Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM), sosyal medya hesaplarından duyurduğu hava durumu tahminlerine göre Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar uyarısında bulundu. İstanbul'da sağanak yağışın etkili olacağı belirtilirken kuvvetli yağışa karşı uyarı geldi.
MARMARA Denizi'nde görülmeye başlayan müsilaj nedeniyle Tekirdağ'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, atık su arıtma tesislerinde denetimlerde bulunup, numune aldı.
Kandilli Rasathanesi'nden alınan son verilere göre Marmara Denizi açıklarında 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İstanbul'da deprem Türkiye'nin uzun süredir en büyük kabuslarından biri. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu mega kentte yaşanması beklenen depremde en kritik bölgeleri sıraladı. Bu noktalar 1999 depreminde de en çok zarar gören noktalar olma özelliği taşıyor. Kimsenin aklından çıkarmaması gereken bir detayı vurgulayan Kadıoğlu "1999'da İstanbul küçük kıyameti yaşamıştı, şimdi biz İstanbul'da büyük kıyameti bekliyoruz" sözleriyle tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den Marmara'da meydana gelen son depremin ardından yeni bir uyarı geldi. İstanbul'da deprem beklediğini yineleyen Görür, bu kez adeta nokta atışı yer gösterdi. Kumburgaz Fayında deprem beklediklerinin altını çizen Görür, "Fay kırılmış" uyarısında bulundu: "Fay nihayetinde stres biriktiriyor ve zaman zaman küçük depremler de oluşturuyor"
Dün akşam saatlerinde İstanbul'da merkez üssü Avcılar olan bir deprem meydana geldi. Daha o depremin üstünden 24 saat geçmeden bu kez Marmara Ereğlisi 3.5'le sallandı. Marmara'da yaşanan hareketlilik korkuturken akıllara 'sarsıntılar büyük Marmara depremini tetikler mi?' sorusunu getirdi.
2021 yılında Marmara Denizi'nde çok sık bir şekilde gözlenen müsilaj yeniden Marmara'da görüldü. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre müsailaj Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesi açıklarında ve İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde görüldü.
İstanbul için deprem uzmanı, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan açıklama geldi. Beklenen 'Büyük Marmara depremi'nin kapıda olduğu uyarısını yineleyen Prof. Dr. Görür, anlık olarak İstanbul'da deprem olma olasılığının yüzde 47 olduğunu söyledi. "Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. Bazı şeyler yapılmasına rağmen ben hazır olunduğunu sanmıyorum" diyen Görür, İstanbul'da 7,5 büyüklüğünde deprem olabileceğini vurguladı.
AKOM'dan İstanbul için kritik uyarı! Pazartesi sabahı itibarıyla Avrupa ve Anadolu yakalarında etkili olacak sağanak yağış ve gök gürültüsü, şehir genelinde olumsuzluklara yol açabilir. Yağışların Çarşamba akşamına kadar devam etmesi beklenirken, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı!
Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'ndaki mermer ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu göçük altında kalan ikinci kişinin cesedi bulunduğu yerden çıkartıldı.
İstanbul'da ortaya çıkan manzara korkuttu. Deniz suyunun çekilmesiyle Menekşe sahilinde küçük adacıklar ortaya çıktı. Balıkçılar bu durumdan hayli şikayetçi, balığa çıkamadıkları için isyan ediyorlar. Sahilde ortaya çıkan adacıklar havadan görüntülendi.
2021'de patlak verip Türkiye'nin kabusu haline gelen müsilaj felaketi yeniden baş gösterdi. Erdek Körfezi’nde müsilaj oluşumu deniz yüzeyine 5 metreye kadar yaklaştı. Bilim insanlarına göre acil önlem alınmazsa müsilaj gitgide yayılacak ve ilkbaharda deniz yüzeyinde tekrar görünecek. Bu risk oldukça yüksek olarak değerlendiriliyor.
Deprem Türkiye'nin değişmez bir gerçeği. Depremle beraber korkulan felaketlerden biri de tsunami. Beklenen depremlere göre hesaplama yapıldığında Türkiye'de 3 metrelik tsunami oluşması uzmanlara göre sürpriz değil. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz Marmara Bölgesi için uyarı yaparak riskli sahiller tek tek sıraladı.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi hakkında konuştu. Güncel bilimsel araştırma sonuçlarının 30 yıl içerisinde deprem olasılığının Marmara'da yüzde 47 olduğunu vurguladı. Görür, konuya ilişkin "Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun." dedi. Deprem olasılığının yeterince dikkate alınmadığını da vurgulayan Görür, "Ortada ne var Hükümet ile belediyenin kavgası var." sözleriyle isyan etti.
CHP lideri Özgür Özel iktidarda 10 yıl kalmaları halinde Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne gireceğini ve fiyatlarda alım gücünü yükselteceklerini belirtti. İktidara geldiklerinde ekonominin durumunu düşünerek, şu anki maaş üzerinden hesap yapan Özel, ‘‘Masraflardan bir sıfır atın. Yani ulaşım 500 lira değil 50 lira, dana kıyma 55, kuzu pirzola 70 lira, bir litre rakı 140 lira’’ dedi.
Marmara Adası yüz ölçümü 117,18 kilometrekare olan ve dikkat çekici yerleşim yerlerinin keşfedilebildiği bir rotadır. Bu adanın Marmara Bölgesi’nin hangi iline bağlı olduğu ve nasıl bir konumda yer aldığı ise sıklıkla araştırılan konulardandır. Dolayısıyla Marmara Adası’nın bağlı olduğu il, ulaşım seçenekleri ve gezilecek yerleri üzerine güncel bilgiler sunulmasında fayda vardır.
Türkiye'nin değişmez acı gerçeklerinden biri de deprem. 1999'da bunlardan birini en ağır şekilde yaşadık. 17 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde gündem yine olası Marmara depremi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Mynet'e yaptığı açıklamalarda en riskli ve en güvenli bulduğu bölgeleri sıraladı. Öte yandan olası korkutucu depremin kaç saniye süreceğini de söyledi.
AFAD, saat 00.34'te Marmara Denizi'nde 3.5 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı.
Son dakika haberine göre İstanbul'da hissedilen bir deprem oldu. Akşam saatlerinde meydana gelen deprem paniğe yol açtı. Depremle ilgili olarak AFAD'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamada depremin merkez üssü Marmara Denizi, büyüklüğü ise 4.1 olarak açıklandı.
Prof. Dr. Mustafa Sarı müsilaj sonrası 22 maddelik Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin her geçen gün arttığını söyleyip "Çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Atıklarının yarısını arıtıyoruz, geri kalanını denize boca ediyoruz. Planın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi, başaramadık. Denizdeki kirlilik 2021'de olduğu gibi sürüyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi yararlanılamaz hale gelebilir" dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi'ne ilişkin yine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Marmara'da kesinlikle depremin olacağını belirten Görür, "Sadece 1912 Şarköy depreminde kırılan kısımda bir şey olmayacak. Diğer kısım kırılırsa 7,5'e varan deprem olacak. O kesin ama biz zamanını bilmiyoruz. Onun için biz bağırıyoruz; İstanbul'u depreme hazırlayın" dedi.
Deprem uzmanı Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan çok Marmara için konuşulacak açıklamalar geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Prof. Dr. Ercan, hem 7,5 büyüklüğünde deprem hem de tsunami uyarısında bulundu. Ercan, "Depremden 4 ile 20 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır" ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'da beklenen depremle ilgili olası senaryoları açıkladı. Marmara'da kırılabilecek fayların 4 farklı senaryosunun bulunduğunun altını çizen Kutoğlu, Tekirdağ segmentinin en gergin ve kırılmaya en yakın fay segmenti olduğunu ifade etti. Depremin 7-7.1, 7.4, 7.6 ve 7.8 büyüklüklerinde olabileceğini ifade eden Kutoğlu bu 4 senaryonun nasıl gerçekleşebileceğini açıkladı.
Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, korkutan bir deprem uyarısında bulundu. Bursa'daki İznik fayı ve Gemlik fayına dikkat çeken Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. Burada olacak bir afet sadece İstanbul'u, sadece Adapazarı'nı, sadece Kocaeli'ni değil; tüm Marmara'yı etkileyecek" dedi. İşte detaylar...
6 Şubat'ın ilk saatlerinde yaşanan yıkıcı depremin ardından Türkiye deprem gündeminden kopamıyor. En çok korkulan şehir ise Türkiye'nin megakenti İstanbul. Olası deprem senaryoları gün gün konuşulmaya devam ederken Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu başka bir noktaya dikkat çekti. "Hep 'İstanbul İstanbul' deniyor ama" diyen Gökçeoğlu 5 şehrin daha adını vererek, "Tamamı ciddi oranda etkilenir" dedi.
Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'ndeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde son aylarda artan deprem hareketliliğini yorumlayan uzmanlar, şehirlerin zemini genel olarak güçlü olmadığı için kentsel dönüşümün hızlanması ve yapı stokunun yenilenmesinde yeni araştırmalar yapılması uyarısında bulundu. Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay ile Bursa arasında benzerlikler olduğuna da vurgu yaptı.
Çanakkale’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem bölgede endişeye yol açtı. Çanakkale'deki 4,9'luk depremi daha önceden tahmin ettiğini iddia eden Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi için “Her an deprem olabilir. Artık hazır olunsun” şeklinde uyarıda bulundu.
Marmara Denizi'nde oksijen oranının düştüğünü belirten İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu uyarıda bulundu. Gazioğlu, Marmara Denizi'nde özellikle alt tabakalarda belli noktalarda sıkıntılar olduğunu belirterek, "Tedbirler eğer alınmayacak olursa ileriki yıllarda oksijen azlığı neticesinde canlı kayıpları da oluşabilir." ifadesini kullandı.
Son dakika haberi: Marmara Denizi'nde batan gemiden acı haber geldi. Arama çalışmalarında makine dairesinde 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da seçilecek belediye başkanlarına 'fayları inceleyin' tavsiyesinde bulundu. Fayların 7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem üreteceğini söyleyen Naci Görür, deprem sonrası oluşabilecek tabloya da değindi.
İmralı Adası'nın güneybatısında Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında batan Batuhan A isimli 69 metrelik kargo gemisinde dün yapılması planlanan dalış, olumsuz hava koşulları ve TCG Akın gemisinin halatının kopması sebebiyle iptal edilmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personellerinin batığa bugün dalış gerçekleştirildi. Gemideki 6 mürettebattan 2'sinin cansız bedenleri tespit edildi, bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Marmara Denizi'nde dün sabah saatlerinde batan Batuhan A gemisini arama çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Sabah saatlerinden itibaren anılan batığa dalış faaliyeti gerçekleştirilecek olup, denizde ve sahilde arama kurtarma faaliyetlerine de aralıksız devam edilecektir." denildi.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümü acı hatıralarla anılırken Marmara Bölgesinde beklenen olası deprem için korkutan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Depremin batıya doğru göç ettiğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık." dedi. Depremin zamanlamasını kimsenin bilemeyeceğini belirten Özener, "Yarın deprem olacakmış gibi psikolojinizi bozmayın ama olabildiğince hazır olun" dedi.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat depremlerinin 1. yılı dolayısıyla bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tatar, Marmara depremiyle ilgili "Tarihsel depremlere baktığımızda, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı öngörülerek çalışmalar yapılıyor" dedi.
Marmara'da son günlerde yaşanan depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den 'canlı fay' uyarısı geldi. Marmara Körfezi'nde son günlerde yaşanan depremlerin büyüklüğünün 4'ün altında olduğunun altını çizen Görür, söz konusu depremler hiç ciddiye almadığını belirtirken, beklenen Marmara depremi için ise uyardı. Görür, yaptığı açıklamada "Orada halihazırda bir deprem bekliyoruz. Orada canlı bir fay var." diye konuştu.
Marmara Bölgesiyle ilgili korkutan deprem açıklamalarına bir yenisi daha eklendi. Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu deprem çalışmalarının hızlanması gerektiğini söyleyerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan herkesi toplamalı, yurt dışından kredi alması gerekiyorsa alınmalı ve herkesi yönlendirmeli yoksa bu işin altında kalacağız.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin tarım ve turizmde önde gelen illerinden Balıkesir'in ihracatı, ilk kez milyar dolar seviyesini geçti.
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Kızıldeniz'den gelip, Akdeniz'e yerleşen zehirli balon balığının Ege Denizi'nden sonra rotasını Marmara Denizi'ne çevirdiğini söyledi.
Marmara ve Ege'nin bazı kesimleri için fırtına uyarısında bulunuldu.
Meteorolojinin günler öncesinden yaptığı uyarının ardından kar yağışı kendini Marmara Bölgesi'nde hissettirdi. Doğu Marmara'daki şiddetli kar yağışı nedeniyle Tekirdağ'da eğitime ara verildi. Birçok il için 'tedbirli olun' uyarısı yapılırken Ankara için ayrı bir parantez açıldı. Çanakkale Boğazı için de önlemler alındı.
Japonya yeni yıla 7.6'lık depremle girdi. Ülke tsunami felaketi yaşarken kamuoyu yine olası Marmara depremi ihtimali üzerinde yoğunlaştı. Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki deprem sonrası katıldığı canlı yayında İstanbul için en kötü senaryoyu açıkladı. İsim isim sayan Moriwaki, "Bu ilçeler suyun içinde kalabilir" dedi.
Deprem bölgesi olan Türkiye'de 6 Şubat'taki yıkıcı sarsıntının ardından en çok konuşulan konu 'Marmara'da deprem olacak mı?' sorusu oldu. Uzman isimlerden bu konuda farklı sesler yükselmeye devam ediyor. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem beklemediğini yineledi. Bu sözlerin ardından akıllara Naci Görür'ün ifadeleri geldi. İşte detaylar...
Yurdun doğu kesimlerini kar heyecanı sararken İstanbul'da ne zaman kar yağacağı büyük merak konusu. Merakla beklenen o tarihi Meteoroloji Genel Müdürlüğü açıkladı! Girdiğimiz hafta soğuk başlarken sıcaklıklar hafta ortasına değin yükselecek. Perşembe gününden itibaren ise buz gibi bir hava bekliyor. Marmara ve İstanbul'da hafta sonu yağışların kara dönüşmesi de söz konusu. Peki bugün (18 Aralık) hava nasıl olacak? İşte meteoroloji verileriyle son hava durumu raporu...
Dün Mudanya'da 3 dakika arayla yaşanan 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremelerin ardından beklenen İstanbul depremiyle ilgili açıklama geldi. Japon deprem uzmanı Moriwaki "Depremlerin sık sık, haftada 1, günde bir veya gün içerisinde bir kaç kez görmeye başladığımız zaman büyük depremin habercisi diyebiliriz" derken, Türkiye'nin her yerinde kırılmaların başladığını söyledi. 3 gün önce Bursa civarı için deprem uyarısında bulunan Moriwaki, tek tek illeri işaretleyerek 'tehlikeli' demişti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara Bölgesi için fırtına uyarısı yaptı. Fırtına dolayısıyla ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlemeler gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
Balıkesir’in Marmara Denizi açıklarında dün akşam 4.1 büyüklüğünde deprem oldu. Saat 23.05’teki deprem yerin 4.3 kilometre derinliğinde meydana geldi. Depremin ardından bölgede yaşayan vatandaşlar tedirginlik yaşarken bu depremin beklenen olası Marmara Depremi ile ilgisini merak etmeye başladı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal olası Marmara depremiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Pampal, "250 yıllık tekrarlanma süresi dolmak üzere" dedi.
Son dakika haberi: AFAD, Marmara Denizi'nde saat 23.05'de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem Balıkesir'in Marmara ilçesi açıklarında meydana geldi. Sarsıntı İstanbul, Bursa, Balıkesir, Bandırma, Erdek, Tekirdağ ve Çanakkale'den de hissedildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, son depremle ilgili "Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, olası İstanbul depreminin Marmara Denizi'nde tsunamiye neden olabileceğini söyledi. Kalafat, "Marmara'da büyük bir deprem olduktan sonra denizin kenarına gidilmemesi gerektiğini kesinlikle bilmemiz gerek" ifadelerini kullandı.
Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'ndaki makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.
17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin ardından neredeyse 30 yıl gibi bir süre geçerken, uzmanlar beklenen "Büyük Marmara Depremi" için artık çok fazla zaman kalmadığı uyarısında bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört farklı senaryo paylaştı. Büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin haritaları paylaşan Tüysüz çarpıcı ifadeler kullandı.
Meteoroloji’den yapılan son dakika açıklamasına göre, Marmara Denizi'nde yarın öğle saatlerinden rüzgarın fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
Marmara Denizi'nde rüzgarın yarın fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege için fırtına uyarısı yaptı. Açıklamada fırtınanın sabah saatlerinde etkili olmaya başlayacağı belirtildi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından deprem ile ilgili yorumlarını paylaşan Ercan, Marmara Denizi'nde meydana gelen 3,3 büyüklüğündeki deprem ile ilgili, 'büyük İstanbul depreminin habercisi mi?' sorusuna yanıt verdi. Depremle ilgili değerlendirmede bulunan Ercan, olası büyük İstanbul depreminden etkilenecek kentleri de tek tek açıkladı. İşte Ercan'ın dikkat çeken o açıklamaları...
Meteoroloji, Marmara Bölgesi için 19 Temmuz Çarşamba gününden itibaren yüksek sıcaklık uyarısında bulundu. Ege Bölgesi'nde de hava sıcaklığının mevsim normallerinin 3 ile 6 derece üzerine çıkıp, 24 Temmuz'a kadar etkili olacağı bildirildi. Öte yandan, dünyada en sıcak haziran ayının yaşanması ve temmuzun ilk 2 haftasında da sıcaklık rekorlarının kırılmasının ardından 2023'ün, "en sıcak yıl" olacağı hesaplandı. Prof. Dr. Levent Kurnaz da, sıcaktan ölüm riski konusunda uyardı. İşte detaylar...
1. Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) toplantısı Kırklareli'nde düzenlendi. Toplantıda muhtemel Marmara depremine karşı alınacak önlemler değerlendirildi. Konuya ilişkin konuşan Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Marmara Bölgesi'nde olacak muhtemel bir depremde tüm Türkiye'nin etkileneceğini ifade etti.
Ramazan Bayramının ikinci gününde hava durumunun nasıl olacağı merak ediliyor. Bayram tatili boyuna plan yapan ve akraba ziyaretlerine giden vatandaşlar bayramın ikinci gününde hava nasıl olacak sorusunu aratıyor. Peki, Bayramın ikinci gününde hava nasıl olacak? Ramazan Bayramı hava durumu ne? İşte 22 Nisan hava tahmin raporu...
Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler 7'den büyük bir depremin beklendiği İstanbul'a çevrildi. Jeofizik mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kuzey Marmara fayının, tüm Marmara'yı etkileyecek bir deprem yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Eyidoğan, "En son yapılan bilimsel çalışmalara göre 7 ve daha büyük bir depremin başta İstanbul olmak üzere çevredeki 7 ili ve 50 ilçeyi etkileme oranı, 2016 - 2030 yılı arası yüzde 50 ve oldukça yüksek" dedi.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den Marmara için korkutan bir deprem tahmini geldi. "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var" diyen Görür, "Bunlardan biri Adalar kolu, bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir" açıklamasında bulundu. Görür, Kayseri ve Sivas'ta peş peşe yaşanan depremler için ise "Kayseri, Sivas'ta depremler olursa bizim için şaşırtıcı olmaz. O bölgelerde faylarda iki deprem nedeniyle bir hareketlenme olabilir" dedi.
Bursa Gemlik’ten Marmara Denizi'ne açılan balıkçı teknesi, kıyıya yaklaştığı sırada alabora oldu. Teknede bulunan 3 kişiden ikisi kurtarılırken, kaybolan bir kişi için arama çalışması başlatıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında beklenen Marmara depremi yeniden gündem oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, meydana gelecek depremin tsunamiyi de beraberinde getirebileceğini ifade ederek en potansiyel tehlike yerinin Doğu Marmara olduğunu açıkladı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, Japon bilim insanlarıyla 5 yıldır Marmara fayını inceliyor. Yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Haluk Özener, "Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli" dedi.
Prof. Dr. Şamil Şen, Marmara'da beklenen olası depremle ilgili korkutan bir uyarıda bulundu. Şen, ABD'de bulunan San Andreas ve Garlock fermuar fay sisteminin Doğu Anadolu ve Elbistan fermuar tipi fay hattına benzediğini söyledi. Marmara'nın da fermuar tipi fay hatlarına sahip olduğunu belirten Şen, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremi örnek göstererek, "Dolasıyla burada da çiftli deprem, yani son depremlerimiz gibi olabilir" dedi. İşte dikkat çeken o açıklamalar...
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 45 bine yakın insanın hayatını kaybettiği depremler sonrası gözlerin çevrildiği beklenen Marmara depremi için yeni bir açıklama geldi. Deprem bölgesinde incelemeler yapan ODTÜ'lü akademisyenler arasında yer alan Profesör Doktor Barış Binici, olası bir depremde sıkışık yapılaşma nedeniyle felaketin boyutunun beklenenden yüksek olabileceğini belirtirken; seferberlik çağrısı yaptı. Binici, İstanbul'u "kuzeye taşıma" önerisinde bulundu.
Kahramanmaraş depremi sonrası gözlerin çevrildiği İstanbul'da olası depreme karşı 'acil müdahale' senaryosu oluşturuldu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan senaryo ilgili kuruluşlarla paylaşıldı. Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Uzar, açıklamasında "Olası İstanbul depreminde en az 100 bin yaralının olacağı belirtiliyor" derken afet zamanında en ideal hastanelerin nerede olacağını ve '6 saat' 'detayını anlattı.
14 gün arayla Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen sarsıntılar, deprem gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından gözler bir yandan da İstanbul'a çevrildi. Beklenen 'Büyük Marmara Depremi' için dikkat çeken açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Celal Şengör "Şiddeti 9'a çıkabilir" diyerek İstanbulluları endişelendirdi. Depremin süresiyle ilgili tahminini de açıklayan Şengör, tehlike altındaki ilçeleri de açıkladı.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, uzmanlar olası büyük Marmara depremi için uyarılarını sürdürüyor. Bölgede beklenen depremin büyüklüğüyle ilgili tahminde bulunan Prof. Dr. Tuncay Taymaz, İstanbul'un riskli ilçelerini tek tek açıkladı. İşte İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğü ve riskli olan yerler....
Bursa'nın İznik ilçesinde, Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından İznik Gölü'nün bazı bölümlerinde 100 metreye varan çekilme yaşandı.
Bulgaristan'dan Amerika'ya seyir halinde olan yük gemisi, Elektronik Harita Gösterim ve Bilgi Sistemi (ECDIS) arızasından dolayı Marmara Denizi açıklarında Küçükçekmece demir sahasına demirletildi.
İstanbul Valiliği, yarın Marmara Denizi'nde rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ile 8 kuvvetinde fırtına şeklinde eseceğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada "Fırtınanın salı akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor" ifadeleri kullanıldı.
Marmara Bölgesi için peş peşe uyarılar geliyor. AFAD, telefonlara SMS göndererek bugün ve yarın için fırtına uyarısı yaptı. Valilik olumsuzluklara karşı dikkatli olunmasını isterken İBB de olumsuz durumlarda 153'le iletişime geçilmesini istedi. Peki Marmara Bölgesi'nde hava durumu nasıl olacak? Fırtınanın etkisi ne zaman geçecek? İşte tüm gelişmeler...
Marmara Denizi'ndeki su çekilmesi görenleri telaşlandırdı. Yalova sahillerinde deniz suyu yaklaşık 10 metre çekildi. İskelelerdeki su seviyesi düşerken, deniz üzerinde su seviyesinin düşmesine bağlı olarak adacıklar da oluştu.
Muğla ve Antalya'da sağanak, Marmara Denizi'nde fırtına bekleniyor
24, 25 Eylül hafta sonu hava nasıl olacak? Hafta sonu dışarıya çıkmak isteyen vatandaşlar hafta sonu havanın nasıl olacağını internette araştırmaya başladı. Öte yandan havaların soğumaya başlamasıyla hava durumunun nasıl olacağı merak edildi. Meteorolojiye göre 24-25 Eylül 2022 hava durumu netleşti. Peki hafta sonu 24-25 Eylül hava nasıl olacak? İşte 24-25 Eylül 2022 İstanbul, Ankara, İzmir il il hava durumu...
"22. Uluslararası Prokonnesos Heykel Sempozyumu" Balıkesir'de sona erdi
Bugün hava nasıl? 19 Ağustos Hava nasıl? soruları bulundukları ilde hava durumunu öğrenmek isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bugün başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin büyük bir kısmı, Karadeniz Bölgesi’nin tamamında sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklenmekte. Peki 19 Ağustos 2022 hava durumu nasıl? Bugün hava nasıl olacak? İşte 5 günlük haritalı hava durumu raporu ve İstanbul, Ankara, İzmir il il hava durumu...
Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, depremin merkezi Gölcük'te anıldı
İstanbul Zeytinburnu açıklarındaki görüntü tedirgin etti. Denize dökülen mazotun havadan kilometrelerce uzaklıktan bile görülebilecek büyüklükte olduğu görüldü. Gemilerin mazot tabakasının üzerinden geçmesiyle kirlilik daha geniş bir alana yayıldı.
Hava durumu ile ilgili Meteoroloji'den yapılan son dakika açıklamasının detayları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde sağanak yağışlar etkili oldu. Peki 12 Ağustos hava nasıl olacak? İşte İstanbul, Ankara, İzmir il il hava durumu...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi için sarı kodlu duyurusunda vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Yapılan açıklamada, rüzgârın 19 ve 20 Temmuz tarihlerinde Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve İzmir’de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde saatte 40 ila 70 kilometre hızda esmesinin beklendiğini ifade edildi.
AFAD, Güney Marmara ile Kuzey Ege'nın kıyı bölgeleri için fırtına uyarısı yaptı. Açıklamada bölgede yaşayan vatandaşlardan yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları istendi.
Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy: - "Şu anda 200 bine yakın misafirimizin tatil yapmasını sağlıyoruz. Plajlarımız dolup taşıyor"
Atlantik Okyanusu'nda, Akdeniz'de, Ege Denizi'nde ve son olarak da Marmara'da görülen Pusula denizanaları Tekirdağ kıyılarında görülmeye devam ediyor. Uzmanlar bu canlılarla karşılaşanları dokunmamaları yönünde uyardı.
Yurdun bazı kesimlerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden, Marmara Bölgesi'nin batısı ve Ege'nin kuzeyi için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı. Akşam saatlerinde etkisini artıracak yağışlarla ilgili yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
Toz taşınımı nedir? sorusunun yanıtı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Marmara Bölgesi için uyarıda bulunulmasının ardından merak konusu oldu. Meteorolojiden yapılan açıklamada Afrika üzerinden öngörülen toz taşınımının yarın Marmara Bölgesi'nde görüleceği ve Pazartesi gününe dek süreceği kaydedildi. Peki Toz taşınımı nedir? Neden olur? Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama ve konuya ilişkin detaylar haberimizde...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden denizlerde fırtına beklendiğine dair önemli bir uyarı geldi. Buna göre, Orta Karadeniz’de rüzgarın öğle saatlerinden itibaren güney ve güneybatı, batısı güneydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Öte yandan Marmara’nın güneyinde de rüzgarın akşam saatlerinden sonra güney ve güneybatı yönlerden aynı kuvvette fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
İzmir'de çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Lagünü deniz maruluyla kaplandı. İklim bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, ''Denizlere kaçak olarak akıtılan atıklar sebebiyle artık her sene görülmeye başladı. Çok ciddi miktarda körfeze akan kaçaklar var. Kaçak girişlerin neden olduğu bir olay bu. Deniz marullarının ardından Marmara'da da müsilajı göreceğiz. Bunlar insan hataları. İnsanlar olarak denizleri foseptik olarak kullanmamızdan kaynaklanıyor. Denizlerimiz elden gidiyor'' dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Marmara bölgesinde etkisini artırması beklenen kar yağışı ve alınan önlemlerle ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Karaismailoğlu, "Cumartesi saat 18.00'den pazar sabah 06.00'ya kadar sıkıntılı durum gözüküyor." ifadelerini kullandı.
Marmara Depremi’nin ardından Kocaeli’deki çadır kenti ziyaret eden o dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton’un kucağını alıp sevdiği Erkan Bebek büyüdü. Şimdilerde 23 yaşında olan Erkan bebek, Clinton’un burnunu sıktığı kareyle tüm dünyada tanınmıştı ve Marmara Depremi’nin sembol isimlerinden biri haline gelmişti. Erkan bebeğin son halini görenler ise inanamadı.