Derinin hassaslaşması sonucu genellikle kaşıntı, kızarıklık, döküntü ile ciltte kendini belli eden alerjik reaksiyonun halk dilindeki adıdır. Ürtiker olarak da bilinen bu rahatsızlık hastalığın süresine ve seyrine göre akut ve kronik olarak değişmektedir. Genellikle aniden ortaya çıkan belirtiler de ciltte kırmızı ve solgun renk, kaşıntı, döküntü, kabarıklık ve ateş görülür. Çoğu zaman alerjik bir durumla ortaya çıkan kurdeşen kullanılan ilaçların yan etkileri, vücutta görülen enfeksiyon, böcek sokmaları, ilaç ve kimyasal maddeye maruz kalma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bulguların pek çok hastalığın habercisi olması nedeniyle genellikle kurdeşeni tespit etmek zordur. Ancak tespit edildiğinde tedaviye hızlı cevap veren ve çabuk iyileşme görülen bir hastalıktır.
Kurdeşen, tıp literatüründe urtiker olarak da bilinen, cildin aniden kırmızı, kaşıntılı şişliklerle kaplanmasıyla karakterize olan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu şişlikler genellikle dakikalar içinde ortaya çıkar ve birkaç saat veya gün içinde kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda, kurdeşenler uzun süreli veya kronik olabilir. Peki, kurdeşen nasıl geçer?
Kurdeşen, alerjik reaksiyonlar sebebiyle deride döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösteren, hassasiyet dolayısıyla oluşan hastalık türüdür. Özellikle hassas ve alerjik cilt yapıları bu hastalığa sık sık yakalanma durumundadır. Kurdeşen, şiddetli kaşınmaları da beraberinde getirir. Bu durumda vücutta değişik boyutlarda kızarık lekeler belirebilir. Çeşitli yollarda ortaya çıkabilen kurdeşen hastalığına ne iyi gelir, kurdeşen sıkıntısına sirke iyi gelir mi?
Kurdeşen sık sık karşılaşılan cilt sorunları arasında yer almaktadır. Özellikle sıcak ve soğuk hava değişimlerinde artan kurdeşen, hastayı oldukça rahatsız etmektedir. Kurdeşenin kaşıntısına ve kızarıklığına iyi gelen doğal ürünler vardır. Bu doğal kürler ile kurdeşen çok daha hızlı şekilde iyileşmektedir.
Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, ürtiker döküntülerinin SARS-CoV-2 enfeksiyonundan kaynaklanabileceğinin bildirildiğini, bu nedenle ürtiker döküntüleri görülen çocuk ve yetişkinlerde Kovid-19 testi yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi.
Aniden şiddetli bir şekilde kaşınmaya başladıysanız bunun kurdeşen olması çok mümkün. Şişkinlik ve kabartılar bazen tüm vücuda da yayılabilir. Sizler de bu tarz bir cilt hastalığından rahatsızlık duyuyorsanız söz konusu olduğunda ne yapmanız gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, ateş veya nefes darlığı olmaksızın, anti alerjik ilaçlara rağmen ciltte geçmeyen veya tekrarlayan kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkan kurdeşen hastalığının da koronavirüsün erken belirtilerinden biri olabileceğine işaret etti.
Medline Adana Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Kükürt, güneşin yüzünü iyiden iyiye göstermesiyle birlikte bazı dermatolojik hastalıkların görülme sıklığında artış olduğunu, bunların en başında da güneş alerjisi ve kurdeşen geldiğini söyledi.
Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, çoğu zaman kendiliğinden geçen bir cilt hastalığıdır. Kurdeşen, yani ürtiker ile ilgili faydalı olacak bilgileri, "kurdeşen nedir, nasıl geçer" gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
Sıcak havaları yaşadığımız şu günlerde akla gelen en kolay ve ulaşılabilir serinleme aracı olan su, bazıları için kurdeşen döktüren kabus dolu günleri de beraberinde getiriyor.