervleri 3,39 milyar dolar azaldı. Kur Korumalı Mevduat hesaplarından ise çıkış bu 6'ncı haftasında da devam etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Kur korumalı mevduatlarla ilgili düzenlemeler birbirini izlerken, düşüş serisi de beşinci haftasına girdi.
Dolar endeksi Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Yurt içinde ise dolar/TL kuru bankalararası piyasada 27,64’ün üzerini test ederken rekor seviyeye yükseldi. Kur üzerinde içeride KKM'den çıkış sonrası senaryoları öne çıkarken, S&P’den dikkat çeken bir değerlendirme geldi. S&P, KKM’nin Merkez Bankası rezervleri üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma adımlarına devam ederken Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş bu hafta da devam etti. BDDK verilerine göre son bir haftada 3 trilyon 333 milyar TL'den 3 trilyon 306,6 milyar TL'ye indi.
Son dakika haberi… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için bir hamle daha yaparak, KKM hesaplarının TL mevduat sayıldığı komisyon uygulamasına son verdi. Artık Türk Lirasına geçiş ve yenileme oranlarının belirleyici olacağını duyurdu.
Kur korumalı mevduatlarda 8 Eylül haftasında 15,7 milyar TL'lik düşüş kaydedildi. Böylelikle kur korumalı mevduatlarda son üç haftada düşüş yaşanmış oldu.
Son dakika: Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.
Kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) düşüş ikinci haftaya taşındı. KKM'de geçen hafta 20.32 milyar liralık gerileme yaşanırken Merkez Bankası’nın kararının ardından toplam düşüş 60 milyar liraya ulaştı. Bu iki haftadır süren KKM hesaplarındaki gerileme en son 6 Ocak haftasında yaşanmıştı.
Merkez Bankası’nın Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları için sınırlama getiren kararının ardından kritik bir gelişme yaşandı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 8 ay sonra ilk kez haftalık düşüş yaşandı. 25 Ağustos haftasında KKM hesaplarının toplamı 39 milyar 296 milyon lira azalarak 3 trilyon 368 milyar 652 milyon liraya geriledi.
Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi getirmesi sonrasında ilk işlem günü bankalar yoğun bir mesai yaptı. TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42’ye kadar yükselirken bazı özel bankalarda döviz dönüşümlü KKM’lerin TL vadeliye geçişi için daha yüksek oranlar uygulanabildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos'ta Kur Korumalı Hesaplara İlişkin Basın Duyurusu ile kamuoyuyla paylaştığı düzenlemelere ilişkin uygulama talimatını bankalara gönderdi. TCMB, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini ise en az 32 gün olarak belirledi.
Kur korumalı mevduatın TL mevduata dönüşümü için önceki hafta açıklanan uygulamalar bugün devreye girdi. Bu gelişme ile Türk Lirası mevduat faizi oranlarında da yükseliş bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentilerin çok üzerinde 750 baz puanlık artış ile yüzde 25 seviyesine çıkardı. Kararın ardından bankalar da dün mevduat faizini yüzde 40 düzeyine yükseltti. Merkez Bankası’nın bu hamlesi piyasalarda Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) Türk Lirası mevduata dönüşü hızlandıracak adım olarak algılandı. Ayrıca Ağustos’ta yüzde 2.89 olan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı yüzde 3.57’ye çekildi.
Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için aldığı karar sonrası toplantı üstüne toplantı yapan bankalar, ilk hamle olarak mobil uygulamalarından KKM hesabı açılmasının önüne geçti. Şubelerden işlem yapılmaya devam edilse de bankalar mobil uygulamalarından KKM ile ilgili her şeyi sildi. Öte yandan mevduatta ikili faiz döneminin de başlayabileceği ifade edildi.
Son toplantısında politika faizini yüzde 17,5 seviyesine yükselten Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için getirdiği sınırlamanın ardından en kritik kararını 24 Ağustos Perşembe günü açıklayacak. Merkez Bankası’nın bu ay faizleri 250 baz puan arttırması beklenirken uzmanlar, faiz artırım beklentisinde daha farklı bir senaryo olsa idi bankanın KKM hamlesine gerek kalmayacağını vurguladı. Alınan kararın eski alışkanlıkların devam ettiğini gösterdiğine işaret ettiler.
Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için yeni bir hamle yaparak tüm teşvik düzenlemelerini geri çekti. Vatandaşları Türk Lirası’na yönlendirmek isteyen bankanın yaptığı bu hamle ile ilk etapta yüzde 30’un altına gelen mevduat ve etkileşimli olarak kredi faizler oranlarının yukarı taşıması bekleniyor. Piyasada faizin ciddi bir alternatif olduğu döneme girildiği belirtilirken, borsaya bir miktar destek gelebileceği de kaydedildi.
Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gitti. Sadeleşme süreci kapsamında, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar artışı devam ediyor. Bu kapsamda son verilere göre KKM hesapları 3 trilyon 132 milyar TL'ye yükseldi. Tüketici kredileri 1 trilyon 412,5 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları 839,8 milyar TL'ye çıktı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını belirtti. Dövizdeki artış için "Kur reel bir zemine gelmiş oldu" ifadelerini kullanan Yılmaz, kur korumalı mevduatın sona ermesinin de şimdilik gündemde olmadığını kaydetti.
Kur korumalı mevduatlara girişler geçen hafta da devam ederken, mevduat toplamında bir ilk gerçekleşti. Son açıklanan verilere göre kur korumalı mevduat toplamı 111,6 milyar TL artışla 3,07 trilyon TL oldu.
Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 20 Temmuz tarihli kararında vurgulanan seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Kur Korumalı Mevduat sahipleri için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Konuya ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Dün akşam saatlerinde Bloomberg International'dan Kerim Karaya'nın imzasıyla, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir grup yatırımcı ile toplantısının içeriğine dair haber yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan habere ilişkin açıklama geldi. Açıklamada Bakan Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz ay Kur Korumalı Mevduat hakkında dile getirdiği sözlerine yer verildi, ayrıca "Haberin tüm unsurları masa başı, uydurma bir haberdir" dendi.
Memurlara yüzde 17,55 ile seyyanen 8 bin 77 lira zam içeren kanun teklifi AK Parti tarafından Meclis'e sunuldu. Söz konusu torba kanun teklifinde Kur Korumalı Mevduat'la ilgili madde dikkat çekti. Teklifin içeriğinde yer alan maddede KKM'de Hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası'na devri öngörüldü.
Kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar artışı sürdü ve tutar 2,7 trilyon liranın üzerine çıkarak rekor kırdı. Merkez Bankası brüt rezervleri de geçtiğimiz hafta 5,4 milyar lira artış göstermişti.
Kur Korumalı Mevduat hesaplarına katılım 2 trilyon 628 milyar TL'ye ulaşarak her hafta rekor kırmaya devam ederken dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KKM açıklamasının ardından adım atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Kur Korumalı Mevduatta uygulanan stopaj avantajı 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.
Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Merkez Bankası analitik bilanço verilerine göre, net uluslararası rezervler geçen hafta 8.5 milyar dolar ile tarihin en büyük haftalık artışını kaydetti. Rezervleri daha da güçlendirmek için ülkemize ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ne zaman sona erecek? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde uygulamanın yıl sonunda sona ermesinin garanti olmadığını belirtmişti. Bu sırada KKM'de stopaj avantajının yıl sonuna kadar uzatılması kararı alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı düzenlemeyle ilgili çalışmaları tamamladı, Bakan Şimşek imzayı attı. Kararın resmen yürürlüğe girmesi için gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrildi.
Kur korumalı mevduatın (KKM) 2023 yılının Mayıs ayında bütçeye maliyeti 1,63 milyar TL oldu. Böylelikle 2022 yılı Mart ayından bugüne kadar toplam maliyet 97 milyar 8 milyon 732 bin TL seviyesine ulaştı.
Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar artışı sürdü. 9 Haziran ile biten haftayı kapsayan verilere göre KKM ve katılım hesapları 2,5 trilyon liraya yüksedi. Böylece KKM hesaplarında rekor bir kez daha güncellendi.
Son dakika haberi: Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması için yeni karar aldı. Alınan yeni karara göre; 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek.
Döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat prim ödemeleri ile ilgili Merkez Bankası'ndan son dakika açıklaması geldi. Basında yer alan haberlerin ardından birçok kişi konuya dair araştırma yapıyor. Peki, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat prim ödemesi ne zaman yapılacak? Kur korumalı mevduat prim ödemesi TL olarak mı yapılacak? İşte, Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama...
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 18 haftadır üst üste artış sürerken, bankalardan yeni hamle geldi. Bankalar müşterilerini daha fazla KKM’ye yönlendirmek ve ürünün cazibesini daha da artırmak için artık sadece faizleri değil primleri de artırıyor. KKM hesaplarında primler yüzde 5’e yaklaşmış durumda.
Türk Lirası mevduat faizi aylık yüzde 38, 3 aylık vadede ise yüzde 39,5’e yükseldi. İhtiyaç kredisi faiz oranları da yüzde 34’ü aştı. Toplam 2,3 trilyon liraya ulaşan KKM büyüklüğü döviz ve TL mevduatın önemli bir bölümünü oluştururken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sıkça gündeme getirilen ‘KKM’nin Hazine üzerindeki yükü’ konusuna çok net bir yanıt verdi. Nebati, “Önümüzdeki dönemde bütçe üzerinde ciddi bir maliyet oluşturması beklentiler dahilinde değildir” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili mesajlar verdi. KKM hesaplarının ekonomiye olumlu katkılar sunduğunu ifade eden Bakan Nebati, "KKM uygulamasıyla 2021 sonundaki döviz piyasalarındaki panik havası bertaraf edilmiştir" dedi. Uygulamanın bugünkü bütçe maliyetini açıklayan Nebati, KKM'nin önümüzdeki dönemde bütçe üzerinde ciddi maliyet oluşturacağı beklentileriyle ilgili de dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
Artan döviz talebine karşı Merkez Bankası, bankalara verdiği dövizden TL'ye ek dönüşüm hedefini yukarı çekti. Vatandaşı döviz ve altın alımından Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) kaydırmayı hedeflediğini dile getirilen TCMB’nin bankalara ‘istediğiniz kadar faiz verin’ mesajı verdiği iddia edildi. Tüm bu gelişmelerle Kur Korumalı Mevduat faizi için yeni bir artış dalgası beklenirken, faizlerin yüzde 50’ye yükselmesinin ise an meselesi olduğu vurgulandı.