Çocuklarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu löseminin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru “Türkiye ve dünya genelinde çocukluk çağı lösemisinin görülme oranları benzerdir. En sık görülen yaş grubu ise 2 ila 5 yaş arası çocuklardır. Lösemi genellikle ailesel geçiş göstermez, ancak belirli genetik koşullar altında risk faktörü oluşabilir” dedi.
Kanser, insanlığın en büyük sağlık sorunlarından biridir ve dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını etkileyen bir hastalıktır. Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla karakterize edilen kanser, vücuttaki normal hücrelerin sağlıklı dokulara zarar vermesine neden olabilir. Günümüzde kanser hala birçok bilinmezle çevrili bir sorun olup araştırmacıları, doktorları ve bilim insanlarını etkileyen bir alan olarak ön plana çıkar.
Bir tür kanser hastalığı olan lösemi, kan kanseri olarak da biliniyor. Lösemi (kan kanseri), 4 farklı kan kanseri tipi için kullanılan genel bir kavramdır. Bu dört tipte ortak olan şey, kemik iliğindeki bir hücrenin başlangıç noktaları olmasıdır. MasterChef All Star'ın yeni bölümünde lösemi hastalığına farkındalık oluşturmak için daha önceden lösemi hastalığına yakalanıp atlatmış olan kişiler katıldı. Peki, Lösemi nedir, belirtileri neler? Lösemi hastalığı bulaşıcı mı, tedavisi nedir?
Lösemi, kan hücrelerinin anormal bir şekilde büyüyüp bölünmesine neden olan bir tür kanserdir. Bu kanser, kemik iliğinde başlar ve buradaki normal kan hücrelerinin yerini anormal hücreler alır. Lösemi, beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositler dahil olmak üzere kan hücrelerinin üretimini bozar. Sonuç olarak, vücutta enfeksiyonlara, kanama sorunlarına ve anemiye duyarlılık artar.
Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen lösemi çocukluk çağının en sık görülen kanserlerinin başında geliyor. Lösemi teşhisindeki en büyük sorun erken tespit edilememesi. Tanısı zor olan lösemi, ne kadar erken teşhis edilirse tedavi aşamasının zamanında başlamasına yardımcı olur.
Yaşam süremizi uzatmak için vücudumuzun gösterdiği değişimlere dikkat etmemiz çok büyük önem taşıyor. Özellik kanser hastalıkları önceden birçok belirti vererek vücudumuzu uyarıyor. Ancak bu belirtiler çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılıyor. Kan kanserinin belirtileri hakkında bilinçli olmak hayat kurtarıyor.
Kanser belirtileri kişiden kişiye fark edebilir. Ancak belli başlı belirtiler ortaktır. Mesela sabahları uyandıktan sonra fark etmeye başlayabileceğiniz ve dikkat ettiğinizde fark edebileceğiniz belirtiler olabilir. Kanser belirtisi vücudun etkilenen bölgesine ve kanserin yayıldığı yere göre değişir. Sabahları uyandığınızda ani bir lösemi belirtisi ortaya çıkabilir.