Çalışanlar hem emeklilik sistemi için yapılacak reformu hem de çalışma saatlerinin düşürülüp düşürülmeyeceğini merak ediyordu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, milyonlarca kişinin merak ettiği iki kritik konuda açıklamalarda bulundu. Ancak o açıklamalar kafaları iyice karıştırdı. Güler emeklilik sisteminin değişeceği mesajını verirken, mesai saatlerinin kısalmasına ilişkinse, “Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok” dedi.
İş Kanunu’nda değişiklik için Eylül ayında çalışmalarına hız verecek olan hükümet, kamuda ‘esnek çalışma’ modelini 4 ayrı formülle masaya yatıracak. Bu kapsamda gençleri çalışma hayatına geri kazandırmayı hedefleyen değişikliğin hangi meslek gruplarını kapsayacağı da belli oldu. Kabine Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne gelecek olan düzenlemede, ‘Uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli’ olacak.
Yunanistan hükümeti, mesaiyi altı gün olarak değiştirme kararı aldı. Yeni uygulama, Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Çalışanlara altıncı gün için yüzde 40 ek ücret önerilecek. Başbakan Miçotakis, kararın azalan nüfus ve iş gücü eksikliği riskleri nedeniyle gerekli olduğunu savunuyor. Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle son on yılda yaklaşık 500 bin genç eğitimli vatandaşın göç ettiği tahmin ediliyor.
Çalışanlar dikkat! Haftada 4 gün mesai dünya çapında yaygınlaşırken Türkiye'de de bir şirket haftada 4 gün çalışma 3 gün izin sistemine geçti, yeni dönemin ilk sonuçları geldi. 4 gün çalışma hangi sektörlerde yaygınlaşabilir, 4 gün çalışma sistemiyle ücretlerde düşüş yaşanır mı? İşte merak edilenler...
Mesai saatleri kısalacak mı? Çalışma süreleri için en yeni açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Daha önce mesai saatlerinin kısalmayacağını açıkça belirten Bakan Işıkhan bu kez, “Çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, işçilerin refahı, kadın, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıt dışılık, işsizlik, istihdam ve iş gücü piyasası uygulamaları gibi konular gündemimizde önemli bir yere sahiptir" dedi. Esnek çalışmanın ise önünü açacak düzenleme yolda…
Dünyada pek çok ülkede uygulanmaya başlanan haftada 4 gün çalışma modeli Türkiye’nin de gündemine gelmişti. Mesai saatlerinin kısalmayacağını Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan net bir şekilde ifade ederken, hükümetin çalışanları ilgilendiren planı ortaya çıktı. 57 maddelik YOİKK Eylem Planı’na göre, esnek çalışma için düzenleme yapılacağı öğrenildi.
Mesai saatlerinin kısaltılması Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer kaplarken SGK Uzmanı Emin Yılmaz milyonlarca çalışanın ilk kez duyacağı detayları tek tek sıraladı. Uygulamanın işleyişinde hak kaybı yaşanmaması için 4 günlük çalışma süresinde mesai saatlerinin 1-1,5 saat uzatılabileceğini ve 3 gün izne böylece yer açılabileceğini dile getirdi. Çalışma saati düzenlemesinin avantaj ve dezavantajlarını da anlatan uzman, maaşlarda kayıp olmayacağının altını çizdi.
Haftalık mesai 40 saate iniyor haberlerindeki iddiaların ardından herkes detayları merak etmeye başladı. İş kanununda yeni düzenlemeye gidilecek mi? Haftalık çalışma süresi 45 saatten 35-40 saate indirilmesi planlanıyor mu? Dağınık mevzuatta çalışanların lehine bir düzenleme yapılacak mı? SGK uzmanı Özgür Erdursun bu soruların yanıtlarını aradığı açıklamasında çok çarpıcı bir mesai saatleri analizi yaptı! İşte detaylar…
Türkiye’de çalışma saatleri düşecek mi? Mesai saatleri düzenlemesi için adım atılıyor. Yeni düzenleme ile 45 saat olan haftalık çalışma saatlerinin 40’a düşürülmesi için çalışmalar yapılıyor. Böylece 21 yıllık mevzuatın değiştirilerek, çalışanların güçlendirilmesi hedefleniyor. Yapılacak düzenlemelerde, çalışanların vasıflarının gelişmesine ilişkin yeni hükümler konulacak. İşte detaylar...
Milyonlarca çalışanın son günlerde en çok merak ettiği konuların başında ‘Çalışma saatleri kısalacak mı? Günde kaç saat mesai olacak?’ soruları geliyor. Bu kapsamda yeni bir gelişme yaşandığı öğrenildi. Bir süredir gündemde olan 'çalışma gün ve saatlerine' ilişkin öneri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ancak konuya ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı.
Resmi tatillerde çalışmak durumunda kalan işçiler ne kadar fazla mesai ücreti alacağını merak ediyordu. Yasal olarak her çalışılan resmi tatil günü için çift yevmiye ödenmesi gerekiyor ancak bir istisna var. Haftalık izin günü ile resmi tatil günü denk gelenlerin mesaisi 2,5 gün üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl Ramazan Bayramı’nda 3,5 gün çalışan bir asgari ücretlinin fazla mesaisi ise 2.126 TL’ye denk geliyor.
Cinsellik üzeri kapalı bir konu olarak görülüyor. Cinsellik temel ihtiyaçlar arasında yer alsa toplum içerisinde konuşulması ve topluma uygun olmayan hareketler yapılması ayıp olarak karşılanıyor. İngiltere'de yapılan araştırmada birçok insan iş yerinde mastürbasyon yaptıklarını itiraf etti. Yaptıkları mastürbasyonun nedeni ise oldukça şaşırtıcı...
Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar geldi. Bir satış temsilcisinin fazla mesai davasının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, fazla mesainin ispatında diğer delillerle birlikte telefon GPRS kayıtlarının da delil olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.
Mesai saatleri içerisinde internetten gazete okuyarak işi savsakladığı iddia edilen işçi, tazminatsız kovuldu. Yıllar süren yargılamaya son noktayı koyan Yargıtay, mesai saatinde işi savsaklayan işçinin atılmayı hak ettiğine hükmetti.
2022 yılında yapılacak zamlar için memurlar Merkezi Yönetimi Bütçe Kanunu tekliflerini takip ediyor. Son alınan karar ile mesai saatlerinin ücretlerinde değişikliğe gidildi. İşte 2022 yılında memurların alacağı mesai ücreti…
Maaşıyla geçinemeyen pek çok kişi fazla mesai yaparak maaşını artırmanın yollarını arıyor. Ancak her fazla çalışma mesai ücretinden sayılmıyor. Konuyla ilgili olarak İş Kanunu’nda derinlemesine bilgi yer alıyor. İşte bilinmesi gerekenler…
Yargıtay’dan çıkan emsal karar ile özel sektörde çalışanların fazla mesai yaptıklarında alacakları ücret hesaplaması değişti. Tüm işverenlerin ve işçileri ilgilendiren bu hesaplamanın detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.
Dünya genelinde özellikle koronavirüsle birlikte başlayan uzaktan çalışma yöntemleri her geçen gün artıyor. Şimdi dünyada şu sorunun yanıtı aranıyor: Haftada beş gün yerine dört gün çalışarak aynı maaşı almak mümkün olabilir mi? Uzmanlar, bir ‘esnek çalışma’ yöntemi olan ‘sıkıştırılmış iş haftaları’ düzenlemesinin birçok ülkede uygulandığına dikkat çekiyor. Bu yöntemde örneğin haftalık 5 gün olan çalışma programı, beş günden daha az zamana sıkıştırılıyor.
Koronavirüs salgının ardından pek çok kişi işsiz kaldı. Aynı işyerinde 1 yıldan fazla çalışan kişilere verilen kıdem tazminatında, fazla mesainin hesaplandığını biliyor muydunuz? Bu hakları mutlaka öğrenin.
Kurban Bayramı ile 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nün aynı aya denk gelmesiyle 5,5 günlük resmi tatil oluştu. Kurban Bayarmı'nda bazı çalışanlar bayram tatili yapacakken bazı çalışanlar ise mesaisine devam etmek zorunda. Çalışmaya bayram sürecinde de devam edecek işçiler bayram mesai ücreti olarak ne kadar alacağını merak ediyor.
Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Bayram tatiline ilişkin bilgiler Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Çalışanlar "Arefe Günü çift mesai mi?" , "Yarım gün çalışanlar tam mesai alır mı?" sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte 2021 Arefe Günü mesai hesaplama...
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin uyku ihtiyacını dinlenme süresi içerisinde gideremediği durumlarda 24 saat esaslı çalışmada ara dinlenmesinin 4 saat olarak kabul edilmesinin gerektiğine hükmetti. Emsal nitelikteki kararla 24 saat esaslı çalışanlar 4 saat mola yapabilecek.
Ülkemizde 7/24 faaliyet gösteren pek çok işyerinde vardiyalı çalışma sistemi bulunuyor. Gece çalışma saatleri uzadıkça uzayınca işçi de sitem ediyor. İşçi bu siteminde haklı. Çünkü gece, yasalarla belirlenmiş saatin dışında işçi çalıştırmak yasak. İşte ayrıntılar…
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar bugün uygulanmaya başlandı. 1 Temmuz'da uygulanmaya başlanacak kararların Kamu kuruluşlarındaki esnek çalışma saatlerini etkileyip, etkilemediği araştırılıyor. Peki Kamuda mesai saatleri değişti mi? Kamu esnek çalışma saatleri sona erdi mi? Detaylar haberimizde...
Fazla mesai hesaplama her çalışan için oldukça önemlidir. Özellikle de bayram ve resmi tatillerde çalışıldığı zaman fazla mesai ücreti hesaplamaları farklı kurallara göre yapılır. Çalışanların 45 saatten fazla çalışması durumunda devreye giren fazla çalışma saatleri normal çalışma zamanına göre daha fazla ücret alması gereken süreyi kapsar. Bu nedenle fazla mesai hesabı maaşta artış sağladığından ek gelir elde edilebilecek zaman olarak da görülür. Peki fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?
Koronavirüs tedbirlerinin değerlendirildiği ve normalleşme kapsamında yeni kararların tartışıldığı Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. 17 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında normalleşme adımları kapsamında uygulanan yasaklar bugün son buldu. Kamu çalışanları ise esnek mesai saatlerinde değişiklik yapılıp yapılmadığını merak ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 194 ülkeden topladığı verilerle yaptığı ve 2000-2016 arasını kapsayan araştırması, uzun çalışma saatlerin ölüm nedeni olduğunu tescilledi.
Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay, cumartesi günü çalışıp çalışılmamasına işverenin yönetim hakkı kapsamında belirleyebileceğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, iş ya da toplu sözleşmede işyerinde cumartesi gününün hafta (akdi) tatili düzenlenmemesi halinde iş günü olarak kabul edileceğine dikkat çekti.
Son dakika haberine göre Ankara Valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma saatlerini, 10.00-13.00 ile 13.30-16.00 olarak belirledi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya kamuda mesai saatleri ile ilgili açıklama yaptı.
Uzun çalışma saatlerinin neden olduğu ölümlerle gündeme gelen Japonya'da hükümet haftada 4 gün mesai düzenine geçmeyi tartışıyor.
Kontrollü normalleşme sürecinin başlamasıyla İstanbul’da mesai saatlerinde yeni düzenleme yapıldı, toplu taşıma araçlarında sabah saatlerinde yoğunluk yaşandı.
Son dakika haberine göre, kontrollü normalleşme kapsamında alınan kararların ardından kamu bankaları mesai saatlerini yeniden düzenledi. Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank'ın yaptığı açıklama ile 4 Mart tarihi itibari ile banka şubelerinin müşteri kabul saati güncellendi.