Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi reformunda sona gelindi. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını amaçlayan düzenlemeler yolda. Çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi yanında, doğrudan vergilerin payını artırmak için yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modeli getirilecek. Yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak.
Anayasa Mahkemesi, deprem nedeniyle kurumlar vergisine bir defaya mahsus ek vergi getirilmesini öngören düzenlemenin iptal talebini reddetti.
Yıllık gelir vergisi beyannameleri 5 Nisan'da sonra ererken kurumlar vergisi için beyanname verme dönemi de başladı. Süre 30 Nisan'da sona erecek.
Şirketlerin kur korumalı mevduattan kazançlarındaki kurumlar vergisi istisnasının süresi uzatıldı
Yılın ilk çeyreğine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri uzatıldı. Süre uzatımına ilişkin bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden yayımlandı.
Memura ek zam sağlayan, en düşük emekli maaşını 2 bin 500 liraya çıkaran, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısını artıran ve ihracatçıya vergi avantajı sağlayan ekonomi paketi Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle en düşük maaş alan SSK ve Bağkur emeklisine 1000 lira fark yatacak. İşte ekonomi paketi ile ilgili tüm detaylar…
2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine göre devletin 2022 yılı için vergi geliri hedefinde, 2021 gerçekleşme beklentilerine göre yüzde 19,4 artış bekleniyor. Öte yandan gelir vergisinden 262,6 milyar lira, özel tüketim vergisinden (ÖTV) yaklaşık 220,8 milyar lira, kurumlar vergisinden de 183 milyar lira gelir öngörülüyor.
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların varlıklı kesime, şirketlere ve yatırımcılara olan vergilerin arttırılmasını içeren kapsamlı planın bir parçası olarak kurumlar vergisini %21'den %26.5'e çıkarma teklifini yapmaları bekleniyor.
13 Temmuz 2021 tarihli ve 31540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 529 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 01.08.2021 tarihi itibarıyla kurumlar vergisi mükellefleri ile diğer bazı kişilere “gerçek faydalanıcı bilgisi” bildirimini verme zorunluluğu getirilmiştir. Bildirim 31.08.2021 günü sonuna kadar elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına verilecektir. Peki kimdir bu gerçek faydalanıcı ve neden ihtiyaç duyuldu buna?
"Salgının etkilerini azaltmak amacıyla aldığımız önlemler kapsamında kurumlar vergisini bu yıl yüzde 25, gelecek yıl yüzde 23 olarak uygulayacağız. Bu oranlar da OECD ortalamalarına yakındır. Kurumlar vergisi oranını 2023'ten itibaren de yüzde 20 seviyesine indiriyoruz" - "Tüm işlemlerde KDV oranının yüzde 18 olduğunu varsaydığımızda, OECD ülkeleri arasında KDV oranı en düşük ikinci ülkeyiz. Sosyal amaçlarla yüzde 8 ve yüzde 1 şeklinde iki indirimli oran daha uyguluyoruz. Ortalama KDV oranımız yüzde 14'e geriliyor. Bu durumda KDV oranları açısından OECD ülkeleri arasında en düşük orana sahip ülke oluyoruz" - "Yüksek enflasyonla mücadele takım oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamız bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahiptir"
Son dakika haberine göre, beyanname verme süresi 31 Mayıs 2021 Pazartesi tarihine kadar uzatıldı.
İçişleri Bakanlığı, tam kapanmaya yönelik merak edilen 5 soruya daha yanıt verdi. Bakanlık, tam kapanmanın ilk günü olan 30 Nisan'da kurumlar vergisi borcu ödemelerini yapmak üzere bankalara gidecek olanların belgesini gösterip kısıtlamadan muaf tutulacağını açıkladı.
Kurumlar vergisini 2021 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %25 ve 2022 yılı için %23 olarak belirleyen yasa yayımlandı.