Özellikle son yıllarda popülerliği artmış olan Menengiç kahvesi, adını boyutları 10 metreyi bulan bir bitkiden alır. Farklı renklerde meyveleri bulunan bu bitkiden yapılan kahve sadece lezzetiyle değil aynı zamanda şifa deposu olması ile de tercih edilir.
Tokat’ta yaşayan bitki uzmanı Havva Çiftçier, Adana ve Hatay’da yaygın olarak bulunan menengiç ağacının Tokat’ta da kendiliğinden yetiştiğini keşfetti. Menengiç ağacının kahvesinin kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu belirten Çiftçier, bitkinin taze sürgünlerinin de çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağladığını söyledi.
Menengiç ağacında yetişen çitlembik yani menengiç tohumu, killi ve kireçli toprakta yetişir. Ülkemizde kıyı bölgelerinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen menengiç gerek tohumu gerek meyvesi ve gerekse yaprakları insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Menengiç her ne kadar genellikle kahve ya da sabun olarak tüketilse de menengiç tohumu da tüketilebilen bir tohumdur. Peki, menengiç tohumu ne işe yarar, zayıflatır mı?
Bir kuru yemiş olan menengiç, yabani Antep fıstığı olarak da bilinir. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetişen menengiç genellikle sabun ve kahve yapımında kullanılır. Halk arasında yaban fıstığı, melengiç, çitlembik ya da bıttım olarak ada bilinir. Kurutularak elde edilen menengiç mineral ve vitamin bakımından zengindir. Peki, menengiç faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?
Menengiç yağı, menengiç ağacının tohumlarından elde edilen doğal bir yağdır. Menengiç ağacı, özellikle Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yetişen bir ağaç türüdür. Tohumları öğütülerek yağı çıkarılan menengiç yağı, geleneksel tıbbi kullanımlarda ve kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Menengiç yağı, zengin bir besin kaynağıdır ve içerisinde yüksek oranda antioksidan, vitamin ve mineraller bulunur. Menengiç yağı saça ve cilde iyi gelir mi?
Siirt’e geçen yıl iç piyasada 300 liraya satılan bıttımın (menengiç) kilogram fiyatının, bu yıl kuraklıktan dolayı ürünün az olması ile 400 lirayı bulabileceği belirtildi. Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, asırlık bıttım ağaçların koruma altına alınması için çalışmalara devam ediyor.
Türk kahvesinin kültürümüzde ayrı bir yeri olduğu herkesin malumudur. 40 yıl hatrı olan bu kahve telvesi, köpüğü ve kıvamı ile dünya kahvelerinden ayrı bir noktadır. Sohbetin en güzel eşlikçisi olan Türk kahvesi genellikle yemeklerden sonra tüketilir. Çileklisi, kavunlusu, alevlisi derken son dönemde birçok Türk kahvesi çeşidi popüler oldu. Sizler için klasiğe en yakın olan menengiç kahvesini tarifini hazırladık.
Konya’nın Bozkır ilçesinde çiftçiler tarafından menengiç ağaçlarına aşılanan Antep Fıstığının çoğalması ile yörede hem iş sahasının artması hem de ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor. Kilosunu 70 liraya satan çiftçiler, gençlerin köylerine geri dönerek ekonomiye katkıda bulunmalarını talep ediyor.
Elazığ’da ‘Mehmetçik’ lakabıyla bilinen 66 yaşındaki Mehmet Hanifi Türkay, yetişmez denilen fıstığı 32 dönümlük arazi üzerine 2 bin ağaç dikerek üretti. Hobi olarak başladığı işte çevresindeki herkesi şaşırtan Mehmet amca, başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç etmek için fıstık hasadına başladı.
Siirt’e geçen yıl iç piyasada 300 liraya satılan bıttımın kilogram fiyatının, bu yıl ağaç sayısının az olması nedeni ile daha da yükseleceği belirtildi. Öte yandan her yıl Arap ülkelerinden birçok kişi Siirt'e bıttım almak için geliyor.
Kilis'te yabani menengice aşılanan Antep fıstığı köylünün gelir kapısı olacak