1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerikan Lejyonerleri'nin katılımıyla gerçekleşen bir organizasyonda, katılımcılar arasında yayılan bir salgınla tanımlanan Lejyoner hastalığı, ateşli zatürre türlerinden biri olmaktadır. Lejyonelloz olarak da bilinen bu hastalık, özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler gibi risk gruplarında şiddetli seyreden ve sıklıkla ölümcül sonuçlara yol açabilen bir pnömoni şeklidir. Peki, Lejyoner hastalığı belirtileri nelerdir?
Sıcak havaların iyice artmasının ardından klima kullanımı da artmaya başladı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural, yaz aylarında artan klima kullanımıyla ilgili olarak vatandaşları uyararak, "Konforumuzu sağlayan klimalar, kabusumuz olmasın” dedi.
Arjantin'de bir klinikte legionella bakterisinin yol açtığı zatürreden 6 kişi öldü. Lejyoner hastalığı olarak bilinen hastalığın ise su veya merkezi havalandırma sistemleri vasıtasıyla solunum yoluyla bulaştığı ve hastalığın insandan insana bulaşmadığı bildirilmişti. İşte haberin detayları...
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Erdoğan, konaklama yapacakları lejyoner bakterisi konusunda uyardı.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Lejyoner hastalığını Mynet okurları için yazdı.
Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü, otel ve turistik işletmeleri lejyoner hastalığı konusunda uyardı.
Lejyoner hastalığı Legionella pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir akciğer infeksiyonudur. Halk arasında ‘'zatürre'' olarak bilinen bu hastalığa neden olan bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. Bu nedenle enfeksiyon, salgından etkilenenlerin anısına Lejyoner hastalığı olarak ve keşfedilen yeni bakteri de Legionella pneumophila olarak adlandırılmıştır.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte herkesi bir tatil telaşı alıyor. İşte bu telaş, zaman zaman tatilcilere bazı hastalıklarla karşılaşabilecekleri riskini unutturuyor. Seyahat süresinde veya sonrasında tatilcilerin 'Besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sarılık, sıtma, sarı humma, zatürre' gibi hastalıklara yakalanmaları söz konusu... Bu hastalıkların gelişmesinde seyahat şekli, bölgenin mikrobik yapısı ve tabiat şartları önemli rol oynuyor.
Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül, lejyoner hastalığının önlenebilir olduğunu belirterek, otel ve çeşitli işletme yönetiminin konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini bildirdi.