Toplumda oldukça yaygın olarak görülen ve bulaşıcı bir enfeksiyon olan tırnak mantarı yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklardan biridir. Tırnak mantarı nedenlerini bilmek mantarı engellemek için önem taşır. Tırnak mantarına ne iyi gelir? Evde tırnak mantarına iyi gelen çözümler üretmek için doğal yöntemler kullanmak gerekir. Kısa sürede iyileşmeye yardımcı olan doğal şifa kaynağı besinlerden sarımsak, kekik yağı ve çay ağacı yağı nasıl kullanılır? Tırnak mantarına ne iyi gelir?
Kadınlar sık sık vajinada kaşıntı yanma ve beyaz akıntı sorunlarıyla karşı karşıya gelir. Vajinal akıntı kaşıntı resimli görselleri yardımıyla hangi seviyede olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Peki günlük hayat içerisinde çeşitli zamanlarda yaşanabilen bu durumun altında hangi sebepler yatar?
Günümüzde çoğu insanda görülmeye başlayan candida mantarı önlem alınmadığında tehlikeli bir hal alabilir. Üstelik bu mantar karşılaştığınız hastalıkların pek çoğunun sebebi olabilir. Peki, candida mantarı nedir ve candida mantarının tedavisi nasıldır?
Şanlıurfa'da, ürün verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla faaliyet yürüten GAPTAEM yeni yerli domates çeşitleri geliştirmek için çalışmalar yürütüyor - GAPTAEM Müdürü İbrahim Hail Çetiner: "Amacımız hastalıklara, zararlılara, sıcaklığa ve tuzluluğa karşı dayanıklı yerli domates çeşitlerinden yeni çeşitler elde edip, tescil ederek çiftçilerimizin hizmetine, tarıma, ülke ekonomisine katkı sunmak" - GAPTAEM Bitki Sağlığı Bölümü Fitopatoloji Birimi Sorumlusu Dr. Ayşin Bilgili: "Bütün bu hastalıklara, sıcaklığa ve tuzluluğa direnç gösteren verimi yüksek olan yerli çeşitleri ıslah çalışmasının ardından tescile gönderiyoruz"
Aydın'daki Teknokent'te geliştirilen kit ile kedi ve köpeklerde görülen 3 mantar hastalığının türü tespit edilebiliyor - Projenin danışmanı Prof. Dr. Şükrü Kırkan: - "Bu kitle beraber tedavi oranlarını yükseltmeyi planlıyoruz. Uygulayan arkadaşlar var bu kiti. Çok memnunlar, çok olumlu geri dönüşler alıyoruz"
Çok eski çağlardan beri en sık görülen deri enfeksiyonları mantarlardır. Mantarlar doğada sayıca çok fazla olan genellikle nemli ve havasız ortamlarda yaşamaya elverişli yaşayan canlılardır.
Bir çok kişide rastlanan mantar hastalığının artık tedavisinin bulunduğunu ve mantarın eski dönemlerde olduğu gibi korkulacak bir hastalık olmadığını belirten Uzman Doktor Rıdvan Özyıldırım, ağız yoluyla alınan ve kan yoluyla tırnağın altına nüfuz ederek mantarları öldüren ilaçların bulunduğunu belirtti.
Yaz aylarıyla birlikte güneş, havuz ve deniz isteği artıyor; ama bu istekler, başta mantar olmak üzere çeşitli enfeksiyonları da beraberinde getiriyor. Özellikle vajinal mantarlar, yaz aylarında büyük artış gösteren sağlık sorunlarından. Genital bölgenin çok sıcak ve nemli kalması, mantarın üremesi için ideal zemin hazırlıyor. Havuz ve deniz kenarında ıslak mayoyla oturmak yerine mayoyu değiştirmek, mantarın oluşumunu önlüyor.
Deniz ve havuz mevsimi olan yaz aylarında tırnak ve ayak mantar enfeksiyonlarına sıkça rastlanıyor. Özellikle havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları ve yatılı okullar ile havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyaların ortak kullanılması, mantarların çoğalmasını ve bulaşmasını kolaylaştırıyor. En çok ayak ve tırnaklarda görülen mantar hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde vücudun diğer bölümlerine rahatlıkla yayılabiliyor.
Değiştirilmeyen kirli çoraplar ile ortak kullanılan duş ve banyoların tırnak mantarına yol açtığı bildirildi. Uzmanlar, tırnak mantarına yakalanmamak için el ve ayakların sürekli temiz tutulması konusunda vatandaşları uyardı.
Bakteriler gibi normal şartlarda da vücutta bulunabilen mikroorganizmalar olan mantarlar, havadan, topraktan, hayvanlardan ve diğer insanlardan bulaşabiliyor.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte mantar hastalığında gözle görülür bir artış olduğu kaydedildi.
Türkiye'de 4 milyonu aşkın tırnak mantarı hastası bulunduğunu belirten uzmanlar, hastaların bunun farkında olmadığını ya da önemsemediğini ifade ediyor.
Mantar hastalığı hemen hemen herkesin yaşadığı sağlık sorunlarından biri. Opr. Dr. M.Zafer İzgi, hassas bir cilde sahip olanlar ve özellikle kadınların aşırı terlemeden dolayı mantar hastalığına yakalanabileceklerine dikkat çekerek, yaz aylarında görülen mantar hastalığından korunmak için pamuklu giysiler giyilmesini ve vücudun nemli bırakılmaması gerektiğini belirtti.
Deniz ve havuz mevsimi olan yaz aylarında tırnak ve ayak mantar enfeksiyonlarına sıkça rastlanıyor. Özellikle havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları ve yatılı okullar ile havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyaların ortak kullanılması, mantarların çoğalmasını ve bulaşmasını kolaylaştırıyor. En çok ayak ve tırnaklarda görülen mantar hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde vücudun diğer bölümlerine rahatlıkla yayılabiliyor.
Yaz aylarında, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte mantar hastalıklarında artış görüldüğünü belirten uzmanlar, bu tür sorunlarla sık karşılaşanların havuz, hamam, sauna ve spor salonlarından uzak durmaları, sentetik iç çamaşırı, lastik ayakkabı ve dar giysi kullanmamaları gerektiği bildirildi.