Beyin ve omurilik çevresindeki zarların zarar görerek iltihaplanması sonucunda oluşan hastalığa menenjit denir. Temel belirtileri ateş, baş ağrısı, kusma gibi sorunlar olarak karşımıza çıkar. Bu sorunlar ortaya çıktığında hemen doktora başvurmalı ve acil tıbbi müdahele uygulanmalıdır. Virüsler başta olmak üzere bakteri, parazit, mantar gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bakterilerin sebep olduğu menenjit tipi oldukça kötü ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle 0-1 yaş aralığındaki bebeklerde ortaya çıkma olasılığı diğer yaşlara göre daha fazladır. Öksürme, hapşırma, kullanılan ortak eşyalar nedeniyle bu hastalık başkalarına bulaşabilir. Antibiyotik, antiviral ilaçlar, steroid ilaçları gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı oldukça büyük önem taşır. Yapılan menenjit aşıları da hastalığa karşı koruma sağlar ve önüne geçilmesini sağlar.
Strep A bakterisinin yol açtığı menenjit, tedbir alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzmanlar, menenjitin önlenmesinde aşılamanın önemine vurgu yapar. Menenjit aşısı, enfeksiyona karşı bağışıklık sistemini güçlendiren etkili bir savunma mekanizmasıdır. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır?
Menenjit, hızlı bir şekilde tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tanı genellikle fizik muayene, kan testleri ve omurilik sıvısı analizi yoluyla yapılır. Tedavi, enfeksiyonun tipine bağlıdır, ancak genellikle antibiyotikler veya antiviral ilaçlar içerir. Erken tanı ve tedavi, ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Peki, menenjit nedir ve nasıl tedavi edilir?
Sağlıklı ve hayat dolu 20 yaşındaki bir genç, uyanıp annesine kendini kötü hissettiğini ve bacaklarının ağrıdığını söyledikten 2 gün sonra sonra yaşamını yitirdi. Mackenzie Allan Scott Lowe, ani bir hastalık ortaya çıkmadan önceki gece arkadaşlarıyla birlikte hayatın tadını çıkarıyordu. Henüz 20 yaşında olan gencin ani ölümü ailesini derinden etkiledi. Mackenzie'nin ailesi, onun ani ölümünden önceki saatlerde yaşadığı hafif semptomları açıkladı.
Ense ağrısı, birçok kişinin sık karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Genellikle gerginlik, stres veya kötü duruş nedeniyle meydana gelir. Ense ağrısı, boyun kaslarında gerginlik, kas spazmları veya boyun omurlarında bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, uzun süreli bilgisayar kullanımı, ağır yüklerin kaldırılması veya uyku pozisyonunun yanlış seçimi de neden olabilir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biri.
Menenjit Topluluğu, Menenjit Araştırma Vakfı, Menenjit Konfederasyonu, menenjit kuruluşları ve Sanofi iş birliğiyle hayata geçirilen "Menenjit Bayrağı" mücadelenin yeni sembolü olacak.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dün Meksika’daki iki estetik kliniği kaynaklı ve nadir görülen bir fungal (mantar) menenjit salgını riski olduğunu duyurdu. CDC, 25 Mayıs'ta 2 kişinin fungal menenjitten hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Artan grip ve nezle vakaları birçok hastalığın belirtileri ile karıştırılabiliyor. Özellikle çocuklarda görülen hastalıkların grip zannedilerek göz ardı edilmesi çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar kolayca bulaşan meningoensefalit hastalığının ölüm ve sakatlık riskleri hakkında uyarılarda bulundu.
Dünya üzerinde şaşırtan ve korkutan bir sürü hastalık bulunuyor. Son günlerde tedirginliğe yol açan ve Güney Kore'de ilk ölüme sebep olan beyin yiyen amip etkileri vatandaşlarda korku yarattı. Tüm dünya beyin yiyen amip nedir ve belirtileri nelerdir sorularını aratıyor.
Gün içerisinde yapılan rutin işlerde ufak yaralanmalar meydana gelebiliyor. Bu yaralanmalar genellikle önemsiz görülüyor. En sık karşılaşılan durumlar arasında bulunan kıymık batması da önemsiz görülen yaralanmalar arasında bulunuyor. Ancak bu durum çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İngiltere'de yaşayan bir genç eline batan kıymık nedeniyle komaya girdiğini ve kısmi kör kaldığını paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı en çok tehdit eden mantarların bir listesini yayınladı. DSÖ’nün yayınladığı listede dört farklı toksik küf ve maya enfeksiyonları yer alıyor. Bu mantarlarla ilgili tedavi yöntemleri olsa da tedavide kullanılan ilaç sayısı çok az. DSÖ, dünya çapında artışa geçen ilaca dirençli mantar enfeksiyonlarına karşı herkesi tedbirli olması konusunda uyarıyor.
Çocuk felci yıllardır devam eden bir hastalıktır. 1957’den beri yapılan aşılarla %99 oranında azalma görülse de hâlâ Afrika ve Asya’daki bazı ülkelerde görülmektedir. Londra’da yapılan araştırma sonucunda kanalizasyonda felce neden olan virüs tespit edildi. Uzmanlar çok hızlı yayılan çocuk felci hakkında uyarılarda bulundu. Çocuk felci nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Gün boyunca yorulan vücutta çeşitli ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle bilgisayar başında çalışan kişiler duruş bozuklukları nedeniyle sık sık ense ve bel ağrıları çekmektedir. Ancak bu ağrıların altında yatan neden sadece duruş bozuklukları değildir. Ense ağrılarına neden olan birçok ciddi hastalık bulunmaktadır. Kalp hastalıkları da bu ciddi hastalıklardan biridir.
Kulak hassas organlarımız arasında bulunuyor. İşitme kaybı yaşamamak, kulak enfeksiyonlarından korunmak kulak sağlığına dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar kulak enfeksiyonları hakkında uyarılarda bulundu. Kulak enfeksiyonunun tedavi edilmemesi menenjite yol açabiliyor.
Meningokok hastalığı daha çok çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülmektedir. Bu hastalık için tek çözüm yolu aşı olmaktır. Çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan meningokok aşı ile önlenebilen enfeksiyöz hastalıklardandır. Bu hastalık ile ilgili bilinçli olmak hayat kurtarmaktadır.
Lancashire’de yaşayan 37 yaşındaki Zoe Walne isimli bir anne, bir sabah uyandığında 17 aylık oğlu Teddie’nin vücudunda kızarıklıklar olduğunu fark etti. Sadece 45 dakika içinde kızarıkların koyu mor renge dönüşerek oğlunun bütün vücuduna yayıldığını ifade eden anne, Teddie’nin el ve ayak parmak uçlarını kaybetmesine neden olabilecek bir hastalıkla mücadele ettiğini söyledi.
Sinir ağı ya da genel ifadesiyle sinir sistemi, canlıların dışsal ve içsel çevresini algılamasına yarayan, bilgi edinmeye ve de bu bilgiyi işlemeye yardımcı olan sistemdir. Vücuttaki hücre ağı vasıtasıyla beyin sinyallerinin vücuda ya da vücuttaki sinyallerin beyne iletilmesini sağlar ve özellikle kaslar olmak üzere hemen hemen vücuttaki birçok organın aktivitesini düzenler. Sinir sistemi iki kısımdan oluşur. Bunlar; merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi şeklinde isimlendirilir.
Son dakika haberi: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Çocuklarda aşılama oranındaki düşüşe dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, en son 2009 yılında görülen menenjit vakasının bu yıl yeniden ortaya çıktığını duyurdu. Şu ana kadar 6 vaka tespit edildiğini belirten Ceyhan, "Uyarılarımız dikkate alınmadı. Müdahale edilmezse, bizde de polio vakalarının görünmesi yakındır." diye konuştu.
Bosna Hersek'te yaşayan 2 yaşındaki Majra Delic, dünyaya geldikten kısa bir süre sonra geçirdiği menenjit sonrası işitme yetisini kaybetti. Bosnalı hekimler, küçük kızın 5 yaşına kadar ameliyat olmasının ve duymasının mümkün olmadığını belirtti. Umudunu kaybetmeyen Delic Ailesi, biyonik kulak tedavisi için Türkiye'ye geldi. Türk hekimler tarafından gerçekleştirilen operasyon sonrası küçük kızın ilk duyduğu ses annesinin sesi oldu.
Beyin zarlarının iltihaplanması ile ortaya çıkan ve erken aşamada tespit edilmediğinde ölüme dahi sebep olabilen menenjit, her yaştan bireyi etkileyebilecek ciddi bir hastalıktır. Belirtilerinin mutlaka takip edilmesi gereken menenjit hakkında “Menenjit nedir? Menenjit aşısı hastalıktan korur mu?” gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik.
İzmir'de eşi Filiz Tekin'i döverek öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan İbrahim Tekin, adli tıp raporlarının mahkemeye sunulmasının ardından tahliye edildi. Adli sağlık kurulu raporlarında, Filiz Tekin'in menenjite bağlı yüksek ateşten yaşamını kaybettiği tespitinin yapıldığı belirtildi.
Menenjit, beyin ve omuriliği kapsayan koruyucu zarların iltihaplanması ile bağlantılı bir hastalıktır. Bu hastalığın etiyolojisi (nedeni inceleyen bilim dalı) değişebilir, ancak farklı tipteki semptomlar genellikle benzerdir. Çocukların bu hastalığa karşı daha duyarlı oldukları düşünülmektedir.
Batı Afrika ülkelerinden Gana'nın Upper West bölgesinde 37 kişi menenjit salgını nedeniyle hayatını kaybetti.
"Ailesi ziyaret edilerek çocuğun bebeklik çağı ve okul aşıları tam olduğu, ailesinin yakın zamanda seyahat öyküsü bulunmadığı öğrenilmiştir"
Bursa Sağlık Müdürlüğü: "İlimizde Suriyelilerde meningokoksik menenjit vakasına rastlanmamıştır"
İngiltere'de inanılmaz bir ölüm yaşandı. Henüz 18 yaşında olan genç grip belirtileri gösterdi ve dinlenmek için uykuya daldı ancak bir daha uyanamadı!
Adana'da doğduktan 25 gün sonra rahatsızlanan ancak götürüldüğü 3 hastanede teşhis konulmayan 2,5 aylık Hüseyin bebek, 4. hastanede menenjit teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybetti. Ailenin şikayeti üzerine savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.
Hatay'ın Hassa ilçesinde yüksek ateş nedeniyle Devlet Hastanesi'ne getirilen bir çocuk, menenjit şüphesiyle Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Sevkin ardından Hassa Devlet Hastanesi, karantinaya alındı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl: - "İyi bir tedavi sistemine rağmen her 10 meningokok menenjit hastasından birini kaybediyoruz. Yaşayanların da her üç kişiden biri, işitme kaybı, zeka geriliği, motor fonksiyonları kaybı yaşıyor, yani en az bir organını kaybediyor, engelli hale geliyor" - "Sakat bırakan hatta öldüren bir hastalığı ortadan kaldırmak istiyorsak meningokoka karşı da aşı yaptırmamız lazım"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl: - "İyi bir tedavi sistemine rağmen her 10 meningokok menenjit hastasından birini kaybediyoruz. Yaşayanların da her üç kişiden biri, işitme kaybı, zeka geriliği, motor fonksiyonları kaybı yaşıyor, yani en az bir organını kaybediyor, engelli hale geliyor" - "Sakat bırakan hatta öldüren bir hastalığı ortadan kaldırmak istiyorsak meningokoka karşı da aşı yaptırmamız lazım"
15 aylıkken menenjit geçirerek ellerini ve ayak parmaklarını kaybeden Tilly Lockey, bebekliğinden beri hayatının odak noktası olan acıları ardında bıraktı. İçindeki yaşama sevinci sayesinde küçük yaşlarda başlayan zorlu sınavının üstesinden gelmeyi başaran 13 yaşındaki genç kız, şimdilerde dik duruşuyla herkese örnek oluyor. Öyle ki biyonik kollarıyla hayatını devam ettiren Tilly, hastalığı konusunda farkındalık yaratmak için açtığı Youtube kanalında makyaj bile yapıyor.
ABD’de aşı karşıtlığını savunan ve Fox News’daki muhafazakar siyasi yorumlarıyla tanınan 26 yaşındaki Bre Payton, geçen hafta H1N1 virüsü ve menenjit yüzünden hayatını kaybetti.
Korkunç olay Çin'de yaşandı. Bir anne ve oğul, yedikleri çiğ kırkayaktan sonra hastanelik oldu.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ceyhan: - "Menenjit hastalarının mutlaka hastaneye yatırılıp tedavi edilmesi lazım ve ne kadar erken tanı konulup tedaviye başlanırsa o kadar iyi cevap alınabilir. Menenjit tedavisinde saniyeler bile önemlidir çünkü zaman geciktikçe hastanın kalıcı zarar görme riski artar"
"Ülkemizde 2016 yılında 29, 2017 yılında 33 hastaya meningokoksik menenjit tanısı konulmuş ve hiçbirinde salgın durumu yaşanmamıştır"
Menenjit, beyin ve omuriliği kapsayan koruyucu zarların iltihaplanması ile bağlantılı bir hastalıktır. Bu hastalığın etiyolojisi (nedeni inceleyen bilim dalı) değişebilir, ancak farklı tipteki semptomlar genellikle benzerdir. Çocukların bu hastalığa karşı daha duyarlı oldukları düşünülmektedir. Menenjiti tespit etme yolları ve dikkat edilmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...
Beyin ve omuriliğini çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit hastalığı, çocukların hem hayatını hem de geleceğini tehdit ediyor.
İngiltere'de 5 saat ambulans bekledikten sonra kocasını kaybeden kadının paylaştığı fotoğraf karesi ülkede büyük bir tartışma başlattı.
Bilim adamları, bakteriyel menenjitin teşhis edilmesini hızlandırmak için yeni bir test geliştirdi.
ABD'de mantar kaynaklı nadir görülen menenjit salgınında, 4 kişi öldü.
Zonguldak'ta, 12 yaşında geçirdiği baygınlıktan sonra yatağa mahkûm olan ve doktorların menenjit teşhisini koyarak asla yürüyemeyeceğini söyledikleri Melek Akkaya (34), yıllar sonra ayağa kalktı.
Denizli'de ailesi tarafından götürüldüğü hastanede 'faranjit' teşhisi konulduğu iddia edilen 11 yaşındaki kız çocuğunun menenjit hastalığından öldüğü ileri sürüldü.
Denizli'de ailesi tarafından götürüldüğü hastanede 'faranjit' tehşisi konulduğu iddia edilen 11 yaşındaki kız çocuğunun menenjit hastalığından öldüğü ileri sürüldü.
İzmir'de bir ilköğretim okulu öğrencisinin yaşamını yitirmesi, bulaşıcı hastalık paniğine neden oldu.
İlaç firması Pfizer'ın Nijerya'daki menenjit salgını sırasında onaylanmamış ilaçları çocuklar üzerinde denediği ve olayı örtbas etmek için devletin kirli çamaşırlarının peşine düştüğü iddia edildi.
Genç kız 8 ay için de hastalığı yüzünden iki bacağını, bir gözünü ve parmaklarının ucunu kaybetti...