Türkiye'de ortalama menopoz yaşı 47 ancak süreç bazı etkenler sebebiyle 40 yaşına kadar indiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopoza sebep olan faktörlerin başında ise sigara kullanımı geldiğini söyledi.
Menopoz, kadınların yaşadığı doğal bir süreçtir. Genellikle 40'lı ve 50'li yaşlarda ortaya çıkan bu dönem, hormonal değişikliklerle birlikte bir dizi fiziksel ve duygusal semptomla ilişkilidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir?
Menopoza girmek, cinsel yaşamdaki bir düşüşle eş anlamlı değil. Tüm kadınların yaşadığı bu süreçteki cinsel istek, bazı taktikler ve tedavilerle korunabiliyor.
Kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini bozan, insan sağlığını tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Kemik erimesi sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde hiçbir klinik bulgu vermez. Genellikle kazalara bağlı küçük travmalar sonrası kırıkların oluşması ile kendini gösterir" dedi. Bozkurt, kemik erimesi vakalarında en sık menopoz sonrası kadınlarda görülen "postmenopozal tipiyle" karşılaştıkları belirtti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oğuz Özdemir, menopoz sürecinde nasıl beslenilmesi gerektiğine değinerek, “E vitamini sıcak basmalarını önlemekte faydalıdır” dedi.
Menopoz dönemi, birçok kadının yaşamında önemli bir aşamadır. Bu dönemde fiziksel aktiviteler yapmak oldukça önemlidir. Yaşamı olumsuz etkileyen menopoz belirtilerini hafifletmek için en iyi egzersiz önerilerine haberimizden ulaşabilirsiniz. Bu egzersizler, menopoz dönemindeki kadınların sağlığını desteklemek ve yaşam kalitesini artırmak için tasarlanmıştır. Doğru egzersizlerle, menopoz döneminde daha enerjik ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Özellikle 40 yaş sonrası kadınlarda hem fiziksel hem de hormonal birçok değişiklik yaşandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Erhan Cömert bu anlamda sağlık rutinlerinin hayati önem taşıdığını söyledi. 40 yaş sonra kadınların dikkat etmesi gerekenleri anlatan Cömert, "Her duş alma sırasında mutlaka meme muayenesi yapılmalıdır" dedi. Her kadının rutin jinekolojik muayeneyle birlikte yaptırması gereken testleri de sıralayan Cömert, "Aşırı meyve tüketiminden kaçınılmalı" dedi.
Menopozla birlikte, bazı kadınlarda sıcak basmaları, terleme, uyku problemleri, cilt değişiklikleri ve ruh hali dalgalanmaları gibi semptomlar görülebilir. Menopoz, kadınların yaşamında önemli bir dönüm noktasıdır ve fiziksel ve duygusal açıdan bazı zorluklar getirebilir. Bu süreçte kadınların sağlıklı yaşam tarzı ve doktorun önerileriyle yakından ilgilenmesi, menopozun etkilerini hafifletmek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir.
Evlilikte hem sosyal hem psikolojik açıdan birçok problem yaşanabiliyor. Cinsel ilişkide görülen problemler de evliliklerde çatırdamalara neden oluyor. Evliliğini kurtarmak isteyenler cinsel ilişki sorunları gidermek için çeşitli yöntemler arıyor. Emma Reid, kocasıyla yaşadığı cinsel problemleri ifşalayarak bulduğu çözümü paylaştı.
Kadınların ergenlik döneminde başlayan adet kanamaları menopoza girene kadar devam ediyor. Sağlıklı bir vücut için adet kanamalarının düzenli olması önem taşıyor. Ancak bazı durumlarda gelen kanamalar sağlık risklerine karşı uyarıcı olabiliyor. Uzmanlar belirsiz kanamaların kanser habercisi olabileceğini belirtiyor.
Terlemek en rahatsız edici sağlık problemleri arasında bulunuyor. Genellikle sıcak havalarda yaşanan terlemeler kışın da görülebiliyor. Vücutta gelişen bazı terlemeler doğal olarak görülse de olağan dışı durumlar kalp krizi ve düşük kan şekeri gibi hastalıklar hakkında uyarıyor.
Vücutta bulunan fazla yağların birçok hastalığa karşı risk oluşturduğu biliniyor. İdeal kilodan uzaklaştıran fazla yağlar obezite, kalp hastalıkları, karaciğer hasarı gibi hastalıklara yol açıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre vücudun bazı bölümünde yer alan yağlanmaların tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağladığı bulundu.
Evimizde bulunan gözden kaçan bazı ürünler hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu ürünlerden olan esansiyel yağlar sadece güzel koku sağlamakla kalmıyor. Bazı esansiyel yağlar var ki stresten, enfeksiyona kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Özellikle menopoz semptomları yaşayan kadınlar için mucize yaratan yağlar bulunuyor.
Kadınlarda doğurganlığın sona erdiği dönem ‘menopoz’ olarak adlandırılıyor. Dünya genelinde ortalama menopoz yaşı 45-55 iken ülkemizde kadınlar genellikle 48-50 yaş arasında menopoza giriyor.
Uzmanlar sağlık için dengeli beslenirken meyve ve sebze tüketimine özen göstermeniz gerektiğini vurguluyorlar. Düzenli olarak tükettiğimiz yiyeceklerin dışında kalan yiyecekler de sağlığımız için etkili sonuçlar sağlayabiliyor. Yer elması da sıklıkla tüketilmeyen ama mucizevi faydaları bulunan gıdalar arasında bulunuyor.
Hayatın her yeni on yılı, özellikle 40'lar, yeni hediyeler ve yeni zorluklar sunar. Bu, 40. yaş günü mumlarınızı üflediğiniz anda saçlarınızın ağarması ve birdenbire gözlüksüz kitap okuyamayacağınız anlamına gelmez. Bu aşamalı bir süreçtir ve herhangi bir işlem gibi, saçınızdan ayaklarınıza kadar ince ve daha sert değişiklikler görmeye başlayabilirsiniz.
51 yaşında anne olan ve kendini sosyal medyada 'Em' olarak tanıtan yeni anne, menopoz esnasında iki kez doğum yaptığını açıkladı. Tiktok paylaşımlarıyla insanların sevgisini ve desteğini kazanan Em, herkesi mucizelere inanmaya davet etti.
Menopoz belirli bir yaştan sonra kadınların yaşadığı süreçler arasında yer alıyor. Kadınlar menopozun etkilerinden dolayı stres ve endişe yaşayabiliyor. Menopoz sürecinin etkilerini azaltmak için aşağıda yer alan tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.
Yaş arttıkça vücutta ve sağlıkta birçok değişiklik yaşanıyor. Bu değişiklikler arasında bulunan menopoz kadınlarda belirli bir yaştan sonra yaşanıyor. Menopoz süreci kadınlar için oldukça zorlu geçebiliyor. Bazı kadınlar menopoza çok daha erken giriyor. Erken menopozu önlemek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Kadınlar yaşları arttıkça menopoz sorunları ile karşılaşıyorlar. Sağlıklı bir vücut döngüsünde meydana gelmesi gereken menopoz süreci kadınlar için rahatsız edici durumlar yaratıyor. Oldukça zor geçen bu süreçte doğal hormonlar sayesinde belirtiler azalıyor ve birçok hastalığın riski azalıyor.
Yaş ilerledikçe yaşlılık belirtileri ortaya çıkıyor. Ciltte meydana gelen kırışıklıklar yorgun ve yaşlı bir görünüme sebep oluyor. Yaşlandıkça düşen kolajen yaşlılık sürecinin hızlanmasına sebep oluyor. Bu süreçte kolajen takviyesi almak çok daha gergin ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlıyor.
Menopoz, anksiyete, öfke, hafıza ile ilgili sorunlar, düzensiz ve ağır regl olmak üzere 40 farklı belirti ile kadınların hayatına giriyor. Çoğu kadın bu süreç içinde kendini kaybolmuş ve yalnız hissediyor; kimden, nereden ve nasıl yardım alabileceğini bilmiyor. BBC'den Alex Pope, menopoz sürecinde kadınların hayatını kolaylaştırmanın bir yolunun olup olmadığını araştırdı.
Avustralya Melbourne’dan 47 yaşındaki Rachel Hodgson, menopozda olduğunu düşünüyordu. Ancak dört çocuk annesi kadın, beşinci çocuğuna hamile olduğunu keşfetti. En büyüğünden 22 yaş küçük olan kızı Peggie Jean'i doğumunun ardından, 'en iyi şey' olduğunu söylediği beşinci çocuğunu 'mucize' olarak nitelendiriyor.
Menopoz, anksiyete, öfke, hafıza ile ilgili sorunlar, düzensiz ve ağır regl olmak üzere 40 farklı belirti ile kadınların hayatına giriyor. Çoğu kadın bu süreç içinde kendini kaybolmuş ve yalnız hissediyor; kimden, nereden ve nasıl yardım alabileceğini bilmiyor. BBC'den Alex Pope, menopoz sürecinde kadınların hayatını kolaylaştırmanın bir yolunun olup olmadığını araştırdı.
Sigara kullanmak birçok sağlık sorununun oluşmasına yol açıyor. Kanser gibi çok ciddi hastalıklara neden olan sigara kullanımı erken menopoza da sebep oluyor. Uzmanlar 40 yaş öncesi ortaya çıkan menopozun erken menopoz olduğunu söyleyen uzmanlar uyarıyor.
Medipol Pendik Üniversite Hastanesi'nden kadın doğum uzmanı Op. Dr. İlknur Sayar: - "Menopoza girerken paniğe kapılmak yerine bu dönemi en sağlıklı ve rahat nasıl geçirileceği konusunda bilgi alınmalı. Düzenli egzersiz yapılmalı, sigara ve alkol bırakılmalı" - "Yalancı menopoz bir hastalık değildir. İnfertilite, endometriozis, adenomyozis, myom gibi rahatsızlıkların tedavisi için yapılabilen bir uygulamadır"
Menopoz döneminde beslenme önerilerine kulak vermek kişilerin süreci daha sağlıklı ve daha rahat geçirmelerini sağlar. Uyku, stres kontrolü, sıcak basması gibi sorunlarla karşılaşılan menopozda nasıl beslenilmeli? Önerilen besinler vücutta nasıl etkiler yaratır? Kafalarda soru işareti bırakan konular hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, menopoz döneminde tüketilmesi gereken besinlerle ilgili önerilerde bulundu.
Menopoz kadınların önemli dönemeçlerinden biridir. Menopoz sürecini sağlıklı ve rahat geçirmek hatta ikinci bahara dönüştürmenin mümkün olduğunu dile getiren Dr. Harika Bodur Öztürk, fiziksel ve ruhsal sorunların düzenli egzersiz ve yaşam tarzındaki düzenlemelerle daha rahat geçirilebileceğini söyledi.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, menopozun kadınların yaşam sürecinin doğal bir parçası olduğunu söyledi.
Claire Pape, erken menopoz teşhisi konulan bütün kadınlara ilham olmak için sosyal medya hesabından kendi hikayesini paylaşıyor. Hayatı boyunca sadece bir kez regl olan ve henüz 13 yaşındayken menopoza giren Pape, çocuk sahibi olmayı çok istiyordu. Ancak 17 yaşında çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Pape, şimdi 43 yaşında ve 2 çocuk annesi.
Kadınlar 40’lı yaşlarından sonra birçok fizyolojik değişim yaşıyor. Bu değişimlerle birlikte bazı sağlık problemlerini işaret eden belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Menopoz sürecinde östrojen oranı değiştiği için miyomlarda ve poliplerde artış, adet düzensizliklerine neden olan kistler ve rahim ağzı kanseri belirtilerinde artış yaşanabiliyor. İlerleyen yaşlarda kadınların jinekolojik kontrollerini ihmal etmemesi önem taşıyor.
Katıldığı bir televizyon programında menopoz döneminde yaşadığı değişimle ilgili samimi açıklamalar yapan ünlü oyuncu Salma Hayek, “Bazı durumlarda menopozdayken kadınların göğüsleri büyür. Ben de bunun gerçekleştiği kadınlardan biriyim” dedi.
Ünlü şarkıcı Nükhet Duru, bir takipçisinin "Yahu 70 yaşına merdiven dayamışsın, menopoza girmişsin. İhtiyarsın artık. Tövbe et, ibadetine başla" yorumuna ateş püskürdü.
Kadın ve erkek arasındaki ilişki tarih boyunca merak konusu olmuştur. Kadın ve erkeklerin fizyolojik olarak farklılık göstermesi bilimin incelediği en popüler alanlardan biridir. Kadınların erkeklere kıyasla daha uzun yaşadığı bilinen bir gerçekliktir. Bu iyi bir haber gibi gözükse de kadınlar daha hızlı bir şekilde yaşlanır.
Menopoz her kadının yaşadığı özel ve doğal bir süreçtir. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendikleri bu dönem hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunması olası risklere karşı hazırlıklı olmak anlamına da geliyor. Özellikle en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim kanseri menopoz sonrasında daha riskli bir noktaya ulaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Kadının adet döngüsünün son bulduğu ve gebe kalamadığı menopoz dönemi birçok belirtiyle kendini göstermektedir. Bu belirtilerden bir tanesi de idrar yolu enfeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor.
Rahim kanserinin en sık görülen jinekolojik kanser olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadir Cömert, hastalığın menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda sıkça görüldüğünü söyledi.
Menopoz, adet döngülerinizin sonunu belirleyen zamandır. Adet dönemi olmadan 12 ay geçtikten sonra teşhis edilir. Türkiye ortalaması yaklaşık olarak 49.2 civarındadır. ABD'de ise 52 civarındadır. Menopoz doğal bir biyolojik süreçtir. Ancak sıcak basması gibi fiziksel semptomlar ve menopozun duygusal semptomları uykunuzu bozabilir, enerjinizi düşürebilir veya duygusal sağlığınızı etkileyebilir.
Özellikle orta yaştaki kadınların en çok aklına takılan sorulardan biri hiç şüphesiz “Menopoz belirtileri nelerdir?” sorusudur. Menopoz yaşı son dönemlerde daha erken yaşlara rastlasa da ortalama olarak 40 - 50 yaşları arasında menopoz belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Mine Fisun Ergül, menopozun bedensel ve ruhsal destekle daha kolay atlatılabildiğini belirterek 'Menopoz halk arasında adetten kesilme olarak bilinse de adet gören kadınlarda bile bazen rastlantısal olarak yapılan tetkiklerle saptanabiliyor. Menopoz yaşı ortalama 45-50 olup Türk kadınlarında 46-48 olarak izleniyor. Bazen daha erken yaşta bazen de daha ileri yaşta görülebiliyor' dedi.
Pek çok kişi tarafından kadınlarda rahim neden alınır sorusunun yanıtı merak konusudur. Yazımızda yer alan bilgiler ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.
Menopoz döneminde duygudurum değişimi görülebileceğini söyleyen uzmanlar, çökkünlük, kaygı, huzursuzluk, unutkanlık ve dikkatte azalma görülen kişiler için bazı önerilerde bulundu. Uyku bozukluğu ve cinsel istekte azalma gibi yakınmaların da görülebileceği bu dönemde aile ve arkadaş desteğinin önemli olduğuna dikkat çekerek, yaşamdan keyif alınan aktivitelere devam edilmesini tavsiye ediyor.
Kadınların duygusal ve fiziksel sağlıkları için önemli bir dönemeç olan menopoz, genellikle 'kabus' gibi lanse edilse de alınacak önlemlerle bambaşka bir sürece atılan adım olarak da görülmeye başlanabilir. Konu hakkında bilgi veren uzmanlar, menopozun dünyada 50-51, ülkemizde ise 47-48 yaş civarındaki kadınlarda görüldüğüne dikkat çekiyor. Peki bu süreçte ne yapmak gerekiyor? Jinekolojik takiplerin önem kazandığı bu dönemde uzmanlar, belirtilerin hafife alınmaması gerektiğine de vurgu yapıyor.
Eyvah, menopoza girdim artık hızla yaşlanacağım… Kilo almam kaçınılmaz olacak… Cinsel hayatım sona erecek… Bunlar menopoz dönemine giren kadınlarda en sık duyulan endişe kaynaklarını oluşturuyor. Toplumda kulaktan kulağa yayılan hatalı bilgiler nedeniyle menopoz bir hastalık gibi görülüyor ve bu sürece giren kadınlar paniğe kapılabiliyor.
Eyvah, menopoza girdim artık hızla yaşlanacağım… Kilo almam kaçınılmaz olacak… Cinsel hayatım sona erecek… Bunlar menopoz dönemine giren kadınlarda en sık duyulan endişe kaynaklarını oluşturuyor. Toplumda kulaktan kulağa yayılan hatalı bilgiler nedeniyle menopoz bir hastalık gibi görülüyor ve bu sürece giren kadınlar paniğe kapılabiliyor.
Kıkırdak bozulmasıyla orta ve ileri yaşta ortaya çıkan eklem bozukluklarının kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Turhan Özler, menopoz sonrası ortaya çıkan kemik erimesi ve buna bağlı etkenlerin eklemler üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler büyük rol oynadığını söyledi.
Kadınlar doğal sürecinde menopoza girseler bile hayatlarının yüzde 40'ını menopoz döneminde geçirdiklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Aslı Patır Münevveroğlu, bu süreçte hormonların değişimi ile birlikte kemikler ve dişlerde kalsiyum kaybı nedeniyle değişiklikler yaşandığını anlattı.
Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte, kadınlar doğal sürecinde menopoza girseler dahi hayatlarının yüzde 40’ını menopoz döneminde geçiriyor. Hormonların değişimi ile birlikte kemikler ve dişlerde kalsiyum kaybı nedeniyle değişiklikler yaşanıyor.
Ağlama krizlerinin menopoz belirtisi olabileceğini belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rukiye Gönüllü, kişiye özel tedavilerle menopoz döneminin daha konforlu geçirilebileceğini söyledi.
Laboratuvar ortamında dölleme (IVF) yöntemini geliştiren bilim insanının ortaya koyduğu yeni tıbbi yöntem sayesinde kadınlar menopozu 20 yıla kadar erteleyebilecek.
Kadınlarda 44 yaşından önce adet düzeninin bozulması, kesilmesi ya da yumurta kalmaması durumuna erken menopoz deniliyor.
Menopoz döneminde hafif egzersiz yapan kadınlarda, kemik kırılması riskinin, yapmayanlara göre daha az olduğu tespit edildi.
Kayseri'de, menopoza giren ev kadını 29 yaşındaki E.M.'nin, kök hücre nakli ile anne olma umudu doğdu. Nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Gökalp Öner, "Bu hiç umudu kalmamış, tüp bebekte bile gebelik umudu sıfır olan, yumurta rezervi tamamen tükenmiş hastalar için yeni bir umut oldu" dedi.
Menopoz döneminde hafif egzersiz yapan kadınlarda, kemik kırılması riskinin, yapmayanlara göre daha az olduğu tespit edildi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Niyazi Emre Turgut, erken menopoz riski olanların sağlıklı beslenme ile bu süreci yavaşlatabileceğine dikkat çekti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Niyazi Emre Turgut, iyi bir yaşam tarzı ile erken menopoz sürecinin yavaşlatılmasının mümkün olduğunu söyledi.
18 Ekim Dünya Menopoz Günü sebebi ile önemli uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Dr. Öğr. Üyesi Suat Süphan Erşahin, “Dünyada ortalama menopoz yaşı 45-55 arasında. Ülkemizde ise en sık 48-49 yaş aralığındaki kadınlarda başlıyor. Fakat 40 yaşından önce menopoza girilirse nedenleri patolojik açıdan araştırılmalı” dedi.
Türkiye'de menopoza girme yaşının ortalama 47-49 civarında olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Pulatoğlu, “Menopozda temel sorun östrojenin azalmasıdır. Bu nedenle soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu gibi gıdalar menopoz şikâyetlerinin azalmasında faydalı olabilir” dedi.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oya İtil: - "Özellikle gece, sabaha karşı kalp krizleri, inmeler, tansiyonda gece ani yükselmeler, kalp ritm bozukluklarına neden olan uyku apnesi, gece ani ölümlere yol açabilen bir sendromdur" - "Uyku apnesinin 3 belirtisi vardır. Bunlar, gürültülü ve aralıklı horlama, genellikle eşler tarafından fark edilen tanıklı apne, üçüncüsü de kişinin uykusunu apnelerle kesintiye uğratan uyku bozukluğudur" - "Orta yaş üstündeki erkek hastalarda daha sık gördüğümüz uyku apnesi, çocuklarda da görülmeye başlandı. Çocuklarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda farklılık olan örneğin; bademcikleri büyük ve geniz eti rahatsızlığı olan çocuklarımızda sık gördüğümüz bir hastalıktır"
Op. Dr. Ayşe Kavasoğlu, karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilen yumurtalık kistlerine karşı uyarıda bulundu. Dr. Kavasoğlu, "Yumurtalık kistleri önlenebilecek bir durum değil ancak düzenli kontrollerle riski azaltabilirsiniz. Özellikle menopoz dönemindeki kistler kötü huylu olmaya eğilimlidir" ifadelerini kullandı.
Her kadın için kaçınılmaz bir süreç olan menopozun bir hastalık olarak nitelendirilmesini doğru bulmadığını kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlen Emekçi Özay, bu sürecin her kadında farklı yaşandığını söyledi. Özay, sürecin rahat atlatılması adına önemli tavsiyelerde bulundu.
Kadınların korkulu rüyası menopozun bu beş değişiklikten de sorumlu olabileceğini bilmiyorduk. Sizin için bu zamana kadar pek de bilinmeyen menopoz etkilerini bir araya getirdik.
Her kadının doğal bir geçiş dönemidir menopoz. Ortalama menopoz yaşı 51 olmasına rağmen menopoz 35-58 yaşları arasında görülebilir. Bu dönem birçok kadını da korkutur. Ancak bu süreci 5 pratik tarifle daha hafif atlatabilirsiniz.
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğunun, 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Barış Yeniad, menopozun göz yaşını azalttığını söyledi.
Prof. Dr. Samet Topuz: - "Menopoz tedavisinde temel prensip tedavinin bireyselleştirilmesi ve kişinin ihtiyaçlarına uygun olarak tedavinin düzenlenmesidir. Asıl amaç vazomotor semptomların önlenmesidir" - "Menopoz yaşını belirleyen en önemli faktör genetik faktörlerdir. Kötü beslenenler, vejetaryanlar ve sigara kullananlar daha erken menopoza girerler" - "Menopoz döneminde yapılan egzersiz, kasları, kemikleri ve kardiyovasküler sistemi koruyacağından hastalar için yararlıdır. Diğer yandan sağlıklı beslenme çok önemlidir. Dengeli ve kilo kontrolünü önceleyen, sigaranın olmadığı ve alkolün kısıtlandığı bir beslenme tarzı menopoz döneminin sağlıklı geçmesinde son derece önemlidir"
Kadınların koruyucu kalkanı östrojenin menopoz sonrası kaybolması kalp damar hastalıklarını tetikliyor. Özellikle kalp krizi ve inme gibi durumların erkeklere nazaran daha şiddetli seyrettiğine dikkat çeken uzmanlar, önlem almada ise doğum, spor ve düzenli beslenme gibi faktörlerin önemli rol oynadığına dikkat çekiyor. Konu ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko önemli bilgiler verdi.
Uyku hormonu melatonin yumurtalıkları, stres ve yorgunluk östrojene müdahale ederek erken menopozu tetikleyebilir. Erken menopoz, kalp hastalığı ve osteoporoz riskini artırabilir. Yapılan yeni bir çalışmaya göre gece vardiyasında çalışan kadınların menopoza erken girme olasılıkları yüzde 9 daha fazla olduğu açıklandı. Bu önemli çünkü menopaza giren genç kadınlar kardiyovasküler hastalık, osteoporoz riski taşır ve hatta hafıza problemleri yaşayabilirler.
Menopoz, bir kadının yaşam döngüsünün doğal bir parçasıdır. Diyetisyen Fulya Bozdemir, bu haftaki yazısında menopozda en çok merak edilenleri ele aldı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu: - "Sigara içen kadınların içmeyenlere göre birkaç yıl daha erken menopoza girdiği bildirilmiştir. Hiç sigara içmeyen kadınlara göre, günde yirmiden fazla sigara içenlerde erken menopoz riski yüzde 50 artmıştır. Bu risk, sigaranın direkt yumurtalar üzerindeki toksik etkisine bağlıdır" - "Bir diğer önemli nokta da yapılan araştırmalarda 30'lu yaşlarda sigarayı bırakan kadınların 40'lı yaşlarda sigarayı bırakanlara göre erken menopoz riskinin çok daha düşük olduğunun bildirilmesidir. Bu durum da sigarayı üreme çağının başlarında bırakmanın avantajını ortaya koyması açısından önemlidir" - "Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, daha fazla egzersiz, kalsiyum ve D vitamini takviyeleri, sigarasız bir yaşam, kan şekeri, kan basıncı ve kolesterol düzeylerinin kontrolü, düzenli jinekolojik muayeneler, meme ve kemik sağlığı açısından kontroller çok önemlidir"
Biruni Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Dansuk: - "Menopoz sonrasında sağlığın korunması ve kaliteli bir yaşam için diyet ve yaşam biçimi çok önemlidir. Menopozda metabolizmadaki değişimlerle birlikte besin gereksinmeleri de farklılık göstermektedir"
Kadınların kalsiyum ihtiyacının arttığı ve kilo almaya çok yatkın olduğu menopoz döneminde süt tüketimi büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyatetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, menopoz dönemdeki kadınların özellikle light süt tüketmelerinin protein, kalsiyum ve fosfor bakımından gerekli olduğunun altını çizerek, yağlı sütlere nazaran kolesterol ve doymuş yağ açısından da daha düşük olan light sütün düzenli içilmesi gerektiğini söyledi.
Psikolojik değişimler kadar metabolizma üzerinde de değişimlere sebep olan menopoz kadınlarda ani kilo alımlarına sebep olabilecek bir süreçtir. Bu sebeple menopoz tüm kadınların endişe duyduğu bir dönem olarak da bilinmektedir. Yaşanan fiziksel değişimlerin olabildiğinde kontrol altında tutulması için beslenme önerilerinde bulunan Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, menopoz dönemindeki kadınların enerji alımına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. İşte menopozda beslenme süreci hakkında bilinmesi gerekenler.
Menopoz nedir sorusu yaşı ilerleyen pek çok kadın için kafalarda yer etmeye başlıyor. Ancak menopoz ne demek sorusunu yanıtlamak kadınların hayatındaki en önemli dönemlerden birini oluşturan menopoz sürecini doğru anlamak için yeterli olmayabilir. Bu sebeple menopoz konusunda çok daha geniş bir araştırma yapmak gerekmektedir. Kadınların en çok merak ettiği konu da menopoz yaşıdır. Peki menopoz ile ilgili bilinmesi gereken esas noktalar neler? İşte cevabı...
Menopoz her kadın için özel bir süreç. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendikleri bu dönem hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunması olası risklere karşı hazırlıklı olmak anlamına da geliyor. Gelişmiş ülkelerde ortalama menopoz yaşı 49-50 iken Türkiye’de kadınlar ortalama 47-49 yaş arasında menopoza giriyor. Uzmanlara göre son adetin ardından 6 ay boyunca hiç kanama yaşanmaması durumunda menopoza girilmiş kabul ediliyor.
Yaş ortalaması 50 olarak bilinse de, menopoz bazı kadınlarda erken, bazı kadınlarda ise geç başlamaktadır. Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cihan Karadağ, tüm bilinmeyenleriyle menopozu anlattı. İşte menopoz belirtileri ve tüm merak edilenler...
Şarkıcı ve oyuncu Yeşim Salkım, Posta'dan Oya Çınar'a verdiği röportajda samimi açıklamalarda bulundu. Salkım, açık sözlü olmasının sebebini menopoza bağlayarak, "Çeneme vurmuş olabilir, menopozdan mı dersin?" diyerek güldü.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Özyiğit, MonaLisa Dokunuşu ile genital yaşlılık problemlerinin son bulduğunu belirtti.
Menopoz, genellikle 45-50 yaşından sonraki kadınlarda görülen normal bir süreçtir. Biyolojik bir durum olan menopozla başa çıkmanın tıbbi bazı yolları olmasına karşın, doğal kaynaklar ve bitkiler de bu konudaki en büyük yardımcıdır.
Gelişmiş ülkelerde son 20-30 yıl dikkate alındığında obezite ciddi bir artış gösteriyor. Meme kanserine yakalanma riski de obeziteye paralel olarak artıyor. Menopoz sonrası dönemde ana östrojen kaynağının kalça ve memelerde biriken yağlı dokular olduğunu söyleyen Liv Hospital Ulus Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu “Özellikle menopoz dönemi sonrasında alınan kilolar ve vücutta oluşan fazla yağ miktarı meme kanseri açısından risk teşkil ediyor” diyor.
Doktor Cem Cengiz menopoz ve belirtileri hakkında bilgi verdi.
Kendisinden 18 yaş genç futbolcu sevgilisi için ülke bile değiştiren güzel yıldızdan samimi açıklamalar.
Genellikle 45-50 yaşından sonraki kadınlarda görülen ve biyolojik bir durum olan menopoz doğal bir dönemdir. Bu dönem sırasında görülen belirtiler östrojen hormonunun azalmasıyla adet döngüsünün kesilmesi, bazı fiziksel ve ruhsal durumların ortaya çıkmasıyla kendini gösterir
Günümüzde ABD’de menopoza girme yaşı ortalama 52, Avrupa’da 50 iken, ülkemizde ise kadınlar genellikle 46-47 yaşlarında menopoza giriyor. Ayrıca yapılan çalışmalara göre, ülkemizde her 100 kadından 3'ü erken menopoz açısından risk altında.
Domates suyunun, menopozun olumsuz etkilerini hafifletebildiği belirlendi. Tokyo Tıp Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, günde 2 bardak domates suyunun menopozun daha rahat geçirilmesini sağlayabildiğini gösterdi.
Domates suyunun menopozun olumsuz etkilerini hafifletebildiği belirlendi.
Menopoz döneminin kadınların hayatında önemli bir endişe kaynağı olduğu belirtildi.
Menopoz ve orta yaş dönemi, ruhsal değişim açısından sancılı olduğu kadar sağlık açısından da oldukça önem teşkil ediyor.
Bilimsel bir araştırma, üretilecek ilaçlar sayesinde menopoz ve doğurganlık yaşının uzatılabileceğini ve kanser riskinin azalacağını ortaya koydu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Özgür Demirel, kadınlarda görülen erken menopoz hastalığının en sık düzensiz adetler şeklinde kendini gösterdiğini belirtti.
Kadınlığın en doğal süreçlerinden biri menopoz. Ancak her ne kadar doğal olsa da bu dönem birçok kadın için kabus dolu günler anlamına gelebiliyor.