1960 doğumlu Mehmet Ceyhan, Akademisyen ve Tıp Profesörüdür. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanlığı da yapan Ceyhan, Pandemi döneminde oluşturulan bilim kuruluna da alınmıştır. 1981 senesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Ceyahan ihtisasını çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında tamamladı. Zorunlu hizmetinin ardından 1989’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları biriminde göreve başladı. Bununla beraber Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları’nda yandal ihtisasını bitirdi ve 1995’te çocuk sağlığı ve hastalıkları profesörü oldu. Bir dönem ABD’de de çalışan Ceyhan 1988’de TÜBİTAK’tan teşvik ödülü kazanmıştır.
XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayılmaya başladı. Bilim insanları, bu varyantın yakında baskın tür haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yeni tehlike XEC hakkında uyarılarda bulundu.
Tüketiciler Birliği, katıldığı çeşitli televizyon programlarında, M çiçeği (mpox) virüsüyle ilgili açıklamaları sebebiyle, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında Kayseri'de suç duyurusunda bulundu.
1970'lerin hastalığı boğmaca maalesef geri döndü! Bundan 50 sene önce birçok ailenin hayatında olumsuzluğa yol açan, bebek ve çocuk ölümlerine neden olan boğmaca hastalığı Avrupa'da hortladı. Türkiye'de de kendisini gösteren bakteri hakkında Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı geldi. Öksürük nöbetlerini dikkate alın...
TÜİK verilerine göre 2023'de enfeksiyon ve parazit kaynaklı ölüm sayısı, son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Ölümler daha çok viral ve bakteriyel enfeksiyonu kapsıyor. Şu anda Türkiye'de ölüme neden olabilen solunum yolu enfeksiyonlarının hepsinde artış var" dedi. Ceyhan "Daha yeni pandemiler yaşayacağız ama depremde olduğu gibi zamanını bilemiyoruz. Dolayısıyla insanların hayatını ona göre düzenlemesi lazım" uyarısı yaptı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyleyen Ceyhan, "Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi. İşte Ceyhan'ın o açıklamaları...
Uzun süredir halk arasındaki en önemli gündemlerden bir tanesi grip. Geçmek bilmeyen hastalıklardan herkes şikayet ederken grip neredeyse her eve bir şekilde girmiş durumda. Koronavirüs pandemisi sonrası bu hastalıklarla ilgili korku dolu sorular da akıllara gelmeye başladı. Kovid, grip, RSV ve rinovirüs derken ortalık adeta virüs kaynıyor. Koronavirün yeni varyantı kraken de çıkınca endişe arttı ancak uzmanlar asıl olarak gripten endişe duruyor. Çünkü yeni pandeminin gripten olma ihtimali var.
Türkiye'deki koronavirüs vakalarıyla ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının başından beri en yüksek vaka döneminin yaşandığını belirtti. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise kasım-aralık aylarında vakalarda yeni bir pik yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Koronavirüs vakaları son haftalarda yeniden tırmanışa geçti. Tedbirsiz ve önlemsiz olduğumuz şu günlerde vakaların artıyor olması uzmanları endişelendirdi. Kurban Bayramı öncesi uyarı yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önlemlerin yeniden alınması gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Akyol ise 6. dalganın kapıda olduğunu ve önlem alınmazsa son bahara kötü bir giriş yapılacağını söyledi. Öte yandan uzmanlar, "Koronavirüs hastalarına bakmaktan başımızı kaldıramıyoruz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 etkili olduğu belirtilen çiçek virüsü aşısının 1972'de görülen son vakanın ardından dünyada üretiminin yasaklandığını söyledi. Maymun çiçeği virüsü için özel aşı olmadığını belirten Ceyhan, her ülkenin çiçek aşısını sakladığını belirtti. Türkiye'nin de çiçek aşısı sakladığını ifade eden Ceyhan, onu çoğaltmaya kalktıklarında çoğalmadığını, çünkü virüsün canlı olmadığını kaydetti. İşte Mehmet Ceyhan'ın çok konuşulacak o açıklamaları!
Koronavirüs salgınında vaka sayıları ve ölümlerinin azalmasıyla uygulanan kısıtlama kararları tek tek kaldırılırken, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan endişelendiren bir açıklama geldi. Omicron'un yeni varyantına karşı uyaran Ceyhan, "Mevcut aşılara ve antikor kokteyllerine karşı duyarlılığının düşük olduğu görülüyor" dedi.
Başta İngiltere, ABD olmak üzere şimdiye kadar 19 ülkede tespit edilen gizemli hepatit ile ilgili endişeli bekleyiş sürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu tablo çıkınca kayıtlarımıza baktım, 2 tane nedeni bilinmeyen ve servise yatacak kadar ağır seyreden hepatit vakası olmuş ama biz adenovirüsü şimdiye kadar sağlıklı bir çocuğun hepatitinde taramıyorduk" açıklamasında bulundu.
Başta Avrupa olmak üzere ABD, Kanada gibi ülkelerde peş peşe görülmeye başlanan gizemli hepatit korku salıyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'gizemli hepatit' virüsü vakalarında birinden diğerine bulaş gösterilmediğini söyledi. Ceyhan, "Bildirilen 169 vakanın tamamı, birbirinden bağımsız hastalar. Covid-19 salgını gibi bir ülkeden başka bir ülkeye yayılma durumu gibi bir şeyi çok beklemiyoruz" dedi.
Bilim Kurulu toplantısı sonrasında alınan kararları değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan tedirgin eden bir açıklama geldi. "Korunmak istenler maske takmaya devam etmeli" diyen Prof. Dr. Ceyhan, "Salgının nereye doğru gideceğini, evrileceğini kimse bilmiyor aslında. Kritik nokta bu. Yeni bir dalga gelecek mi, gelmeyecek mi problemi var" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs vaka sayıları dün daha da düşerek 3 bin 268 kişiye kadar geriledi ancak uzmanlar bu rakamlara ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına tepki gösterdi. Salgında 5. dalgayı yaşadığımızı söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, ‘Vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor’ derken Prof. Dr. Saltık ise ‘Salgının bittiğini söyleyemeyiz’ diyerek DSÖ’nün açıklamalarını hatırlattı.
Son dakika haberi: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Çocuklarda aşılama oranındaki düşüşe dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, en son 2009 yılında görülen menenjit vakasının bu yıl yeniden ortaya çıktığını duyurdu. Şu ana kadar 6 vaka tespit edildiğini belirten Ceyhan, "Uyarılarımız dikkate alınmadı. Müdahale edilmezse, bizde de polio vakalarının görünmesi yakındır." diye konuştu.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ‘enfeksiyon’ yan dalı eğitimine başvuruların azaldığına dikkat çeken Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kurulduğundan bu yan ilk kez açılan kadroya başvuran olmadığını söyledi. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Ceyhan, "Böyle giderse yakında salgınlarda çocuklara bakacak kaliteli 'çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı' bulamayacağız" ifadelerini kullandı.
2019 yılının sonundan bu yana devam eden koronavirüs pandemisinin ne zaman sonlanacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Milyonlarca insanın hastalanmasına ve ölümüne neden olan söz konusu virüs ile birlikte hayatımızda bir çok şey değişim gösterdi. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü'den, Covid-19'un bitiş tarihi hakkında önemli bir açıklama geldi. Peki Pandemi ne zaman bitecek? Koronavirüs salgını ne zaman bitecek? İşte DSÖ'den yapılan önemli açıklama!
Ünlü profesörlerin isimlerini kullanarak yapılan ilaç reklamları isyan ettirdi. Sosyal medyada kimi ünlü doktorun ismi 'ereksiyon ilacı' için kiminin de 'parazit ilacı' reklamlara malzeme edildi. Ne olduğu bilinmeyen bu ürünlerde isimleri kullanılan Prof. Mustafa Çetiner ve Prof. Mehmet Ceyhan, bu sahtekârlığa son verilmesini isteyerek çağrıda bulundu. İşte son dakika haberinin detayları…
Son verilere göre İstanbul, vaka yoğunluğu en fazla artan iller arasında yer aldı. Omicron'un da etkisiyle vaka artışı sürerken, İstanbul'daki bu yoğunluğun nedeni ise dikkat çekti. Kentteki vaka artışının 2 nedeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Birincisi, odağın oradan başlaması. Oraya gelen yabancı sayısı fazla. İkinci neden de İstanbul’un yaşam koşulları" dedi.
Koornavirüs aşı olmayanlar için uygulanan PCR testi şartı kaldırıldı. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığı'nın değerlendirmeleri sonucu alınan karar 81 il valiliğine gönderildi. PCR testiyle ilgili alınan karar gündem olurken, Türk Tabipleri Birliği ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan karara tepki gösterdi. TTB istifa çağrısı yaparken, Mehmet Ceyhan vaka sayılarının az gösterildiğine dikkat çekti.
Son dakika haberine göre 81 ile gönderilen yazı ile birlikte aşısızlara ve aşı sürecini tamamlamamış kişilerin PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Flaş karar sonrası uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da ilk açıklamasında alınan kararı eleştirdi. İşte kararı sonrası ilk tepkiler...
Türkiye'de baskın hale gelen Omicron varyantı ile ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının bağışıklık yapma oranının az olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son günlerdeki "Omicron varyantıyla birlikte salgın bitecek" açıklamalarına katılmadığını belirtti.
Koronavirüste karantina süresi 14 günden 7 günde indirildi. Alınan kararı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, duyurdu. Bakan Koca yaptığı açıklamada "Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. 5. gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer." dedi. Omicron kaynaklı vaka sayısındaki tırmanışa rağmen böyle bir karar alınmasına Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan tepki geldi.
2-4 yaşında aralığındaki çocuklara uygulanan aşının sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "2-4 yaşındaki çocuklara uygulanan 1/10 oranında azaltılmış antijen içeren mRNA aşısı beklenen etkiyi sağlamadı" açıklamasını yaptı.
Son dakika haberi... Türkiye, Omicron'un belirtilerini ve nasıl bulaştığını merak ederken konunun uzmanlarından biri olan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konuyla ilgili Mynet'e özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 6 kişide görülen koronavirüs mutasyonu Omicron nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanır mı? İşte son dakika haberinin detayları...
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Omicron' mutasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Ceyhan, "Kaynak vaka bir süper bulaştırıcı değilse, bulaştırıcılık kat sayısı (R) şimdiye kadar görülen pandemilerden çok daha yüksek demektir. Vakit geçirmeden girişlerde ve ülke içinde önlemler alınmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Güney Afrika'da tespit edilen koronavirüsün yeni mutasyonu Omicron'la ilgili açıklamalarda bulunarak kısıtlamaların fazlalaştırılması çağrısında bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, acil kullanım onayı başvurusu yapılan yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın henüz yeterli sayıda kişiye uygulanmadığını söyledi. Ceyhan, "Böyle bir aşının Faz-3 çalışmasının minimum 30-40 bin vaka üzerinde yapılması gerekir. Oysa bakanlığın açıklamalarından 2 bin vakayı daha yeni bulduğumuzu öğrendik. Henüz bilimsel bir açıklama yok, sonuç açıklanmadı. Sadece beyanlar var, 'biz etkili gördük' şeklinde beyanlar. Bunlar bilimsel anlamda yeterli değil" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de Covid-19 hastalığına karşı tedavi rehberine eklenecek 'Molnupiravir' ilacının henüz Faz-3 çalışmasının tamamlanmadığını söyledi. Ceyhan, "Firma Faz-3 çalışmasındaki ara sonuçlar ile acil kullanım onayı aldı dolayısıyla 'Molnupiravir'in henüz ne oranda etkili olduğuna dair kesin veri yok. Ara sonuçlar hep yanıltabilir insanları. Bence bu ilacın etkinliği ile ilgili Faz-3 çalışmasının bütün sonuçlarını beklemek lazım" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Avrupa ülkelerinde 5. dalganın başladığını belirterek vaka artışının nedenlerini açıkladı. Ceyhan, "Dikkatli olmalıyız, önlemleri artırmazsak aynı durumu biz de yaşarız. Vaka artan ülkelerde günlük ölü sayıları da artıyor" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs aşısıyla ilgili sorulan soruların çok olduğunu belirterek "Mesela şunu soruyorlar; 3'üncü dozu Sinovac mı BioNTech mi yaptırayım. Böyle bir çalışma dünyada çok. Çünkü 2 doz Sinovac üzerine 3'üncü doz aşı yapan 4 ülke var; biri de biziz" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Koronavirüs çocuklarda da ölüme yol açabilen, yoğun bakıma yatmaya neden olabilen bir tablo oluşturuyor. Bu yüzden çocukların korunması lazım. ABD'de 12 yaş altının aşılanması için ruhsat verildi. Bana sorarsanız Türkiye'nin de acilen bu uygulamaya ihtiyacı var. Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs ile soğuk algınlığını ayırmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Bir aileyi bırakın, ben de ayırt edemem. Sadece koronavirüs için değil, bu virüsler için de testler var, onları da yapmak durumundasınız" dedi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aşı kararsızlığı bu kadar fazla, aşı karşıtları da yalanlarıyla toplumu bu denli ve rahat zehirlerken, toplumsal bağışıklık sağlamanın mümkün olmadığını görüp devletin ek önlemler alma zamanı geldi, umarım geçmez." açıklamasında bulundu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste vaka sayılarının bir süredir 25-30 bin civarında devam ettiğini hatırlatarak, "Salgın, eğrisi düz çizgi şeklinde seyrettiği için bu iş devam ettiği sürece 5'inci, 6'ncı dalgaları yaşayacağız. Okulların açılmasındaki etkiyi, insanların tatilden dönüp kapalı iş yerlerinde çalışmasının etkisini daha görmedik" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçen yıl çok nadir görülen virüslerin bu sene ciddi bir şekilde artacağını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "İki virüs de aynı anda vücutta bulunabilir, bunlardan biri hastalık yapabilir, diğeri de boğazda sadece çoğalabilir; ama aynı anda ikisi birden hastalık yapamaz. Grip sezonu başlayınca bunu muhtemelen yaşayacağız. Bu yıl grip artı koronavirüs vakalarını göreceğiz" dedi. Öte yandan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Bu yıl grip aşısını önermeyebiliriz" açıklamasını yaptı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocuklarda görülen koronavirüs vakalarının klinik tablolarında farklılıklar olduğunu söyledi. Ceyhan, "Eskiden ateş, baş, vücut ağrısının, tat alma duyusunun bozukluğunun ön planda olduğu bir tablo varken, şimdi daha çok soğuk algınlığı tablosu ön planda. Bu da Delta varyantının klinikte yaptığı bir değişiklik. Aileler, burnu akan bir çocuğu koronavirüs olabilir diye düşünmeleri lazım" dedi.
Koronavirüsle mücadele kapsamında toplu faaliyetlerde ve okullarda aşı olmayanlara getirilen PCR testiyle alakalı olarak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu testin aşı olan kişilere de zorunlu hale getirilmesini savundu. Ceyhan, "PCR testlerinin normalde aşılıya da yapılması lazım, aşısıza da. Çünkü taşıma açısından risk oluşturmuyor. Kaldı ki PCR testlerinin de doğru sonuç verme şansı yaklaşık yüzde 50 civarında." dedi.
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın kendisine yönelik sözlerine yanıt verdi. Ceyhan'ın, "Hayal görüyor sanırım, psikiyatriste görünse iyi olur" dediği Alçı, "Sevimli huysuzluğunu seviyorum" sözleriyle karşılık verdi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile gazeteci Nagehan Alçı arasındaki polemik büyüyor. Alçı'nın 'demans herhalde' sözlerine yanıt veren Ceyhan, "Sizden çok daha akıllı olduğum bir tarafta, sizden çok daha akıllı insanlar yetiştiriyorum çok şükür" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs aşısıyla ilgili yeni kararlarını değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Sadece PCR testi pozitif olanlara 3 ay yerine 1 ay sonra aşılamayı aylardır öneriyoruz, duyulmuyordu. Şimdi çıkmış karar. Arada bu nedenle hastalananlara yazık oldu" ifadelerini kullandı.
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, koronavirüs salgını sürecinde yüz yüze eğitime ara verilen okullarla ilgili değerlendirmeleri nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a tepki gösterdi. Alçı, "Artık yeter Sayın Mehmet Ceyhan" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste vaka artışı dalgalarının devam edeceğini söyledi. Ceyhan, "Vaka artışı dönemleri yaşayacağız. Bu artacak, tekrar azalacak. Salgın bütün dünyada son buluna kadar birkaç defa artış dalgaları göreceğiz. Bu dalganın ne kadar büyük olacağı ise alınacak tedbirlere, uygulanacak kısıtlamalara bağlı" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronavirüs aşıları ile ilgili olarak kulaktan dolma yorumlara adete ateş püskürdü. Ceyhan "Bir insanın aklını çelersiniz, zarar görür, hayatını kaybeder ve bunun vebaliyle uyuyamazsınız." dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs aşılamasında 1 Temmuz'da başlayan 3. doz uygulamasıyla ilgili olarak "Bilim Kurulu'nun dün aldığı bu kararın hiçbir bilimsel açıklaması yok. Bilimsel verilerden vazgeçtim artık mantıki bir izahı da yok." açıklamasını yaptı. Konuyla ilgili Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise 3. doz aşının antikor yanıtını yeniden uyarmak için gerekli olduğunu belirtti.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 2 doz Sinovac aşısı olan ve hala virüs ile temas halinde bulunan sağlık çalışanları dışında genel halka 3'üncü doz aşı uygulanması konusunda yeterli veri bulunmadığını, bunun aşıya pazar arama girişimi olduğunu söyledi. Ceyhan, sağlık çalışanlarına 3'üncü doz için ise Biontech aşısını önerdi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste 4'üncü dalganın mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Siz yüzde 70-75 aşılamaya ulaşmadığınız sürece 4'üncü dalgayı yaşarsınız. Ama bu insanları çok telaşlandırmasın. Bu çok yüksek sayılarla giden 3'üncü dalgadaki gibi bir dalga mı olacak, yoksa sadece hafif bir vaka artışı ile giden bir dalga mı olacak, bunu belirleyecek ana faktör bizim alacağımız önlemler" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınında herkese 3'üncü doz aşı yapılmasını önermediklerini söyledi. Ceyhan, "Sağlık personeli yaptıkları iş açısından koronavirüs ile çok sık temas ettikleri, 2 doz Sinovac aşısı oldukları için 3'üncü doz Pfizer-BioNTech ile aşılanmalarını öneriyorum" dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üçüncü doş aşı tartışmalarıyla ilgili konuştu. Kendisinin Sinovac aşısı olduğunu ve dördüncü ayda oluşan antikorun sıfır olduğunu belirten Ceyhan, sağlıkçılara üçüncü dozu önerdiğini açıkladı. Bu aşının farklı bir yapıda olabileceğini ifade eden Ceyhan, "Aksi ispat edilinceye kadar, ilk iki dozun mutlaka aynı aşı olması gerektiğini biliyoruz" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin'de hiçbir bilimsel veri olmadan çocuklarda Sinovac aşısının uygulandığını söyledi ve kararı eleştirdi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kovid-19 aşılarına ilişkin bazı iddiaların bilimsel dayanaktan uzak olduğunu bildirdi. mRNA aşılarının DNA'yı değiştireceği iddiasıyla ilgili olarak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu RNA, vücutta en fazla 3 gün kalabiliyor, daha sonra vücuttan atılıyor. Ayrıca, hücrenin içine girmediği için gidip DNA'yı değiştirme şansı yok." açıklamasını yaptı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni kararları değerlendirdi. Prof. Dr. Ceyhan, "İngiltere örneğinde olduğu gibi, yavaş yavaş açılmaya başladığında 3 bine çıktı. Biz de 6-7 binler civarında takıldık daha aşağıya inemiyoruz. Tedbirleri gevşek bırakırsak biz de yeniden yükselişe geçeriz." ifadelerini kullandı. Öte yandan TRT Haber'de konuşan Mustafa Necmi İlhan ise, "Yaz mevsimini düşündüğümüzde iki anahtar var. Hem kalabalık olmama, hem temiz hava. Geçen sene aşı yoktu elimizde, bu yıl var." dedi.
Türkiye'deki koronavirüs aşılama süreciyle ilgili canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kendisine yöneltilen "Maskeyi ne zaman çıkarabiliriz?" sorusuna, "Maskeleri çıkarabilmemiz için vakaları binli rakamlara indirmemiz şart" yanıtını verdi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Şu anda tedbirler, hastalığı kontrol etme açısından aşılamadan daha önemli. Aşılamada, yüzde 10- 20 ikinci doz aşılamayla direkt etki göremiyorsunuz, etkiyi yüzde 70-75 aşıladığınızda görüyorsunuz" açıklamasını yaptı. Öte yandan 1 Haziran'a kadar uygulanacak tedbirleri çok etkili bulmadığını söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, "Hatta bazen ters etki de yapabilecek kısa süreli, hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamalarının devam ettiğini görüyoruz." diye konuştu.
Türkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneylerine ilk başlanan ve Faz-1 ile Faz-2 aşaması tamamlanan koronavirüs aşısının Faz-3 aşamasında plasebo (boş aşı) yerine Sinovac aşısı kullanılacak. Böylece, Kayseri Erciyes Üniversitesi'nce (ERÜ) koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşının etkinliğinin yanında Çin aşısına göre de koruyuculuğu karşılaştırılmış olacak. Prof. Dr. Ceyhan "Faz-3 çalışmasını Sinovac ile yapmak çok doğru değil" açıklamasını yaptı.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Vaka sayılarındaki azalmaların şu anda bizim aldığımız tedbirlerle falan alakası yok. Şu anki azalma; hiç aşı yapmayan, doğru dürüst tedbir almayan ülkelerde de var. Bu paralel bir şekilde bütün ülkeleri etkileyen bir süreçtir." dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacına ilişkin, "Hidroksiklorokinden farklı olarak, güvenlik açısından önemli yan etkilere yol açmıyor" dedi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 17 Mayıs'ta sona erecek tam kapanmadan sonra nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusuna yanıt verdi. Ceyhan, "Temel kuralımız kademeli normalleşme olmalı. Bir de bütün tedbirleri kaldırıp 29 Nisan öncesi gibi yaşamaya başlarsak kaçınılmaz bir artış dönemi yaşanır." dedi. Ceyhan ayrıca, "Azalmada hızlanma bekliyoruz. 5 binin altına da inilebilir" ifadelerini de kullandı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutant virüs tespit edilen çocuk vakalarda 14 günden uzun süren PCR pozitifliğin, yüzde 2'den yüzde 52'ye çıktığını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Bu durum çocuklara özel mi yetişkinlerde de var mı bilmiyoruz; ama personelde de buna benzer durumlar görmeye başladık. Aynı durumun yetişkinlerde de olma ihtimali çok yüksek. 10 günlük izolasyon süreleri yeterli değil. En az 14 güne çıkarılması lazım" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Beni şikayet edenler, sosyal medyada hakkımda yalan, iftira dolu haberler yazanlar, şunu bilsinler ki ben hiç dikkate almıyorum, yazdıklarını okumuyorum" dedi.
Prof. Dr Mehmet Ceyhan, tam kapanma sürecindeki son durumu CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan'a değerlendirdi. 18 Mayıs ve 18 Haziran tarihlerine dikkat çeken Ceyhan önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye başvuru yarı yarıya düştü" açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sevinmek için erken olduğunu vurguladı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tam kapanma sürecinin sonunda yaşanabileceklere işaret ederek, "Umarım, 17 gün bittiğinde 18'inci günde eski hayatımıza hemen geri dönmeyiz. O zaman 17 gün boşa kapanmış oluruz." dedi.
ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz katıldığı canlı yayında, "Amerika'da yapılan araştırmada BioNTech ve Moderna aşısı olanların yüzde 90'ına virüs bulaşmadığı ve başkasına virüsü bulaştırmadığı ispatlandı. Ben artık maske takmıyorum." dedi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da Unutmaz'a, "Aşıların bulaşıcılığı bu denli kaldıracağına inanmıyorum." sözleriyle karşılık verdi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs kaynaklı çocuk vaka ve ölümlerinde artış yaşandığını belirterek, "Çocuklarda mutant virüsten önce akciğer tutulumuna bağlı ağır vakaları nadir görüyorduk; ama şimdi direkt akciğer tutulumu ağır seyreden çok sayıda çocuk görmeye başladık. Orijinal virüste belirtisiz geçiriyorlardı, şu anda belirtili hastalık geçirme oranı arttı ve daha çok bulaştırmaya başladılar. Mutant virüste en büyük artışın olduğu yaş grubu 0-9 oldu" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan salgın ve tam kapanmaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ceyhan, "Bugün hastanede 2,5 yaşındaki çocuk hastamızı kaybettim. Mutant virüsün özelliği çocuklarda daha etkili" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medyada tepki çeken sözlerine açıklık getirdi. Tam kapanmanın bilimsel bir tarifi olduğunu belirten Ceyhan, "Bunu söylerken, anlamının farklı olduğunu söylüyorum. 'Tedbirler yetersiz falan, böyle bir ifadem olmadı. Yeterli olup olmadığını zaten zaman gösterecek bize" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Pfizer-Biontech aşısıyla ilgili ortaya atılan, kalp kası iltihaplanmasına (miyokardit) neden olduğu iddiaları hakkında değerlendirme yaptı. Ceyhan, "Aşının miyokardit yaptığı iddiası doğru değil" açıklamasında bulundu.
Tam kapanma kararının ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu. "Kapanmanın süresi önemli. 17 Mayıs'a kadar olan kapanma şöyle bir sorun çıkarabilir." diyen Ceyhan, "14 gün sonra yeni hastalar çıkabilir. Oradan çıkacak hastaları farkına varıp onları da yeniden izole etmek için toplam 28 gün kapanma süresi gerekir." ifadelerini kullandı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs geçirmiş olmanın istenilen düzeyde bağışıklık sağlamadığını söyledi. Ceyhan, "'Ben hastalık geçirdim' deyip buna güvenmeyin. Hastanemizde hastalıktan 2 ay sonra tekrar hastalık geçiren kişiler var" dedi.
Koronavirüs vaka ve vefat sayısındaki artışı değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Mart ayında çok büyük bir hata yaptık ve bedelini çok sayıda ölümle ödedik. Yeni önlemler alınmalı, kısıtlamalar gelmeli derken biz tam tersini yaptık" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısının, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı pasaportu için onayladığı aşılar arasında yer almamasının nedeninin ticari olduğunu söyledi. Ceyhan, "Bunun ticari nedenleri var çünkü diğerleri ya AB'de üretiliyor ya da ABD'de. Bir diğer neden de Çin'den biyolojik ürün alırken en büyük sıkıntı, verilerini açıklamıyorlar ama ticari kavga, pazardan pay alma kavgasının da bunda etkili olduğunu kabul etmek lazım" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de tespit edilen 360 bin aktif koronavirüs vakası olduğunu, çoğunun da İstanbul'da bulunduğunu söyledi. Ceyhan, "İstanbul'dan başka yerlere yayılıyor. Halk arasında İstanbul için 'Türkiye'nin Vuhan'ı' deniyor. İstanbul'da sokağa çıktığınızda, metroya bindiğinizde, otobüse bindiğinizde virüsü kapmama şansınız çok düşük." dedi. Ceyhan ayrıca, alınan önlemlerin Türkiye genelinde uygulanması gerektiğini ekledi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutant virüsün bulaştırma süresinin daha fazla olduğunu, bu nedenle 10 gün olan karantina süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Mutant virüs daha erken bulaştırmaya başlıyor. Ayrıca bulaştırma süresinin daha uzun olduğunu bir çalışma gösterdi, '13,3 gün' diye bir süre buldular. Böyle bir durumda bizim rehberlerimizi güncellememiz lazım. Hastalığı geçirenleri 10 günde işe başlatıyoruz, eğer 14 gün kadar bulaştırıyorlarsa, bu süreyi değiştirmemiz lazım" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ceyhan, "Mutantın yayılımını önlemek için seyahat kısıtlamasını uygulamak zorundayız" dedi. Ceyhan, "Çocuklarda vaka sayısı daha yüksek" ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısı tercihinde önemli kriter olmadığını söyleyerek, "Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi. Prof. Dr. Ceyhan ise, "Şu an kullanımda olan aşılar güvenilir, ciddi yan etkisi yok." ifadelerini kullandı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Tek doz aşı yaptıranlar kendilerini aşısız gibi düşünsün, tedbirlerini ona göre alsın. Tek doz aşılamanın herhangi bir şekilde korumadığı gibi topluma da ciddi zararları var. Geçen hafta iki yakınım birinci dozu yaptırmışlardı, ikinci dozu bekliyorlardı. Koronavirüse yakalandılar, birisini kaybettik, biri de yoğun bakımda" dedi.
Koronavirüse karşı çeşitli ülkeler tarafından geliştirilen aşıların uygulanması devam ederken salgını sona erdireceği belirtilen yeni bir umut doğdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de klinik çalışmalarının başlayacağını duyurduğu sprey (nazal) aşıların, virüs bulaşını engellemesinden dolayı salgını bitirebileceği konuşuluyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabı üzerinden "Aşıların yapıldığı oranda vaka sayısının azalacağı düşüncesi doğru değildir. Yani toplumun yüzde 30’unu aşıladığınızda, önlemleriniz yeterli değilse, vaka sayısı artmaya devam ediyor." dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 5 farklı ülkede koronavirüs mutantlarının daha çok çocukları etkilediği, özellikle 0-9 yaş grubunda vaka sayısında artış rapor edildiğini söyledi. Ceyhan, bunun nedeninin izah edilemediğini belirterek, "Zamanla bu mutasyonlar öyle bir hale geliyor ki belli bir yaş grubunu ağırlıklı olarak hasta yapıyor, bazen belli hastalık gruplarında daha çok hastalık yapıyor" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türk bilim insanlarının girişimiyle Faz 1 çalışmalarına başlanacağını duyurduğu burundan sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısı ile aşılananın başkasına virüs bulaştırmayacağını söyledi. Ceyhan, "Burundan verildiği için virüsün direkt vücuda girmesini engelleyebiliyor. Bu şu ana kadar üretilen aşılar ile başarılmış bir şey değil. Burun spreyleri ile kişi kendisi bile uygulayabiliyor. Aşı kararsızlığını azaltıyor" dedi.
Hacettepe Üniversitesi'den Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Prof. Dr. Murat Akova, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle 23 ülkede kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısının faydasının zararlarından fazla olduğu için kullanılmasını önermesini değerlendirdi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de mutant virüslü vakaların 10'da 1'inin tespit edildiğini belirterek, "Demek ki biz bu 41 binin 400 binler civarında olduğunu tahmin edebiliriz" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının seyriyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Ceyhan, "Önce İngiltere sonra İtalya, Fransa, ABD ve en son İsveç'ten gelen veriler 0-9 yaş çocuklar ve gebelerle ilgili gözümüzü korkuttu" dedi.
Son dakika haberine göre birçok ilde normalleşme adımları atılırken, uyarılar da gelmeye devam ediyor. Vaka sayılarındaki artıştan endişe eden uzmanlar, nisan ayında oluşabilecek tablonun kasım ve aralık aylarından bile kötü olabileceğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Mutant virüslerin Türkiye'de yayılabilmiş olduğunu düşündüğümüz bir sırada tedbirleri kaldırmak, kısıtlamaları kaldırmak oldukça riskli. Kısıtlamaları kaldırmaya kalkarsak, mutant virüs artmaya başlar, bu sizin aşı etkinliğinizi de azaltır. Örneğin şehirlerarası giriş çıkışları yasaklamadan il bazında alacağınız önlemlerin etkisi tamamen geçicidir" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutasyona iki yönlü bakmak gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Kötü senaryo; bu mutasyonu taşıyan virüsler eğer daha öldürücü, daha ağır seyredici ikinci mutasyona da tabi olursalar; daha kötü seyreden bir hastalık ile karşı karşıya kalacağız. İyi senaryo; hep başından beri bahsettiğimiz pandeminin mutasyon ile bitme sürecindeki aşamalardan biri gerçekleşmiş oldu diye düşünebiliriz. Pandeminin bu şekilde sona ermesi için aynı virüsün iki farklı mutasyonu geçirmesi lazım" dedi.
Koronavirüs geçiren çocuklarda görülen ölümcül MIS-C hastalığının (Çocuklarda çoklu sistem inflamatuarı) ülke genelinde 100'ün üzerinde çocukta tespit edildiği, bunlardan 3'ünün hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Çocukta 5 günden uzun süren ateş, deride morarma, döküntü, organlarda fonksiyon bozukluğu, göğüs ağrısı, karın ağrısı varsa acil hastaneye müracaat edilmesi lazım" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'nin Çin'den aldığı koronavirüs aşısı Sinovac ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "60 yaşın üzerinde hiçbir verisi yok bunun. Bu gruba aşıyı yapmak açıkçası tamamen bir kumar" diyen Ceyhan, "Kendi adıma böyle bir durumda aşılama yaptırır mıyım diye baktığımda yine de yaptırırım diyorum. Çünkü hastalık kötü seyrediyor." şeklinde konuştu.
Mutasyona uğrayan koronavirüsle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virüsün daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir" dedi.