Bingöl’de madde bağımlısı gencin saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e yükseldi.
Bingöl'de Bahçelievler Mahallesi’nde madde bağımlısı bir kişi, tartıştığı kişiyi bıçakladıktan sonra, kaçarken çevredekilere de bıçakla saldırarak yaraladı. Olayda 2 kişi hayatını kaybetti 7 kişi yaralandı. Saldırgan kaçarak bölgeden uzaklaştı ancak ekipler saldırganı yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan saldırganın babasının 'Oğlum tedavi edilsin' talebinin hastane tarafından reddedildiği ortaya çıktı.
Antalya'nın göbeğinde yer alan, kentin simge yapılarından tarihi Demirciler Çarşısı'nın ortasında kule şeklindeki Soba Müzesi önce kahve firmasına kiralanarak kafeye dönüştü, ardından kafe de kapandı. Böylece kule şeklindeki alan madde bağımlılarının ve evsizlerin meskeni haline geldi. Çarşı esnafı durumdan son derece rahatsız. Öyle ki iş yapamayacak hale geldiler. Esnafın anlattığına göre tarihi çarşıda madde bağımlıları dükkanların önünü tuvalet olarak kullanmaya başladı.
Bolu'da başlatılan proje kapsamında madde bağımlılığıyla mücadele eden kurum personeline daha etkin çalışma yürütebilmeleri amacıyla eğitim veriliyor.
Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde madde bağımlısı olduğu öne sürülen şahsın yaptığına kimse inanamadı. Çevresindekilere rahatsızlık vermeye başlayan şahıs, şikayet üzerine bölgeye gelen polis memurunun parmağını ısırıp yaralayarak herkesi şaşkına döndürdü. Şahıs, gözaltına alınırken, yaralı polis ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olayı anlatan mahalle sakini polisin parmağını ısıran şahıs hakkında “Madde bağımlısı kendisi önüne gelene sataşıyor, bıçaklarla, silahlarla, tüfeklerle geziyor." dedi.
Kırıkkale'de 16 annenin kurduğu Umuda Yolculuk Bağımlılıkla Mücadele ve Eğitim Derneğinin başkanı Banu Doğan: - "Mahalle mahalle gezdik. Nerede bağımlı annesi, babası varsa onlara ulaşmaya çalıştık, dertlerini dinledik" - Dernek üyesi Kezban Avan: - "Biz çok ağladık, çok şey kaybettik ve çocuğumuzun elimizden gittiğini hissettik. Başka anneler çocuğunu kaybetmesin, ağlamasın, başka gençlerimiz ziyan olmasın, amacımız bu"
Ümraniye’de madde bağımlısı olduğu iddia edilen kişi, tüm ailesine korku dolu anlar yaşattı. Şahıs, “Beni bu hale düşürenler utansın” diyerek içerisinde annesinin, eşinin ve iki çocuğunun bulunduğu evi ateşe verdi. Şahsın eşi ve iki çocuğu çıkan yangın sonrası kendilerini dışarı atarken annesi ise evden hemen çıkamayarak dumandan etkilendi. Şahıs, itfaiye ekiplerinin yangına müdahalesine elindeki bıçakla bir süre engel olmaya çalıştı. Yangın kontrol altına alınırken şahıs ise gözaltına alındı.
Bursa’da madde bağımlısı olduğu öne sürülen ve kıskançlık krizine giren bir kişi, eşi ve 2 çocuğunu av tüfeğiyle rehin alarak polis ekiplerine direndi. İlk anne ve 2 çocuğunu kurtaran polis ekipleri, daha sonra eli silahlı şüpheliyi gözaltına aldı.
Kayseri'de iddiaya göre madde bağımlısı olan B.Y. (26), sevgilisi B.T ile kaldığı evin balkonuna çıkarak bağırmaya ve şu şişeleri atmaya başladı. Birlikte yaşadığı sevgilisinin evde rehin alınmış olabileceği ihtimali üzerinde duran polis, olay yerine Özel Harekat polisi çağırdı. Madde bağımlısı B.Y. 2 saat süren ikna çalışmalarının ardından özel harekat polislerinin yaptığı operasyonla gözaltına alındı.
Şişli’de uyuşturucu maddenin etkisinde olduğu iddia edilen 30 yaşındaki bir genç, üst geçitten sarkarak yola atladı. Vatandaşların şoke olduğu korku dolu o anlar kameralara yansırken, ameliyata alınan gencin hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.
ABD'li bir kadın, "uyuşturucu girdabında" yaşayan bir eroin bağımlısından mezun olduğu üniversite sınıfındaki en iyi öğrencilerden birine dönüşme hikayesiyle dikkat çekiyor. Ginny adındaki kadın, ''Ben yapabiliyorsam herkes yapabilir'' diyerek kendisiyle aynı durumda olan kişilere örnek olmak istiyor.
Antalya’da madde bağımlısı olduğu iddia edilen iki kuzen sopalarla gelip evlerinde bulunan eşyaları ikinci kattan aşağıya attı. Olay sonrası gençlerden birinin babası ise “Domuz kurşunuyla vursan buna evlat denmez” dedi.
Antalya'da, 9 yıl önce evlendiği Ö.K. tarafından uyuşturucuya başlatılan, bir süre sonra da uyuşturucu madde parası için fuhşa ve hırsızlığa zorlanan, 2 çocuk annesi Ceyda K. (32), bağımlılıktan kurtulmak istediğini belirterek, yardım bekliyor. Çocuklarına kavuşmak isteyen Ceyda K, şu an cezaevinde bulunan eşinin uyuşturucu parası bulabilmek için, ''Erkeklerle birlikte ol, akşama krizlik paramızı bulalım'' dediğini iddia ediyor.
Her ebeveyn çocuğunun sağlıklı ve mutlu bir gelişim göstermesini ister. Ergenliğe geçiş ile birlikte yaşanılan ruhsal durum, kimlik arayışı ve bunun sonucunda yaşanılan çocuğun maddeleri kötüye kullanımı, ilerleyen yıllarda çocuğun hayatı için tehdit oluşturmaktadır.
Adana'da iki gün önce babası Halil Keser (75) ile abisi Ufuk Keser'i (46) bıçaklayarak öldüren Ferhat Keser’in (39) olayı uyuşturucu kullanma tartışması nedeniyle gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Evde uyuşturucu kullanmaya hazırlanan Keser’in, ailesinin "Uyuşturucuyu bırak, bizi bitirdin" uyarısına öfkelendiği ve çıkan tartışmada babası ve abisini defalarca bıçakladığı tespit edildi.
Adana'da uyuşturucu bağımlısı Nurten M. (26), annesi Gülçin Akyatan’dan (51) uyuşturucu parası alamayınca sinir krizi geçirip, evdeki eşyaları kırdı. Gazetecilere tepki gösteren Nurten M. kıyafetlerini çıkartmaya çalıştı. Mutfaktan aldığı bıçakla intihar edeceğini söyleyip, kendisini banyoya kilitleyen Nurten M., müzakereci polis tarafından güçlükle ikna edilerek tedavi için hastaneye götürüldü.
Adana’da madde bağımlısı Mansur A. (36), uyuşturucu madde almak için para isteyip tartıştığı annesi Gülbani A.’yı (71) dövüp, başından yaraladı. Annesinin evine girmemesi için hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Mansur A. gözaltına alındı. Öte yandan Öte yandan, Mansur Al'ın dün madde kullanmak için izinsiz şekilde bir anaokuluna girdiği daha sonra da sokakta çıplak gezdiği ortaya çıktı.
Diyarbakır'da madde bağımlısı olduğu öne sürülen S.B. (27), geçirdiği sinir krizinin ardından ailesinin çağırdığı sağlık ekiplerini görünce odasını ateşe verdi. İtfaiye ekipleri çıkan yangını etrafa sıçramadan söndürdü.
Madde bağımlılığı, insanlarda algı ve duygu durum değişikliği ortaya çıkaran, kullanıldıktan bir süre sonra fizyolojik ve psikolojik bağımlılık yaratan maddelerdir. Kişileri farklı yönlerden etkilemelerinin yanı sıra ölümlerine de yol açan madde bağımlılığı, ciddi olarak mücadele edilen ve önü kesilmeye çalışılan bir sorundur. Madde bağımlılığı tedavisi ile ilgili atılan adımlar da bu noktada büyük önem taşır. Peki madde bağımlılığı tedavisi için bağımlı kişiler nasıl bir sürece tabi olur?
Alkıl aldığı öğrenilen bir kadının sosyal medyada paylaşılan görüntüleri büyük yankı uyandırdı. Yayınlanan videoda kadının kendini yerden yere attığı görüldü. İşte Van'da çekildiği öğrenilen o görüntüler...
Madde ve alkol kullanım yaşının ülkemizde giderek düştüğünü söyleyen uzmanlar, bağımlılığın utanılacak bir şey olmadığını söyleyerek, durumun hastalık olarak ele alınmasını ve bağımlılığın tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti.
Madde; ilk kullanıldığı anda zevk ve rahatlama hissi yaratan; hatta bazen ağrıları azaltma amaçlı kullanılan; ancak bağımlılık yapma özelliği taşıyan materyallerdir. Sigara, alkol, esrar, eroin, kokain, bonzai, uçucu yapıştırıcı maddeler, amacı dışında kullanılan bazı ilaçlar adını en sık duyduğumuz bağımlılık yapıcı etkiye sahip maddelerdir.
Spor aktivitelerinin bazı hormonları artırarak madde bağımlılığının önüne geçtiğini söyleyen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, bağımlılığın irade bozukluğu değil, kronik bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. Bireyin bağımlılık yapan maddeleri isteği doğrultusunda kullanmaya yöneldiği yorumlarının doğruyu yansıtmadığını belirten Doç.Dr. Noyan, ailelerin bu durumla karşılaştığında nasıl davranması gerektiğini anlattı.
İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt: - "Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı değerlendirmede 2019 yılında büyükşehirler dışında kendi kategorimizdeki iller arasında uyuşturucuyla mücadelede en başarılı il olduk"
Aksaray'da Psikososyal Destek Derneği'nde gönüllülük esasıyla çalışan psikolog ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanları madde bağımlılığı konusunda ailelere eğitimler vererek suçun önlenmesini hedefliyor - Dernek başkanı Hasan İnce: - "Merkezimize yaklaşık 150'ye yakın aile geldi. Bu ailelere psikoeğitim verdik. Bu kapsamda ailelerin bağımlılık sürecinde çocuklara nasıl davranılması gerektiğini, neler yapması gerektiğini öğrettik. Aileleri bilinçlendirdik ve çok güzel geri dönüşler aldık"
Aksaray'da Psikososyal Destek Derneği'nde gönüllülük esasıyla çalışan psikolog ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanları madde bağımlılığı konusunda ailelere eğitimler vererek suçun önlenmesini hedefliyor - Dernek başkanı Hasan İnce: - "Merkezimize yaklaşık 150'ye yakın aile geldi. Bu ailelere psikoeğitim verdik. Bu kapsamda ailelerin bağımlılık sürecinde çocuklara nasıl davranılması gerektiğini, neler yapması gerektiğini öğrettik. Aileleri bilinçlendirdik ve çok güzel geri dönüşler aldık"
ABD'de 2017 yılında 70 binden fazla kişinin büyük bölümünün aşırı doz ilaç kullanımından öldüğü belirtiliyor
Konya'da madde bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan "Hamr" adlı tiyatro oyunu gösterime girdi
Bursa Valiliği ve Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle Orhaneli ilçesinde bungalovlarla inşa edilen ve geçen yıl hizmete giren "İnsanlık Köyü"nde madde bağımlıları, tarım, hayvancılık, el sanatları ve bazı atölye çalışmalarıyla rehabilite ediliyor - Dernek Başkanı Hatice Arıkan: - "Biz aslında burada bir şey yapmıyoruz. Biz sadece 'Siz bir şey yapmak istiyorsanız biz varız. Siz elinizi uzatırsanız, biz tutarız, sizi destekleriz' diyoruz. Biz sadece ortam hazırladık, ortamı onlar şekillendiriyorlar"
Bursa Valiliği ve Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle Orhaneli ilçesinde bungalovlarla inşa edilen ve geçen yıl hizmete giren "İnsanlık Köyü"nde madde bağımlıları, tarım, hayvancılık, el sanatları ve bazı atölye çalışmalarıyla rehabilite ediliyor - Dernek Başkanı Hatice Arıkan: - "Biz aslında burada bir şey yapmıyoruz. Biz sadece 'Siz bir şey yapmak istiyorsanız biz varız. Siz elinizi uzatırsanız, biz tutarız, sizi destekleriz' diyoruz. Biz sadece ortam hazırladık, ortamı onlar şekillendiriyorlar"
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, "Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Daire Başkanlığı" kurulmasına oy birliğiyle karar verdi
Bağımlılığın her türlüsü insan hayatını olumsuz etkiliyor, alkol ve madde bağımlılığından kurtulan insanların yaşadığı değişimler bunun en büyük kanıtı.
Uyuşturucu bağımlısı olan üniversite öğrencisi oğlunun cezaevine girmesinin ardından Hayata Dönüş Derneğini kuran Nezahat Erok, yürüttüğü faaliyetlerle oğlu gibi ceza infaz kurumlarındaki gençleri tekrar sosyal hayata kazandırmayı hedefliyor - Nezahat Erok: - "Oğlum çok şükür ölmedi, şu anda cezaevinde, diğer annelerin evlatlarının da ölmemesi için Hayata Dönüş Derneğini kurarak faaliyetlerini gerçekleştiriyorum. Sessiz çığlıkları olan annelerin de sesi olmaya devam edeceğim. Toplumumuzdaki uyuşturucuyla gücüm elverdiği kadarıyla mücadele edeceğim"
Uyuşturucu bağımlısı olan üniversite öğrencisi oğlunun cezaevine girmesinin ardından Hayata Dönüş Derneğini kuran Nezahat Erok, yürüttüğü faaliyetlerle oğlu gibi ceza infaz kurumlarındaki gençleri tekrar sosyal hayata kazandırmayı hedefliyor - Nezahat Erok: - "Oğlum çok şükür ölmedi, şu anda cezaevinde, diğer annelerin evlatlarının da ölmemesi için Hayata Dönüş Derneğini kurarak faaliyetlerini gerçekleştiriyorum. Sessiz çığlıkları olan annelerin de sesi olmaya devam edeceğim. Toplumumuzdaki uyuşturucuyla gücüm elverdiği kadarıyla mücadele edeceğim"
Bursa'da yaklaşık 10 yıl uyuşturucu kullanan genç, Bursa Devlet Hastanesi bünyesindeki AMATEM'de gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuştu - Kötü arkadaş ortamında başladığı uyuşturucuyu bırakmanın mutluluğunu yaşayan A.B'nin hayali aşçı olup yuva kurmak - A.B: - "Uyuşturucu kullanan, satan kişileri görmek dahi istemiyorum. Şu anki hedefim bir iş bulup aile kurmak. Artık ömrümün sonuna kadar temiz kalmak istiyorum"
Kocaeli'de, İçişleri Bakanlığının desteğiyle Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonunca düzenlenen proje kapsamında eski Avrupa şampiyonu boksör Cemal Kamacı'nın katılımıyla seminer gerçekleştirildi - Cemal Kamacı: "74 yaşındayım, her sabah 250 şınav, 500 mekik çekiyorum. Gençlere sigara içmemelerini tavsiye ediyorum"
Kocaeli'de, İçişleri Bakanlığının desteğiyle Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonunca düzenlenen proje kapsamında eski Avrupa şampiyonu boksör Cemal Kamacı'nın katılımıyla seminer gerçekleştirildi - Cemal Kamacı: "74 yaşındayım, her sabah 250 şınav, 500 mekik çekiyorum. Gençlere sigara içmemelerini tavsiye ediyorum"
Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi Lideri Ayşe Karanlık: "Bir gencin maddeyle tanışma anı, tanıştıktan sonra başına gelecekleri evre evre anlatan bir senaryo canlandırıldı"
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: - "(Madde bağımlılığı) Mutlaka yatarak tedavi görmesi gereken, sosyal desteği çok fazla olmayan hem de çevreden uzaklaştırılması gereken bir grup daha var. Bu anlamda biz hem ayaktan tedavi hem de kısa bir süre sonra oluşturacağımız merkezlerle yatılı tedavi konusunda Türkiye'de önemli bir çığır açmış olacağız" - "(Ailelerde) Bilinçsizlik bağımlılığa götüren süreçte yaşanıyor. Bir çocuğun bağımlı olduğunu, madde kullandığını, sigara ve alkolle ilişkisini anlamama var. Olay vuku bulduktan sonra onu anlamamaları mümkün değil. Teknolojiyle ilgili problemlerde olay gözlerinin önünde sürerken insanlar bunun bir bağımlılık olduğunu fark etmedikleri için sıkıntıyla karşı karşıyayız" - "Bağımlılık artık bir ülkenin değil, dünyanın sorunu. Biz de bu sorunu çözmede sivil toplum kuruluşlarının çok etkin olacağını düşünüyoruz. Bu noktada da Yeşilay'ın gücünü artırmaya çalışıyoruz. Halkımızdan da Yeşilay'a maddi manevi her türlü desteği vermelerini bekliyoruz"
Antalya’da madde bağımlılığıyla mücadeleye yönelik kurulan bir derneğin üyesi olan Fatih (27)-Ayşenur Yüzügüler (24) çiftinin filmlere konu olacak hayat hikayesi mutlu sona doğru gidiyor. 10 yıllık madde bağımlısı Fatih ve 6 yıllık bağımlı eşi Ayşenur Yüzügüler, uyuşturucuyu bıraktıktan sonraki yeni yaşamlarıyla etrafa mutluluk saçıyor. Şu anda bir de bebek bekleyen çift, sokaklarda yaşayacak kadar düştükleri o bataklıktan nasıl çıktılarını anlattı.
Bağımlılık konusunda erkekler kadar kadınların da risk altında olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, bağımlılık konusunda kadınla erkek arasındaki farkın kapandığını söyledi. Erkeklerin madde ve alkol kullanımı sıklığı kadınlara göre daha yüksekken, kadınlar daha düşük miktar ve süre madde kullanmasına rağmen erkeklere oranda çok daha hızlı bağımlılık geliştiriyor. İşte konuyla ilgili detaylar...
Adıyaman'da açılan Kardelen Madde Bağımlıları Rehabilitasyon Merkezi madde bağımlısı gençlerin hayata kazandırılması amaçlanıyor. 2014 yılında kurulan merkez bugüne kadar 240 kişiyi bağımlılığından kurtardı. En az 45 gün yatılı olarak tedavi gören kişiler bu merkez sayesinde yürek burkan hikayelerini geride bırakıp yepyeni bir hayata adım atıyor.
İzmir Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Bülent Cinel: "Ülkemize alkol ve madde bağımlılığı alanında sağlık turistlerini getirip rehabilitasyonlarını sağlayarak katma değer sağlamak istiyoruz"
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı, Kırklareli Üniversitesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Yeşilay Kırklareli Şubesi iş birliğinde, denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan yükümlülerin madde bağımlılığından kurtulmaları için "Yeni Bir Hayata Projesi" geliştirildi - Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür: - "Proje ile hayata yeniden sımsıkı sarılmaları, hayatlarına devam etmeleri için kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak topluma uyumlarının kolaylaştırılması amaçlanmakta"
Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı ALO 191'den, 2015'ten bugüne kadar 177 bin 234 kişi hizmet aldı - Bağımlılık risk değerlendirmesi sonucunda düşük riskli olduğu tespit edilen kişiler aile hekimlerine, psikiyatri polikliniklerine, öğrencilerse rehberlik servislerine yönlendiriliyor - Yüksek riskli olduğu belirlenenler ise madde kullanımına ilişkin bilgi verilerek, tedavi için ilgili psikiyatri polikliniklerine ve AMATEM'e gönderiliyor
Çocuğunuzun madde bağımlısı olup olmadığını anlamak için öncelikle davranışlarına ve genel alışkanlıklarının değişip değişmediğine dikkat etmek gerekiyor. Burada davranışlarındaki ani değişikliği ve gizli ipuçlarını izlemek ebeveyne düşüyor.
Hakkari'de ilk ve ortaokul öğrencilerine, "Beni affet anne" ve "Kitap ağacı" tiyatro oyunlarıyla, madde ve telefon bağımlılığının zararları ile kitap okumanın faydaları anlatıldı - Kültür ve Turizm İl Müdürü İdris Ağacanoğlu: "Tiyatroya çocuklarımız, gençlerimiz, veliler, öğretmenler ve Hakkarili vatandaşlar çok yoğun ilgi gösteriyorlar"
Yeşilay tarafından Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle 26-27 Kasım'da gerçekleştirilecek "2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu'nda, bağımlılıkla etkin mücadele ele alınacak -Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: - "Yeşilay mantalitesi olarak bağımlılıklara teslim olma taraftarı değiliz. Çünkü bazı ülkeler bazı maddeleri serbest bırakma peşindeler. Biz buna kesinlikle karşı çıkıyoruz. Bu toplantıda 'bağımlılıkla mücadeleden vazgeçerek, bazı şeyleri serbest bırakarak, mücadele edemezsiniz' mesajı vereceğiz" - "Özellikle madde bağımlılığını bir sağlık tehdidi olarak görüyoruz. Madde bağımlılığının oluşturduğu bu sağlık tehdidinde hangi tedavi yöntemleri ve modern yaklaşımlar şu anda uygulanıyor, sempozyumda onları ele alacağız"
Saraybosna'nın Stari Grad Belediyesi iş birliğinde, İslam Kalkınma Bankasının desteğiyle gerçekleştirilecek proje ile madde bağımlılığının hedefindeki çocuk ve gençlerin yanı sıra ailelerin, öğretmenlerin ve din adamlarının bilgilendirilmesi hedefleniyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Coşkunol: - "Şu anda metamfetamin dediğimiz bir maddeye karşı çok belirgin bir antikor oluşturduk. Bunun yanı sıra birçok maddeye ilişkin de antikor oluşturma çabalarımız sürüyor" - "Antikor sayesinde o madde vücuda geçse dahi alınsa dahi beyne geçemediği için kişi onu kullanmakla ilgili bir zevk almayacak ve bir daha denemeyecek. Denese bile zevk alamayacak ve kullanmayacak böyle olunca" - "Çalışmalar bu hızla giderse insanlar üzerinde aşının denenmesi 3-4 yıl içinde yapılabilecek. 5 yıl sonra da aşıyı piyasada görebileceğiz" - "2005 yılında bağımlılık yapan bilinen madde sayısı 100 civarındaydı, şu anda 450-500 civarında bilinen madde var. Büyük ihtimalle bu her sene 50-100 artacak şekilde gidecek. Böyle olunca risk çok daha fazlalaşacak"
Komisyon Başkanı Tezcan: "Doğudan batıya doğal uyuşturucu maddelerinin, batıdan da sentetik uyuşturucu maddelerinin transferi noktasında Türkiye ciddi bir hedef ve kavşaktır"
Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dilbaz: - "Yasaklayarak, kısıtlayarak, baskı kurarak çocuklarımızı zararlı maddelerden uzak tutamayız. Çocuklarımızı madde kullanımından korumak, onları sorumluluklarının bilincinde olan, sorunlarına çözüm getirebilen, özgüven ve bağımsızlık duyguları gelişmiş, bireyler olarak yetiştirmemize bağlıdır"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Demiröz: - "Madde bağımlılığı hükümetimizin öncelikli mücadele alanlarından biri. Artık biz de bu mücadeleyi ilimizde hızlı şekilde yapabileceğiz"
Genellikle meraktan ve “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesiyle sosyal ortamlarda denenmesiyle başlanan “madde kullanımı” çoğu zaman bırakmayı deneme, bırakma ve tekrar başlama süreçleriyle devam ederek kronik bir hale gelebiliyor. Ülke genelinde yapılan istatistikler doğrultusunda alkol ile madde bağımlılığı yaşının çok düştüğü, sigaraya başlama yaşının 13 yaşın altına indiği belirtiliyor. Madde kullanımında erken tanı ve tedavi ise büyük önem taşıyor.
Adana'da aile ve evlilik terapisti Dr. Obengül Ejder, sigara içiminin basit gibi görünse de diğer tüm bağımlılık yapıcı maddelerin başlangıç noktası olduğunu söyledi.
Samsun Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Kaan Durukan, madde bağımlılığının bir alışkanlık değil, kronik bir hastalık olduğunu ve mutlaka hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.