Fal baktırmak, oldukça yaygın bir uygulamadır. Bu ritüel, gelecekle ilgili öngörülerde bulunan fal yorumcularının çeşitli teknikler ve semboller aracılığıyla gerçekleştirdiği bir süreçtir. Her bir sembol, kendi içinde derin anlamlar barındırarak, fal sahibine farklı mesajlar iletebilir. Yorumcular, bu sembollerin anlamlarını çözerek, bireylerin yaşamlarında karşılaşabilecekleri durumlara dair yorumlar yapar. Peki, falda lale görmek ne anlama gelir?
Bitkilerin Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, son araştırmalar ve gözlemler üzerine Ters Lale hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Üsküdar'daki Nakkaştepe Millet Bahçesi'ne lale soğanları ekildi.
Amasya’nın ‘Yitik lale’si yüz yılı aşkın süredir bulunamadığı için neslinin tükendiği rapor edildi. Bilim insanları ve gezginler yıllardır şehrin zirvesindeki dağları dolaşıp gizemli bitkiyi arıyor. Yitik Laleyi uzun yıllardır arayan botanikçilerden Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, "Benim için en büyük ödül Amasya Lalesini bulan olarak tarihe geçmek olur. Şu anda süs bitkisi olarak çok nadirde olsa Avrupa’daki bahçelerde üretilmektedir. Bizim hedefimiz de doğal vatanı olan Amasya’da görmektir" dedi.
Siirt'te endemik bir tür olan ve halk arasında 'ağlayan gelin' olarak bilinen 'ters lale'ler açmaya başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, ters laleleri koparanlara 244 bin 315 TL ceza uygulanacağını açıkladı.
Yozgat'ta kendiliğinden yetişen ve her yıl mayıs ayının ikinci haftası açan ve ömrü ise sadece 15 gün olan cehrilik laleleri tekrar açtı. Cehrilik bölgesinin görülmesi gereken doğal güzellik olduğunu söyleyen Adile Adıgüzel, “Cehrilik bölgesi Yozgat’ın gelinip görülmesi gereken bir güzelliği. Yılda bir kere denk geliyor. Sadece yılda 10 gün görebileceğimiz bir güzellik, 10 gün sonra gelin bu güzelliği göremezsiniz.” dedi.
Manisa'ya özgü bir tür olan, Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen 'Manisa Lalesi' (Tulipa orphanidea), havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Yılda sadece bir kez açan koruma altındaki Manisa lalesini koparanlara 109 bin 593 lira idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Bir süre önce sosyal medya hesabını donduran Deniz Akkaya sosyal medyaya hızlı döndü. Paylaşımlarıyla dikkat çeken Akkaya, yaptığı son paylaşımda, Gülhane Parkı'nda lalelerin talan eden edildiği görüntüleri paylaşarak isyan etti.
Ilıcalar beldesinde karların erimesiyle oluşan ve sarp kayalıklar arasında 50 metre yüksekten akan şelale ile kırmızı laleler ve sarı çiçeklerle kaplı ova, ilkbaharda doğa ve fotoğraf tutkunlarını ağırlıyor - Bingöl Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi: - "Bu güzellikler bizler için hem yaşama sevinci hem de güzel görüntülerle arşiv oluşturuyoruz. İnsanların doğaya açılmasını arzuluyoruz"
Ters laleleri ile meşhur Hakkari’ye yaklaşık 7 bin kilometre mesafede olan Tayland’dan turistler geldi. Hakkari’nin doğal güzelliklerine hayran kaldıklarını belirten Taylandlı turistler bol bol fotoğraf çekip sosyal medyadan paylaştılar.
Muş'ta 1800 rakımlı dağın zirvesi, sadece 15 gün canlılığını koruyan ve halk arasında 'ağlayan gelin' olarak bilinen ters lalelerle renklendi. 2 saatlik zorlu yolculuğun ardından zirveye çıkanlar, koparmanın suç olduğu çiçeğe dokunmaya bile çekindi. Fotoğraf sanatçısı Kenan Demir, "Ters lalelerimiz, koruma altındadır. Koparılmasının cezası 190 bin 593 TL'dir" dedi.
ilkbahar mevsimiyle birlikte sarp dağlarda açmaya başlayan ve “ağlayan gelin” olarak bilinen ters laleleri fotoğraflamak isteyenler Muş'ta bin 800 rakımlı dağa tırmandılar. 20 günlük ömürleri olan laleler için yaklaşık 1 saatte dağa tırmanan kadınlardan Gülgün Akaydın, ''Ters laleleri ilk defa görüyorum. Çok güzel fotoğraflar çektik. Çiçekler dallarında güzel. Vatandaşlarımızı bu güzel çiçekleri koparmamaları noktasında uyarıyoruz. Bu güzel çiçeklerimizin 15-20 gün kadar bir ömrü var'' dedi.
Hakkari ve Van'da yetişen ters laleler, Yüksekova'da havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Bir aylık ömrü olan ters laleler, ortaya güzel bir manzara çıkmasını sağlarken çiçeklerin sadece Hakkari'de yetiştiği belirtildi.
Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, baharın gelişini simgeleyen ve halk arasında ‘Ağlayan Gelin’ olarak bilinen ters laleleri koparana 109 bin 593 lira para cezası uygulanacağını duyurdu. Yapılan açıklamada dağlarda ve bahçelerde 20 gün boyunca yaşayabilen ters laleler çiçek açtığı ve yöre halkının bu konuda dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Dikili Dayanışma Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emine Öcal: - "Daha da büyüyerek Dikili ve çevresini lale bahçesine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Türkiye'de ve yurt dışında Dikili'nin ismini duyurabilmek için uğraşıyoruz"
Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yüksek rakımlı bölgelerde yetişen ters laleleri koparmanın cezası duyanları şaşkınlığa uğrattı. Yılda sadece 2 hafta açabilen ters laleyi koparmanın bedeli tam 80 bin lira...
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yetişen yılın ilk ters laleleri Şırnak’ta açarken, nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan dolayı koparanlara ceza geliyor. 70 bin lira para cezası olan laleler sadece 20 gün yaşıyor.
Erzurum'da, Palandöken Dağı eteklerinde baharın gelişiyle kendini gösteren mor renkli ters laleler ilgi görüyor. Türkiye'de 43 çeşit lale bulunduğu ifade edilirken, mor renkteki ters lalelerin hastalara şifa olabileceği söylendi.
Manisa'nın endemik bitki türü Manisa lalesi (tulipa orphanidea) havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Koruma altındaki Manisa lalesini görmek için gelenler cep telefonlarıyla tanık oldukları manzarayı ölümsüzleştirdi. Yılda sadece 1 kez açan Manisa lalesini koparanlara 80 bin 460 lira idari para cezası uygulanıyor.
Çiçek açan Kaf laleleri, 2 bin 500 rakımda renk cümbüşü oluşturdu
Firmanın sorumlusu Mert Durgut: - "Ürünlerin yüzde 80'ini yurt içine, yüzde 20'sini yurt dışına göndermekteyiz. Yurt dışına ürün gönderdiğimiz ülkeler, Yakın Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri"
Edirne, açan rengarenk lalelerle güzelliğini taçlandırdı
Kent merkezine 50 kilometre mesafedeki 130 çeşit lalenin üretildiği tarlalar, renk cümbüşüyle görenlerin gözlerini kamaştırıyor - Asya Lale Üretim Çiftliği'nin sorumlusu ve ziraat mühendisi Ramazan Kılıç: - "Pandemi nedeniyle bu yıl ziyarete kapalı ancak gelecek yıl ziyaretçilerimizin bu muhteşem görsel şölene tanık olacaklarını umut ediyorum"
Biyolog Mehmet Erden'in kişisel koleksiyonundan oluşan 'Fosil Sergisi', As Merkez'de izlenime sunuldu. Kimi ABD'de kimi Brezilya'da kimi Çin'de kimi de Lübnan'da bulunan fosillerin en eskisinin, günümüzden 360-325 milyon yıl önce yaşamış olan bir deniz lalesine ait olduğu bildirildi.