Kutup ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz kuzey ışıkları bir kez daha Türkiye'den de izlenebildi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA), Güneş'teki patlama uyarısının ardından kuzey ışıkları İstanbul, Sakarya, Kastamonu ve birçok bölgede görüldü. Kuzey ışıkları geçtiğimiz Mayıs ayında da Türkiye'de görülmüştü.
Kuzey ışıkları, diğer adıyla aurora borealis, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen doğal ışık gösterileridir. Güney yarımkürede bu olaya "aurora australis" denir. Kuzey ışıkları, doğanın en etkileyici gösterilerinden biri olup, büyüleyici manzaralar sunar. Peki kuzey ışıkları nasıl oluşur?
Dün gece saatlerinde yaşanan güneş patlaması sonrasında ortaya çıkan kuzey ışıkları adeta görsel bir şölen oluşturdu. Türkiye'den Avrupa'ya sefer sırasında Türk pilotları kuzey ışıklarını böyle görüntüledi.
Kutup ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz kuzey ışıkları Balkanlar'a kadar indi. Türkiye'ye çok yaklaştı. Trabzon’dan İstanbul’dan gelen fotoğraflar şaşırttı. NASA’nın uyardığı güneş patlaması sonrası oluşan Kuzey Işıkları önce Çekya’da sonra da Romanya’da gözüktü ardından Türkiye’ye doğru geldi. Kapalı bir havanın etkisinde İstanbul'da bulutların arasından bile pembeli morlu kutup ışıkları görüldü.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, çeşitli ülkelerde ve Türkiye'de gözlemlenen ve fotoğrafları sosyal medyada paylaşılan kuzey ışıklarının, Güneş'teki patlamaların maksimum seviyeye ulaşacağı 2025'e yaklaştıkça, daha orta ve alt enlemlerde görülme olasılığının artacağını bildirdi.
Gökyüzünü büyüleyici bir manzaraya bürüyen ve genelde Kuzey ülkeleriyle anılan kutup ışıkları hafta sonu ülkemizde de görüldü. Vatandaşların eşsiz anları görüntülemek için telefona sarıldığı olayın bilimsel açıklamasını Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu yaptı. Alaeddinoğlu'nun değerlendirmesine göre bu tarz doğa olayları aslında sıklıkla yaşanıyor. Kırmızı ışıkların depremi tetikleyebileceği yönündeki iddialar da yanıt buldu.
İsveç'in başkenti Stockholm'de "Kuzey Işıkları" olarak adlandırılan doğa olayı yaşandı. İsveç Örebro Astronomi Dairesi Başkanı Kjell Olauson, Dünya'nın manyetik alanında bir yırtılma ve çatlak meydana geldiğini ve bundan dolayı Kuzey Işıkları'nın güçlü şekilde gökyüzüne yansıdığını açıkladı.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uluslararası uzay istasyonundan (ISS) Hint Okyanusu üzerindeki kuzey ışıklarını (Aurora australis) fotoğrafladı.
ABD'nin Alaska eyaletinde gökyüzünü şenlendiren Kuzey Işıkları'nın muhteşem dansı kameraya yansıdı.
Kuzey Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir...
Kuzey yarımküre, Dünya'yı ekvator hizasından bölen hayalî bir düzlemin üstünde (kuzeyde) kalan yarısıdır. 0° paraleli ile 90° kuzey paraleli arasında yer alır. Güneyde kalan kısma ise güney yarımküre denir. Dünya'nın kuzey yarımküresi, birçok ülkeyi ve dünya nüfusunun yaklaşık %90'ını kapsamaktadır.