İstanbul'da üniversiteyi bitirip Antalya'daki ailesinin yanına dönen Pelin Barlas, işsiz kaldığı dönemde manda sütü isteyen tüketicinin yaşadığı temin sorununu görüp, 5 yıl önce çiftlik kurdu. 3'ü anaç, 11 manda ile başladığı çiftlik hayatında ahır temizleyip hayvanları yemleyerek gününü geçiren Barlas, 70 mandadan sağdığı sütün geliri sayesinde kendi işinin patronu oldu. Barlas, ilk zamanlar yakın çevresinin bu işi yapamayacağını düşündüğünü anlatıp "Müşterilerim beni görünce şaşırıyor" dedi.
Kırklareli'nin Istranca Dağları eteklerinde manda besicisi 56 yaşındaki Kamuran ve 58 yaşındaki Asim Yalçın çifti süt talebine yetişemiyor. 1986 yılında bu işe başlayan çift, manda sayısını her geçen gün artırdı. Yoğun talebe yetişemediklerini belirten ile, sütün organik olmasından dolayı çok fala talep olduğunu ve hatta taleplere yetişmekte zorlandıklarını belirtti.
Muş'ta çobanlar sıcaktan bunalan mandaları nehirde serinletiyor
Düzce'de kullanılmayan su kuyusuna düşerek mahsur kalan manda, itfaiye ekiplerince çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yoğurdumu kaymağımı İnönü’den alıyorum’ dedikten sonra manda ürünlerine talep yağdı. Bölge halkı siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Üreticiler bu durumdan mutlu olduklarını belirterek, 'Bu patlama bize iyi yansıdı, değerlendi ya da kıymeti anlaşıldı diyebilirim' dedi.
Mezbahaya götürülürken kaçıp Van Gölü'ne giren manda kurtarıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi"nin sağladığı desteklerden faydalanan Zeliha Can, manda sütünün yanı sıra kaymak, peynir, yoğurt, tereyağı ve çökelek satıyor
Kayseri'de manda yetiştiricileri mozzarella peyniri üretecek
Bolu'da besiciler mandalarını ağustos sıcağında gölette serinletiyor
Kayseri'nin İncesu ilçesi Dokuzpınar Mahallesi'nde halkın başlıca geçim kaynağı olan ve sayıları 1000'i bulan mandalar, gün sonunda kalabalık gruplar halinde göle giriyor
Kayseri'nin Develi ilçesinde 22 yıl önce annesinin düğünde hediye ettiği "Kara kız" isimli manda sayesinde sürü sahibi olan Durmuş Erol, geçimini hayvancılıkla sağlıyor - Erol: - "Benim varlığım o. 15 sene dişi yavru dünyaya getirdi. Böyle olunca da hayvanlarım çoğaldı, 100'e yakın camızım oldu. Şu an 27 yaşında. İlk göz ağrımız olduğu için satmadım. Ömrü ne kadarsa ona bakacağım"
Osmaniye'de hayvancılık yapan Mehmet Soylu: - "Su olmayan yerde mandacılık olmaz. Bu hayvanlar suda ne kadar çok durursa süt verimi o kadar çok olur"
Muş'ta mandalar süt veriminin artması için Murat Nehri'nde serinletiliyor
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı 650 yıllık geçmişe sahip kırsal Karaoğlan Mahallesi'nde yetiştirilen yerli ırk manda ile ülke hayvancılığına katkı sağlanıyor - Muhtar Ergün Kısa: - "Bizim mandanın ırkı Anadolu mandası. Yerli yani ithal değil. Bunu korumaya çalışıyoruz. Nesli tüketmemeye uğraşıyoruz"
Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki köyüne yerleşen emekli öğretmen Sevgi Ayas, manda sütü ve bu sütten yapılan ürünlerin satışı için yönetimi ve üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan kooperatif kurdu - Kooperatif üyelerinden Hatice Karakuş: - "El ele verince her şeyi yapabileceğimizi gösterdik. Destek olursa daha da güçlü oluruz"
Manda yoğurdunun faydalarını bilmeyen yoktur. Normal yoğurttan farklı olan manda yoğurdunun faydaları say say bitmez. Manda yoğurdu her şeyden önce iyi bir protein kaynağıdır. Manda yoğurdunun faydalarını veya neye iyi geldiğini bilmeyenler için bu haberi derledik. İşte merak edilen manda yoğurdunun faydaları!
Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyünde kış olduğu için ahırlardan çıkarılmayan manda ve atlar, belli aralıklarla sıcaklığı 40 dereceyi bulan kaplıca suyunda temizleniyor - Fotoğrafçı Mustafa Kılıç: - "Türkiye ve yurt dışındaki bütün fotoğrafçıları buraya davet ediyorum. At ve mandaların girdiği kaplıcada eşsiz görsel şölen oluşuyor. Burası çok güzel ve her yıl geliyorum"
Bitlis Gürmoymak'ta bulunan Budaklı Kaplıcası, sıfırın altında 20 derecede mandalarıyla sıcak suya giren gençlerin eğlence mekanı oluyor. Mandalarıyla sıcak suya giren Muhammed Tören, kaplıcanın hayvanlarına iyi geldiğini söyledi.
Almanya'da gıda sektöründe firmalarda yöneticilik yapan Derya Sözen, 10 yıl kadar önce kayınpederinin pankreas kanserine yakalanması üzerine döndüğü Türkiye'de, hastalığa sütünün iyi geleceği tavsiyesi üzerine manda yetiştirmeye başladı - Hayvancılığı sevince işi büyütmeye karar veren Sözen'in çitliğinde bugün 200 mandanın yanı sıra 50 inek de bulunuyor - Sözen: - "Dışarıda modern giyinip eve gelip bu kıyafetleri giyip nasıl ahırda çalıştığıma inanamıyorlar ama çok huzurlu bir hayat. İlk başlarda çekindim ama şu an hayvanlar bana daha alışkın diyebilirim"
Süt sektöründe 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan gıda mühendisi Sait ve eşi Safiye Kartoğlu, köye yerleşip devlet desteğiyle kurdukları mandırayı 4 yılda 4 kat büyüttü. Kartoğlu çifti, doğup büyüdükleri köye dönüp mandıra kurarak hayallerini gerçekleştirdi. Sait Kartoğlu, manda sütünden elde ettikleri ürünlere müşteri bulmakta zorlanmadıklarını, talebe yetişemedikleri günler olduğunu aktardı. Emekli çift, yatırımlarını gelecek iki yılda 200 mandalık çiftliğe dönüştürecek.
Türkiye’nin bir çok noktasında yetiştiriciliği yapılmayan, Düzce’de verilen destekler ile en çok üretimi yapılan şehirler arasında yer alan Manda, sıcak havalarda girdiği Melen deresi ile Afrika belgesellerini aratmıyor.
İnek sütüne oranla üç kat daha pahalı olan manda sütü, faydaları ile yoğun rağbet görüyor. Hayvan yetiştiricisi Zeliha Can manda yoğurdunun kilosunu 15 liraya sütünü ise 13 liraya sattığını ve müşterilerinin koronavirüse yakalanmadığını aktardı.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ‘Mandacılığı Geliştirme’ projesi kapsamında 150 manda ve 35 malak dağıtıldı.