Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi ile ilgili uyarılarda bulundu. 3 yıl önce Marmara Denizi'nin yüzeyinde görülen müsilajın geri döndüğünü belirten Sarı, "Müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığı görüldü. Müsilaj, deniz ekosistemine ciddi zararı olan bir felakettir. Marmara Denizi'ne ulaşan tüm kirlilik kaynakları kontrol altına alınmalıdır" dedi.
Olası İstanbul depreminde meydana gelmesi muhtemel ve hayli tedirgin edici bir senaryo gündeme geldi. Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek üç büyük çukur olduğu tespit edildi. Marmara'da özellikle Tekirdağ tsunami riski altında! Deprem durumunda kentte 1500 - 2000 binanın göçmesi öngörülüyor, ayrıca 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekleniyor.
Marmara Denizi için endişelendiren bir uyarı geldi. Ciddi oksijen azlığı yaşandığını belirten uzmanlar Marmara Denizi için açık açık 'komada' tespitinde bulundu. Araştırmalara katılan Prof. Dr. Mustafa Yücel, “Oksijen özellikle ilk 30 metreden sonra hipoksi eşiği dediğimiz, bir balığın giremeyeceği seviyede düşük.” diye konuştu.
Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem paniğe yol açtı. 4.1 büyüklüğündeki deprem sonrası uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geldi. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Korkulacak bir şey yok" açıklamasını yaparken Prof. Dr. Naci Görür, "Çok endişe etmiyoruz" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Sarı müsilaj sonrası 22 maddelik Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin her geçen gün arttığını söyleyip "Çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Atıklarının yarısını arıtıyoruz, geri kalanını denize boca ediyoruz. Planın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi, başaramadık. Denizdeki kirlilik 2021'de olduğu gibi sürüyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi yararlanılamaz hale gelebilir" dedi.
Yapılan bir araştırmada, Marmara Denizi'nde aşırı alg (Red-tide) olayının daha sık görülmeye başladığı tespit edildi. Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar bu olaya neden olan bazı türlerin güçlü doğal toksinler ürettiğini ve bunların bazılarının daha büyük organizmalar için tehlikeli olabileceğini vurguladı. Balık ve çeşitli organizmaların ölümlerine neden olabileceğini belirten Okyar, bu algler görüldüğünde denize girmenin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebildiğine işaret etti.
'Müsilaj' bir dönem Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul etmişti. Son olarak Gemlik Körfezi’nde ortaya çıkan manzara endişe yarattı. Marmara Denizi'nin üstünde oluşan görüntüler, vatandaşlar arasında "müsilaj geri mi dönüyor?" sorularını akla getirdi.
Marmara Denizi'nde, Karacabey ilçesinin Kurşunlu Mahallesi açıklarında, 2 gün önce balıkçılar tarafından su yüzeyinde bulunan ceset bulunmuştu. Yapılan DNA incelemesinin ardından cesedin 73 gün önce batan 'BATUHAN A' isimli geminin mürettebatından Ahmet Atav'a (22) ait olduğu belirlendi.
Cesedin, 42 gün önce Karacabey açıklarında batan kargo gemisinin kayıp 3 personelinden birine ait olduğu değerlendiriliyor.
Marmara Denizi ile ilgili çok önemli bir karar alındı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na, Marmara Denizi'ndeki 3 ayrı bölge için petrol arama ruhsatı verildi. Bu karara ilk tepki ise Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden geldi. Yapılan açıklamada "Olası bir petrol sızıntısı ise kapalı bir deniz olan ve Marmara Denizi’nde yaşamın sonu demektir" ifadeleri kullanıldı.
Marmara Denizi'nde 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi'nde su sıcaklığının ortalamaya göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Görüş mesafesinin 2,5-3 metre civarında ve yoğun plankton çoğalması olduğunu belirtip "Şu an 11-12 derece civarında. Su sıcaklığı 9, en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara ısınıyor" dedi. Prof. Dr. Mustafa Öztürk fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirtip "Kirlilik kontrol altına alınırsa 5-10 yıl içinde kendini yeniler" dedi.
Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında İmralı Adası'nın güneybatısında su alan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin batmasına ilişkin soruşturma sürüyor.
Marmara'da çıkan fırtınada 15 Şubat'ta batan 'BATUHAN A' isimli gemi batmıştı. Kayıp mürettebata yönelik arama çalışmaları devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. İmralı Adası açıklarında 3 Mart’ta balıkçılar tarafından su yüzeyinde bulunan cesedin geminin sahibi Murat Altıntaş’a ait olduğu tespit edildi.
Marmara Denizi'nde, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin mürettebatından kaybolan kişiler için arama çalışmalarına devam ediliyor.
Bursa'nın Mudanya ilçesinde denize açılan ve motor kısmında yangın çıkan teknedeki 2 kişi, deniz polisi ekiplerince kurtarıldı.
Marmara Denizi'nde batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin mürettebatından kayıp 4 kişi için arama çalışmalarına 15. gününde devam ediliyor.
Marmara Denizi’nde deniz suyundaki renk değişikliği şaşkına çevirdi. Bursa kıyılarında planktonların çoğalmasıyla deniz suyu yer yer renk değiştirdi. Ortaya çıkan mavi renkli parlamalar ise böyle görüntülendi.
Göz gözü görmüyor, Marmara Denizi ve Tekirdağ sisle kaplandı. Denizin tamamı sis ile kaplanırken yoğun sis şehir içerisine kadar girdi.
Marmara Denizi'nde, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin mürettebatından kayıp 4 kişi için arama çalışmalarına devam ediliyor.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesindeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, denizanası popülasyonunun Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde özellikle İstanbul kıyıları ile körfezde yoğun şekilde arttığı tespit edildi. İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar "Denizanası artışı artık her mevsimde yaşanıyor. Küresel ısınmanın tetiklemesiyle son 20-30 yılda denizanaları aşırı artış gösterdi" dedi.
Makine dairesinde bulunan cesedin çıkarılması için çalışma başlatıldı.
Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan ve bir kişinin cansız bedenine ulaşılan "Batuhan A" adlı kargo gemisindeki diğer 5 denizci için arama kurtarma çalışmaları 6. gününde devam ediyor.
Marmara Denizi'nde İmralı Adası açıklarında batan geminin içi dalgıçlar tarafından görüntülendi. Gemide bulunan dalgıçlar tarafından dipte yapılan arama faaliyetlerine ilişkin görüntüler de ilk kez yayınlandı.
Marmara Denizi'nde batan kargo gemisindeki 6 kişilik mürettebatı arama çalışmaları sürerken, batma anına ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Hüseyin Tutuk'un çektiği ve ailesine gönderdiği görüntüde geminin su aldığı net bir şekilde görülüyor. Geminin dalgalarla mücadele ettiği anları kaydeden mürettebatın "Allah'ım sen yardım et. 6 saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabbim gemi batıyor" sözleri ise yürekleri sızlattı.
Dün sabah saatlerinde Marmara Denizi'nde batan kargo gemisini arama çalışmaları hem denizden hem havadan devam ediyor. Son olarak geminin 51 metre derinlikte olduğu belirlenmişti. Su altı robotuyla 51 metre derinliğe inilirken mürettebatın geminin içinde olmadığı tahmin ediliyor.
Marmara Denizi’nde seyir halindeki 'Batuhan A' adlı kuru yük gemisi olumsuz hava koşulları nedeniyle sabah saatlerinde battı. Gemide bulunan 6 mürettebat için arama kurtarma çalışmaları devam ederken, gemide olduğu iddia edilen Doğuşcan Yaylak, sosyal medya hesabından bir görüntü paylaşarak gemide olmadığını açıkladı. 51 metre derinlikte tespit edilen geminin son görüntüsüne ise ulaşıldı. İşte detaylar...
Son dakika haberi: Marmara Denizi'nde hareketli dakikalar yaşanıyor. İmralı Adası açıklarında su almaya başlayan 69 metre boyundaki kargo gemisi için ekipler harekete geçti. "BATUHAN A" isimli gemi için tahliye botları bölgeye gönderilirken, geminin battığı belirlendi. Gemideki 6 mürettebat için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Mürettebatın Türk olduğunun değerlendirildiği belirtilirken, açıklamalar da peş peşe geldi.
Marmara Denizi İmralı Adası güneybatısında su alan 69 metre boyundaki kargo gemisi için kurtarma çalışmaları başladı.
Marmara Denizi'nde 3.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Dün akşam da Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde 3.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.
Marmara Denizi'nde 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 9.57 kilometre olarak kaydedildi.
Ege'ye gelen zehirli balon balığı şimdi de rotasını Marmara'ya çevirdi. İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal balon balıkları ile ilgili bekleyen tehlikeli duruma dikkat çekerek "Isınma, balıkların boylarının uzunluğunu, üreme kalitesini, hatta rotasını değiştiriyor. Bu nedenle zehirli balon balığını çok kısa sürede Marmara'da, hatta Karadeniz'de görebiliriz" ifadelerini kullandı. İşte balon balığı tehlikesinin korkutan sonuçlarının detayları…
Son dakika haberi: AFAD, Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde Richter ölçeğine göre 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem merkez ve ilçelerde de hissedildi.
Marmara Denizi'nde avlanan Tekirdağlı balıkçılar, limana torik balığı dolu ağlarla dönüyor.
Deprem ile ilgili son dakika açıklamaları Marmara Denizi'nde gerçekleşen 4.1 şiddetindeki sarsıntı ile Gümüşhane'de meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki sarsıntı sonrası vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Son depremler listesi, AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşıldı. Birçok kişi, "Deprem mi oldu, nerede ve kaç şiddetinde?" gibi sorulara yanıt arıyor. İşte 18 Aralık 2023 Pazartesi günü paylaşılan son depremler listesi...
Marmara Denizi'nde Yalova Çınarcık açıklarındaki meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından gözler uzmanların açıklamalarına çevrildi. 6 Şubat depremlerinin ardından her açıklaması dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından Yalova'daki depremi değerlendirerek "Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye acı gerçeklerinden biri olan depremle bir kez daha yüzleşti. Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı İstanbul, Kocaeli, Bursa ve çevre illerden hissedildi. Bazı vatandaşlar büyük panik yaşadı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ilk açıklamasında 'hatırlatıcı' dedi. İşte detaylar...
Son dakika haberi: AFAD, Marmara Denizi'nde merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi açıkları olan Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem İstanbul, Bursa ve çevre illerden de hissedildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya da ekiplerin saha tarama çalışmaları yaptığını belirtti. İstanbul Valisi Gül ise depremle ilgili İstanbul'da 112’ye gelen bir ihbarın mevcut olmadığını belirtti.
Son dakika haberine göre Marmara Denizi'nde peş peşe depremler meydana geldi. AFAD, saat 02.29'da 2.8 ve 03.31'de 2.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.
Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1'lik depremden 7 dakika önce, Mudanya açıklarında denizden duman yükseldiği görüldü. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere dair konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, aktif fay hattının bulunduğu Marmara Denizi'nde sürekli gaz çıkışı gerçekleştiğini, bunun normal olduğunu belirtip "Her gaz çıkışı, bir deprem olacak anlamına gelmez. Fay hatlarından gaz çıkışı olması zaten normal. Genellikle radon gazı çıkar" dedi.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde dün yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından artçılar durmuyor. Kandilli Rasathanesi verilerine göre son 24 saat içinde 100'ün üzerinde farklı büyüklüklerde artçı deprem oldu.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Marmara Denizi, 1970 yılından itibaren 2,5 santigrat derece artmış. Uzun dönemli ortalama sıcaklıklar 1970 yılında 15,3 santigrat derece iken geçtiğimiz yıl itibarıyla bu 17,8 santigrat dereceye yükselmiş ki; bu toplamda 2,5 santigrat derecelik bir artış demektir, bu ciddi bir artış" dedi.
Çanakkale Biga deprem haberleri son dakika gelişmeleriyle yakından takip ediliyor. 26 Ekim Perşembe günü Çanakkale Biga'da bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, depremin, yerin 5.0 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini bildirdi. Biga ve çevre ilçelerde yaşayan vatandaşlar sarsıntının detaylarını sorgulamaya başladılar. Peki, 26 Ekim 2023 Çanakkale'de deprem mi oldu, kaç şiddetinde? Bursa ve Balıkesir'den de hissedildi!
Son dakika haberi: AFAD, Marmara Denizi'nde 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinin 13 kilometre açığında yaşandı.
Son dakika haberine göre, İstanbul'da Silivri açıklarında 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD depremin saat 19.36'da olduğunu bildirdi.
Marmara Denizi Ahırkapı açıklarında dün sabah saatlerinde iki gemi çarpıştı. O anlar bir vatandaşın kamerasına saniye saniye yansıdı.
Marmara Denizi’nde devam eden sorunlar her geçen gün giderek artıyor. Yaz dönemi ölçümlerinin ilk bulgularını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu "Oksijen sıkıntısı vardı, ısınma da sıkıntı haline geldi. Yüzeyde 24-25 dereceleri ölçtük, beklentimiz 22-23 dereceydi. Sıcaklık ağustos ayının sonuna doğru artış trendini sonlandırdı" dedi. Dursun ayrıca oksijen seviyesinin de riskli olduğunu belirten sonuçları paylaştı.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde meydana gelen 3,3 büyüklüğündeki depremin ardından canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bu depremin olası İstanbul depreminin öncüsü olup olmayacağını değerlendiren Ersoy "Genel deprem aktivitesi içerisinde Türkiye’nin her bölgesinde deprem oluyor. Nitekim Marmara’da da böyle bir durum söz konusu" dedi. Ersoy, beklenen İstanbul depreminin yeri ve büyüklüğüyle ilgili de ellerindeki verileri aktardı.
Avşa Adası'ndan İstanbul'a geliş sırasında deniz otobüsünde bulunan yolcular korku dolu anlar yaşandı. Sefer sırasında Marmara Denizi'nde yağmur ve fırtınaya yakalanan yolcular fenalık ve baygınlık geçirdi. Kaptan, son anonsunda 15 yıldan bu yana seferde olduğunu ilk kez böylesi bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
Son dakika deprem haberi: Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Marmara Denizi'nde 3.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD ise depremin büyüklüğünü 3.1 olarak açıkladı.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen "pina"ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi. Yeni pina bireylerini gözlemlediklerini söyleyen Dr. Benal Gül "Bu bizim için sevindirici, önemli haber" dedi. Pinaların korunmasının deniz ekosistemi için önemli olduğunu vurgulayan Gül, pina popülasyonunun kendisini üremeye açtığını ve sayılarının artabileceğini ekledi.
İstanbul'daki Maltepe sahilinde görülen dev denizanası panik yarattı. 4 metre uzunluğundaki denizanasının 'pusula denizanası' olduğunu açıklayan uzmanlar, vatandaşları uyardı. Söz konusu denizanasının zehirli olduğunu belirten uzmanlar, temas halinde yapılması gerekenleri açıkladı.
Deprem ile ilgili son dakika açıklamaları 2 Haziran 2023 Cuma günü Bursa açıkları Marmara Denizi'nde gerçekleşen sarsıntı sonrası vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesini anbean güncelliyor. Birçok kişi internette, "Bursa'da deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde?" sorularına yanıt arıyor. İşte, 2 Haziran 2023 Cuma Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi...
Çanakkale Boğazı'nda da görülen zehirli pusula denizanaları, Marmara Denizi'nde de artış gösterdi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, görüntüsüyle tedirgin eden, bahar aylarında görünürlüğü artan pusula denizanalarıyla ilgili "Zehir olarak diğer Marmara Denizi'nde yaygın olarak görülen beyaz denizanasına göre zehri daha etkili. Mümkünse dokunulmaması, karşılaşılırsa dikkat edilmesi gerekir. Sahilde görülürse dokunulmamasını tavsiye ederim" dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, deniz suyundaki sıcaklıkların iklim değişikliğiyle arttığını, Türkiye'yi çevreleyen denizlerin kendilerine özgü yapıları dolayısıyla çok büyük farklılıklar gösterdiğini söyledi. Son 60 yılda dünyada denizlerde 1 derece civarında bir sıcaklık artışı olduğunu belirten Salihoğlu, dünya genelindeki bu ortalamaya karşılık Türkiye kıyılarında ısınmanın 2 derece seviyesini geçtiğine dikkati çekti.
Marmara Denizi’nde etkili olan poyraz sebebiyle çok sayıda büyük gemi Tekirdağ açıklarında bekledi.
Türkiye, bir dönem denizde görülen müsilajı günlerce konuşmuştu. Son olarak Marmara'da bir kez daha endişelendiren bir görüntü oluştu. Kadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kütleler müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir" dedi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, saatte 6 litre deniz suyunu süzerek müsilaj oluşumunu engelleyen pinalar için Marmara'nın son sığınak olduğunu söyledi.
Zengin Omega 3 kaynağı olan balıkların düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Özellikle kışın ve bahar aylarında sık sık tüketilen balıklar vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Ancak balıklar hakkında yapılan araştırmalarda birçok balığın içerisinde sağlık için oldukça riskli olan mikroplastikler tespit edildi.
Türkiye’de avlanan su ürünleri miktarı azalırken sezonun kapanmasına günler kala balıkçılar beklediklerini bulamadı. Olumsuz gidişatta aşırı avlanma ve deniz kirliliğine işaret ediliyor. İ.Ü. Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, tehlikeye dikkat çekip “En son kalkan balığı Marmara Denizi'ndeydi artık yok, uskumru, kolyoz, orkinos, dil balığı, kırlangıç yok" dedi. Balıkçı Erkan Sarıyaprak, "Böyle giderse balıkları sadece fotoğraflarda göreceğiz" dedi.
Uzmanlar, İstanbul'un Marmara Denizi'ne yakın ilçelerindeki binaların, zayıf zemin yapısından dolayı olası bir depremde hasar görmemesi için hızlıca yenilenmesi gerektiğini söyledi. İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Ümit Karadoğan, "İstanbul'un Marmara'ya sınır olan yerleri alüvyon topraktan oluşuyor. Bu nedenle kıyı tarafları birinci derecede depremden etkilenecek yerler. Buradaki yapıların mevcut deprem yönetmeliğine uygun şekilde gözden geçirilmesi, güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyor" dedi.
Sabah saatlerinde Erdek açıklarında 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, yaşanan sarsıntının ardından beklenen Marmara depremi için önemli açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin bölgedeki farklı fayların da statik dengesini bozmuş olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bekler, "Artık depremimizi bekliyoruz. Bir şekilde bu depreme bir misafir gözüyle bakmıyoruz ama deprem kapımızı bir kere çalacak." dedi.
Marmara Denizi'nde deprem meydana geldi. Sabah saatlerinde Tekirdağ açıklarında 7.01 km derinlikte meydana gelen depremi AFAD duyurdu. Kahramanmaraş'taki depremin ardından endişenin daha da katlandığı İstanbul'da gelen her deprem haberi yakından takip edilirken, uzmanlar da her geçen gün uyarılarını sürdürüyor. İşte son dakika deprem haberi detayları...
Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ekosisteminin korunması ve balıkçılara gelecek sezon daha fazla ekonomik katkı sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki hamsi avcılığının yarından itibaren durdurulacağını bildirdi.
Tekirdağ kıyılarında deniz suyunun yer yer 20 metreye kadar çekilmesinin rüzgarın esiş yönüyle ilgili olduğu bildirildi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem sonrası İstanbul ve Tekirdağ'daki deniz çekilmesi görenleri endişelendirdi. Marmara Denizi; Avcılar sahilde 15 metre, Tekirdağ Süleymanpaşa'da ise 25 metre çekildi. Avcılar'da çekilme sonucu daha önce görünmeyen kayalıklar ortaya çıkarken, Süleymanpaşa'da ise Kral Yolu olarak bilinen kayalıklar ortaya çıktı. Uzman isimden çekilmenin deprem aktivitesiyle ilgili olup olmadığı konusunda ilk açıklama geldi. İşte korkutan olayın detayları...
Marmara Denizi açıklarında bir deprem meydana geldi. Deprem sonrasında vatandaşlar deprem ile ilgili araştırmalarını hızlandırdılar. Vatandaşlar oldukça korktu. Peki Marmara Denizi'nde kaç şiddetinde deprem oldu? Hangi iller etkilendi? İşte detaylar...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından Marmara Denizi’nde şiddetli fırtına yaşanıyor.
Marmara Denizi'nde etkili olan fırtına, İDO arabalı feribottaki yolculara zor anlar yaşattı. Yalova’dan Pendik’e gelen arabalı feribot, metrelerce yüksekliğe ulaşan dalgalar nedeniyle güçlükle yol alabildi. O anlar bir yolcunun cep telefonu kamerasına yansıdı.
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu önümüzdeki yıllarda yaşanması beklenen olası depremlere ilişkin konuştu. Gelecekte mutlaka büyük depremler olacağını söyleyen Kutoğlu, "İlla ki Marmara Denizi'nde olacak diye bir şey söz konusu değil. Ondan çok daha önce depremler yaşayabiliriz." dedi.
İstilacı türlerin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde görülmeye başlamasının ardından Marmara Denizi için de endişe hakim. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, yaptığı açıklamada önlemlerin alınmaması durumunda Marmara Denizi’ni büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi. Karakulak, "Ekosisteme yabancı türler girerse Marmara Denizi’ndeki tüm biyoçeşitliliği kaybedebiliriz" ifadelerini kullandı.
Denizleri koruma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli eğitimler ve etkinliklerin yapılacağı Mavi Nefes Projesi Eğitim Otobüsü, Tekirdağ'da ziyarete açıldı. - DenizTemiz Derneği/TURMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk: - "Burada çevre derslerini robotik kodlama ile birleştiriyoruz. Bununla birlikte çocuklar, denizleri nasıl koruyacakları yönünde eğitimlerini pekiştirecekler"
Tekirdağlı balıkçılar Marmara'daki poyrazın dinmesini bekliyor
Bursa'nın Mudanya ilçesinde avlanan balıkçılar, yakaladıklarını şeyi görünce şaşkına döndü. Açıkta avlanan balıkçıların ağına, 3 metre uzunluğunda ve 500 kilogram ağırlığında dev camgöz köpek balığı takıldı. İlk kez bu kadar büyüğünü gördüğünü söyleyen vatandaşlar bol bol fotoğraf çektirdi.
Marmara Denizi'nde camgöz cinsi köpek balığı yakalandı
Tekirdağlı balıkçılar poyraz nedeniyle denize açılamadı
İstanbul'da dün gece yarısı bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Marmara Denizi olduğu ifade edildi. Büyükçekmece, Kumburgaz, Avcılar'da hissedilen ufak çaplı depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den net bir uyarı geldi! 'Küçük ama yeri bakımından önemli' diyen Görür, bölgede 7.2 şiddetinde deprem beklediklerini ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Dalyan: - "İklim değişikliği nedeniyle Marmara Denizi'nde plankton ve bakterilerin sayısı daha fazla. Bu yoğunluk nedeniyle denizanaları daha rahat beslenip daha rahat üreyebiliyorlar. Popülasyon yoğunluklarını artıran denizanaları da kaplumbağaları bu bölgeye çekiyor" - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez: - "Artış var ama koloni oluşturup oluşturmadıklarını bilmiyoruz, 50-100 yıl sonra göreceğiz. Ama ipucu veriyor, Kuşadası'nda hiç yuva olmuyordu, son 10 yılda yuva sayısı 30'lara çıktı. Çanakkale'de olmuyordu, 2021 yılında bir tane yuva çıktı"
Garanti BBVA'nın, DenizTemiz Derneği/TURMEPA iş birliğiyle başlattığı "Mavi Nefes Projesi" kapsamında, deniz süpürgelerinin topladığı yaklaşık 53 ton atığın 17 tonu, poşet, pet şişe ve benzeri plastik atıklardan oluşuyor
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, beklenen İstanbul depremiyle ilgili önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini söyleyerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Oruç, kuzey kollarının uzunca bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini söyleyerek, "Marmara Denizi içerisinde 6.9'dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığını artık çok yüksek görüyoruz. Dolayısıyla bu sessizlik bizi korkutuyor" dedi.
Marmara'dan 2 futbol sahası büyüklüğünde "hayalet ağ" çıkarıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe: - "Tuna, Dinyester ve Dinyeper nehirlerini dikkate alırsanız potansiyel olarak Avrupa'nın çöpünün Karadeniz'e gelme ihtimali var. Almanya'dan bir çöpü attığınızda barajlarda tutulmuyorsa Karadeniz'e gelip kıyılarımızda karaya vurabilir" - Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu: - "Kıyılarımızda Mısır'dan, Libya'dan, Suriye'den, Güney Kıbrıs'tan çöpleri görebiliyoruz. Kuzeydoğu Akdeniz kıyılarımıza kilometreye günde 30 kilogramdan fazla plastik vuruyor"
İstanbul Valiliği, Marmara Denizi'nde rüzgarın yarın öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden fırtına şeklinde eseceğini bildirdi.
Marmara Denizi'nde yarın rüzgar fırtına şeklinde esecek
Belgesel Yönetmeni ve Sualtı Fotoğrafçısı Tahsin Ceylan, ekibiyle kalamar, pina, deniz çayırı ve deniztavşanı gibi körfezdeki canlıların yaşamını bölgenin biyoçeşitliliğini kaydetti
Güney Marmara sahillerinde kıyı temizliği yapıldı
Tekirdağ’da ‘5 Haziran Çevre Haftası’ dolayısıyla Marmara Denizi’nde temizlik yapıldı. Denizden çıkanlar ise görenleri şoka uğrattı. Otomobil lastiğinden sandalyeye, balıkçılık malzemelerinden şemsiyeye kadar şaşırtan onlarca atık denizden çıkartıldı. Çıkartılanlar adeta bir hurdalığı andırdı.
Marmara Denizi’nde pusula denizanası paniği yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda müsilaj sorunuyla boğuşan Marmara Denizi, şimdi de kolları 1 buçuk metreye kadar uzayabilen zehirli pusula denizanası patlamasıyla karşı karşıya. Tekirdağ ve İstanbul sahillerinde görüntülenen pusula denizanası hakkında bilgi veren uzmanlar, temas halinde o bölgenin sirkeyle yıkanması gerektiğini belirtti.
Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinden geçip Marmara Denizi'ne karışan Kınıklı Deresi halkı tedirgin ediyor. Atıklar nedeniyle siyaha bürünen dere için ekipler numune aldı ve inceleme başlattı.
Marmara Denizi’nde merkez üssü Balıkesir olan 3,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İşte AFAD’ın duyurduğu son dakika deprem haberinin detayları…