Mesane tümörü, ürolojik sistemde prostat kanserinden sonra en yaygın ve kötü huylu kanser türü olarak öne çıkmaktadır. Erkeklerde, kadınlara göre 3-4 kat daha fazla görülür ve sigara kullanımı hastalığın gelişiminde yaklaşık %50 oranında etkili bir faktördür. Ayrıca, bazı endüstriyel kimyasalların da hastalığın ortaya çıkışında rol oynadığı bilinmektedir. Mesane tümörünün tedavisinde erken teşhis kritik öneme sahiptir. Peki, mesane kanseri belirtileri nelerdir?
Mesane kanseri, mesane duvarının iç tabakasındaki hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Genellikle ürothelial karsinom olarak adlandırılan hücre tipi en yaygın görülen türdür. Bu kanser, çoğunlukla sigara içme, kimyasal maruziyet, yaş, cinsiyet ve genetik faktörlerle ilişkilendirilir. Erken teşhis, mesane kanseri tedavisinde önemlidir ve tedavi seçenekleri tümörün büyüklüğüne ve yayılma derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Kanser, vücudun çeşitli bölümlerinde meydana gelebiliyor. Her kanser türünün belirtisi farklılık gösteriyor. Bu belirtilere karşı bilinçli olmak ve tedaviye erken başlamak hayati önem taşıyor. Uzmanlar mesane kanseri hastalarının yüzde 85'inin aynı durumu yaşadığı belirterek tuvalette görülen riskli belirti hakkında uyarıyor.
Sırt ağrısının onlarca nedeni olabilir. Bunların arasında en çok dikkat edilmesi gereken ise kanser şüphesidir. Çünkü sırt ağrısı 3 farklı kanser türünün ilk sinyali olabilir. Mesane kanseri, akciğer kanseri veya omurilik kanseri yaşanılan sırt ağrısıyla ortaya çıkabilir. Her sırt ağrısı kanser değildir ancak dikkate alınarak, doktora gidip kontrol edilmelidir. Kanser taraması yaptırarak sağlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Unutmayın ki; kanserde erken teşhis hayat kurtarır.
Kanser en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Ancak kansere karşı bilinçli olmak ve erken teşhis tedavi sürecini önemli ölçüde etkiliyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ile kanseri yenmek çok daha kolay hale geliyor. En riskli kanser türleri arasında bulunan mesane kanserinde belirtilere dikkat etmek hayat kurtarıyor.
Yapılan araştırmalarda sigara içilmese bile sigara dumanını solumanın mesane kanseri riskini arttırdığı öğrenildi. En çok rastlanan kanser türlerinden biri olan mesane kanseri, kadınlardan çok erkeklerde görünüyor. Uzmanlar mesane kanseriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Mesane kanseri mesane içindeki hücrelerin anormal şekilde büyümesi sonucu oluşur. Vücutta idrar depolamakla görevli olan idrar kesesi olarak da bilinen mesanede anormal büyümeler, mesane tümörüne neden olabilir. Bu tümörler iyi huylu mesane tümörü olabileceği gibi kanserli hücreler içeren kötü huylu mesane tümörleri de olabilir. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil konu hakkında bilgiler verdi.
Mesane kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 3-4 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yener Gültekin, bu kanserin erkeklerde görülen kanser türleri arasında 4. sırada olduğunu söyledi.
Pandemi sürecinde mesane kanseri olduğunu öğrenen 59 yaşındaki Mehmet Aslan, ameliyatın robotik cerrahi yöntemi ile yapılabileceğini öğrendi ve Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca tarafından robotik cerrahi ile ameliyat edilerek kanserden kurtuldu.
Mesane kanseri erkekleri tehdit eden bir hastalık gibi görülse de kadınlarda görülme sıklığı da giderek artıyor. Mesane kanseri nedenleri arasında ilk sıralarda tütün kullanımı görülüyor. Mesane kanserinde kadınlarda artış görülmesinin nedeninin de tütün kullanımı olabileceği düşünülüyor.
Ürüloji uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, en sık rastlanılan ve mesane kanseri tanısı koyduran belirtinin kanlı idrar yapmak olduğunu söyledi. Sigara içmek ve sigara dumanına maruz kalmanın da her iki mesane kanserinden birinin sebebi olduğunu kaydeden Gülpınar, kimyasal maddelere maruz kalmanın da mesane kanserine neden olabileceğine dikkat çekti.
Kimi zaman fark edilen kimi zaman ise gözle görülmeden sinsice sinyal veren mesane kanseri erkeklerde kadınlardan üç kat daha fazla görülmektedir. En önemli belirtisinin ağrısız olarak idrarda kan görülmesi olduğunu belirten uzmanlar, başka risk faktörleri de varsa mutlaka ürolojik değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.
İdrar yollarındaki daralma nedeniyle 10 yılda 35'e yakın operasyon geçiren ancak bir netice alamayan 70 yaşındaki Tacetdin Kutlu, ağız için dokusundan yapılan yeni idrar yoluyla ızdırabından kurtuldu - SBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Yonguç: "Hastamız, kanseri yenmesine rağmen hayat kalitesi çok kötüydü. Ameliyatla yaşam kalitesi yükseldi. Artık kanser kontrollerini daha rahat yapmaya başladık" - Tacetdin Kutlu: "Son 10 yılda 35 operasyondan geçtim ama derdime çare bulamadım. Bu kez ağız içinden doku alarak idrar yolu yapıldı. Tarık hocama dua ediyorum"
Eyüpsultan Devlet Hastanesi'nde tedavi gören İlknur Parıltı, yaklaşık 5 yıldır dini nikahla yaşadığı Mustafa Uğurlu ile tedavi gördüğü palyatif servisinde evlendi
İdrardan kan gelmesi erkek hastalarda daha sık görülmekle beraber ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. İdrardan kan gelmesi durumunda sebebinin öğrenilmesi öncelikle yapılması gereken olmalıdır. İdrardan kan gelmesi nedenleri farklılık göstereceği gibi en önemli belirtisi mesane kanseri olabilir. Peki mesane kanseri nedir? İdrarda kan görülmesi mesane kanseri evrelerinden hangisidir? Mesane kanseri nasıl anlaşılır? Mesane kanseri tedavisi için neler yapılır?
Yaklaşık 2 yıl önce prostat kanseri teşhisi konulan ve ülkesinde 3 ameliyat geçirip bir böbreği alınan 70 yaşındaki Iraklı hasta, Türkiye'de sağlığına kavuştu - Kahtan Assı: - "Eşim İtalyan. Tedavi için İtalya'ya da gidebilirdim ama Türkiye'yi tercih ettim. Çünkü Türkiye tıp alanında oldukça iyi"
Mesane kanseri, idrar torbasında görülen kötü huylu tümöre denilir. Genellikle 50 – 60’lı yaşlarda görülür fakat tüm yaş gruplarında da görülebilir. Genç yaşta mesane kanseri görülen hastalarda bulunmaktadır.
80 yaşında işçi emeklisi, mesane tümörü ve prostatla ilgili yaşadığı sıkıntılar sonrası yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Ataus, Türkiye'de çok yeni olmakla birlikte idrar testi ile mesane kanserinin teşhisinin yapılabildiğini belirtti.
Mesane Kanseri en sık görülen kanser türlerinden biridir. Mesane tümörü ürolojik sistem içinde prostat kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülmektedir. Cerrahpaşa Tıp Fak. Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat Mynet okurları için yazdı.