Kişinin kaliteli bir uyku alabilmesi için yeterli "melatonin" hormonu üretimi gerektiği ancak modern şehir hayatıyla gün ışığından ziyade uzun süre ofis ortamında mavi ışığa maruz kalınmasının melatonin metabolizmasını bozduğu belirtildi. Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı ve Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sağlığın korunması için düzenli ve kaliteli uykunun büyük önem taşıdığını söyledi.
Melatonin hormonu insan vücudunun doğal bir hormonudur ve uykunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Beyindeki pineal bezinde üretilir ve karanlıkta artar ışık altında ise azalır. Bu nedenle melatonin hormonu "gece hormonu" olarak da bilinir. Melatonin hormonunun uyku döngüsü üzerindeki etkisi yalnızca uyku düzenlenmesi ile sınırlı değildir aynı zamanda bağışıklık sistemi, metabolizma, yaşlanma ve depresyon gibi bir dizi fizyolojik sürece de etki eder.
Meme kanseri hakkında yapılan çalışmanın sonuçları yayımlandı. Bilim insanları meme kanseri hücrelerinin gece boyunca daha agresif ilerlediği konusunda uyarıda bulundu. Meme kanserine neden olan kanserli hücrelerin uyurken başka bir kütle oluşturmak için daha agresif hareket ettiği ortaya çıktı. İsviçreli akademisyenler, geceleri numune alınırsa meme kanserini daha hızlı teşhis edebileceklerini söyledi.
Akıllı telefonlara bağımlılığın, uykuya dalmada güçlük çekme, uyku süresinin azalması ve gündüz yorgunluğuna neden olduğu bildirildi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan kayıplar, maddi zorluklar, sağlık problemleri gibi virüsün yol açtığı zorluklar uykusuz kalmamıza neden oluyor. Pek çok etken nedeniyle meydana gelen kaygının uykumuzu sabote ettiği şu günlerde uzmanlar bu zorlukla başa çıkabilmek için melatonin artıran önerilerde bulundu.
Vücudun çoğu faaliyeti hormonlar aracılığıyla düzenlenmektedir. Melatonin uyku döngüsünü düzenleyen dolasıyıyla, büyüme hormonu gibi geceleri salgılanan hayati bir hormondur. Hayati denilmesine şaşırmayın! Melatonin hormonu nedir? Gelin birlikte bakalım.