Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarı satışa sunuldu. Faydaları saymakla bitmeyen Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır.
Antalya'nın Akseki ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede yaşayanların "göbek" adını verdiği kuzugöbeği mantarı toplanmaya başlandı. Toroslar'da yetişen ve diğer türlerine göre nadir bulunan, bölgedekiler için son yıllarda iyi bir gelir kaynağı haline gelen mantar, kilogramı 550-600 liraya kadar alıcı buluyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, mantar sezonunun başlamasıyla birlikte kuzugöbeği avına çıkıyor.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde geçtiğimiz gün etkili olan yağmurun ardından dağlarda lezzetiyle çok tercih edilen kuzugöbeği mantarında bolluk yaşanmaya başladı.
Doğada kendiliğinden oluşan Kuzugöbeği mantarı, Artvin’de meraklıları tarafından yoğun ilgi görüyor. Fiyatı altın ile yarışan Kuzugöbeği'nin kurutulmuş halinin kilosu 3 ila 5 bin lira arasında satılıyor.
Halk arasında 'kuzu göbeği' olarak bilinen mantar türü, Denizli'nin Buldan ilçesinde, bahar aylarının yağışlı geçmesinden dolayı çoğalması, ormanlık bölgelerde yaşayanların yüzünü güldürdü. Kilosunu 400 TL'den sattığını söyleyen bir vatandaş, boş zamanlarında bu mantarı toplamak için dolaştığını ve nerelerde bol olduğunu iyi bildiğini belirtti. Ayrıca kuzugöbeğinin bu tarz havaları sevdiğini anlatan vatandaş "Dağ taş kuzugöbeği toplamak için dolaşan kişilerle dolu" dedi.
Denizli'de vatandaşlar doğadan topladıkları ve kendiliğinden yetişen kuzugöbeği mantarını satıp gelir elde ediyor. Nisan yağmurlarıyla beraber ormanlık alanlarda bolca yetişen kuzugöbeğinin kilogramı 700 TL'den satılıyor. Hem yemek hem de satmak için kuzugöbeği toplayanlar, bölgeyi ve mantarın yerini bildikleri için kolayca bulabildiklerini söylüyor. Yerlerini bilmeyenlerinse toplamaya çıktıklarında elleri boş döneceğini ifade ediyor. Ayrıca, kuzugöbeğinin çok değerli olduğunu anlatıyorlar.
Kastamonu’da ormanlık alanda toplanan kuzugöbeği mantarı köylülerin geçim kaynağı oldu. Kilosu 300 liradan satılan kuzugöbeği mantarını toplayanlar günlük 3 bin lira kazandığını söyledi. Nadir bulunan mantarın fiyatını duyanlar toplamaya çıkıyor.
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede yaşayanların gelir kapısı olan "kuzugöbeği" mantarının sezonu başladı. Diğer türlerine göre nadir bulunan kuzugöbeği mantarının kilosu 150 TL'den satılıyor.
Adana’da geçen yıl 2 bin 675 hektar alanın yanarak zarar gördüğü ormanlık alanda kilosu 400 liradan kurutulmuşu 2 bin liradan satılan kuzu göbeği mantarı fışkırdı. Kozan Orman İşletme Müdürlüğü, yanan alanda ekilen tohumların yeşermesi için mantarların toplatılmasına izin vermedi.
Manisa'da ormanlık alanda yetişen kuzugöbeği mantarını toplayan çiftçiler, mantarın bir kısmını tüketirken bir kısmını kilosu 200 liradan satıyor.
Antalya'nın Kaş ilçesinde vatandaşlar doğadan topladıkları kendiliğinden yetişen kuzugöbeği mantarını satarak gelir elde ediyor.
Kuzugöbeği toplayan Suat Kocaer: - "Bu sene yağmur çok az yağdığı için kuzugöbeği mantarı az oldu ve fiyatı yükseldi. Tazesinin kilosu 600 liraya kadar satılıyor. Kurusu ise 1500-2000 lira civarında"
Mersin'in Gülnar ilçesinde ormanda doğal yollarla yetişen kuzugöbeği mantarı bölge halkının geçim kaynağı oldu. Kuzugöbeği mantarının tazesi kilosu 250, kurusu ise bin liradan alıcı buluyor.
Geçen sene fiyatı 70 liraya kadar düşen kuzugöbeği Muğla'nın Menteşe ilçesinde kilosu 300 liradan tezgahlarda yerini aldı.
Havaların ısınmasıyla birlikte pazar tezgahlarında birçok bitki de yerini aldı. Muğla'nın Datça ilçesinde, tezgahlara yeni gelmeye başlayan kuzugöbeğinin fiyatı gram altınla yarışmaya başladı.