Kurtuluş Savaşı Haberleri Ve Son Dakika Kurtuluş Savaşı Haberleri

Kurtuluş Savaşı Haberleri Ve Son Dakika Kurtuluş Savaşı Haberleri

İstiklal Harbi veya Milli Mücadele olarak da anılan Kurtuluş Savaşı, 19 Mayıs 1919 - 24 Temmuz 1923 yılları arasında Türkiye sınırlarında geçen bir muharebedir. Batı'da Yunanistan, Doğu'da Ermenistan, Güney'de Fransa, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yerel isyancılar, Osmanlı'nın başkenti İstanbul'da ise İngiltere ve İtalya tarafından işgal edilmiştir. Bu işgaller, Osmanlı topraklarının I. Dünya Savaşı'ndan sonraki bölünmesini takip etmektedir. Anadolu'da başlayan "Türk Milli Hareketi", Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte daha da güçlenmiştir. Anadolu'da kurulan cemiyetler halkın örgütlenmesini sağlamıştır. Ekim 1921'de Kars Antlaşması ve Temmuz 1923'te imzalanan Lozan anlaşmasıyla son bulmuştur. Müttefiklerin Anadolu ve Doğu Trakya'yı terk etmesiyle birlikte 29 Ekim 1923'te Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiştir.

Kurtuluş Savaşı Haberleri

Bu destan asla unutulmayacak! Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası: 30 Ağustos

En büyük kahramanlık destanlarından biri 30 Ağustos… Bugün, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun, 26 Temmuz 1922'de başlayan ve 30 Ağustos'ta zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 102. yıl dönümü.

Haber

Cephede yaralandı, iyileşip Büyük Taarruz'a katıldı: Milli Mücadele'ye damgasını vuran Karayel'in öyküsünü anlattı! Savaşı tek başımıza kazanmadık

Milli Mücadele döneminde orduya bağışlanan Karayel'in başından birçok olay geçti ve cephede yaralandı. Büyük Taarruz'a katılan yaklaşık 100 bin attan biri olan Karayel'in etkileyici hikayesini gazeteci yazar Ömür Kurt anlattı. Kurtuluş Savaşı’na katılan hayvanların hikayesinin daha önce anlatılmadığına dikkat çeken Kurt, "Savaş tek başımıza kazandığımız bir savaş değil” dedi.

Haber

Kurtuluş Savaşı nasıl yazılır? Kurtuluş Savaşı büyük mü yazılır, küçük mü yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilbilgisi konuları arasında öne çıkan başlıklardan biri yazım kuralları konusudur. Dilimizde bulunan her sözcüğün ve kelime grubunun farklı bir yazım stili vardır. Kendimizi doğru ifade edebilmemiz için bu yazım tarzlarını öğrenmemiz gerekir. Dilimizde bulunan bazı kelimeler küçük harfle yazılırken bazıları ise büyük harfle başlamaktadır. Kurtuluş Savaşı da yazımında en sık hata yapılan kelimeler arasında bulunmaktadır. Peki, Kurtuluş Savaşı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Gaziantep Şehitlik Abidesi'ne 22 şehitlik ve cephelerden getirilen toprak koyuldu

Gaziantep Şehitlik Abidesi'ne 22 şehitlik ve cephelerden getirilen toprak koyuldu

Yurthaber

Kurtuluş Savaşı

Kurtuluş Savaşı Hakkındaki Haberler Mynet'te. Kurtuluş Savaşı Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Kurtuluş Savaşı cephesinde çocuk asker: Onbaşı Nezahet Baysel

Babası Hafız Halit Paşa ile gittiği cephede asker üniformasını 12 yaşında giyip Milli Mücadele'de başarı göstererek onbaşı olan Nezahet Baysel'e çeşitli gerekçelerle yaşarken verilemeyen İstiklal Madalyası 92 yıl sonra dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından torununa takdim edildi - "Meclis'in Unuttuğu Kahraman: Nezahet" kitabının yazarı Ozan Bodur: - "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk İstiklal Madalyası 92 yıldır verilmemiş. Ortada bir dram vardı. Nezahet Baysel, madalyası kendisine verilmediği için kahrolmuş"

Yurthaber

Yunan ordusunun başındaki komutanı esir almıştı! Hatıraları böyle yaşatılıyor... Tüm Türk milletinin dedesi

Kayseri Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı'nda Yunan Orduları Başkomutanı General Nikolaos Trikopis'i esir alan askerlerden Bayram Bayazıt'ın tüfeği, İstiklal Madalyası, hüviyeti ve belgelerine ev sahipliği yapıyor.

Haber

Yunan generali esir alanlardan Bayram Bayazıt'ın hatıraları Taş Mektepte yaşatılıyor

Kurtuluş Savaşı'nda Yunan ordusunun başındaki komutan Nikolaos Trikopis'i Uşak'ta a esir alan askerlerden Bayram Bayazıt'ın tüfeği, İstiklal Madalyası ve hüviyeti Kayseri Milli Mücadele Müzesi'nde sergileniyor - Kayseri Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Tarihi Yapılar Yönetim Müdürü Fehmi Gündüz: - "Bu belgelerde yaşanan olayları görüyoruz, dilekçelerde parmak izi var"

Yurthaber

Urfa'ya Şanlı unvanının verilişinin 38'inci yılı dolayısıyla tören yapıldı

Urfa'ya "Şanlı" unvanının verilişinin 38'inci yılı dolayısıyla tören yapıldı

Yurthaber

Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü'nün 70 kilometrelik kısmı tamamlandı

Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü'nün 70 kilometrelik kısmı tamamlandı

Yurthaber

Gazianteplilerin asrı aşan Gazilik gururu

İngiliz ve Fransızların Mondros Mütarekesini gerekçe göstererek 1918-1919 yıllarında işgal ettiği Gaziantep, 10 ay 7 gün süren ve 6317 vatan evladının şehit verildiği destansı mücadelenin mekanı oldu - Kurtuluş Savaşı'nda vatanı korumak uğruna büyük mücadele veren Gaziantepliler, destansı mücadele ve kanlarıyla 8 Şubat 1921'de aldıkları "Gazi" unvanın 101 yıldır haklı gururunu yaşıyor

Yurthaber

Canlı yayında ortalık karıştı! Nagehan Alçı'dan Doğu Perinçek'e: İnsanları çıldırtmaya mı çalışıyorsunuz?

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek'in Taliban'ın ilerleyişini Kurtuluş Savaşı'na benzetmesi olay yarattı. Gazeteci Nagehan Alçı canlı yayında Perinçek'e tepki göstererek "Acaba insanları çıldırtmaya mı çalışıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Haber

GRAFİKLİ - Milli Mücadele'nin temel taşı: Amasya Genelgesi

"Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" denilerek 22 Haziran 1919'da imzalanan Amasya Genelgesi, işgal altındaki bir ülkede milletten alınan güçle başlatılan bağımsızlık mücadelesinin yol haritasını ortaya koydu - Amasya Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Evsile: - "Amasya Genelgesi, yeni bir devletin kuruluşunun işaretlerini vermekte, yani Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu bize tarif etmektedir"

Yurthaber

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı | 19 Mayıs mesajları, sözleri ve şiirleri

19 Mayıs tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma vapuruna binerek Samsun’a çıkmıştır. Mustafa Kemal’in bu hareketi, İtilaf Devletleri’nin işgaline son veren Kurtuluş Savaşı’nın başlamasına neden olmuştur. Bu gün, ilk defa 1926 senesinde “Gazi Günü” adı ile Samsun’da kutlanmıştır. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı şanlı Kurtuluş Savaşı’nın fiili başlangıcı olarak kabul edilir.

Haber

Kurtuluş Savaşı’nda milli mücadelenin sembolü bir kadın üsteğmen: Kara Fatma

Milli mücadele döneminde Kurtuluş Savaşı’nın sembol isimlerinden biri olarak kabul edilen Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatı beyaz perdeye uyarlanacak. Asker eşiyle birlikte cepheden cepheye koşan Fatma Seher ve kadın kahramanların gösterdikleri fedakarlıkları anlatan filmi için çalışmalar başladı.

Trend

Bilecik'in simgesi beş yalnız minare zamana direniyor

Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklarda "Beyler Beşiği" ismiyle anılan tarihi vadide bulunan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan işgalinde tahrip edilen Orhan Gazi, Osmangazi, Akkaldırım, Emirler ve Karacalar camilerinin minareleri varlığını koruyor - Bilecik Valisi Bilal Şentürk: - "Minarelerimiz, mihenk taşlarımız. Beş minaremiz, buranın tarihi noktasında bize fikir verebilen unsurlar. Bu yapılar kentin geçmişini bugüne taşıyan izlerdir"

Yurthaber

GRAFİKLİ - Milli Mücadele'nin mihenk taşı: Sivas Kongresi

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi" sözüyle önemini vurguladığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı, "manda ve himaye" fikrinin reddedildiği Sivas Kongresi'nin 101. yıl dönümünün coşkusu yaşanıyor - Tarihi kongrenin 101. yılında Sivas, UEFA Uluslar Ligi'nde oynanacak Türkiye-Macaristan maçına da ev sahipliği yapacak

Yurthaber

Manisa'da patlamamış top mermisi imha edildi

Manisa'da patlamamış top mermisi imha edildi

Yurthaber

Kurtuluş Savaşı'ndan kaldığı tahmin edilen el bombası imha edildi

Kurtuluş Savaşı döneminden kaldığı tahmin edilen el bombası jandarmayı harekete geçirdi. Manisa'nın Kula ilçesinde ortaya çıkan el bombası, Patlayıcı Madde İmha Timi (PAMİT) tarafından kontrollü şekilde patlatılarak, imha edildi.

Haber

İstiklal Madalyası'nın mirasçısı: Gururla taşıyacağım

Kurtuluş Savaşı'nda hizmeti tespit edilen 8 şehit ve gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Abdullah Bacak'ın yerine madalyayı alacak olan astsubay emeklisi torunu Abdullah Narin, "Bu anlamlı madalyayı ömrüm boyunca, gururla taşıyacağım" dedi.

Haber

Antep Savunmasının simge ismi Şehit Kamil'in yakınları madalya gururu yaşıyor

Annesini Fransız askerlerin tacizinden korumak isterken 1920'de şehit edilen ve kahramanlığıyla kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşleyen Şehit Kamil'e, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla "İstiklal Madalyası" verilmesi, yakınları tarafından sevinç ve gururla karşılandı - Şehit Kamil'in yeğeni Yalçın Dilek: - "Bu madalyanın bizden sonra çocuklarımıza, çocuklarımızdan sonra torunlarımıza onurla ve gururla taşınmasını sağlayacağız. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz"

Yurthaber

Kurtuluş Savaşı'na katılan 8 askerin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Kurtuluş Savaşı'nda hizmeti tespit edilen 8 şehit ve gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek.

Haber

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında çıkardığı Tekâlif-i Milliye Emirleri nelerdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs önlemleriyle ilgili yaptığı açıklamada Tekâlif-i Milliye Emirleri'ni hatırlattı. Erdoğan'ın sözünü ettiği 'Tekâlif-i Milliye Emirleri' günün en çok merak edilen konularından biri oldu. Peki, Tekâlif-i Milliye Emirleri nedir? İşte Tekâlif-i Milliye Emirleri ile ilgili detaylar...

Haber

Kurtuluş Savaşı'ndan kalma... Cami duvarına isabet edip patlamayan top mermisi 98 yıldır orada

Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki Çarşı Cami'nin duvarına, Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlı askerlerin attığı ve patlamayan top mermisi, 98 yıldır aynı yerde, ilk günkü gibi korunuyor.

Haber

AA'nın kurucuları 100. yıl hatıra pulunda

PTT tarafından AA'nın 100. kuruluş yıl dönümüne özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve AA'nın kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi Abalıoğlu'nun fotoğraflarının bulunduğu 3 ayrı "hatıra pulu" basıldı

Haber

Kurtuluş Savaşı'na katılan 13 askerin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek

Kurtuluş Savaşı'nda hizmeti tespit edilen 13 şehit ve gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Haber

Büyük Önder Atatürk 81 yıldır özlemle anılıyor

Hayatını milletinin ve vatanının bağımsızlığına adayan, kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanlığını yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını yazdırdı - Çanakkale Savaşı'nda düşmana karşı cesurca mücadele veren Atatürk'e, Arıburnu ve Anafartalar'daki üstün başarıları nedeniyle Muharebe Altın Liyakat Madalyaları verildi - Atatürk, Conkbayırı Taaruzu sırasında göğsüne isabet eden şarapnel parçasının, cebindeki saate çarpması sonucu mutlak bir ölümden kurtuldu - Büyük Önder, vatanı ve milleti parçalanmaktan kurtarmak için başlatılan milli mücadele uğrunda, serbestçe çalışmasına engel olmasından dolayı Osmanlı Hükümeti'nin verdiği görevden ve askerlikten istifa etti - TBMM, 23 Nisan 1920'de Ankara'da tarihi görevine başlarken Mustafa Kemal Atatürk, Meclis ve Hükümet Başkanı seçildi - Atatürk, 81 yıl önce 10 Kasım 1938'de 57 yaşında hayata gözlerini yumdu

Haber

Vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi! Duygulandıran görüntüler

Eskişehir’de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında cansız mankenlerden oluşan koreografi ekibi, Kurtuluş Savaşı döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını kostümleriyle canlandırdı.

Trend

Çankırı'da 10. İstiklal Yolu Yürüyüşü

Kurtuluş Savaşı'nda silahların cepheye ulaştırıldığı yolda kağnı ve marşlar eşliğinde temsili yürüyüş yapıldı - AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu: - "İstiklal Yolu'nu, istikbal yolu yapmak suretiyle bir nebze olsun 100 sene öncesinin haleti ruhiyesini 5 kilometrelik bir parkurda hissetmeye, o günleri tekrar yaşamaya çalıştık. Aslında tarih devam ediyor"

Yurthaber

Çankırı'da 10. İstiklal Yolu Yürüyüşü

Kurtuluş Savaşı'nda silahların cepheye ulaştırıldığı yolda kağnı ve marşlar eşliğinde temsili yürüyüş yapıldı - AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu: - "İstiklal Yolu'nu, istikbal yolu yapmak suretiyle bir nebze olsun 100 sene öncesinin haleti ruhiyesini 5 kilometrelik bir parkurda hissetmeye, o günleri tekrar yaşamaya çalıştık. Aslında tarih devam ediyor"

Haber

Atlı süvariler 97 yıl sonra dörtnala zafere koşuyor

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında İstiklal Savaşı'ndaki süvarilerin Afyonkarahisar'dan İzmir'e seferini canlandıran atlılar, uzun ve yorucu yolculuklarını sürdürüyor - Yolculuklarının 6'ncı gününde Uşak sınırlarına ulaşan atlı süvariler yaklaşık 400 kilometrelik yolculuklarında geçtikleri köylerde coşkuyla karşılanıyor - Atlılardan Ali Durgun: - "Şuhut'dan aldığımız vatan toprağını, 9 Eylül'de İzmir'e ulaştıracağız, 97 yıl önceki coşkuyla yolumuza devam ediyor, aynı gururu yaşıyoruz"

Haber

Atlı süvariler 97 yıl sonra dörtnala zafere koşuyor

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında İstiklal Savaşı'ndaki süvarilerin Afyonkarahisar'dan İzmir'e seferini canlandıran atlılar, uzun ve yorucu yolculuklarını sürdürüyor - Yolculuklarının 6'ncı gününde Uşak sınırlarına ulaşan atlı süvariler yaklaşık 400 kilometrelik yolculuklarında geçtikleri köylerde coşkuyla karşılanıyor - Atlılardan Ali Durgun: - "Şuhut'dan aldığımız vatan toprağını, 9 Eylül'de İzmir'e ulaştıracağız, 97 yıl önceki coşkuyla yolumuza devam ediyor, aynı gururu yaşıyoruz"

Yurthaber

EGM'den 30 Ağustos Zafer Bayramı paylaşımı

Emniyet Genel Müdürlüğünce (EGM), 30 Ağustos Zafer Bayramı'na ilişkin video yayımlandı.

Haber

EGM'den 30 Ağustos Zafer Bayramı paylaşımı

EGM'den 30 Ağustos Zafer Bayramı paylaşımı

Haber

Milli Mücadele'nin emanetlerine gözü gibi bakıyor

Koleksiyoncular Derneği Başkanı Korkut Erkan, yaklaşık 40 yıllık çaba sonucu oluşturduğu ve 3 bin materyalin yer aldığı özel koleksiyonu ile Milli Mücadele döneminin hatıralarını yaşatıyor - Halkın mücadeleye katılımını sağlamak için hazırlanan afişler, savaş dönemi pulları, Atatürk'ün imzalı belgeleri, mücadeleye damga vurmuş kişilerin fotoğraflarına çok değerli eserlerin yer aldığı koleksiyonda, Atatürk hakkında çıkarılan idam fermanı ve buna karşı Anadolu'dan 141 din adamının imzasının bulunduğu fetvanın orijinal belgesi de bulunuyor - Koleksiyoncu Korkut Erkan: - "İnsanlar zor duruma düştükleri zaman tarih denen büyük hafızanın hazinesine başvururlar. Bunlar, raflardaki, kütüphanelerdeki kitaplardır, kimi zaman görsel malzemelerdir. Bu görsel malzemelerin halkı aydınlatmak, sorunlar karşısında uyarmak konusunda son derece önemli olduğunu düşünüyorum. O nedenle adım adım bu eserleri topladım" - "Bu özel koleksiyon şu anda Türkiye'nin en büyük koleksiyonu. Devleti söylemiyorum, devlet Kurtuluş Savaşı konusundaki en büyük arşive sahiptir"

Haber

Milli Mücadele'nin emanetlerine gözü gibi bakıyor

Koleksiyoncular Derneği Başkanı Korkut Erkan, yaklaşık 40 yıllık çaba sonucu oluşturduğu ve 3 bin materyalin yer aldığı özel koleksiyonu ile Milli Mücadele döneminin hatıralarını yaşatıyor - Halkın mücadeleye katılımını sağlamak için hazırlanan afişler, savaş dönemi pulları, Atatürk'ün imzalı belgeleri, mücadeleye damga vurmuş kişilerin fotoğraflarına çok değerli eserlerin yer aldığı koleksiyonda, Atatürk hakkında çıkarılan idam fermanı ve buna karşı Anadolu'dan 141 din adamının imzasının bulunduğu fetvanın orijinal belgesi de bulunuyor - Koleksiyoncu Korkut Erkan: - "İnsanlar zor duruma düştükleri zaman tarih denen büyük hafızanın hazinesine başvururlar. Bunlar, raflardaki, kütüphanelerdeki kitaplardır, kimi zaman görsel malzemelerdir. Bu görsel malzemelerin halkı aydınlatmak, sorunlar karşısında uyarmak konusunda son derece önemli olduğunu düşünüyorum. O nedenle adım adım bu eserleri topladım" - "Bu özel koleksiyon şu anda Türkiye'nin en büyük koleksiyonu. Devleti söylemiyorum, devlet Kurtuluş Savaşı konusundaki en büyük arşive sahiptir"

Yurthaber

Atatürk'ün liderliğinde Sevr toprağa gömüldü

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasip Saygılı: - "Şark meselesinin son safhası olarak Balkan Harbi'nden Büyük Zafer'e kadar geçen on yıllık harpte İstanbul ve hatta Anadolu'dan Türk varlığının sökülmesi hedeflendi. Sevr uygulansaydı, İstanbul'daki siyasi varlığımızı fiilen bitirmiş olacaktı" - "Hindistan'da Türkiye karşıtı İngiliz politikalarına karşı derin memnuniyetsizlik ve protestolar Londra'yı ürkütmüştür. İstanbul'un ağır tahditlerle de olsa Sevr'de Türklerin elinde bırakılmasının bir sebebi de Hindistan Müslümanlarının tepkileridir" - "Memlekette bütün kuvvetlerin desteğiyle dirayetli kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Milli Mücadele başarılı oldu ve Sevr de toprağa gömüldü"

Haber

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü

Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı olan Kastamonu'nun İnebolu ilçesinin, 9 Haziran 1921'de Yunan savaş gemilerine karşı direnişinin yıl dönümü törenle kutlandı

Yurthaber

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü

Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı olan Kastamonu'nun İnebolu ilçesinin, 9 Haziran 1921'de Yunan savaş gemilerine karşı direnişinin yıl dönümü törenle kutlandı

Haber

CHP, DHKP-C'nin ismini vererek saldırıyı kınayabilecek mi?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş: - "Bugün bakıyorsunuz DHKP-C, milli iradenin tecelligahı TBMM'ye saldırıyor. Merak ediyorum CHP, DHKP-C'nin ismini vererek saldırıyı kınayabilecek mi?" - "Ne Kurtuluş Savaşı yıllarındaki işgalciler ne de 15 Temmuz'daki darbeciler Gazi Meclise hiçbir şey yapamamışlardır. Burayı darbeciler ele geçiremedi, DHKP-C'liler hiç geçiremez"

Haber

GRAFİKLİ - Milli Mücadele'yi ateşleyen kahraman: Hasan Tahsin

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline karşı ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, şehit olduğu 15 Mayıs 1919'un yıl dönümünde anılıyor - Fransa'da okuduğu sırada İtalya'yı protesto etmek için çeşitli mitingler düzenleyen Hasan Tahsin, Türkleri kötüleyen bir filmin gösterimi sırasında da protesto gerçekleştirdi - İzmir'de "Hukuk-u Beşer" ile "Sulh ve Selamet" gazetelerini çıkaran Hasan Tahsin, kurtuluş mücadalesine yönelik yazılar kaleme aldı, işgale karşı da halkı motive etti - DEÜ Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu: - "Hasan Tahsin'in attığı kurşunun anlamı çok büyük. Bu kurşun Anadolu'nun birçok yerinde binleri, on binleri buluyor ve bu işgal kabul görmüyor"

Haber

GRAFİKLİ - Milli Mücadele'yi ateşleyen kahraman: Hasan Tahsin

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline karşı ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, şehit olduğu 15 Mayıs 1919'un yıl dönümünde anılıyor - Fransa'da okuduğu sırada İtalya'yı protesto etmek için çeşitli mitingler düzenleyen Hasan Tahsin, Türkleri kötüleyen bir filmin gösterimi sırasında da protesto gerçekleştirdi - İzmir'de "Hukuk-u Beşer" ile "Sulh ve Selamet" gazetelerini çıkaran Hasan Tahsin, kurtuluş mücadalesine yönelik yazılar kaleme aldı, işgale karşı da halkı motive etti - DEÜ Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu: - "Hasan Tahsin'in attığı kurşunun anlamı çok büyük. Bu kurşun Anadolu'nun birçok yerinde binleri, on binleri buluyor ve bu işgal kabul görmüyor"

Yurthaber

Sakarya şehitleri Ankara'da düzenlenecek yürüyüşle anılacak

Sakarya şehitleri Ankara'da düzenlenecek yürüyüşle anılacak

Haber

Sakarya şehitleri Ankara'da düzenlenecek yürüyüşle anılacak

Sakarya şehitleri Ankara'da düzenlenecek yürüyüşle anılacak

Yurthaber

Kahramanların lisesi 134 yaşında

Öğrencilerinden 120'sinin Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarına katılmak üzere cepheye gitmesi nedeniyle 1914-1918 yılları ile 1921 yılında hiç mezun veremeyen Abdurrahmanpaşa Lisesi, 134'üncü yılını kutluyor - Okul Müdürü Birol Yılmaz: "1914 ile 1921 yılları arasında lisenin gençleri, hem kalemle hem de kanıyla bu ülkenin geleceğini inşa etmek için uğraşmış"

Haber

Kahramanların lisesi 134 yaşında

Öğrencilerinden 120'sinin Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarına katılmak üzere cepheye gitmesi nedeniyle 1914-1918 yılları ile 1921 yılında hiç mezun veremeyen Abdurrahmanpaşa Lisesi, 134'üncü yılını kutluyor - Okul Müdürü Birol Yılmaz: "1914 ile 1921 yılları arasında lisenin gençleri, hem kalemle hem de kanıyla bu ülkenin geleceğini inşa etmek için uğraşmış"

Yurthaber

Urfa'yı şanlı yapan destansı mücadele

Kurtuluş Savaşı sırasında kenti işgal etmek isteyen düşmana karşı halkıyla topyekun direniş gösteren ve bir yılı aşan işgalin ardından 11 Nisan 1920'de kurtuluşu ilan edilen Şanlıurfa'da 99 yıldır bu tarih "gurur günü" olarak kutlanıyor - Mondros Mütarekesi'ni gerekçe göstererek Urfa'yı işgal eden İngilizlerin ardından Fransızların kenti işgal etmesine engel olmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk, Urfa Müftüsü ve eşrafına çektiği telgrafla yokluklar içerisinde, kahramanca düşmana karşı koyan halkın bağımsızlık mücadelesinin fitilini ateşledi - Büyük bir mücadele sonunda 11 Nisan'da düşmanı hezimete uğratan kente 22 Haziran 1984 tarihinde "Şanlı" unvanı verildi - Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren kente 2016'da ise TBMM Genel Kurulunda İstiklal Madalyası verildi

Yurthaber

Urfa'yı şanlı yapan destansı mücadele

Kurtuluş Savaşı sırasında kenti işgal etmek isteyen düşmana karşı halkıyla topyekun direniş gösteren ve bir yılı aşan işgalin ardından 11 Nisan 1920'de kurtuluşu ilan edilen Şanlıurfa'da 99 yıldır bu tarih "gurur günü" olarak kutlanıyor - Mondros Mütarekesi'ni gerekçe göstererek Urfa'yı işgal eden İngilizlerin ardından Fransızların kenti işgal etmesine engel olmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk, Urfa Müftüsü ve eşrafına çektiği telgrafla yokluklar içerisinde, kahramanca düşmana karşı koyan halkın bağımsızlık mücadelesinin fitilini ateşledi - Büyük bir mücadele sonunda 11 Nisan'da düşmanı hezimete uğratan kente 22 Haziran 1984 tarihinde "Şanlı" unvanı verildi - Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren kente 2016'da ise TBMM Genel Kurulunda İstiklal Madalyası verildi

Haber

Bursa'da yürek burkan kare: Mezarlara sahip çıkılsın

Kurtuluş Savaşı sırasında Bursa'nın İnegöl ilçesindeki muharebede şehit olan ve yörenin kadınları tarafından Karagölet Mahallesi'ndeki evin bahçesine defnedilen 3 Mehmetçik'in mezarlarının bakımsız hali yürek burktu. Mahalle sakinleri şehit mezarlarına sahip çıkılmasını istedi.

Trend

Kurtuluş Savaşı'ndan kalan top mermisi imha edildi

Kurtuluş Savaşı'ndan kalan top mermisi imha edildi

Yurthaber

Kurtuluş Savaşı'ndan kalan top mermisi imha edildi

Kurtuluş Savaşı'ndan kalan top mermisi imha edildi

Haber

Şehit dedesinin mezarını buldu arkadaşlarıyla mezara bayrak dikti

Kütahya’nın Emet ilçesinde şehit mezarının eskiyen bayrağını değiştirerek, video çekip sosyal medyada paylaşan gençler büyük takdir topladı. Paylaşılan videoları izlenme ve paylaşım rekorları kıran gençlerin, özellikle bayrak değiştirilirken bayrak yere değmesin diye, bayrak direğini ellerinde taşımaları izleyenleri duygulandırdı.

Trend

Her ferdi kahraman kent Maraş

Kurtuluş Savaşı sırasında kenti işgal etmek isteyen düşmana karşı halkıyla topyekun direnen, bununla yetinmeyip, çevre illerin yardımına koşan Maraş, TBMM tarafından "Kahraman" unvanı verilişinin yıl dönümünü 46 yıldır "gurur günü" olarak kutluyor - Kurtuluş mücadelesinden sonra Meclis'ten gelen, "Şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesinin" istendiği yazıya "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabının ardından 7 Şubat 1973'te TBMM kararıyla "Kahraman" unvanı verilen kentte, bu unvanın beratı çelik kasada korunuyor - Maraş Mücadelesi'nin komutanı Arslan Bey'in oğlu Mahmut Toğuzata: - "Maraşlı gerçekten kanını, canını ve malını ortaya koyarak şehrini kurtardı. Yalnız kendi şehrini kurtarmakla kalmadı kurtuluş mücadelesine de çok büyük katkıda bulundu" - "Maraşlı, kahramanlık unvanını fazlasıyla hak eden bir şehir. Biz de bunun kıymetini bileceğiz ve yaşayacağız"

Haber

Her ferdi kahraman kent Maraş

Kurtuluş Savaşı sırasında kenti işgal etmek isteyen düşmana karşı halkıyla topyekun direnen, bununla yetinmeyip, çevre illerin yardımına koşan Maraş, TBMM tarafından "Kahraman" unvanı verilişinin yıl dönümünü 46 yıldır "gurur günü" olarak kutluyor - Kurtuluş mücadelesinden sonra Meclis'ten gelen, "Şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesinin" istendiği yazıya "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabının ardından 7 Şubat 1973'te TBMM kararıyla "Kahraman" unvanı verilen kentte, bu unvanın beratı çelik kasada korunuyor - Maraş Mücadelesi'nin komutanı Arslan Bey'in oğlu Mahmut Toğuzata: - "Maraşlı gerçekten kanını, canını ve malını ortaya koyarak şehrini kurtardı. Yalnız kendi şehrini kurtarmakla kalmadı kurtuluş mücadelesine de çok büyük katkıda bulundu" - "Maraşlı, kahramanlık unvanını fazlasıyla hak eden bir şehir. Biz de bunun kıymetini bileceğiz ve yaşayacağız"

Yurthaber

15 Temmuz'da en çok şehit Ankara'da verildi

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan: - "15 Temmuz'da en çok şehit Ankara'da verildi. Ankara 15 Temmuz'daki ikinci kurtuluş savaşında önemli rol oynamıştır"

Haber

Atatürk’ün “Geldikleri gibi giderler” dediği istimbot teslim edildi

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, güvertesinde "Geldikleri Gibi Giderler!" diyerek, Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini verdiği 107 yıllık Kartal İstimbotu törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Haber

Kurtuluş Savaşı'nın dev yürekli küçük adamı: Ali Şamil

Ali Şamil Güler Kurtuluş Savaşı'nda isimlerini bilmediğimiz nice kahramanlardan sadece biri. Ancak onu diğer kahramanlardan ayıran bir özelliği var. Ali Şamil 110 cm boyunda bir adamdı. Aslında Osmanlı döneminde sarayın soytarısıydı daha sonra ise kahraman oldu.

Haber

İstiklal Yolu'nun önemi gizli kahramanlar ile anlatılacak

İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneğince hayata geçirilen "İstiklal Yolu'na Vefa Projesi" kapsamında, Kurtuluş Savaşı'nda büyük fedakarlıklarla askerlere cephane ve tıbbi malzeme taşıyanların hikayesi üzerinden bu yolun öneminin anlatılması hedefleniyor - Dernek başkanı İsmail Çam: "Proje ile Kurtuluş Savaşı'nın görünmez kahramanlarını tanıtmayı amaçlıyoruz. Aslında zafere ortak olmuşlar ama yeterince anlatılmadığı için bu kahramanlar unutulmuş"

Haber

Öğrencilere İstiklal Yolu Parkı'nda eğitim

Çankırı'da öğrenciler, Kurtuluş Savaşı'nda silahların cepheye taşınan yolun yeniden canlandırıldığı İstiklal Yolu Parkı'nda ders işledi

Haber

Ege'de direnişin sembol ismi: Yörük Ali Efe

Kurtuluş Savaşı'nda Nazilli ve Aydın bölgelerinde gösterdiği kahramanlıktan dolayı "efelerin efesi" olarak anılan Yörük Ali Efe, ölümünün ardından 67 yıl geçmesine rağmen Türk milletinin gönlünde yaşıyor - Yenipazar ilçesinde müzeye dönüştürülen Yörük Ali Efe Evi ve Müzesi her yıl binlerce kişi ağırlıyor - Yörük Ali Efe kitabının yazarı Sabahattin Burhan: "Irz, namus ve vatan onun için her şeydi. Ben çocukları ve köylüleriyle konuştuğumda 'Yörük Ali nasıl biriydi?' diye sorduğumda birçoğu ağlamıştı. Yörük Ali sevgisi böyle kalplerine işlemişti"

Yurthaber

Ege'de direnişin sembol ismi: Yörük Ali Efe

Kurtuluş Savaşı'nda Nazilli ve Aydın bölgelerinde gösterdiği kahramanlıktan dolayı "efelerin efesi" olarak anılan Yörük Ali Efe, ölümünün ardından 67 yıl geçmesine rağmen Türk milletinin gönlünde yaşıyor - Yenipazar ilçesinde müzeye dönüştürülen Yörük Ali Efe Evi ve Müzesi her yıl binlerce kişi ağırlıyor - Yörük Ali Efe kitabının yazarı Sabahattin Burhan: "Irz, namus ve vatan onun için her şeydi. Ben çocukları ve köylüleriyle konuştuğumda 'Yörük Ali nasıl biriydi?' diye sorduğumda birçoğu ağlamıştı. Yörük Ali sevgisi böyle kalplerine işlemişti"

Yurthaber

Ege'de direnişin sembol ismi: Yörük Ali Efe

Kurtuluş Savaşı'nda Nazilli ve Aydın bölgelerinde gösterdiği kahramanlıktan dolayı "efelerin efesi" olarak anılan Yörük Ali Efe, ölümünün ardından 67 yıl geçmesine rağmen Türk milletinin gönlünde yaşıyor - Yenipazar ilçesinde müzeye dönüştürülen Yörük Ali Efe Evi ve Müzesi her yıl binlerce kişi ağırlıyor - Yörük Ali Efe kitabının yazarı Sabahattin Burhan: "Irz, namus ve vatan onun için her şeydi. Ben çocukları ve köylüleriyle konuştuğumda 'Yörük Ali nasıl biriydi?' diye sorduğumda birçoğu ağlamıştı. Yörük Ali sevgisi böyle kalplerine işlemişti"

Haber

Çeyrek asırdır Tülütabak oluyor

Balıkesir'in işgali sırasında düşman askerlerini korkutmak için deri işçilerinin yüzlerini baca kurumuyla boyayıp, üzerlerine koyun postu giymelerini anlatan Tülütabak gösterisi, her yıl kentin kurtuluş günü olan 6 Eylül'de gerçekleştiriliyor - Çeyrek asırdır "Tülütabak" olan deri işçisi Özer Özgürbüz: "İşgalin olduğu yıllarda dericilerin, cephanenin bittiği dönemde rivayete göre kazan karalarıyla, baca kurumuyla kendilerini boyayıp, kirli derilerle ellerinde meşaleyle çıkıp 'Siz Türkleri yenemezsiniz, Türklerin ölümsüz kahramanları var' dediğini anlattılar bize. Tülütabakların silahları, mühimmatları, kesici aletleri yok ama Yunan askerlerini kaçırmışlar"

Haber

Büyük Taarruz'un 96. yıl dönümü

Kurtuluş Savaşı'nda büyük kahramanlık göstererek Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde şehit olan Giresunlular, kabirleri başında anıldı - Öğretmen Üsteğmen Bilal Akın: "Arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Hemen aceleyle dualar ve gözyaşları arasında, şehitler, bulundukları yere gömülür. 36 saat süren bir taarruzdan sonra Giresun uşakları, düşmanı Dedesivri mevkisinden atmaya muvaffak olur"

Haber

Haftanın tarihine bakış

Ulusal Kurtuluş Savaşı, Büyük Taarruz ve 30 Ağustos'ta "Başkomutanlık Meydan Muharebesi"nin kazanılmasıyla sonuçlandı - Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 30 Ağustos 1922 sabahında Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi - Mustafa Kemal Atatürk'ün, zaferden iki yıl sonra Dumlupınar'da Meçhul Asker Anıtı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmadan: - "Ulusal tarihimiz çok büyük, çok parlak zaferlerle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir adım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum" - "Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır. Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle, bu belli gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle koymuş bulunuyor"

Haber

Antep savunmasının dört mevsimi müzede yaşatılacak

Gaziantep halkının Kurtuluş Savaşı'nda verdiği destansı mücadelenin dört mevsimi, yapımı süren Panorama 25 Aralık Müzesi'nde 360 derecelik yağlı boya tablo ile anlatılacak - Müzede, araştırmacıların döneme ait doğru bilgi ve belgelere ulaşması amacıyla enstitü de kurulacak - KUDEB Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel: - "Panoramayı izlerken gezilebilecek bir maket alanı bulunuyor. Yani o dönemde savaşı yaşayan Antep şehrinin içerisinden, sokaklarından ve belki de evlerin içerisinden geçerek izleyeceğimiz 360 derecelik bir panoramadan bahsediyoruz" - "Panoramalarda genellikle bir anı anlatılır. Bizim panoramamızda ise 11 aylık mücadeleyi 4 mevsim bir arada 120 metre uzunluğunda yağlı boya resim üzerinde anlatmaya çalışacağız"

Haber

Vatanım Sensin'in finalinden sonra herkes merak etti! Binbaşı Cevdet gerçek hayatta kim?

Dün akşam final bölümüyle ekrana gelen Vatanım Sensin izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Final sahnesinde Binbaşı Cevdet ve Azize Hatun'un kurşuna dizildiği bölüm sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Vatanım Sensin hayranlarının uzun süredir merak ettiği konu Binbaşı Cevdet'in gerçek hayatta yaşamış bir kişilik olup olmadığı.

Magazin

Müzeler paylaşamıyor! Dünya Amasya'dan duyacak

1. Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul ile Anadolu arasında kömür ve silah sevkiyatında kullanıldığı düşünülen iki lokomotif paylaşılamaz hale geldi.

Haber

Kurtuluşa giden yolun kararı bu müzede alındı

19 Mayıs 1919'daki Kurtuluş Savaşı’nın kararının verilmesinin odak noktalarından biri olan Sadi Tekkesi Kuvâ-yi Milliye Ruhu Müzesi, 99 yıl önceki ruhunu bugüne yansıtıyor.

Haber

Manisa'da patlamamış top mermisi bulundu

Salihli ilçesinde pamuk tarlasında bulunan top mermisi kontrollü imha edildi

Haber

Tarihe tanık olun

1971 yılında çekilen bu kare tarihin en acımasız anlarından birine tanıklık etmenizi sağlayacak.

Haber

Erkekler savaşırken kadınlar cepheye mühimmat taşıyordu

Prof. Dr. Söylemez: - "Milli mücadelede kadınlar cepheye mühimmat, erzak taşımak gibi önemli faaliyetlerde bulunmuşlar. Erkekler savaşırken kadınlar cepheye mühimmat taşıyordu"

Haber

Atatürk'ün bahsettiği o gemi bulundu

Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’un işgal edildiği 13 Kasım 1918 tarihinde güvertesinde “Geldikleri Gibi Giderler” diyerek Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini verdiği Kartal isimli istimbot müze olacak.

Haber

Tarihi görüntüler! Amerikan Ulusal Arşivi'nden çıktı

Akademisyen Işıl Acehan sosyal medya hesabından Amerikan Ulusal Arşivi'ne ait tarihi görüntüleri paylaştı.

Haber

Eskişehir'de Kurtuluş Savaşı’ndan kalan mevziler tesadüfen bulundu!

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, gerçekleştirdiği uydu çalışmaları sırasında Odunpazarı bölgesinde Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan Türk siperlerini bulurken, tahrip olmaması için tam yerini söylemedi. Prof. Dr. Ayday, böyle önemli bir yerin tarih turizmi olarak şehre kazandırılması çağrısında bulundu ve "Yurt dışında böyle bir şey olsa oraları ihya ederler" diye konuştu.

Haber

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

98 yıl önce Samsun’a çıkan Ulu Önder Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yaktı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 98’inci yılında Türkiye genelinde düzenlenecek etkinliklerle coşkuyla kutlanacak. İlk tören Ankara’da, saat 09.00’da Anıtkabir’e çelenk konulmasıyla başlayacak. CHP ise Ankara ve İstanbul’da yürüyüş düzenleyecek.

Haber

Tarihi İstiklal Yolu Yürüyüşü gerçekleşti

Cephane taşıma yolu olarak kullanılan 'İstiklal Yolu'nun gelecek nesillere aktarılması için geleneksel hale getirilen İstiklal Yolu Yürüyüşü'nün 6'ncısı büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Haber

En acı bayram

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da bağımsızlık ateşini yakarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı 19 Mayıs 1919’un 95’inci yıldönümü, Soma’daki acı kayıplar nedeniyle buruk geçecek.

Haber

Baysel’in torunlarına İstiklal Madalyası

Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla resmi onbaşı unvanı alan Nezahet Baysel'in torunlarına TBMM Başkanı Çiçek tarafından İstiklal Madalyası ve Beratı takdim edildi.

Haber

İlk kez yayınlanıyor!

Atatürk'ün bu görüntüleri binlerce kilometre uzakta, Amerika'da ortaya çıktı...

Haber

Kurtuluş Savaşı'ndan kalma mermi bulundu

Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde, Kurtuluş Savaşı döneminden kaldığı öğrenilen mermi bulundu.

Haber

Sütçü İmam'ın kızı öldü haberine yalanlama

Kahramanmaraş Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Sütçü İmam’ın kızı vefat etti” başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı açıklandı

Yurthaber

Türk kadının sembolü Nene Hatun

Facebook'taki Eski Erzurum Fotoğrafları grubuna düşen elinde balta Nene Hatun'un fotoğrafı, görenleri duygulandırdı.

Yurthaber

Vahdettin milli mücadeleyi desteklemiş!

Son padişah Sultan Vahdettin’in Kurtuluş Savaşı öncesi milli mücadeleye yardım edip etmediği tartışması ortaya çıkan 90 yıllık bir belgeyle yeni bir boyut kazandı.

Haber