Mide yanması birçok insanın günlük yaşamında sıkça karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Genellikle göğüs bölgesinde yanma, acıma veya sıcaklık hissi olarak tanımlanır. Mide yanması reflü hastalığı veya sadece reflü olarak da adlandırılan bir durumun bir belirtisi olabilir. Peki, mide yanması neden olur?
Yemek sırasında su içmek birçok kişinin alışkanlığı olsa da aslında bu durumun bazı olumsuz etkilere yol açtığı ortaya çıktı. Yemek yerken aynı anda su içmekten kaçınmanız gereken birçok neden var. Bu alışkanlık başta hazımsızlık, gaz ve ödem olmak üzere birçok mide rahatsızlığına neden olabilmekte.
Mide, vücudumuzdaki en çabuk etkilenen organlardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Özellikle gebelik gibi hassas olan dönemlerde hamileliğin ilk belirtilerinden birisi olan mide bulantısı ve mide yanması oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlıktı olarak karşımıza çıkar. Özellikle hamilelik döneminde görülen ilk belirtilerden bir tanesidir. Bebek anne karnında büyüdükçe anne adayının mide yanması şikâyetleri de artabilir. Peki, hamilelikte mide yanması neden olur?
Hamilelik döneminde kadınlar hormonal değişiklikler yaşadığı için pek çok rahatsızlıkla karşılaşabilir. Bu sorunlardan bazıları gebeliğin doğal seyri iken bazıları için mutlaka bir hekime danışmak gerekir. Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı ile birlikte mide yanması hissetmek de normaldir. İlk aylarda hafif olan bu yanma, hamileliğin ikinci ve üçüncü trimestlerinde daha yaygın görülebilir ve şiddetli hissedilebilir. Peki, gebelikte mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Hamilelik döneminde yaşanması muhtemel çeşitli durumlar vardır. Mide yanması şikâyeti de yaşanabilecek durumlar arasındadır. Anne adaylarını zorlayan süreçlerden olan mide yanması sıklıkla karşılaşılan şikâyetler arasındadır. Hamilelik sürecini daha kolay geçirebilmek amacıyla mide yanması sorununun çözümleri anne adayları tarafından araştırılır. Peki, hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir?
Kahvaltı vücudumuz için en önemli olan öğünler arasında yer alıyor. Kahvaltıda yediğimiz gıdalar tüm günümüzü etkileyebiliyor. Kahvaltıda tüketilen hamur işleri mutlu olmamızı sağlasa da vücudumuzu içten içe bitiriyor. Kahvaltıda yenilen açma ve poğaçanın zararları dudak uçuklatıyor.
Baharatlar yemeğe koku ve tat katan oldukça önemli katkılar arasında bulunuyor. Bazı ülkeler baharat kullanımını fazla fazla yapabiliyor. Türkiye'de baharatı sıklıkla kullanan ülkeler arasında bulunuyor. Ancak bazı baharatlar var ki fazla tüketimi sağlık için risk oluşturabiliyor. Riskli baharatları kullanılırken aşırıya kaçmaktan uzak durmak gerekiyor.
Çoğu kişinin şikayet ettiği mide yanmasının en büyük nedeni yediklerimizdir. Özellikle sıklıkla mide yanması yaşayan kişilerin bazı besinlerden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Gastrit ve reflünün belirtileri benzerlik gösterse de bu ikisinin de en büyük belirtisi mide ekşimesidir. Özellikle Türk mutfağının en sevilen temel malzemesi soğanı bu şekilde yerseniz mide rahatsızlığınızı tetikleyecektir.
Kahvaltı hayatımızda çok büyük öneme sahip. Güne daha sağlıklı ve zinde başlamamıza yarayan kahvaltıda yediklerimiz tüm günümüzü etkileyebiliyor. Sağlıklı olduğunu düşünerek yediklerimiz mide ve bağırsak problemleri yaşamamıza neden olabiliyor. İşte aç karnına asla yenmemesi gereken yiyecekler...
Poğaça herkes tarafından sevilerek tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Özellikle sabahları işe ve okula gitmeden önce ayaküstü atıştırılan poğaçalar kahvaltınızı pratik bir şekilde yapmanızı sağlıyor. Ancak severek yediğiniz poğaçalar sağlığınızı büyük ölçüde tehdit ediyor. İşte poğaçaların sağlığa zararları...
Kavun yazın en sevilen meyveleri arasında bulunuyor. Serinleten lezzetiyle sık sık tüketilen kavun mis gibi kokusuyla her sofrada bulunuyor. Kavunun faydaları genel olarak biliniyor. Peki kavun çekirdeğinin faydalarını biliyor musunuz? Kavun çekirdeğinin faydalarını öğrendikten sonra çekirdekleri çöpe atmadan bir kez daha düşüneceksiniz.
Mide yanması birçok insanın başına gelmiştir. Midede bir ağırlık varmış hissi yaratır, mideden kalbe doğru yayılan bir yanma hissi olur. Ağızda ekşi bir tat bırakır. Mide yanması sorunu yaşayan kişiler internette bu soruna çözüm yolları aramaktalar. Peki mide yanmasına neler sebep olur, nelere dikkat etmeliyiz? İşte mide yanmasına iyi gelen etkenler.
Hemen hemen her yaş grubundaki insanı etkileyebilen mide yanması, bir hastalıktan ziyade, midenin bir sindirim problemine karşı verdiği tepki olarak gelişen bir durumdur. Genellikle 20 ile 50 yaş aralığında daha yoğun olarak gözlenir. Mide yanması, özellikle de yemek yenilmeden önce ya da yemek yenildikten 1 ile 2 saat sonrasında kendini hissettirir. Mide yanmasına ne iyi gelir? Evde şifalı doğal besinlerle mide yanması tedavisi mümkün mü?
Mide yanması, özellikle yetişkinlerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalıktan muzdarip olanlar mide yanmasına ne iyi gelir diye araştırırlar. Ancak bundan önce kişilerin ilk yapması gereken mideye dokunan yiyecek ve içeceklerden uzak durmaktır. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekleri bilinmesi halinde ise mide yanması tedavisi için evde doğal bir çözüm üretilebilir. Mide yanması neden olur, sebepleri nelerdir? Evde doğal yöntemlerle mide yanması tedavisi için neler yapmak gerekir?
Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Reflü hastalığı, ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini göstermektedir. Gündelik hayatı oldukça etkileyen reflü için beslenme düzenine dikkat etmek gerekmektedir. İşte reflüsü olanların yememesi ve yemesi gereken yiyecekler...
Halk arasında sıklıkla karıştırılan ve uzmana danışılmadan müdahale edilen gastrit ile reflü kişinin hayat kalitesini düşürüyor. Reflü; asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesi iken gastrit ise mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. İkisi arasındaki farkı bilmeli ve mide yanmasına sebep olan besinlere karşı dikkatli olmalısınız.
Soğuk gıda ve içeceklerin midede gaz oluşumunu artıracağı gibi soğuk havaların da bağırsaklarda şişkinliğe neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, 'Soğuk günlerde mide gazı daha çok oluşur. Bu günlerde sıcak içecekleri bolca tüketip bedeninizi de sıcak tutabilirsiniz' dedi.
Mide yanması çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve sık görülen bir rahatsızlıktır. Midenin içerisinde yiyeceklerin sindirilmesi için asit bulunur. Bazı nedenlerle bu asit artar, bunun sonucunda ise mide yanması rahatsızlığı oluşur. Basit yöntemlerle tedavi edilebilen mide yanması için evde hazırlayabileceğiniz doğal tarifler yazımızda.
Mide asidinin mide kanalından yukarıya doğru kaçması ve ağza ulaşması olarak tanımlanan reflü, erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen bir hastalıktır. Belirtileri genel olarak ülser ile aynı olsa da ikisi birbirinden farklı hastalıklardır. Bazı hastalarda şikayetler kısa sürede geçer, bazılarında ise rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Mide sağlığı farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Sağlıksız besin tercihleri, abur cubur alışkanlıkları, düzensiz öğün aralıkları ve stres gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan mide sorunlarının çözülmesi için bazı önerilere kulak vermek hayat kurtarabiliyor. Midedeki herhangi bir problem de sindirim sisteminin bütününü ve genel sağlık durumunu olumsuz etkiliyor. Bu nedenle mide sağlığını korumak düşünüldüğünden daha fazla önem taşıyor. Peki mide sağlığı içine ne yapılmalı? İşte cevabı
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, dünyada ve Türkiye’de reflü hastalığının oldukça sık görüldüğünü söyleyerek, “Midede yanma hissi reflü habercisi olabilir” dedi.
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, hazımsızlığın, karnın üst bölgesinde ağrı, erken doyma, şişkinlik ve bulantı hissi gibi yakınmalara dayalı sağlık sorunu olduğunu belirterek, bilinçsiz beslenme ve ülser, reflü, safra kesesi hastalığı gibi durumların hazımsızlık sorununa neden olabileceğini kaydetti.
Gebelikte mide yanmasının ana sorumlusu progesteron hormonudur. Bu hormonun kas gevşetici etkisi nedeniyle mide kapakçığı da gevşer ve asitli içerik yemek borusuna doğru ilerler. Ayrıca büyüyen rahimin etkisiyle mideye doğru basınç artacağından, kapakçıkların açılması daha da kolaylaşır. Ama bu durumu son verecek etkin ve güvenli çözümler de var.
Her zaman severek ve sağlığımız açısından önemli bir yeri olan bazı yiyecekleri akşam tüketmemek gerekiyor. Aksi takdirde uykusuzluk sorununa neden olabiliyor. İşte akşam tüketildiğinde uykusuzluğa neden olan yiyecekler...
Fizyoterapist Gökhan Aygül, mide yanması, baş ağrısı, astım ve bunlar gibi birçok hastalığın ortaya çıkması ile uyku pozisyonunun ilişki içerisinde olduğunu belirtti.
Mide yanmasına karşı basit tedbirler öneren uzmanlar, "Kısa sürede meydana gelecek olan değişikliklerle çok daha rahat ve sağlıklı bir hayat sürün" diyerek, küçük lokmaları uzun süre çiğnemeyi, ayak üstü yerine sofrada beslenmeyi tavsiye ediyor.
Ülkemizde her 5 kişiden birinde 'reflü' görüldüğünü belirten Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Bor, "Reflü, hekim tedavisi ve birtakım önlemlerin alınması ile kolaylıkla iyileşebilen bir hastalıktır. Fakat tedavi kesilince, hastaların yarısında yakınmalar tekrarlayabilir. Ömür boyu ilaç kullanmamak için yaşam biçiminde değişiklik yapmak gerekmektedir" dedi.
Reflünün en fazla görülen semptomu mide yanmasından milyonlarca insan gibi şikayetçi iseniz, sağlığınızı iyileştirmek ve hayat kalitenizi yükseltmek için yapacağınız şeyler vardır.