Deprem Türkiye'nin değişmez bir gerçeği. Depremle beraber korkulan felaketlerden biri de tsunami. Beklenen depremlere göre hesaplama yapıldığında Türkiye'de 3 metrelik tsunami oluşması uzmanlara göre sürpriz değil. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz Marmara Bölgesi için uyarı yaparak riskli sahiller tek tek sıraladı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 il için uyarısını yaptı! Şiddetli şekilde yaklaşan gök gürültüsü ve yağmur Cumartesi günü kendini gösterecek. Gök gürültülü yağmur beraberinde Marmara, İç Ege, Karadeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu'nun kuzeyi ve Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda pus ve sis getirecek.
Marmara Adası yüz ölçümü 117,18 kilometrekare olan ve dikkat çekici yerleşim yerlerinin keşfedilebildiği bir rotadır. Bu adanın Marmara Bölgesi’nin hangi iline bağlı olduğu ve nasıl bir konumda yer aldığı ise sıklıkla araştırılan konulardandır. Dolayısıyla Marmara Adası’nın bağlı olduğu il, ulaşım seçenekleri ve gezilecek yerleri üzerine güncel bilgiler sunulmasında fayda vardır.
Antik alanları, tarihi mekanları ve plajları ile öne çıkan Erdek ilçesinin Marmara Denizi’nin güneyinde yer aldığı görülür. Bu ilçeye gitmek isteyenler, bulundukları bölgeye göre hava, deniz, kara yolu ulaşım seçeneklerini inceleyebilir. Yaz aylarında nüfusunun neredeyse iki katına ulaştığı söylenen Erdek’i araştıran kişilere bu ilçenin konumu, ulaşım yolları ve turistik noktaları sıralanmalıdır.
Marmara Bölgesi'nde hafta sonu, başta İstanbul olmak üzere Karadeniz ve Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı hava etkili olacak.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki su doluluk oranı son yağmurların ardından yüzde 22,63'e yükseldi.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde yarın kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini bildirdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman'da açıklama yapan Japon Deprem uzmanı Yoshınorı Morıwakı, Marmara Bölgesi'ni çok kötü bir deprem beklediğini ifade etti. Deniz içindeki fayın kırılması durumunda 7.7 ve 7.9'a varan büyüklüklerde depremler meydana gelebileceğini aktaran Morıwakı, "6 Şubat depreminin 2-3 kat fazla can kaybı Marmara Bölgesi'nde yaşanabilir" dedi.
İstanbul Valiliği, Marmara Bölgesi'nde bu akşam fırtına etkili olacağını duyurdu. Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, vatandaşlara dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunuldu.
Afrika'dan gelen yeni sıcak hava dalgasının etkili olacağı Marmara Bölgesi'nde hafta sonu kavurucu sıcaklıklar yaşanacak. İstanbul'da sıcaklığın cuma 35, cumartesi 34, pazar 35, pazartesi 31 ve salı günü de 32 derece olacağını kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Özellikle bağıl nemden dolayı İstanbul'da hissedilen sıcaklık 40 dereceyi aşacak. Önümüzdeki 1 hafta boyunca Marmara Bölgesi'nde sıcaklıklar mevsim normalleri üzerinde olacak" dedi. İşte detaylar...
Ülkemizde toplam yedi coğrafi bölge bulunur. Marmara Bölgesi de bu coğrafi bölgeler arasında yer alır. Bu bölge aynı zamanda göl ve ova açısından çok zengindir. Göl, akarsu, dağ, tepe gibi yeryüzü şekillerini yakından incelemek için bazı haritalardan faydalanılmaktadır. Yeryüzü oluşumlarını ve bu oluşumların derinliklerini, yüksekliklerini gösteren haritalar fiziki harita olarak adlandırılır. Peki, Marmara Bölgesi fiziki haritasında hangi yeryüzü şekilleri vardır?
Marmara Bölgesi'nde, İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Sakarya'da yarın kuvvetli sağanak bekleniyor.
Marmara Bölgesi'nde gök gürültülü sağanak bekleniyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası Marmara Depremi yeniden gündem oldu. Bütün Marmara'yı etkileyecek depremle ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Kandilli kararı İstanbul'daki yöneticilere iletecektir, dijital olarak. Direkt sistemi kapatacaktır ama bu sistem bugün çalışmıyor maalesef. Bunu da üzülerek söylemek istiyorum" dedi.
Tüm yurtta vatandaşlar "Ne zaman kar yağacak?" sorusunun yanıtını merak ederken halk arasında kuraklık endişeleri de baş göstermiş durumda. Son olarak Meteoroloji'den hava durumuna ilişkin önemli bir tahmin ve uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Ege Bölgesi ve Marmara'nın belirli noktalarında yarın için fırtına ve şiddetli rüzgar bekleniyor. Öte yandan yarın Ege Bölgesi'nde sağanak ve gök gürültülü sağanak olması tahmin ediliyor.
Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir: - "Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi'nde su sıcaklıklarının fazla olması Marmara Bölgesi'ndeki yağışları etkiledi" - "İstanbul'da su kullanımı çok artmış durumda. Nüfusun yoğun olması barajlardaki doluluk oranını azaltıyor"
Marmara Bölgesi'nde yarın için sağanak uyarısı
Marmara Bölgesi için kuvvetli gök gürültülü sağanak uyarısı yapıldı
Marmara Bölgesi'nde yarın kuvvetli gök gürültülü sağanak bekleniyor
Marmara'nın güney ve batısı ile Kuzey Ege için kuvvetli yağış uyarısı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: - "Toplam sayı İstanbul'da 1864 idi, şu anda 5 bin 633 toplanma alanı var. Toplanma alanlarındaki önemli özelliğimiz 500 metreye kadar olan alanı bulabilmektir ki zannediyorum yüzde 75'in üzerinde bunu İstanbul'da bulmuş durumdayız" - "140 farklı noktada çadır kent veya konteyner kent kapasitesi ise 997 bin kişiye yükseltilmiştir. Dolayısıyla toplamda 2,3 milyon kişilik bir barınma kapasitemiz İstanbul'da hazırlanmıştır"
Marmara Bölgesi'nde çok kuvvetli sağanak bekleniyor
Marmara Bölgesi'nde mevsim normallerinin üstünde sıcaklık bekleniyor
Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir: - "Geçen yılın aynı dönemine göre yağışların azalması iklim krizinin olumsuz etkilerini bariz olarak göstermektedir. Yağışların bir önceki yıla göre yüzde 25 azalması tesadüf değil"
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan: - "Yağışlar ilkbaharda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 36, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 azaldı. Bu bize kuraklığın bir göstergesidir" - "Türkiye su fakiri ülke olma yolunda ilerliyor. Bu çok uzak değil. Bunları düşünerek önlemler almalı, kuraklıkla mücadeleyi şimdiden başlatmalıyız"
"TCF Akademi Antrenör Eğitim Programı" hayata geçirildi
Toz taşınımı nedir? sorusunun yanıtı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Marmara Bölgesi için uyarıda bulunulmasının ardından merak konusu oldu. Meteorolojiden yapılan açıklamada Afrika üzerinden öngörülen toz taşınımının yarın Marmara Bölgesi'nde görüleceği ve Pazartesi gününe dek süreceği kaydedildi. Peki Toz taşınımı nedir? Neden olur? Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama ve konuya ilişkin detaylar haberimizde...
Marmara'da kar yağışı, Kıyı Ege ile Akdeniz'de fırtına bekleniyor
Doğu Anadolu, Marmara bölgeleri ile kıyı Ege için fırtına uyarısı
Marmara Bölgesi için soğuk ve yağışlı hava uyarısı
Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve kar yağışlı havanın, 22 Ocak'tan itibaren Trakya'dan başlayarak 27 Ocak'a kadar bölge genelinde etkili olacağı tahmin ediliyor
Bu gece saatlerinden itibaren Çanakkale ve Balıkesir'de, yarın sabah saatlerinden itibaren Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde de kuvvetli sağanak tahmin ediliyor
Marmara Bölgesi genelinde aralıklı sağanak ve kuvvetli rüzgar öngörülüyor. Rüzgarın fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
Parçalı ve çok bulutlu havanın hakim olması beklenen Marmara Bölgesi'nde sağanak öngörülüyor. Sıcaklıkların mevsim normallerinin 2 ila 4 derece altında olması bekleniyor.
Meteoroloji'den yapılan son dakika uyarısına göre Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıkları yarından itibaren 4 ila 8 derece artacak. Öte yandan sıcaklıklara bağlı olarak saat 11.00-16.00 arasında dışarı çıkılmaması gerektiği de belirtildi.
Marmara Bölgesi'nde kuvvetli ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yapılan açıklamada kuvvetli yağışlardan meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması çağrısında bulunuldu.
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı temmuz ayı, 26.3 sıcaklık ortalaması ile son 50 yılın en sıcak ikinci ayı olarak kayıtlara geçti. Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6.5 derece olarak Ardahan ve Sarız'da, en yüksek sıcaklık ise 49.1 derece olarak Cizre'de tespit edildi. Bölge olarak en fazla artış 2 dereceyle Karadeniz ve Marmara'da yaşandı. Son 50 yılın en yüksek sıcaklık ortalamasının gerçekleştiği temmuz ayı ise 26.5 ile 2000 yılında yaşanmıştı
Türkiye'de 80 yaş üstü nüfusun en fazla olduğu yer Marmara Bölgesi, en az olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu oldu. 0-17 yaş aralığının bölgelere dağılımında da ilk sırada Marmara yer alıyor.
Meteoroloji'den 19 Haziran Cumartesi günü beklenen hava durumuna ilişkin son tahminler geldi. Yapılan değerlendirmelere göre, Marmara'nın tamamı ile Ege ve Akdeniz bölgelerinin bir kısmı, Karadeniz'in ise batı bölgelerinde sağanak yağışlar bekleniyor. Yağışlar, başta Marmara olmak üzere birçok bölgede kuvvetli şekilde etkili olacak. İşte yurtta beklenen hava durumu.
Haziran ayında olmamıza rağmen havaların birkaç gündür soğuk ve yağışlı olması vatandaşları endişelendirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise 15 il için “sarı” uyarıda bulundu. Dün gece özellikle Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan sağanak yağışın ne kadar daha devam edeceği merak ediliyor. Marmara Bölgesi dışında; Antalya, Burdur, Isparta ve Karadeniz Bölgesi’nde de yer yer kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Peki havalar ne zaman ısınacak?
Meteoroloji'den 15 Haziran Salı günü beklenen hava durumuna ilişkin son tahminler geldi. Yapılan değerlendirmelere göre, öğle saatlerinden itibaren başta Avrupa Yakası olmak üzere İstanbul ve Trakya çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Öte yandan yağışlar Karadeniz, İç Anadolu Ege'nin iç kesimleri ve Akdeniz'in bazı illerinde de etkili olacak.
8 Haziran Salı günü beklenen hava durumuna ilişkin son tahminler geldi. Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyrederken, birçok kentte ise yağmur etkili olacak. Sabah saatlerinde Marmara'da görülecek yağışlar, öğleden itibaren Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ve iç Ege olmak üzere Türkiye genelene yayılacak. İşte yurtta beklenen hava durumu...
Geçtiğimiz birkaç hafta havaların soğuması vatandaşın ilgisini çekti. Mayıs ve Haziran aylarında böyle bir hava değişiminin yaşanması dikkatleri çekerken, vatandaşlar da havaların ne zaman ısınacağını merak ediyor. Özellikle Marmara Bölgesi’nde havalar şu an için mevsim normallerinin altında seyrediyor. Peki havalar ne zaman ısınacak?
29 Mayıs Cumartesi günün beklenen hava durumuna ilişkin son tahminle geldi. Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre; bazı kesimlerde hava sıcaklıklarının 8 dereceye kadar düşmesi beklenirken, yağışlar da etkisini artıracak. Marmara'nın doğusu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinin tamamı ile Doğu Akdeniz'de yağmur beklenirken, bazı illerde ise kuvvetli şekilde görülecek.
Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde ve Muğla açıklarında meydana gelen depremlerin olası İstanbul ve İzmir depremlerinin habercisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
13 Nisan Salı günü beklenen hava durumuyla ilgili tahminler geldi. Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı kesimlerinde yağışlar görülecek. Akşam saatlerinden itibaren ise Marmara, batı Karadeniz İzmir kıyıları ile Ankara ve Çankırı çevrelerinde etkisini gösterecek yağışların gece saatlerinden itibaren ise İstanbul'da görüleceği belirtildi. İşte yurtta hava durumu...
7 Nisan Çarşamba günü beklenen hava durumuyla ilgili tahminler geldi. Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre hava sıcaklıkları 4 dereceye kadar artarken, sabah saatlerinde Edirne ve Kırklareli çevreleri, akşam saatlerinde ise Marmara'nın batısı ve kıyı Ege'de yağmur bekleniyor. Öte yandan doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu için ise kar erimesi ve çığ uyarısı yapıldı.
20 Mart Cumartesi günü beklenen hava durumu tahminleri geldi. Meteorooji'den yapılan değerlendirmelere göre yurdun birçok bölümünde yağış beklenirken, batı ve doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun bazı kesimlerinde, ayrıca Eskişehir, Çankırı ve Ankara'nın bazı yerlerinde kar ve karla karışık yağmur görülecek. Öte yandan yağışların öğle saatlerinden sonra Kuzey Ege ile Balıkesir, Eskişehir, Rize ve Hopa çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. İşte yurtta hava durumu...
19 Mart Cuma günü beklenen hava durumuna göre çok sayıda ilde yağışlar bekleniyor. Meteoroloji'nin tahminlerine göre Marmara, batı Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı kesimleri ile Karadeniz bölgesinde yağışların etkili olması beklenirken, iç ve yüksek kesimlerde ise kar yağışı şeklinde olacak. Öte yandan İzmir, Aydın, Manisa ve çevrelerinde kuvvetli yağışlar etkisini gösterecek. İşte yurtta beklenen hava durumu...
Son dakika haberine göre Meteoroloji'den hava durumuyla ilgili tahminler geldi. Yapılan değerlendirmelere göre Şanlıurfa dışında kalan tüm illerde yağışlar etkili olacak. Yağışların; Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde kar şeklinde olması beklenirken, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde ise yoğun kar şeklinde yağacağı tahmin ediliyor. İşte yurtta beklenen hava durumu...
Unico Sigorta Genel Müdürü Sertem Demir yaptığı açıklamada, Unico Sigorta'nın 2020 yılında 14,7 milyon TL teknik kar, 106 milyon TL toplam kar ve 745 milyon TL brüt prim ürettiğini belirtti.
13 Mart Cumartesi günü beklenen hava durumuyla ilgili son tahminler geldi. Meteoroloji'nin değerlendirmelerine göre Türkiye genelinde yağış beklenmezken, hava sıcaklıklarının ise iç ve batı kesimlerde 8 dereceye kadar artacağı aktarıldı. Öte yandan Meteoroloji, pazarteside itibaren ise yurdun büyük bir bölümünde kar ve yağmur yağışlarının etkili olacağını belirtti. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu...
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu akşam başlayacak yağışların tüm Türkiye'de etkili olacağını belirterek "Marmara'da yağmur, Ege ve Akdeniz'de gök gürültülü yağmur, doğuda ise kar yağışı olumsuzluk oluşturabilir" ifadelerini kullandı. Meteoroloji'den yapılan açıklamada da İstanbul için, perşembe gecesi saat 04.00'ten itibaren yağışın etkili olmasının beklendiği duyuruldu.
10 Mart Çarşamba günü beklenen hava durumuyla ilgili son dakika haberi geldi. Meteoroloji'nin tahminlerine göre öğleden sonra Ege ve Eskişehir çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra ise Marmara, kuzey Ege, batı Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde yağış bekleniyor. Yağışlar; Doğu Anadolu'nun doğusu ile Kayseri, Sivas, Gümüşhane Bayburt çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. İşte yurtta beklenen hava durumu...
3 Mart Çarşamba günün beklenen hava durumuyla ilgili tahminler geldi. Meteoroloji'nin değerlendirmelerine göre Akdeniz ve Karadeniz kıyıları, Doğru ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı bölgelerine yağmurlar etkili olacak. Yağışların; Göller Yöresi, Konya, Karaman, Bitlis, Van ve Hakkari çevrelerinde karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde yağmur ve sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan 6 il için ise çığ uyarısı yapıldı. İşte yurtta beklenen hava durumu...
2 Mart Salı günü beklenen hava durumuyla ilgili son dakika tahminleri geldi. Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre yurdun büyük bir bölümünde yağmurların etkili olması beklenirken, birçok ilde de kar yağışı bekleniyor. Yağışların; güney ve doğu Marmara'nın yüksek kesimleri, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, Karaman ve Konya'nın güney ve batısında karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. İşte yurtta hava durumu...