Türkiye depremleri konuşmaya devam ediyor. Son olarak dün Tokat'ta 4,7 ve 4,1 büyüklüğünde sarsıntılar yaşandı. Bölge halkı paniklerken gözler uzmanların yorumlarına çevrildi. Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli Kuzey Anadolu fayına dikkat çekerek 6 ve 6,5 büyüklüğünde depremin meydana gelebileceğini söyledi.
İstanbul başta olmak üzere birçok ilde deprem tedirginliği yaşanıyor. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan Çorum ve çevresindeki aktif fay hatları ise Hitit Üniversitesi'nce yürütülecek proje ile araştırılacak. Kuzey Anadolu Fay hattının Türkiye’deki en aktif fay hatlarından birisi olduğuna dikkat çeken Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan, Türkiye’de son 100 yılda meydana gelen büyük yıkıcı depremlerin birçoğunun bu fay üzerinde meydana geldiğine işaret etti.
Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Toprağın altında işçiler olduğu belirtilirken henüz sayı verilmedi. Olay yeriyle ilgili konuşan Yer bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal dikkat çeken ifadeler kullanırken, "Biz depremden korkuyorduk, kendi kendine heyelan oldu. Bir de deprem olsa düşünün." dedi. Öte yandan ilçedeki birçok kişinin deprem olduğu hissine kapıldığı belirtildi.
Türkiye deprem korkusu ile yaşarken uzmanlardan gelen son dakika açıklamaları ile ilgili haberler de gündem yaratmaya devam ediyor. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Kayseri’de katıldığı bir panelde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Moriwaki açıklamasınra “Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1-3 metre yüksekliğinde tsunami meydana gelebilir” dedi. Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği ülkeleri ise tek tek saydı. İşte detaylar…
Deprem felaketinden sonra herkes, kendi bölgelerinde deprem riski olup olmadığını araştırmaya başladı. Uzmanlardan peş peşe endişelendiren uyarılar geliyor. Jeoloji Yüksek Mühendisi Danişment Hüseyin Şahin, Tokat'ın Niksar, Erbaa ve Reşadiye ilçelerinin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekip “Depremin her an olabileceği bir bölge" dedi. Kuzey Anadolu fayı hattının dünyanın en büyük hatlarından olduğunu söyleyen Şahin, bu fayın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğünün 8,2 olduğunu aktardı.
Kuzey Anadolu fay hattının nerelerden geçtiği merak ediliyor. "Yüzyılın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremleri sonrası ülke yasa bürünmüş durumda. Olayın meydana gelişinden bu yana gündemde deprem konusu yer alıyor. Marmara bölgesinde büyük şiddete bir depremin beklendiği Kuzey Anadolu fay hattı yeniden gündeme geldi. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerelerden geçer? İstanbul'da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri?
Fay hattı sorgulama ekranı, Bugün saat 04.08 sıralarında Düzce'nin Gökyaka ilçesinde gerçekleşen depremin ardından merak konusu oldu. 5.9 şiddetindeki deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir'den de hissedildi. Birçok kişi internette "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun araştırıyor. İşte AFAD'ın yayımladığı Türkiye deprem haritası ve kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller...