Güçlü bir antioksidan kaynağı ve C vitamini deposu olarak bilinen kuşburnu meyvesinin tam mevsimi. Hem tıbbi hem de gastronomik amaçlar için yüzyıllardır kullanılan bu meyve özellikle eylül ve ekim aylarında hasat ediliyor. Sivas'ta kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan kuşburnu meyvesi, hem lezzeti hem de sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor. Bu minik şifa deposu fazla tüketildiğinde ise zehirlenmelere yol açabiliyor. İşte detaylı bilgiler...
Türkçemizde bulunan sözcüklerin doğru bir şekilde söylenmesi kadar doğru bir şekilde yazılması da son derece önemlidir. Dilbilgisi konuları arasında yazım kuralları ayrı bir öneme sahiptir. Pek çok kişi özellikle ayrı ve bitişik yazılan kelimelerde sıklıkla yanlışlık yapmaktadır. Yazımında yaygın olarak hataya düşülen sözcüklerden biri de kuşburnu kelimesidir. Peki, kuşburnu nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Kuşburnu çekirdeği yağı doğal bir cilt ve saç bakım yağı olarak bilinir. Bu değerli yağ kuşburnu meyvesinin çekirdeklerinden elde edilir ve cilt üzerinde birçok fayda sağlar. Kuşburnu çekirdeği yağı zengin C vitamini, E vitamini ve antioksidanlar içerir, bu da onu güçlü bir anti-aging ve cilt yenileyici yapar. Peki, kuşburnu çekirdğei yağı ne işe yarar, cilde iyi gelir mi?
C vitamini vücut direncimiz ve hastalıklardan korunmamız için en gerekli olan vitaminler arasında yer alıyor. Yüksek C vitamini içeren gıdalar denildiğinde ilk akla portakal, limon, biber, çilek gibi meyve ve sebzeler geliyor. Ancak sıklıkla tüketilmeyen bir gıda var ki C vitaminini zirveye çıkartıyor hastalıklara karşı tam koruma sağlıyor.
C vitamini hastalıklara karşı dirençli olmamız için büyük önem taşıyor. En yüksek C vitamini içeren gıdaların limon, portakal gibi meyveler olduğu düşünülse de bu meyveler dışında kalan sık sık tüketmediğimiz bir gıdanın da yüksek C vitaminine sahip olduğu öğrenildi. Çayı da içilen bu meyvenin faydaları saymakla bitmiyor.
Yaşlanmayı önlemek mümkün olmasa da yaşlılık etkileri doğru yöntemler ile azaltılabiliyor. Yüzdeki kırışıkları gidermek için en etkili yolun botoks olduğu düşünülüyor. Ancak güzellik uzmanları evde uygulanan doğal bir yağın da düzenli kullanımda botoks etkisi yarattığını paylaştı.
Kuşburnu güçlü bir antioksidan kaynağı ve C vitamini deposu olarak bilinen çalı tarzı bir bitkidir. Hem tıbbi hem de gastronomik amaçlar için kullanılan kuşburnu yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Birçok kültürde özellikle Kuzey Avrupa ve Orta Doğu'da yaygın olarak kullanılır. Bu bitkinin farklı parçaları çeşitli şekillerde kullanılabilir ve çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.
Kuşburnu, yabani gülün meyvesinden elde edilen bir bitkidir. Yabani gülün yapraklarının altında bulunan bu meyve, dut büyüklüğündedir. Gülün meyvesi olarak da adlandırılan kuşburnun rengi genellikle turuncuya çalan bir kırmızıdır. Sarı ve siyah çeşitleri bulunsa da çay olarak tüketilen versiyonu, kırmızı meyveli olan halidir. Hafif ekşi olmasına rağmen ferahlık sağlayan bir lezzeti olan bu meyve, sağlığa faydaları nedeniyle çay olarak sıklıkla tüketilir. Kuşburnu çayı faydaları nelerdir?
Tüm bitkilerin insan sağlığına farklı durumlarda faydası vardır. Kuşburnu da doğada bulunan ve birçok konuda insan sağlığına faydası olan bitkilerden biridir. Bağışıklığı güçlendirmesi, cildi güzelleştirmesi dışında birçok faydası bulunur. İdrar yolu enfeksiyonlarına çok iyi gelen kuşburnu çayı daha başka birçok hastalıkta da insan bedenini iyileştirici özelliğe sahiptir. Mide yanması, kusma, baş ağrıları, ishal gibi sorunlara iyi geldiği bilinir. Peki, kuşburnu çayı nasıl demlenir?
Sıklıkla tükettiğimiz yiyecekler sağlığımızı tehlikeye atarken pek ilgi görmeyenler sağlık için etkili sonuçlar sağlayabiliyor. Kuşburnu da bu faydası pek bilinmeyen ancak şifa dağıtan gıdalar arasında yer alıyor. Kanserden, kolesterole, şekere kadar çok tehlikeli hastalıklara karşı etki sağlayan kuşburnunun faydalarını öğrenmek istiyorsanız aşağıya göz atabilirsiniz.
Uzmanların yaptığı araştırmaya göre siyah kuşburnunun göğüs kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettiği belirlendi. Bayburt Üniversitesi'nde yapılan çalışma ile siyah kuşburnunun özellikle göğüs kanserine karşı etkili olduğunun ortaya konulduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Hamit Emre Kızıl, ''Siyah kuşburnunun içerik olarak göğüs kanseri hastalarına son derece yararlı bileşiklere sahip olduğu sonucuna varıldı. Bu çalışmamızın ardından deney hayvanı çalışmalarını hedefliyoruz'' dedi.
Her yaştan insanın afiyetle içtiği kuşburnu yüksek C vitamini oranıyla bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olan bir bitkidir. Kendine özgü lezzetiyle ön plana çıkan kuşburnu çay dışında marmelat olarak da ülkemizde sıklıkla tüketilmektedir. Çin tıbbında kullanılan kuşburnu inanılmaz faydalarıyla da ön plana çıkıyor.
Sarıkamış’ta 2 bin 500 rakımda kuşburnu toplama mesaisi başladı
Kendine has kokusu ve kırmızı rengiyle hafızalarda yer eden kuşburnu çayı nasıl yapılır diye merak edenlere kuşburnu çayı hazırlanışını adım adım anlatacağız. Kuşburnu çayı faydaları ile de dikkat çeken bir sıcak içecek olduğundan özellikle kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Kuşburnu zencefil çayı, ıhlamur ve kuşburnu çayı gibi farklı tatlarında da elde edilebileceği kuşburnu, soğuk havaların şifa kaynağıdır.
Sinop’ta koronavirüse karşı kuşburnu marmeladına talep arttı. Kuşburnu marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketiliyor.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip, nezle, gribal enfeksiyonlar, faranjit tarzı hastalıklarda ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde doğal önlem olarak kullanılan kuşburnu güvenilir bir ürün olarak dikkat çekiyor. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Selim Güleryüz, "Kuşburnu çayını fazla konuşma gerektiren işlerde çalışanlar tercih edebilir” dedi.
Kuşburnunun faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini bakımından en zengin meyve olan kuşburnunun çayı da marmelatı da kendisi kadar faydalıdır. Türkiye’de bir dönemin başbakanı Tansu Çiller ile birlikte kullanımı yaygınlaştı ve o zamandan sonra kuşburnunun faydaları nelerdir araştırılmaya başlandı. Hatta kuşburnu çayı, o zamanlar Çiller çayı olarak da anılırdı. Peki kuşburnunun, kuşburnu çayının ve marmelatının faydaları nelerdir? Kuşburnu nasıl ve ne kadar tüketilmeli?
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kuşburnuna uygulanan yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesini talep etti.
Gümüşhane'de kuşburnu ürünlerinin ihracatına başlandı.
Uzmanlar, kuşburnunun başta C vitamini olmak üzere, yüksek oranda B1, B2, E ve K vitaminlerini içerdiğini bildirdi. Kuşburnunun ana merkezi olarak bilinen Gümüşhane'de başta merkez ilçe olmak üzere Torul, Kürtün, Kelkit, Köse ve Şiran İlçelerinde bolca yetiştiğini belirten uzmanlar, "Kuşburnu, potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi elementleri içermesinin yanında, yüksek oranda şeker içermektedir" dediler.