"Doğal ağrı kesici" etkisiyle bilinen tarihi Sulu Mağara doğaseverlerin akınına uğruyor. Ortalama 18 derece sıcaklığı olan mağarada nem 84 oranında! Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde olan 3 katlı ve 285 metre uzunluğundaki Mağara'da gezen doğaseverler, keyifli anlar yaşadı. Şehrin stresinden uzaklaşma fırsatı bulanlar hem spor yapmanın hem de doğayla iç içe olmanın mutluluğunu yaşadı.
Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası'nda bu yılki kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izlerine rastlanıldı.
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve “Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk insan yerleşkesi” olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, ziyaretçilerini gizemli yolculuğa çıkarıyor. Geçmişte insanların yaşadıkları ortamları yakından görme fırsatı bulduklarını belirten vatandaşlar, mağaraların hala gizemini koruduğunu söylüyor. Vatandaşlar, binlerce yıllık gizeme tanıklık ederken bölgede piknik de yapıyorlar.
Şırnak'ta Cudi Dağı kırsalında terör örgütünün mühimmat deposu imha edildi. Mağarada ele geçirilenler bir bir sergilendi.
Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilen Trabzon’daki Çal Mağarası’na bu günlerde ilgi artarken, gelenlerin yüzde 80’e yakın bölümünü Körfez ülkelerinden gelen turistler oluşturuyor. Ziyaretçilerden bazıları üzerinde hırka ile mağarayı gezmesi dikkat çekerken, içerisinin dışarıdaki 30 dereceyi aşan sıcaklığa karşı çok serin olduğunu söylüyor.
Türkiye'nin son günlerdeki 1 numaralı gündemi sıcaklar ve nem. Birçok şehirde gece uyku uyunmuyor gündüz dışarı çıkılmıyor. Elazığ'da da sıcaklıklar için uyarı yapıldı. Vatandaşlar ise çözümü içi -10 derece olan Buzluk mağarasında buldu.
Son günlerde hava sıcaklığının 40 derecelere dayandığı Gaziantep’te ortalama 15 derece sıcaklığa sahip doğal klima olarak bilinen Kaleoğlu Mağarası yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Dışarısı 40 derece ile kavrulurken mağaradakiler içeride sobayla ısınmaya çalışıyor. Mağaraya gelen bir vatandaş, içeride şal takıldığında ve soba yakıldığını görünce şaşırdığını belirtirken bir başkası da "Buraya geldiğimizde ilk olarak sıcaktı. Sonra üşümeye başladık. İyi ki sobaları yaktılar" dedi.
Mersin'in Tarsus ilçesinde bir çoban tarafından bulunup, turizme kazandırılan Taşkuyu Mağarası'nı yılda 200 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Mağara hakkında detaylı bilgiler veren, Belediyenin Kent Tarih ve Tanıtım Sorumlusu Nadir Durgun, "Mağara, 2006 yılında aslında tesadüfen bulunuyor" diyerek mağaranın keşfedilme hikâyesini anlattı.
Başakşehir’de bir inşaat çalışmasında işçiler yer altında odacık ve birbirine bağlanan kanallar olduğunu fark etti. Ekiplere yapılan ihbar neticesinde inşaat çalışması durduruldu, polis tespit edilen nokta ve çevresini güvenlik çemberine aldı. Mahalle sakinleri ise "Biz zamanında duyuyorduk kanal olduğunu biliyorduk. Mahallenin altından geçen. Topkapı’ya kadar gittiği söyleniyor" ifadelerini kullandı. Mahalle sakinleri kanalların sokak altından diğer evlerin altına doğru ilerlediğini iddia etti.
Bursa'nın İznik ilçesinde define aramak için girdikleri mağarada gazdan zehirlendikleri değerlendirilen 3 kişi hayatını kaybetti.
Bir mağarada keşif gezisi yapan grup, depreme yakalandı. Su dolu mağarada yaşanan gerilim dolu dakikalar anbean kameraya yansıdı. Söz konusu görüntüleri izleyenlerin sosyal medyadaki yorumları ise dikkat çekti: "Ben niye nefessiz kaldım?"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 5 ilde düzenlenen "Bozdoğan-13" operasyonlarında teröristlere ait 20 mağara, sığınak ve barınma alanının imha edildiğini bildirdi.
Teröristlerin eylemlerde kullanmayı planladığı silah, mühimmat, ve patlayıcıları depoladıkları 59 mağara, sığınak ve barınma alanı imha edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 9 ilde düzenlenen Bozdoğan-8 operasyonlarının ayrıntılarını duyurdu.
Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen operasyonda PKK'lı teröristlerin kullandığı 8 katlı mağarada 17 el yapımı patlayıcı düzeneği ele geçirildi.
Teröristlerin kış hazırlığına Mehmetçikten darbe geldi. 6 ilde kırsal alanda 'Kahramanlar-30' operasyonları düzenlendi. Operasyonlar kapsamında çok sayıda mağara, sığınak ve depo imha edildi.
Cittaslow İcra Kurulu’nun "sakin şehir" ağına kabul edilen Erzurum’un Uzundere ilçe merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta, doğanın derinliklerinde yer alan Köptek Mağarası, gizemi ve tarihi ile dikkat çekiyor. Uzundere'de sınıf öğretmenliği yapan Hamza Çelebi, "Bu mağaradan Engüzekkapı'ya (Ağca Kale) gizli bir geçit var" diye konuştu. Mağaranın içinde nelerin saklı olduğu ve bu gizli geçidin neye hizmet ettiği de hala büyük bir soru işareti...
Şanlıurfa'da feci bir olay yaşandı. Mağara tavanından düşen dev kaya parçası, büyükbaş hayvanların üzerine düştü. Olayda 5 büyükbaş hayvan telef oldu
Van'da doğaseverler, Başkale ilçesinde bulunan ve halk arasında "Vanadokya" olarak adlandırılan Yavuzlar Peribacaları'nın bulunduğu bölgeyi gezdi.
Mersin'deki Morca Mağarası'nda 1200 metre derinlikte rahatsızlanıp getirildiği 1040 metredeki tedavisinden sonra 11. günde kurtarılan ABD'li Mark Dickey, araştırmalarını tamamlamak için mağaraya tekrar dönmek istediğini açıklamıştı. Gündem olan olayın ardından gazeteci Fatih Altaylı, Dickey'le ilgili dikkat çeken bir yazı yazdı. Kendisine verilen bilgilerin ilginç olduğunu söyleyen Altaylı "Veriler Dickey’in basit bir mağaracı olmadığını ortaya koyuyor" deyip kurulan bir sisteme işaret etti.
Denizli'de bir dönem televizyon programlarına da konu olan Keloğlan Mağarası, yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Kel bir çobanın mağarada 2 gün kaldıktan sonra, saçlarının yeniden çıktığı rivayeti bölge insanı arasında dilden dile dolaşıyor. Bunu duyan yerli turistler de mağaraya ayrı bir ilgi gösteriyor. Mağaraya ziyarete gelen bir vatandaş ise "Mağarada bir şansımı deneyeyim dedim. Saç çıkardığını duydum. İnşallah faydası olur” diye konuştu.
Mersin'deki Morca Mağarası'nda araştırma yaparken 1200 metre derinlikte mide kanaması geçiren ABD'li dağcı Mark Dickey'i kurtarma çalışmasında günler sonra mutlu sona ulaşıldı. Dickey, çalışmaların 9. gününde mağaradan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Kendisini kurtaran ekiplere teşekkür eden ABD'li dağcı yaşadıklarını anlatırken ise ‘inanılmaz bir tırmanış yapıp hayatımı kurtardılar’ dedi.
Mersin'deki Morca Mağarası'nda araştırma yaparken mide kanaması geçirip mahsur kalan ABD'li bilim insanı 40 yaşındaki Mark Dickey'i kurtarma çalışması devam ediyor. 8 ülkeden 196 kişilik personelin katılımıyla gerçekleştirilen kurtarma çalışmasında Dickey'in son 500 metreye çıkarıldığı, 2-3 gün içinde tahliyesinin gerçekleştirileceği açıklandı.
Mersin'in Anamur ilçesinde, iniş yaptığı mağarada rahatsızlanan ABD'li dağcı, kendisine ulaşarak ilaç tedavisi uygulayan yetkililere teşekkür ederek, "İhtiyacım olan tıbbi malzemeleri alabilmek için Türk hükümetinin hızlı müdahalesinin hayatımı kurtardığını düşünüyorum." dedi.
Mersin'in Anamur ilçesinde, iniş yaptığı mağarada rahatsızlanması nedeniyle mahsur kalan ABD'li dağcının kurtarılması için çalışma başlatıldı.
Birleşik Krallık’ın Nottingham bölgesinde bir gurp öğrenci kendilerine teraslı bir ev kiraladı. Kiraladıkları evin altına doğru giden gizli bir bölme keşfeden öğrenciler asırlık mağarayı bulunca şaşkınlığını gizleyemedi. Sosyal medyadan evlerinin altında bulunan mağarayı gösteren öğrenciler, “Burada parti yapmak için çok sabırsızız. Gördüğümüzde gerçekten çok heyecanlandık” dedi.
Bolu'da 3 aydır esrarengiz bir kazı çalışması yürütülen arazi Türkiye'nin gündemine oturdu. Arazi sahipleri dahil kimsenin yaklaştırılmadığı alana maden işçileri getirilmişti. Arazide bulunan mağarada çok büyük hazine olduğu söylentileri dilden dile dolaşmaya başladı. Bölgede çobanlık yapan vatandaşın anlattığına göre mağarada altın olduğu da konuşuluyor. İşte 'altın mağarası' söylentilerine konu olan gizemli araziden yeni detaylar...
Arjantin’nin ücra bir dağındaki mağarada tek başına yaşayan 87 yaşındaki Pedro Luca’nın hayatı duyanların ilgisini çekiyor. Henüz 14 yaşındayken evinden ayrılan Luca, 40 yılı aşkın süredir kendisine inşa ettiği mağarada tek başına yaşıyor. Luca’yı ve yaşadığı yeri görmek için bölgede yerel turlar düzenleniyor.
Antalya'da mağara keşfi için yola çıkan ekip mağaranın içinde karşılaştıkları manzarayla duyan herkesi şaşkına çeviren bir keşfe imza atmış oldu. İbradı'daki bir mağaranın tehlikeli girişini atlatan ekip yaklaşık 50 metre derinliğine indiğinde gördüklerine inanamadı. Bu keşfi heyecanla anlatan ekiplerin değerlendirmesine göre olay bundan yaklaşık 25-30 yıl önce gerçekleşmiş...
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi sınırlarındaki Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Ilgarini Mağarasını görmek için İstanbul’dan Kastamonu’ya gelen kafileden 1 kişi kayboldu. 4 gündür haber alınamayan vatandaşın gizemli bir şekilde kaybolmasının ardından başlatılan arama çalışmaları devam ediyor. Öte yandan kafile arasında tartışma çıktığı iddiası üzerinde kafiledeki vatandaşların ifadelerine başvuruldu. Çalışmaların "Ejder Çukuru" olarak bilinen Ejder Mağarasında devam edeceği öğrenildi.
Guinnes Rekorlar Kitabı’nda Dünyanın en kıymetli balı olarak yerini alan kantaron balı, Türkiye’nin mağaralarında üretiliyor. Bu bal rakımı 2 bin 500 metre yüksekte yer alan mağaralardan toplanıyor. Bilinen bal yetiştiriciliğinden farklı olarak üretiliyor. Kantaron balı besin değeri yüksek olan, yararlarıyla birlikte fiyatı da oldukça dikkat çeken bir besindir. Kantaron balı nedir, kantaron balı nasıl üretilir?
Mardin’de 3 odalı bir mağara üzerine yapılan ev görenleri hayrete düşürüyor. Yaklaşık 30 yıldır ayakta olduğu söylenen 3 katlı evi gören bir daha bakıyor. Evin altındaki mağaranın kaç yıllık olduğu bilinmezken, odalarının biri ahır, diğeri kümes, bir diğeri ise kiler olarak kullanılıyor. İşte görenleri şaşkına çeviren ilginç evin detayları...
Kahramanmaraş merkezli depremi Hatay'da yaşayan ve evi yıkılan 44 yaşındaki Suriyeli Yusuf, sağlam olduğuna inandığı mağaraya yerleşti. Henüz yaşadıklarını atlatamayan Suriyeli uyruklu Yusuf tekrardan deprem olma ihtimalinden korktuğu için burada yaşadığını söyledi.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan yapılar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar görmedi. 'Dünyanın elle yapılan en büyük tüneli' olarak bilinen Titus Tüneli ile eski çağlarda 'ölüler şehri' olarak adlandırılan bölgede bulunan Beşikli Mağara, binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremleri hasarsız atlattı.
Ankara'nın ilk ve tek, tarihin ise en eskilerinden biri olan Tulumtaş Mağarası'nda hayli şaşırtıcı bir ize rastlandı. Tesadüfen keşfedilen mağarada yapılan incelemelerde denize kıyısı olmayan başkentte vaktiyle deniz olduğunu gösteren tespitler yapıldı. Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, mağaranın "Ankara için ciddi anlamda bir fırsat" olduğunu söylerken "En ilginç taraflarından biri de bazı yapıların kendiliğinden oluşmasıdır" diyerek şaşırtıcı özelliklerini anlattı.
Birleşik Krallık’ın Suffolk bölgesinde ihbar üzerine olay yerine gelen ekipleri karşılaştıkları manzaraya inanamadı. Ormanlık alanda kazı çalışmaları yapan ekipler toprak altındaki bir mağarada ismi açıklanmayan bir adamın yaşadığını tespit etti. 2019 yılından beri herkesten uzakta mağarada yaşayan adam görenleri şaşkına çevirdi.
Derinliği tam olarak bilinmiyor, tarihi çok eskilere dayanıyor. Köydeki gizemli mağarayı ziyaret edenler hem büyüleniyor hem şaşkına dönüyor. Mardin'deki Derinsu Mağarası, doğal güzelliğinin yanı sıra köylüler için de büyük geçim kaynağı. Mağaradan gelen suyla bahçelerini ve tarlalarını suluyor, tarım yapıyor ve pirinç yetiştiriyorlar. Gizemini koruyan ve dalgıçların yolunu kaybetmesine de yol açan mağarayla ilgili ise köy halkının dikkat çekici bir isteği var...
Türkiye'nin terörle mücadelesi hız kesmeden devam ediyor. PKK'daki çözülme teröristlerin etkisiz hale getirilmesinin yanı sıra zaman zaman bazılarının teslim olmasıyla da gerçekleşiyor. Son olarak Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde iki gün arayla toplamda 7 terörist teslim oldu. Teslim olan teröristlerin mağaradan ellerini kaldırarak çıktığı anları Milli Savunma Bakanlığı sosyal medyadan paylaştı.
Türkçenin kelime haznesi yabancı kökenli kelimeler bakımından oldukça zengindir. Türkçe tarih boyunca etkileşimde bulunduğu dillerden kelime almıştır. Bu kelimeler zamanla Türkçenin fonetiğine uygun hâle gelmiştir. Mağara kelimesi Arapça kökenli olup dilimize yerleşen kelimeler arasındadır. Peki, mağaranın eş anlamlısı olan kelime nedir, cümle içinde nasıl kullanılır?
Ordu'nun Fatsa ilçesinde, yol yapım çalışmasında bir mağara keşfedildi. Bunun üzerine alandaki çalışmalar durduruldu. Ekiplerin incelemelerde bulunduğu mağaranın sırrı çözüldü. İncelemeler sonucunda mağaranın yer altı sularıyla oluştuğu, arkeolojik özellik taşımadığı belirlendi.
Ordu'da belediyenin yol çalışmasında mağara bulundu
Ordu'nun Fatsa ilçesinde yol yapım çalışması esnasında iş makinesi operatörü, kırım işlemi yaparken kayalıkların arasında tünel olduğunu fark etti. İhbar üzerine olay yerine polis ve belediyenin kültür müdürlüğünden ekipler sevk edildi. Bölge güvenlik şeridiyle çevrildi, alana ise giriş-çıkışlar yasaklandı. Mağaranın derinliği ve özellikleri uzman ekiplerin incelemelerinin ardından belli olacak.
Terörle mücadeledeki kararlı operasyonların ardından teröristlerin yıllardır saklandıkları mağara ilk kez görüntülendi. Çok sayıda yaşam malzemesi ve silahın yer aldığı mağarada 9 oda tespit edildi. Ağrı'yla Van'ın arasında kalan bölge komandoların titiz çalışmasıyla didik didik edildi. İşte operasyonların ardından ortaya çıkarılan mağaradan ilk kareler...
Teröristlerin yıllarca kullandığı sığınak, barınak ve mağaraların tespit edilmesine yönelik operasyonlarını sürdüren güvenlik güçleri, içinde mutfak, tuvalet ve depoların olduğu 9 odalı büyük mağara ile çok sayıda silah ve mühimmatın bulunduğu cephaneliği kullanılamaz hale getirdi - Çok sayıda kalaşnikof silah, çeşitli silahlara ait yaklaşık 80 bin fişek, 16 el bombası, tabanca ve şarjör, akü, jeneratör, gıda maddeleri, taşınabilir güneş paneli, ütü ve masası, ilaç, 7 bidon akaryakıtın ele geçirildiği operasyonu AA ekibi görüntüledi
Yüzlerce teröristin etkisiz hale getirildiği Pençe-Kilit Operasyonu kapsamında Mehmetçik, teröristlerin saklandığı iki mağarayı tespit etti ve içindeki çok sayıda silah ile mühimmatı ele geçirdi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) mağaraların görüntülerini paylaştı. Güçlükle yürünen ve tünellerin bitmediği mağarada jeneratör bulunması dikkat çekti.
Dalış eğitmeni Boğaç Dağhan Günöz: - "Burada duvar dalışı yapabileceğimiz uçurumu andıran çok güzel bir duvarımız var. Açığa doğru gittiğimiz zaman resifler mevcut. Mağara sayılabilecek yani 'kovuk dalışı' dediğimiz yapılar da var"
Karaman’ın Ermenek ilçesinde feci bir ölüm meydana geldi. 73 yaşındaki emekli öğretmen Mustafa Uğur, bir arkadaşıyla birlikte girilmesi yasak olan Maraspoli Mağarası’na girdi. Uğur, mağarada fenalaşıp yaşamını yitirdi. AFAD ekipleri, cenazeyi mağaradan 2 saatlik bir çalışmanın ardından çıkarttı. Mağaraya girişin yasak olmasının nedeni öğrenilirken Uğur’un mağaradaki son görüntüleri de ortaya çıktı. Uğur'un kesin ölüm sebebi ise otopsinin ardından netleşecek.
Eren Abluka-35 Operasyonunda terör örgütüne ait mağara ve sığınakta silah ve mühimmat bulundu
Gaziantep'te sıcak havadan etkilenmeyen kendir ustaları mağaralarda üretimlerini sürdürüyor
Çankırı’da Hititler döneminden beri kullanılan Tuz Mağarası, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar yaz tatili ile birlikte Tuz Mağarası’na yoğun ilgi göstermeye başladı.
KURTARILMALARI, RÖPORTAJLAR VE DETAYLAR EKLENDİ
Elazığ'da Buzluk Mağarası vatandaşların akınına uğradı. Yazın eksi 20’lere kadar düşen sıcaklığıyla dikkat çeken ve yaklaşık 150 metre uzunluğunda olan Buzluk Mağarasının belli bir kısmına kadar girilebiliyor. Malatya’dan geldiklerini belirten vatandaşlardan Nurullah Arman, ''Aşağıda çok durduğun zaman donma tehlikesi dahi oluyor. İnsan mağaranın içerisinde en fazla 5 dakika falan kalabilir. Yukarı da hava sıcaklı 40 derece ama aşağı indiğin zaman bu sıcaklık eksilere düşüyor'' dedi.
Irak'ın kuzeyindeki Kandil'de mağaraya girmeye çalışan 2 terörist, SİHA atışıyla etkisiz hale getirildi.
Antalya'da inşaat kazısı sırasında sarkıt ve dikitlerin olduğu mağara bulundu
Rize’nin turizm değerleri arasında yer alan İyidere ilçesindeki Pileki Mağarası ziyaretçilerini ağırlıyor.Rize’nin tek mağarası olma özelliğini taşıyan mağarayı her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.
Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan bir mağara yerli halkın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yaklaşık 150 metre derinlikteki mağara binlerce yıllık gizemini koruyor ve birçok şehir efsanesine de konu oluyor.
Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki "yedi kapılı mağara" olarak adlandırılan mağara gizemini koruyor. Define avcılarının tahrip ettiği 150 metre derinlikte bulunan ve binlerce yıllık olduğu ileri sürülen mağaraya vatandaşlar ise girmeye korkuyor. Mağaranın gizemlerle dolu olduğunu iddia eden Akçadağ Muhtarlar Dernek Başkanı Aydın Coşkun, "Burası gizemli basamaklı bir mağara. Yıllar önce buraya girip de çıkamayan insanların olduğu söyleniyor." dedi.
Antalya’da iki yıl sonra kapılarını yeniden açan Altınbeşik Mağarası, 5 aylık süreçte 40 bin ziyaretçiyi ağırladı. Yerli ve yabancı turistlerin akına uğrayan mağarada ziyaretçiler botlarla tur yaptı. Sodalı suyu dolayısıyla turkuaz renginde olan göl, mağaranın içine süzülen ışıklarla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.
Şiddetli yağış alan alanlarda, yamaçlarda ve zayıf zeminlerde meydana gelen heyelan, yıkıcı etkide can ve mal kayıplarına neden olur. Ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelene heyelan, yağış alan dik yamaçlarda daha fazla görülen bir doğa olayıdır. Heyelan nedir, ne zaman ve nasıl oluşur?
Malatya'da terör operasyonunda 5 kilogram patlayıcı ele geçirildi
Son dakika haberine göre, Irak’ın kuzeyinde başlatılan Pençe-Kilit Operasyonu ile teröristlere ait 120 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde bir mağara tespit edildi. 7 odası bulunan mağarada çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.
Dünyada nesli tehlike altında olan Akdeniz fokuna ait mağara, kurulacak fotokapanlarla takip edilecek - Akdeniz Koruma Derneği Akdeniz Foku Program Koordinatörü Ezgi Saydam: - "Akdeniz foklarının sayısı dünya genelinde 700'den az, Türkiye kıyılarında ise 100 kadarının yaşadığı bilinmekte"
Sarkıt, dikit, sütun, damlataş ve kalsitle bezeli İnsuyu Mağarası'na süzülen su miktarı artınca mağaranın soğuk alanlarında oluşan buz kristalleri oluştu - İnsuyu Mağarası Tesis Sorumlusu Deniz Ayaz: - "Gelen insanlar bu manzarayı görünce fotoğraf çekmeden duramıyorlar. Mağaradaki diğer sarkıt ve dikitlerin yanında buzdan sarkıt ve dikitlerle de karşılaşınca hayrete düşüyorlar"
Türkiye, Azerbaycan ve Nahçıvan arasında kimlikle seyahat uygulaması sayesinde, inanç turizmi açısından önemli arz eden bölgeyi Türkiye'den giden aileler ve arkadaş grupları da ziyaret ediyor
Bursa'nın İnegöl ilçesi Kurşunlu Mahallesi'nde şans eseri bulunan, doğanın sarmaşıklarla gizlediği mağara görenleri hayran bıraktı. Yaklaşık 1 kilometrelik ormanlık alanda yürüyüşünün ardından akan dereler içinden geçilerek zorlu bir yolculuk sonucu ulaşılan mağaranın, Kültür ve Turizm Bakanlığınca incelenmesi istenirken, İnegöl Belediyesi de mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlattı.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde besi çiftliği işleten 2 ortak, küçükbaş sürüsünü otlatırken binlerce yıllık mağarayı keşfetti.
Bolu'nun Seben ilçesinde, FETÖ'nün firari mahrem imamı ve sözde Kütahya koordinatörü M.Y.'nin bir evde gizlendiğini haber alan polis ve jandarma ekipleri ortak operasyon düzenledi. Ancak evden kaçan şüpheli, yapılan aramaların sonrasında saklandığı mağarada yakalandı.
FETÖ firarisi mahrem imam Bolu'da mağarada yakalandı
Adana'nın Pozantı ilçesinde mağara keşfedildi
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde, soğuk hava deposu olarak kullanılan mağaralarda muhafaza edilen patatesler Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. 6 mağarada patateslerin depolanması ve nakliyesi sırasında günde 100'e yakın işçi çalışıyor. Bölgeye 3 yeni mağara açılması için de çalışma başlatıldı. Yeni açılacak mağaralarda ise muz, kivi, limon, elma ve cennet hurması saklanabilmesi için araştırma yapılıyor.
Aramalarda çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi
Bilecik İnhisar'da bulunan Gedikkaya Mağarası'nda yapılan kazılarda arkeoloji tarihi için önemli ipuçlarına ulaşıldı. Mağaradan çıkan ve tarihi Göbeklitepe'den daha eski olduğu belirlenen Kalkolitik Çağa ait mermerden yapılan kilya tipi figürünün tüm tarihi değiştireceği belirtildi.
Yılda binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Zufar, bazıları yaklaşık 70 milyon yıl önce oluşan mağaralarıyla ziyaretçi akınına uğruyor.
Van Gölü'ne hakim bir noktada ana kayaya oyulmuş 3 odalı alanda, çeşitli çanak ve çömlek parçalarına rastlandı - Bölgede inceleme yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu: - "Van Gölü, Gevaş, Van Kalesi, Topaktaş Kalesi, Toprak Kale'yi görebilecek çok güzel bir mevkide konumlandırılmış. Şu an elde ettiğimiz veriler, buranın Orta Çağ'da yoğun bir şekilde kullanıldığına işaret etmekte"
Bir süre önce sona eren Eren-7 Mercan Munzur Operasyonu'nda teröristlerce kullanılan 180 mağara ve sığınağın imha edildiği Tunceli'de 19 Kasım'da başlatılan Eren Kış-6 Mercan Dağları Şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tortumlu Operasyonu kapsamında da 23 sığınak kullanılamaz hale getirildi - Her iki operasyonda çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirerek örgüte lojistik açıdan ağır darbe vuran Mehmetçik, şu sıralar sürdürdüğü operasyonlarla örgüt mensuplarının kış üslenmesine fırsat vermiyor - Operasyonlara seçkin birliklerin yanı sıra İHA, SİHA, helikopter ve zaman zaman savaş uçakları da destek veriyor
Hatay’ın Akdeniz kıyısında bulunan MÖ 42 bin ile 75 bin yıl öncesine ait Üçağızlı Mağaraları’na, denizin 15 ile 30 metre derinliğinde 4 mağara daha eklendi. Mavi derinliklerdeki mağaralardaki sarkıt ve dikitler, Orta Doğu’dan Anadolu’ya gelen ilk modern insanların bir zamanlar karada bulunan bu mağaralarda 75 bin yıl öncesinden daha eski dönemde yaşamış olabileceklerini ortaya koydu.
Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesine bağlı Kemerkaya köyünde bulunun Damlalı Dede Mağarası duvarları, sprey boyalarla yazılan yazılarla çirkin bir görüntü oluştururken, tarihi mağarada bir başka skandal yaşandı, yazılar sıvanarak kapatılmaya çalışıldı.
Hakkari kırsalında silah ve mühimmat ele geçirildi
Sivas'ın Gürün ilçesinde, M.Ö. 2000'li yıllarda Hititler'in yaptığı ve apartman görünümü ile göze çarpan kaya mağaraları, mimari yapısı ile de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tarih Öğretmeni Levent Malkoç, ''Bu mağaraların Burç Evi Kalesine kadar gittiği söylenmektedir. Bunu test etmek için gençlik yıllarımızda mağaraların bir tanesine girdik ve bir saat ilerledik. Ancak yol gittikçe zorlaştığından bu gizemli mağaranın nereye kadar gittiğini keşfedemedik'' diye konuştu.
Antalya’da yaşayan evsiz şahıs, dünyaca ünlü falezlerin yaklaşık 25 metresindeki mağarada kendine yaşam alanı oluşturdu. Ölümle burun buruna yaşayan kişi, yardıma gelen zabıtaya önce taşla saldırdı, ardından mağaradan inip uzaklaştı. Zabıta ekipleri önü uçurum olan mağaranın girişini ise bulamadı. Mağaraya ulaşmayı deneyen ve uçurumun kenarında zor anlar yaşayan ekipler şahsı yanlarına çağırarak görüşebildi.
Sivas’ın Hafik ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan, Hafik Gölü yakınındaki gizemli mağara da yaşanan kuraklıktan etkilendi. Asırlar önce bölgede yaşayan medeniyetler tarafından kaçış dehlizi olarak kullanıldığı düşünülen içi su dolu mağarada su seviyesi hiç olmadığı kadar düştü.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan İnönü Mağarası’nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 6 bin 500 yıl öncesine ait bulgular keşfedildi. Uzun yıllar araştırılmayan ve mahrum bırakılan söz konusu yerlerde kaya altı sığınağı, mağara yerleşimi, yamaç yerleşimi, açık alan gibi çok sayıda arkeolojik bulgular bulundu.
Mersin'de obruk peynirleri olgunlaşması için mağaralara konulmaya başlandı
Van Gölü’nde yapılan keşif amaçlı dalışta, içinde girişi, penceresi ve farklı odaları olan su altı mağarası bulundu. Gölde daha önce 23 metreye kadar uzanan boyları ile dünyanın en büyük mikrobiyalitleri ile Ruslara ait olduğu tahmin edilen batık tekneler ve bazı tarihi kalıntılar bulunmuştu.
Isparta'nın Aksu ilçesinde 765 metrelik yatay uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun mağaraları arasında yer alan Zindan Mağarası, yoğun ilgi görüyor. İçerisinde doğal hamam bulunan tek mağara olma özelliğini taşıyan mağaraya bu yıl 100 bine yakın ziyaretçi bekleniyor.
Şanlıurfa’da eski dönemlerde ibadethane ve çilehane olarak kullanılan mağaralar şimdilerde ise ahır olarak kullanılıyor. Hava sıcaklığının 50 dereceye yaklaştığı Şanlıurfa’da besiciler hayvanlarını dışarıya göre çok daha serin olan mağaralarda besliyor.
Elazığ'ın turizmde önemli değeri tarihi Harput Mahallesi'ne gelenlerin uğrak noktalarından biri olan yazın eksi 20'lere kadar sıcaklığı düşen Buzluk Mağarası’na giren serinleyip çıkıyor. Tamamen turizme kazandırılması için proje çalışması olan mağaraya girenler 5 dakika bile içeride kalamadan üşüyerek çıkıyor.
Aydın'ın Söke ilçesinde bulunan bir mağaraya giren iki kişiden biri karbon monoksit gazı zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti. 12 metre derinliğindeki mağarada olduğu tespit edilen diğer kişinin kurtarılması içinse çalışmalara devam ediliyor.
Meksika’da çapı 60 metreden fazla olan dev bir düdenin oluştuğu anlar çevrede bulunan vatandaşlar tarafından anbean kayıt altına alındı.
Tarihi Gaziantep Kalesi'nin altında yer alan metrelerce uzunluğundaki tünel ve mağaralar, 1 yıl süren kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan çalışmalar ile turizme kazandırılan tünel ve mağaraların ziyaretçilere açılması planlanıyor.
Rize'de pandemi sürecinde evde kalmaktan sıkılan 43 yaşındaki Yasin Emre Morgil, kazma kürekle mağara açmaya başladı. Tek başına 7 aydır kazı yapan Morgil, zemine göre günde 10 santimetre ile 1 metre arasında ilerleyerek kazı işlemlerini sürdürüyor. 3 oda daha açmayı planladığı mağara çalışması ile ilgili konuşan Morgil, "Herhalde Türkiye'nin tek mağara kazıcısıyım" dedi.