17 Ağustos 1999’da merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam 25 yıl geçti. Ancak acılara hala ilk günkü gibi. 25 yıl aradan sonra 1999 depremini yaşayan Kadriye Kasapoğlu yaşadıklarını anlattı.
Çanakkale'de dün gece saatlerinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından akıllara yine beklenen büyük Marmara depremi geldi. Gökçeada açıklarında meydana gelen depremin Ege Denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fay Zonunda meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür Marmara'yı işaret etti: Devamında Marmara depremini bekliyoruz!
6 Şubat deprem felaketinin ardından gözlerin çevrildiği beklenen Marmara depremiyle ilgili her açıklama vatandaşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. 6 Şubat sonrası yaşanan her depremde yapacağı açıklamalar merakla beklenen Prof. Dr. Naci Görür de son olarak beklenen İstanbul depremine ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı. Bölgedeki gerilime işaret eden Görür, İstanbul için beklenen depremin büyüklüğünü söylerken deprem beklemediği yeri de açıkladı.
Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'ndeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde son aylarda artan deprem hareketliliğini yorumlayan uzmanlar, şehirlerin zemini genel olarak güçlü olmadığı için kentsel dönüşümün hızlanması ve yapı stokunun yenilenmesinde yeni araştırmalar yapılması uyarısında bulundu. Doç. Dr. Mustafa Şenkaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay ile Bursa arasında benzerlikler olduğuna da vurgu yaptı.
6 Şubat'ın ardından yaptığı tüm açıklamalar dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, yine gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Hem beklenen Marmara depremine hem de 6 Şubat depremleri sonrası oluşmuş olabilecek enerji transferine dikkat çeken Görür, işaret ettiği bölge için ilk kez "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya, o durumda" ifadelerini kullandı. Görür o bölge için "İlk bekleyeceğimiz deprem burada olmalı" derken İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğünü de açıkladı.
Çanakkale’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem bölgede endişeye yol açtı. Çanakkale'deki 4,9'luk depremi daha önceden tahmin ettiğini iddia eden Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi için “Her an deprem olabilir. Artık hazır olunsun” şeklinde uyarıda bulundu.
Deprem bir Türkiye gerçeği ancak özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından vatandaşın daha yoğun şekilde gündeminde. Uzmanların açıklamaları dikkatle takip edilirken Japon deprem uzmanından korkutan sözler geldi. Yoshinori Moriwaki, 3 hafta önce Gemlik Körfezi'nde olan 5.1'lik depremin Marmara fay hattını rahatlatmadığını söyledi. Türkiye'de en büyük depremin 1939'da Erzincan'daki 7.9'luk deprem olduğunu söyleyen Moriwaki, Türkiye'deki depremlerin domino taşı gibi sıra sıra gittiğini belirtti.
Beklenen olası Marmara depremi ile ilgili açıklamalarıyla sık sık dikkatleri üzerine çeken ve her sözü pür dikkat takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, yine İstanbul depremine dair çok konuşulacak ifadeler kullandı. Depremin hazırlıklardan önce olması halinde neler yaşanacağına dair öngörülerini sıralayan Görür, "11 ilde ne görüyorsanız, bütün faciayı, olumsuzlukları İstanbul'da çok daha fazla göreceksiniz" dedi. Nedenlerini de yapı stoğu, nüfus ve bina yoğunluğu ve ekonomi gibi sebeplere bağladı.
Prof. Dr. Naci Görür 'Marmara depremi' için yine çok konuşulacak açıklamalar yaparak “Bu işin şakası yok. Çocuk olmayın. Size ne hangi fay kırıldı, hangisi kırılacak? Siz yer bilimci misiniz? Vazgeçin bundan. Marmara deprem tehdidi altında. Marmara'da deprem olmak zorunda. Ne kadar gecikirse daha ağır geliyor demektir" dedi. "EYT'liler kadar olamıyor muyuz?" diyen Görür "Oy vereceğimiz partiye diyelim ki 'Benim yaşadığım yerleri deprem dirençli hale getireceksin'" ifadelerini kullandı.
Marmara Denizi'nde dün 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Balıkesir'in 3,1 kilometre açıklarında meydana gelen depremin, 4,3 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Deprem, İstanbul ve birkaç kentte hafif şekilde hissedildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrası uyarılarda bulundu. Görür, 'İstanbul'u depreme hazırlayın dedik, başaramadık" diye konuştu.
Son dönemde beklenen olası Marmara depremine ilişkin uzmanların yaptığı açıklamalar dikkat çekiyor. Peş peşe uyarıların geldiği ve riskli binalara dikkat çekilen açıklamaların ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce'den de çarpıcı açıklamalar geldi. "En kötü senaryoyu anlatacağım" diyen Gökce, olası bir Marmara depreminde İstanbul'da hasar görebilecek yapı sayısını verdi. Peki, olası Marmara depreminden İstanbul ne kadar etkilenecek? İşte detaylar...
Bilim insanlarının hazırladığı üç boyutlu simülasyonlar ve Marmara'da yaşanan tarihi depremler, yaşanacaklara dair bize ne gibi ipuçları veriyor? BBC Türkçe, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 24. yıldönümünde beklenen Büyük Marmara Depremi'ne dair bilinenleri bir araya getirdi. İşte dikkat çeken o çalışmanın detayları...
17 Ağustos Marmara depremi üzerinden tam 24 yıl geçti. Hayatını kaybeden vatandaşlar, 24'üncü yılında depremin merkez üssü olan Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde anıldı. Gölcük depremi, yerel saatle 03:02'de 40,70 kuzey enlemi ile 29,91 doğu boylamına ilişkin bölgede, İzmit'in 11 km güneydoğusunda gerçekleşmişti. Birçok kişi arama motorlarında konuya dair sorgulama yapıyor. Peki, 17 Ağustos 1999 depremi kaç şiddetindeydi? 17 Ağustos depreminde kaç kişi öldü?
17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde olası Marmara depremini değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan açıklamalar geldi. 17 Ağustos depreminin ardından yeni bir 7 ve üzeri deprem için bilim insanlarının 30 yıllık süre verdiğini belirten Görür, "Dolayısıyla 30 yıl dediğin zaman işte sonu 2029 gelir. Bu şekilde biz de 24 seneyi nihayet geçirdik. Depremin olma periyodunun sonlarına doğru geliyoruz" dedi.
6 Şubat'ta 11 ilde yıkıma neden olan depremin ardından Türkiye beklenen Marmara depremini konuşmaya başladı. Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depreminin minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağını belirterek, "Eğer bu büyüklükte bir deprem olursa beklenen hasar Güneydoğu'da 11 ilin toplamından fazla olur." ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde yıkıma neden olan iki büyük deprem sonrası gözler İstanbul ve civarında yaşanabilecek olası depreme çevrildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, konuya ilişkin sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Görür, paylaşımında, "İstanbul'da 7 mertebesinde bir deprem olursa Marmara kıyılarında birçok yerde depremin şiddeti 9 olur. Eğer kıyıdan uzaklaşır ve lstranca'lara giderseniz şiddet 5 veya 6'ya düşer." ifadelerini kullandı.
Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul'da da önlemler alınmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'daki 1.5 milyon konutun Anadolu ve Avrupa yakasında belirlenen rezerv alanlara taşınacağını duyurmuştu. Peki bu 1.5 milyon konut nerelere kurulacak? Ev fiyatları düşecek mi artacak mı?
Türkiye, deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı da 45 bini geçti. Kahramanmaraş'ta Hatay'da, Gaziantep'te, Adıyaman'da binlerce bina enkaz haline geldi. Yüksek şiddetli artçı sarsıntılar da hem Malatya hem de Hatay'da devam ediyor. Niğde ve Kayseri'de de hasar oluşturmayan depremler oldu. Tüm gözler beklenen Marmara depremindeyken uzman isimden gelen yorum İstanbul'un o ilçelerinde yaşayanları rahatlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, merkez üssü Gölcük olan ve yaklaşık 24 yıl önce meydana gelen Marmara Depremi'nde edindikleri tecrübelerle "asrın felaketi"nden en fazla etkilenen illerden Hatay'da yaraları sarıyor.
Deprem felaketinin ardından Türkiye tek yürek olup yaraların sarılması için çabalarken bir yandan da diğer bölgelerde deprem riski konusunda tedirginlik yaşıyor. Herkes uzmanların yaptığı açıklamalara kilitlenmiş durumda. Özellikle beklenen olası İstanbul depremine ilişkin değerlendirmeler de merak ediliyor. Doç. Dr. Doğan Kalafat, deprem konusundaki sözlerine açıklık getirdi ve istatistikleri belirtti. Ayrıca istatistiklerin 'Zamanı iyi değerlendirin' mesajı verdiğini söyledi. İşte detaylar...
Son dakika deprem haberleri... İstanbul'da deprem olacak mı? 32 senedir Türkiye'de çalışmalar yapan Japon İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Marmara'da beklenen İstanbul depremiyle ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu! Uzmanlar, Marmara Depremi'nin yakın gelecekte karşımıza çıkacağına dair uzlaşmışken Japon mühendis, 'İstanbul'un bu ilçelerinde 7.5 deprem olsa da büyük problem olmaz' diyerek ezber bozdu. İşte son dakika haberinin detayları...
Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana... Türkiye, deprem felaketinin ardından yıkımların yaşandığı illere kilitlendi. Herkes acı haberlere ağlarken bir yandan da deprem uzmanlarının sözlerine kulak kesildi. Prof. Dr. Okan Tüysüz bu depremin ardından tehlikenin arttığı ve gerilmelerin boşaldığı yani 'uzun süre deprem olmaz' denilen yerleri harita üzerinden gösterdi. Tüysüz, Marmara depremine dair da çarpıcı ifadeler kullandı.
Türkiye, büyük bir deprem felaketi yaşıyor. Bölgeden peş peşe haberler gelirken uzmanlar da depreme ilişkin değerlendirmelerini ve uyarılarını paylaşıyor. Son olarak Doç. Dr. Bülent Özmen, "Sismik boşluk olduğu birçok haritayla ortaya çıkarıldı. Deprem bekleniyordu ama bu kadar büyük olması beklenmiyordu" dedi. 2. büyük deprem için "Türkiye'de ve o bölgede bir ilk" diyen Özmen, "Çok çok ender rastlanacak bir olay" ifadelerini kullandı. Marmara'da deprem tehlikesinin de devam ettiğini belirtti.
Nurgül Karamert, Marmara Depremi'nde kaybolan 6 yaşındaki kızı Gözde'yi arıyor. Karamert'in enkaz altında kalmadığını ve İstanbul'a getirildiğini söylediği Gözde'yi polis ekipleri 2 yıldır arıyordu. Ancak dosya kapandı. Dosyanın kapandığını duyan anne Nurgül Karamert gözyaşları içinde, "Ne olur bir şey yapın, bu dosya kapanmasın. Yaşama sevincim gitti. Biri yardım etsin. Yardım edecek kimse yok mu? 3 tane çocuğumu dünya gözüyle bir arada göremedim" diye feryat etti.
17 Ağustos 1999 yılındaki Marmara depreminin 23'nci yıl dönümünde hayatını kaybedenler mezarları başında anılıyor. Depremde 7 yaşındaki kızını kaybeden Satiye Kuş, “O gün pikniğe gitmiştik. Gece 03.00'e kadar oturduk. benden saçını toplamamı istedi. Bende kızımın saçını topladıktan sonra yatırdım ve bana, “Oh be anne dünya varmış” dedi o sırada deprem oldu ve kızımı son görüşüm oldu'' diyerek hiç dinmeyen acısını anlattı.
Depremzede Ayşe Düzkaya: - "Acımız ilk günkü gibi, yaşayanlar bilir. Bizler yaşadık, Rabb'im kimseye yaşatmasın" - Cemil Demir: - "23 yıldır aynı üzüntüyü yaşıyoruz. Hiçbir zaman unutulacak bir şey değil"
Yerel gazete muhabirliğinden emekli Bülent Güler: - "Depremde sadece binaların sallandığını zannederdik ama bizler evlerimizde hopladık, zıpladık, ters döndük. Sarsıntının bitimiyle ilk önce yakınlarımızdan haber almaya çalıştık" - Yalova Belediyesi kameramanlığından emekli Metin Kar: - "Herkesin acısını görürken biz de yaşadığımız şokla ne çekeceğimizi bilmiyorduk. Bir süre sonra görevim gereği gördüğüm enkazları fotoğraflamaya başladım"
17 Ağustos büyük Marmara depremi üzerinden tam 23 sene geçti. Yaşamını yitiren kişiler depremin merkez üssü Kocaeli, Gölcük'te anıldı. Sarsıntının gerçekleştiği saat olan 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu ve hayatını kaybeden vatandaşlara dualar edildi. Büyük Marmara depreminin yıldönümü sebebiyle birçok kişi internette "17 Ağustos 1999 depreminde kaç kişi öldü?", "17 Ağustos depremi kaç şiddetinde oldu", "1999 depremi kaç saniye sürdü?" soru ve konu başlıklarını araştırıyor. İşte ayrıntılar...
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden binlerce kişi, Sakarya, Yalova, Kocaeli ve İstanbul'da düzenlenen etkinliklerle anıldı.
AFAD'dan 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde tatbikat
Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Yalova'da anıldı
Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler Avcılar'da anıldı
"Biz, depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz. Tüm gayretimiz 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşadıklarımızı tekrar yaşamamak için"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan "17 Ağustos" paylaşımı
Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler Avcılar’da anıldı
Çınarlık Meydanı'ndan 23 yıl önce enkaza gömülen arabaların, otellerin, evlerin, eşyaların yosunla kaplandığı ve deniz canlılarına ev sahipliği yaptığı görüntülerde yer alıyor - Değirmendere Sualtı Topluluğu Kurucu Başkanı Murat Kulakaç: - "Hüzünlü ama unuttuğumuz deprem gerçeğini bize hatırlatan görüntüleri aşağıda görüyoruz"
1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin acıları 23 yıl sonra da dinmedi. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, on binlerce kişinin ise yaralandığı depremde 4 çocuğunu kaybeden Tijan Küçük'ün (57) dramı ise kahretti. Felaketten yalnızca günler önce 7 çocuğuyla Yalova'ya yerleşen Küçük, bu kararını "hayatımın en büyük vicdan azabı" sözleriyle nitelendirirken, deprem sırasında Küçük'ün çocuklarının feryatları yürekleri sızlattı.
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı - Yıkımların yaşandığı kentlerde deprem yönetmeliğine uygun konutlar inşa edilirken yapılan çalışmalarla depremin izleri silindi
"Aynı acıların tekrarlanmaması adına yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması düzenlemesinin etkin şekilde hayata geçirilmesi ve denetim sistemi mekanizmalarının güçlendirilmesi hayati önemdedir"
Büyükşehir Belediyesi, AFAD, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi uzmanlarından oluşan proje ekibi, risk oluşturacak yapı stoklarını işaretleyerek "Sakarya İli Yapısal Hasar Görebilirlik" raporu hazırlayacak
Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor
Ege Denizinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5.4'lük deprem sonrası Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan bir açıklama geldi. Yunanistan'daki depremin Marmara'da stres değişimine yol açacağını ve deprem olmasını kolaylaştıracağını ifade eden Prof. Dr. Görür, "Bir anlamda bardağı taşıran son damla gibi" dedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Düzce'de yaşanan 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Bu boyuttaki depremler bize açıkçası beklemiş olduğumuz büyük deprem için özellikle Marmara Denizi çevresindeki büyük deprem için uyarıcı niteliğinde, kendini hatırlatma niteliğinde bir durum" dedi.
12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıldönümünde Türkiye'deki deprem gerçeğine dikkatleri çeken uzmanlar, "Şu an bile olsa şaşırmayız" dedikleri Marmara Depreminin 10 yıl içinde olabileceğini belirtti.
7 Ekim Perşembe günü Manisa'da yaşanan sarsıntılar sonrası, vatandaşlar 8 Ekim Cuma günü Türkiye'de yaşanan depremleri araştırıyor. 8 Ekim Cuma günü Türkiye'de ve dünya genelinde yaşanan depremler açıklandı. İşte 8 Ekim Cuma AFAD ve Kandilli son depremler listesi...
17 Ağustos Gölcük depreminin 22. yıl dönümünde, deprem şehitliğinde yan yana bulunan aynı aileden 9 kişinin mezarında hepsinin ölüm tarihinin aynı olması, felaketi gözler önüne serdi.
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür 17 Ağustos 1999 depremini değerlendirerek, "Beklenen deprem minimum 7.2. Minimum 7.2 ile 7.6 arasında bir deprem bekliyoruz. Bu büyüklükte bir deprem olduğu zaman binaların yıkılmasını bir kenara bırak, bu büyüklükte bir depremde insan ayakta duramaz." dedi. "Üzülerek söylüyorum; İstanbul depremi bize pahalıya patlayacak" diyen Görür, "Fazla zamanımız yok, yapılacak şeylerin hızla yapılması gerekiyor." diye ekledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde ciddi uyarıda bulundu. Olası Marmara depreminin 28 milyon kişiyi etkileyeceğini açıklayan Aykan, Balıkesir için de ayrı bir vurgu yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Olası Marmara Depremi'nin 7'nin üzerinde olması bekleniyor. Burada önemli olan depreme ne kadar hazır olduğumuz " dedi.
Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Sakarya'da dualarla anıldı
"Türkiye'de 30 senedir yaşıyorum, özellikle son 3 yıl hareketli. Her yerde küçük depremler olmaya başladı. Büyük depremin de gelebileceğini düşünüyorum. Onun için herkesin şimdiden hazır olması lazım" - "Ne kadar hasar olacak, kaç bina yıkılacak ya da ekonomi ne kadar kötü olacak bunu tahmin edebiliriz ama devlet de belediye de tek tek insanlar buna hazırsa hesap yapılan hasarın yüzde 70'i yok olabilir" - "Deprem anında merdivenden kaçmaya çalışılmasın çünkü 'binaların en zayıf noktaları merdivenler' diyebiliriz. İzmir depreminde sadece merdivenin çöktüğü bina var"
Bir süredir Ege ve Akdeniz bölgesinde depremler meydana gelmeye devam ediyor. 23 Mayıs 2021'in sabah saatlerinde özellikle Akdeniz'in Oniki Adalarının peş peşe sarsıntıları bölge sakinlerini endişelendirdi. Son zamanlarda meydana gelen depremlere ilişkin detaylı bilgiyi haberimizde derledik. İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi…
Bir deprem ülkesi olarak bilinen Türkiye, pek çok fay hattının yer aldığı coğrafi bir yapıya sahip. Deprem riskinin bu denli yüksek olması nedeniyle vatandaşlar deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu gibi soruların cevaplarını da sürekli olarak merak ediyor ve araştırıyor. Peki 9 Mart'ta Bingöl'de deprem mi oldu? En son ne zaman ve nerede deprem oldu? İşte 9 Mart Bingöl depremi ve AFAD son depremler listesi...
Ükemiz bilindiğin üzere Batı Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının bulunduğu deprem riski oldukça yüksek bir ülke. Dolayısıyla her an her dakika deprem olup olmadığı vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Deprem mi oldu, bugün nerede deprem oldu soruları merak ediliyor. İşte AFAD son depremler listesi...
Marmara depreminde 1 milyon kişinin evsiz kalacağını söyleyen inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, beklenen depremin en büyük hasarı İstanbul’a vereceğini, kentte 600-650 bin binanın zarar göreceğini ve 3-4 milyon insanın da depremden etkileneceğini söyledi.
İstanbul’da yaşayan vatandaşlar Büyük İstanbul depremi konusunda endişe yaşamaya başladı. Akıllara geçtiğimiz sene yaşanan Silivri Depremi geldi. Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri’de geçen sene 26 Eylül tarihinde gerçekleşen Silivri Depremi’ni değerlendirdi. Şimdi, İstanbul depremi ne zaman olacak sorularına yanıt aranıyor. İşte Dr. Oğuz Gündoğdu’nun geçen seneki Silivri Depremi ile ilgili değerlendirmeleri…
AK Parti'li bazı kadın milletvekilleri, deprem simülasyonunu deneyimledi
Tüm Türkiye’nin hüzünle hatırladığı 17 Ağustos depreminin üzerinden 21 sene geçti. 99 depreminde hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenlenmeye devam ediyor. 17 Ağustos depremi yıldönümünde depremle ilgili detaylar yeniden araştırılıyor. 17 Ağustos depremi ne zaman oldu? 17 Ağustos depremi kaç şiddetinde oldu? Peki, İstanbul depreme hazır mı? Deprem anında ne yapılmalı? İşte detaylar...
Marmara Depremi'nde şehit olan polis memurunu meslektaşları unutmadı
Arama kurtarma ekipleri Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri andı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Erdoğan, "Deprem değil tedbirsizlik öldürür anlayışıyla gereken her önlemi almaya kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 21 yıl önce yaşanan depremde hayatını kaybedenler Kavaklı Sahili'nde törenle anıldı - Depremde iki kızını kaybeden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker: - "Kocaeli'de bu fay hattı üzerinde. Sanayi ve nüfus yoğunluğunun ağırlıklı olduğu bu bölgede deprem olma ihtimali de çok yüksek. Davetsiz misafir gibi ne zaman geleceği belli değil ama mutlaka gelecek. Onun için sürekli tedbir almamız lazım" - Kocaeli Valisi Seddar Yavuz: "Bu şehirde riskli hiçbir yapıyı inşallah bırakmayacağız. Bu konuda kararlıyız, çünkü hiçbir vatandaşımızı ölüme terk edemeyiz"
Bugün Türkiye'de bugüne kadar meydana gelen en büyük ikinci depremin 21'inci yıl dönümü. Marmara Bölgesi'nin tamamında hissedilen 7.4 büyüklüğündeki deprem nasıl meydana geldi, sonrasında neler yaşandı?
Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'deki deprem gerçeğini anlattı. Görür, "Silivri açıklarında olan son iki deprem, bizim kırılmasını beklediğimiz ve kırılırsa en az 7.2 deprem üreteceğini düşündüğümüz Kumburgaz fayının batı ucunda meydana geldi. Küçükte olsa etkisi büyük olabilir. Bunlar bir anlamda bardağı taşıran son damla olabilir. Bizim beklediğimiz Marmara depremini daha da öne çekebilir" dedi
Prof. Dr. Naci Görür tarafından büyük Marmara depremine ilişkin minimum 7.3 şiddetinde bir sarsıntı yaşanacağına dair beklentisi olduğunun ifade edilmesinin ardından milyonlarca kişi tarafından İstanbul deprem fay hattı sorgulama sistemi sıklıkla aranmaya başlandı. AFAD tarafından geliştirilen bu sistem sayesinde vatandaşlar risk haritası ile yaşadıkları bölgeye ilişkin detayları öğrenebilecek. İşte AFAD deprem risk haritası ile İstanbul deprem fay hattı sorgulama ekranı.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy CNN Türk'te Semiha Şahin'in konuğu oldu. Prof. Dr. Ersoy, Bingöl'deki depremin batıya uzanan fay hatlarını etkileyip etkilemeyeceği ve Marmara depremini tetikleme ihtimali olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışmanlardan oluşan Travma İyileştirme Grubu, yeni tip koronavirüs mağdurları ve onlar için görev yapan sağlık çalışanlarının hafızalarında virüsün yarattığı olumsuz etkileri silmek için online psikolojik destek hizmetine başladı - Travma İyileştirme Grubu Başkanı Psikolog Şenel Karaman: - "Türkiye ve dünya bugünlerde büyük bir sağlık sorunu yaşıyor. Bu süreçte herkes kendince bir şeyler yapıyor. Biz de psikolojik tedavi yöntemiyle insanlara destek olmak istiyoruz"
Marmara depreminde enkaz altına kaldıktan sonra sağ kolu ve bacağı kesilmesine rağmen hayata küsmeyen 48 yaşındaki Koşal, düzenlediği kampanyalarla ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunuyor - Asya Koşal: - "Elazığ depreminin ardından sosyal medya üzerinden bir yardım çağrısı yaptım. Türkiye bu sese kulak verdi. Hayırseverlerin desteğiyle bölgeye birçok eşya ulaştırdık. Hayatta nefes alıyorsak her zaman umut var diyorum”
Marmara depreminin ardından gönüllü olarak bir araya gelen psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik danışmanların kurduğu Travma İyileştirme Grubu, 1999 yılından bu yana birçok afet ve terör saldırısının ardından olaylardan etkilenenlere destek veriyor - Travma İyileştirme Grubu Başkanı Psikolog Şenel Karaman: - "Uyguladığımız tedavi sonucu onların travmalarını yenerek hayata kaldıkları yerden gülümseyerek bakmaları bizim için en büyük mutluluk oluyor"
İstanbul depremi hakkında konuşan Büyükçekmece Belediyesi Başkanı Dr. Hasan Akgün, beklenen depremin düşünülenin üzerinde olabileceğinin uyarısını yaparak, “İstanbul, Kocaeli, Adapazarı, Tekirdağ ve Yalova’yı derinden etkileyecek olan bu depremin gerekliliklerini herkes el ele yerine getirmediği sürece hiç kimsenin söyleyecek lafı olmaz” diye konuştu.
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden Marmara Denizi'nde olması beklenen büyük depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Görür açıklamasında, "Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara’nın altındaki kabuk aşırı yüklendi. Marmara’da deprem olasılıkla Kumburgaz kolunda ve minimum 7.2 büyüklüğünde olacak" ifadesini kullandı.
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Ağalday, 17 yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmalarla, depremi önceden tahmin edecek sistemde yüzde 80-90 oranında başarı elde ettiklerini açıkladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul depremi ile ilgili canlı yayında çok önemli açıklamalar yaptı. Ercan yaptığı açıklamada ‘İstanbul'da iki deprem bekliyorum. Bir yerde büyük bir deprem olmuşsa orada en az o kadar bir deprem bekliyoruz. Bir tanesi Küçükçekmece tarafında diğer bir deprem de Mudanya'dan gelen ve Çorlu üzerinden Edirne'ye giden hat üzerinde meydana gelecek’ dedi.
Deprem konusunda uzman yerli ve yabancı birçok önemli ismi bir araya getiren sempozyumda, beklenen İstanbul depreminin yanı sıra ve Marmara Denizi'nde son 20 yılda gerçekleştirilen araştırmaların bulguları da paylaşılacak - İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: - "Türkiye acı verici depremlerle karşılaştı. Şimdi de beklenen büyük İstanbul depremi var. Türkiye ekonomisi gelişti ancak depremle ilgili yapılması gereken birçok iş var" - İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır: - "Sempozyuma Marmara Denizi'nde çalışmış Fransa, Almanya, Amerika, İtalya, Japonya gibi ülkelerden bilim insanlarını davet ettik. Onlar da 20 yıldır neler bulduklarını, nasıl araştırma yaptıklarını anlatacaklar"
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, vatandaşların MTA’nın sitesine girerek evlerinin altından fay hattının geçip geçmediğini görebileceğini ifade etti.
Bir yerde bir kez deprem olduysa yeniden olacağını söyleyen Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Kuzey Anadolu’dan geçen fay hattında stres artmış durumda. Fayın iki ucu, yani Marmara ve Bingöl’de deprem her an olabilir. Depremin yerini, şiddetini ve zamanını aynı anda bilemiyoruz” dedi.
KOÜ Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sertçelik: - "(Marmara Denizi'ndeki deprem) Dün meydana gelen depremin olduğu bölgede geçmişe baktığımızda büyük ve yıkıcı deprem var. Ancak dünkü aktivite bunun tekrarlanmasıyla ilgili bir işaret vermedi"
KOÜ Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sertçelik: - "(Marmara Denizi'ndeki deprem) Dün meydana gelen depremin olduğu bölgede geçmişe baktığımızda büyük ve yıkıcı deprem var. Ancak dünkü aktivite bunun tekrarlanmasıyla ilgili bir işaret vermedi"
Depremin merkez üssüne yakın bölgelerdeki bazı okullar, tedbir amacıyla boşaltıldı - Bazı çocuklar, okula gelen velilerince alınıp eve götürüldü
Türkiye'nin Yeni Deprem Tehlike Haritası'nın İstanbul ve Ankara'ya etkilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, "Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle 1996 tarihli haritayla depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerlerde önemli değişiklikler oldu. Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde deprem tehlikesi arttı." diye konuştu.
Kandilli Rasathanesi Deprem ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: - "Depremin nerede olacağını ve ne zaman olacağını tartışmayalım. Bizim asıl ele alacağımız konu 'depreme karşı nasıl önlem alabiliyoruz?' "
Kandilli Rasathanesi Deprem ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: - "Depremin nerede olacağını ve ne zaman olacağını tartışmayalım. Bizim asıl ele alacağımız konu 'depreme karşı nasıl önlem alabiliyoruz?' "
Marmara Depremi'nin ardından konutları yıkılan veya ağır hasar gören kişilerin göç etmesi ve can kayıpları nedeniyle nüfusu ciddi oranda azalan Kocaeli, depreminin izlerinin silinmesiyle ülkenin en kalabalık kentlerinden biri haline geldi - Sadece son 10 yılda yaklaşık 200 bin kişilik net göç alarak nüfusu 2 milyona yaklaşan "sanayi kenti", kilometrekare başına 528 kişilik nüfus yoğunluğu açısından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor
Marmara Depremi'nin ardından konutları yıkılan veya ağır hasar gören kişilerin göç etmesi ve can kayıpları nedeniyle nüfusu ciddi oranda azalan Kocaeli, depreminin izlerinin silinmesiyle ülkenin en kalabalık kentlerinden biri haline geldi - Sadece son 10 yılda yaklaşık 200 bin kişilik net göç alarak nüfusu 2 milyona yaklaşan "sanayi kenti", kilometrekare başına 528 kişilik nüfus yoğunluğu açısından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve "son yüzyılın en büyük depremlerinden biri" diye tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden etkilenen kentler, aradan geçen 20 yılda yapılan çalışmalarla facianın acı izlerinden uzak bir görüntü ortaya koyuyor - Depremden etkilenen illerden "sanayi kenti" Kocaeli ve Türkiye'nin otomotiv ihracatında lokomotif şehirleri arasında yer alan Sakarya, ülke ekonomisine büyük katkı veriyor
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve "son yüzyılın en büyük depremlerinden biri" diye tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden etkilenen kentler, aradan geçen 20 yılda yapılan çalışmalarla facianın acı izlerinden uzak bir görüntü ortaya koyuyor - Depremden etkilenen illerden "sanayi kenti" Kocaeli ve Türkiye'nin otomotiv ihracatında lokomotif şehirleri arasında yer alan Sakarya, ülke ekonomisine büyük katkı veriyor
AKUT tarafından verilen arama kurtarma eğitimleri sırasında tanışan Elif Çil ve Bülent Şentürk çifti, bir yandan hayatı paylaşıyor bir yandan da gönüllü olarak başı dertte olanların yardımına koşuyor - Bülent Şentürk: - "Eşimle dernekte tanıştık, 2014 yılında evlendik, bir de oğlumuz var. Şu an eşimle birlikte dernekte faaliyetlere devam ediyoruz. Bizi görenler takdirle karşılıyor" - Elif Çil Şentürk: - "Evde acaba her an bir ihbar gelebilir mi ve biz gidebilir miyiz halini çok uzun süre yaşadık, hissettik. Şu an eskiye nazaran daha sakiniz"
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Moriwaki Yoshinori, Marmara Depremi'nin izlerini araştırmak amacıyla Gölcük sahilinde su altında bulunan enkaza dalış yaptı - Moriwaki: - "Tabii kötü oldu, 'Allah korusun, tekrar gelmesin' diye siz söylüyorsunuz ama Japonya'da biz 'unutmamak lazım' diye her çocuğa anlatıyoruz" - "Deprem bir gün gelecek, bir gün gelecekse mutlaka hazır olmak lazım. Depreme hazırsanız hasarın yüzde 70'ini önleyebilirsiniz"
AKUT tarafından verilen arama kurtarma eğitimleri sırasında tanışan Elif Çil ve Bülent Şentürk çifti, bir yandan hayatı paylaşıyor bir yandan da gönüllü olarak başı dertte olanların yardımına koşuyor - Bülent Şentürk: - "Eşimle dernekte tanıştık, 2014 yılında evlendik, bir de oğlumuz var. Şu an eşimle birlikte dernekte faaliyetlere devam ediyoruz. Bizi görenler takdirle karşılıyor" - Elif Çil Şentürk: - "Evde acaba her an bir ihbar gelebilir mi ve biz gidebilir miyiz halini çok uzun süre yaşadık, hissettik. Şu an eskiye nazaran daha sakiniz"
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Moriwaki Yoshinori, Marmara Depremi'nin izlerini araştırmak amacıyla Gölcük sahilinde su altında bulunan enkaza dalış yaptı - Moriwaki: - "Tabii kötü oldu, 'Allah korusun, tekrar gelmesin' diye siz söylüyorsunuz ama Japonya'da biz 'unutmamak lazım' diye her çocuğa anlatıyoruz" - "Deprem bir gün gelecek, bir gün gelecekse mutlaka hazır olmak lazım. Depreme hazırsanız hasarın yüzde 70'ini önleyebilirsiniz"