Rizeli matematik öğretmeni, hem eğitimcilikten hem de doktora yapmaktan vazgeçip çocukluk sevdası olan arıcılığa başladı. "Beni ekonomik olarak tatmin ediyor" diyen Murat Memoğlu "Gençler bu mesleği yapabilir. Gençler yaparsa çok daha başarılı olur. Hem ekonomik olarak tatmin eder" ifadelerini kullandı. "Öğretmenlik çok kutsal bir meslek" diyen Memoğlu "Bunu yapmak çok güzel ama bir yandan arıcılık da güzel. Bir tercih yapmak zorunda kaldım ve arıcılığı tercih ettim" şeklinde konuştu.
Son dönemde maaşlar, çalışma şartları ve popülarite, bazı mesleklere ilginin kaybolup bazı mesleklere de ilginin artmasına neden oldu. Bunlardan biri de aşçılık. Popülerliği giderek artan aşçılık için pek çok kişi mühendisliği, öğretmenliği ya da grafikerliği bırakıp bu işe yönelmek üzere eğitim almaya başlıyor. Yurt dışında çalışma imkanlarının da fazla olduğu belirtilen meslekte stajyerin bile 3 bin dolar kazandığı, kıdeme göre maaşların 5 bin, 6 bin ve hatta 10 bin dolara çıktığı aktarıldı.
Türkiye'nin ilk sektör içi mesleki eğitim merkezi açılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatıyla, meslek lisesi öğrencilerinin istihdama daha hızlı geçmeleri amacıyla hazırlanan yeni mevzuat doğrultusunda, Türkiye'nin ilk "sektör içi" okul programı "kuyumculuk" alanında hayata geçirilecek.
Gaziantep’te yaşayan 74 yaşındaki Cahit Çalı, 62 yıldır unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Ev hanımlarının yanı sıra lokanta ve restoranlarında kalaya talebinin çok olduğunu belirten Çalı, meslekte çırak yetişmediğini söyleyerek haftalık 5 bin TL vermesine rağmen kimsenin gelmediğini ifade etti. Çalı "Aylık 20 bin TL maaş veriyorum ama pis diye gelmiyorlar" dedi.
Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Sibel Öztürk, çocuğu için alamadığı oyuncak sayesinde hem meslek hem de işyeri sahibi oldu. İşte o şaşırtan hikaye...
Kastamonu’da hayata geçirilen proje çerçevesinde meralara kurulan çoban evleri, çobanların barınma sorununu ortadan kaldırarak mesleği cazip hale getiriyor. Meralara yerleştirilen ve hayvanların içme suyu problemini ortadan kaldıran oluklar da hayvan sayısının arttırılmasına katkı sağlıyor.
Teknolojinin gelişmesi mesleklere de yön verdi. Bazı meslekler giderek tarihe karışmaya başlarken bazı mesleklerin de popülaritesi artıyor ve gelecekte çok daha popüler olacak hale geliyor. Bugün geçerliliği olan ancak giderek ihtiyacın daha da azaldığı bazı meslekler gelecekte tamamen tarih olacak. Bu nedenle iş seçerken dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü var olan tecrübenin ilerde hiçbir önemi kalmayabilir. İşte 10 yıl içinde kaybolma riski en yüksek olan ve tarihe karışacak o meslekler...
Temeli 2 bin yıl öncesindeki Mısırlılara dayanan ve tarihin en eski mesleklerinden olan anahtarcılık ve çilingirlik, tarihin tozlu sayfalarına karışan mesleklerin aksine yeniçağa ayak uydurarak devam ediyor. Mesleğe 1983’lerde başlayan esnaf Turan Yıldırım "Nesilden nesile aktarıyoruz, işi devam ettirecek eleman yetiştiriyoruz. Oğlum öğrendikten sonra ben bıraktım" dedi. Mesleğe başlamak için çıraklık eğitim sürecinden geçmek gerekiyor. En az ortaokul mezunu olanlar çıraklık eğitimi alabiliyor.
Samsun'un İlkadım ilçesinde 40 yıldır terzilik yapan vatandaş, artık çırak ve kalfanın olmamasından dolayı mesleğinin geldiğini noktadan endişeli olduğunu dile getirdi. Birçok geleneksel mesleğin unutulmaya yaklaştığını aktaran terzi, mesleğinin ölme ihtimalinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Sanayide büyük bir öneme sahip olan ancak son yıllarda personel bulma sıkıntısı yaşanan mesleklerden bir tanesi CNC operatörlüğü. Sektör, üretim potansiyelinin yüksekliğine rağmen eleman bulma zorluğundan yakınırken CNC operatörleri 110 bin TL gibi yüksek maaşların verildiğini belirtti. Diploma şartı aranmayan bu meslek, son dönemde iş ilanlarında en çok aranan meslekler arasında. Sektördekiler bu iş için "Tam bir altın bilezik" derken şirketler için "Yana yana CNC operatörü arıyorlar" dedi.
Türkiye’de pek çok sektörde yaşanan eleman sıkıntısının son yıllarda ulaştırma sektörünün de en büyük sorunlarından olduğu aktarıldı. Ulaşım ve taşımanın yüzde 95’inin karayolu taşımacılığıyla yapıldığı Türkiye’de sektörün en büyük sorununun kalifiye elaman bulma sorunu olduğunu belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç ciddi bir planlama yapılması gerektiğini söyledi. Firmalar ilan üstüne ilan verirken Özmeriç "Sektörde gençlere ihtiyaç var" deyip çağrı yaptı.
Adana’da 6 Şubat depremlerinden sonra evde kalmaya korkup, Atatürk Yaşam Köyü’ne barınmaya gelen kadınlar, meslek sahibi olarak ev ekonomisine katkıda bulunmaya başladı. Kurslara giden kadınlardan biri "Halılarım çok olmasa da çanta satışlarım çok fazla oldu. Hala da yapmaktayım. Hem gelir ettim hem de çok sıcak bir ortam ile tanıştım" ifadelerini kullandı.
Petrol araştırma, arama ve sondaj faaliyetlerindeki işçiler için çalışma saati düzenlemesine gidildi. Söz konusu faaliyetler kapsamında yürütülen işler ve bu işlerin yürütüldüğü iş yerlerinde çalışma saati düzenlemesi, 24 saatte 2 işçi postası olacak şekilde yapılabilecek. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Antalya’da karavan imalatı ve dizaynı yapan Mustafa Dede’nin hobi olarak başladığı karavan hayatı 6 yıl önce mesleği oldu. 6 yıl önce kurumsal medikal firmada çalıştığı dönemde karavancılığa merak saran ve işini bırakıp karavan imalatı ve dizaynı için atölye açan Dede “Pandeminin artması ile birlikte hobim olan karavan hayatı tamamen işime döndü. 6 yıldır imalatımıza seri şekilde devam ediyoruz” dedi. Karavana olan ilgiden bahseden Dede "Talep her yıl bir önceki yıla göre artıyor" dedi.
Bayburt'ta yaşayan ve zamanla kendi dikiş, nakış, piko atölyesini açan Güngör Köse bir hevesle başladığı işinde 19 yılı geride bıraktı.
Erzincan’da yok olmaya yüz tutmuş saraçlık mesleğinin tek temsilcisi Cevat Naldan, talebin yok denecek kadar az olmasına rağmen yarım asrı aşkın sürdürdüğü dede mesleğinden vazgeçmiyor.
Türkiye'de baba mesleğini sürdürenlerin oranı, 2019-2023 döneminde 9 meslek grubunun 8'inde artış gösterdi.
İş arayanlara, deneyim kazanmak isteyenlere, okurken meslek öğrenmek isteyen gençlere İşkur aracılığıyla önemli fırsatlar sunuluyor. Kurum, meslek öğretirken katılımcılara ödeme de yapıyor. Eğitim programının temel hedefi, katılımcılara yeni meslek becerileri kazandırmak ve bu süreçte maddi destek sunarak iş hayatına hazırlamak. Günlük ödeme miktarı ve başvuru şartları neler?
Türkiye’de kolay iş bulan 10 meslek belli oldu. İşveren markalar ile iş arayan adayları bir araya getiren Eleman.net en çok ilan yayınlayan sektör ve meslekleri paylaştı.
Bazı meslekler hazır ürünlerin yaygınlaşmasıyla sona ermeye başladı. O mesleklerden birisi de 'yorgancılık' oldu. Kütahya'nın Gediz ilçesinde 33 yıldır yorgancılık mesleğini icra eden Ercan Erdoğmuş, evlerde kullanılan fabrikasyon ürünlerin yorgancılığı bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Mesleklerinin eski popülerliğini yitirdiğini söyleyen Erdoğmuş, "Hazır ürünler yaygınlaşınca bizim mesleğin tadı da geleceği de kalmadı" dedi.
Osmaniye'de kocasından öğrendiği kaynakçılığı kurslarla destekleyip usta öğreticilik belgesi alan 34 yaşındaki Ayşe Kekik, mesleğe yeni kişiler kazandırmak istiyor.
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde yaşayan Fatma Karadere, eşini ziyaretleri sırasında merak sardığı kaportacılığı öğrendi.
Zeytinburnu'nda tüpçülük yapan iki kardeş, 50 yıldır sürdürdükleri meslekleriyle yarım asrı geride bıraktı. 74 yaşındaki Nizam ile 64 yaşındaki Abdullah Aydın babalarından yadigar kalan işlerini tutkuyla sürdürüp geçimlerini sağlıyor. İşini tutkuyla yapan iki kardeş hikayelerini anlattı.
Ordu'da evli ve bir çocuk annesi kadın 7 yıl evde canı sıkıldığı için eline fırça alıp ahşap boyama yapmaya başladı ve bu hobi bir anda kazançlı bir mesleğe dönüştü. Bir firmanın bünyesinde boya dönüşüm uzmanı olarak görev yapan kadın, fırça ve boyayla, hem evlerde hem de iş yerlerinde hemen hemen her türlü alanı boyayıp düşük maliyetle yenileme çalışmalarına imza atıyor. İşini keyifle yaptığı belirten kadın "Müşteriler yenisini yaptırmak istese 40 bin TL’den aşağı yapılamıyor" dedi.
Erzurum'da, 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 25 bin metrekare alanda üretime başlayan tekstil firması ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) arasında istihdam garantili "Mesleki Eğitim Protokolü" imzalandı.
Milyonlarca kişi emeklilik için gün sayarken SGK'dan erken emeklilikle ilgili açıklama geldi. Buna göre bazı meslek grupları için 50 yaşından önce emeklilik imkanı getirilecek. İşte emeklilikle ilgili haberin detatyları...
Kemençe ustası Hasan Yaman: - "Eskisi gibi kemençelere yoğun talep yok" - Arkadaşı Hüseyin Berk: - "Çırak yetiştiremiyoruz, onun için bu mesleğin yürümesi biraz zor olacak"
Eş anlamlı kelimeler, yazılış ve okunuş olarak birbirinden farklı ancak anlam olarak aynı olan kelimelere denmektedir. Eş anlamlı kelimeleri cümlede birbiri yerine kullandığımızda herhangi bir anlam bozulması yaşanmaz. Türkçe eş anlamlı kelime bakımından oldukça kalabalık bir dildir. Meslek de bu eş anlamlı kelimelerimizden birisidir. Peki hangi kelimeler mesleğin eş anlamlısı için uygundur? Meslek eş anlamlısı nedir?
İngiltere’de yapılan bir araştırma “En seksi meslekleri” ortaya çıkarttı. Fix Radio tarafından 2000 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonucuna göre en seksi bulunan mesleklerin zirvesinde boyacılar ve dekoratörler yer aldı. Ankete katılan her 20 kişiden biri, evinde çalışan bir sıvacı, inşaatçı, tesisatçı, elektrikçi veya tamirci ile ilişkisi olduğunu itiraf etti.
Bodrum Ticaret Odası'nda meslek komiteleri ve meclis üye seçimleri yapıldı
Annesinin çırağı olarak terzilik mesleğine adım adan Ergun Kartal, yarım asrı geçmiş yaşına rağmen atmaya kıyılamayan değerli kıyafetlerde oluşan yırtık ve delikleri özel iğnesi ile usta dokunuşlarla örerek hasardan iz bırakmıyor - Ergün Kartal - "Güzel bir takım elbisemiz var. Bir yeri delindi, sigara düştü. Bir cama veya çiviye takıldı. Onu kendi içinden onarıyorsunuz"
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Recep Yaman: - "Yıllarca çiftçilik, işçilik yaptım, aynı zamanda sepet ördüm. Çok ekmeğini yedim" - "Geçmiş yıllarda halk eğitim aracılığıyla cezaevinde kurs da verdim. Bir 'Allah razı olsun' demeleri yeterli. Meslek devam etsin istiyorum"
Saadet Yusuf Mıstıkoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Barış Körkü: - "Ürünlerimizi kaliteli, doğal ve herhangi bir ilaç kullanmadan yetiştiriyoruz. Ülkemiz için üretmeye devam edeceğiz"
Ülkemizde pek yaygın olarak bilinen ve tercih edilen bir bölüm olmayan İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü sadece bir üniversitede var. Lisans süresince oldukça kapsamlı bir eğitim alan İbrani Dili ve Edebiyatı mezunlarının kamuda iş olanakları maalesef ki zengin değildir. Peki İbrani Dili ve Edebiyatı Bölümü nedir? İbrani Dili ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar?
Hidrojeoloji Mühendisliği, pek bilinmeyen ama önemli işlere hizmet eden bir bölümdür. Temel amacı yer altı ve yer üstü sularının aranması, bulunması ve işlenmesi olan bölüm, dünyanın su ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynar. Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü lisans dönemi boyunca fizik ve mineraloji gibi çeşitli bilim dallarından oluşan kapsamlı bir eğitimi içerir. Peki, Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü nedir? Hidrojeoloji Mühendisliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları nelerdir?
ManpowerGroup Yetenek Açığı Raporu'na göre, yetenek açığı tüm dünyada artarak yüzde 75 seviyesine ulaşırken, dünya genelinde her 4 işverenden 3'ü yetenekli iş gücü bulmakta zorlanıyor - ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı: - "Geçen yıl yetenek açığının yüzde 83 olarak ölçüldüğü Türkiye, boş pozisyonları doldurmakta en çok zorlanan ilk 6 ülke arasındaydı. Bu yıl yetenek açığı oranında bir düşüş olsa da hala ciddi bir açık var"