Beyoğlu'nda, kaçak yollarla avlanan 1,5 ton midye ele geçirilirken şüpheliye 26 bin 242 lira para cezası kesildi.
Sokak lezzetlerinin en çok tercih edilenlerinden bir tanesi olan midye ile ilgili sosyal medyada yayılan bir video olay yarattı. Videonun gündem olmasının nedeni ise midye satan kadının itiraflarıydı. Görüntülerde midyeci kadın, midye için "Başlı başına bir çöp işte" ifadelerini kullandı. Midyenin temizlenmesi için uygulanan yöntemi de gösteren kadının videosuna yorum ve tepki yağdı.
İzmir'de kaçak su ürünleri avcılığında kullanılan 5 ve 6 metre uzunluğundaki 2 tekneye el konuldu.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen "pina"ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi. Yeni pina bireylerini gözlemlediklerini söyleyen Dr. Benal Gül "Bu bizim için sevindirici, önemli haber" dedi. Pinaların korunmasının deniz ekosistemi için önemli olduğunu vurgulayan Gül, pina popülasyonunun kendisini üremeye açtığını ve sayılarının artabileceğini ekledi.
İstanbul ve civarında son 6 ayda yapılan su ürünleri denetiminin raporları paylaşıldı. Ekipler tarafından yapılan denetimlerde İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nde son 6 ayda 70 ton kaçak midye ele geçirildi. Öte yandan kaçak midye avlayan şahıslara 1 milyon lirayı geçen para cezası uygulandı.
İzmir Körfezi'nde kaçak midye avcılığı yaparken yakalanan 3 kişiye toplam 20 bin 194 lira para cezası uygulandı.
İzmir Körfezi'nde, yasa dışı kara ve kıllı midye avcılığı yapan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 1,5 ton midye ele geçirildi, 3 kişiye toplam 20 bin 194 TL ceza kesildi.
Çanakkale’de kaçak olarak avlanan, Yunanistan'a götürülmeye çalışılan ve piyasa değeri yaklaşık 2 milyon TL olan 1,5 ton kum midyesi (akivades) ele geçirildi. Midyeleri balıkçı teknesine yüklerken suçüstü yakalanan 7 şüpheliye toplam 116 bin TL idari para cezası kesildi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, saatte 6 litre deniz suyunu süzerek müsilaj oluşumunu engelleyen pinalar için Marmara'nın son sığınak olduğunu söyledi.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde durdurulan tırın dorsesinde 10 ton kaçak midye ele geçirildi. Olayla ilgili 10 kişiye idari para cezası uygulandı.
Sarıyer’de Sahil Güvenlik ekipleri yasa dışı karakıllı midye avcılık yapan 4 şahsa 33 bin 768 para cezası kesti. 1 ton civarında karakıllı midyeye el konulurken, canlı olanlar denize bırakıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle Karadeniz'de ilk defa Sinop açıklarında kurulan 6 midye tesisinde, tam kapasiteye ulaşıldığında yıllık 4 bin 952 ton üretim yapılacak.
Tiktok'ta çeşitli balık türlerine ilişkin paylaşımlar yapan The Fish Society hesabı, yakın zamanda yaptığı bir paylaşımla ilgi odağı oldu. Dehşete düşüren gönderide, ekipten bir anlatıcı oldukça garip görünümlü bir deniz yaratığını tanıtıp sonra da onu güzelce hazırlanmış ve servis edilmiş bir halde mideye indiriyordu. Görüntüler, kısa sürede sosyal medyada viral oldu.
Galler’in Gwynedd bölgesindeki bir sahilde köpeğini gezdirmek için yürüyüşe çıkan Dave McGirr isimli bir adam ilginç bir keşfe imza attı. Bir ağaç gövdesine yapışan yüzlerce deniz kabuğunu fark eden adam önce cep telefonuyla fotoğraflarını çekti. Ardından ise sosyal medyadan paylaştı. Sosyal medya paylaşımının sonrasında McGirr’in keşfinin binlerce sterlin değerinde nadir bulunan bir deniz canlısı olduğu ortaya çıktı.
Kocaeli'de yaşanan olay akıllara durgunluk verdi. Gece geç saatlerde iki arkadaşıyla beraber denize girip kaçak avlanan bir midyeci jandarmanın dikkatinden kaçmadı. Denizden çıkarılan kaçak midyecilere götürüldükleri karakolda 35 bin lira ceza yazıldı. Karakoldan çıktıktan sonra sinirine hakim olamayan kaçak midyeci aracıyla limanın bariyerlerini kırarak aracını denize itti. Kaçak midyeci bu hareketinin ardından bariyerlere zarar vermesinden dolayı bir ceza daha yedi.
Kocaeli’de koruma altındaki kuş gözlem alanında kaçak midye avcılığı yapan 3 kişi suçüstü yakalandı.
Prof. Dr. Canan Karatay'ın sağlıklı beslenme hakkında yaptığı açıklamalar gündem yaratıyor. Sık sık yediğimiz ve faydalı sandığımız bazı besinlerin oldukça zararlı olduğunu belirterek asla yememiz gerektiğini vurguluyor. İşte tiroidleri ve metabolizmayı bozan o tehlikeli yiyecek...
Midye, ülkemizin sahil kısımlarında yetişen ve çokça tüketilen bir su canlısıdır. Çoğunlukla siyah renkli oval bir yapıdadır. İnsan sağlığına çeşitli faydaları olduğu düşünülen midyenin aynı zamanda aşırı tüketilmesi halinde birtakım zararlarından bahsetmek mümkündür. Midyenin faydaları ve zararları nelerdir?
Bursa'da kaçak avlanan 2 ton midye ele geçirildi
Sonbahar aylarının gelişiyle birlikte balık sezonu renklenmeye başlıyor. Pazarlarda, balıkçılarda satılan taze balıklar farklı farklı çeşitleriyle sofralarda yer buluyor. Balıkların oldukça sağlıklı olduğu biliniyor. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre kabuklu deniz hayvanlarının kanser riskini artırma riski bulunuyor.
Sinop açıklarında bir yıl önce kurulan Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği Araştırma Tesisinde, Karadeniz'deki midye yetiştiriciliğini etkileyen faktörlerin ortaya konulması için sudaki besleyici öğeler, tuzluluk, sıcaklık ve oksijen değerleri takip ediliyor - Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Yeşim Çelik: - "Karadeniz'de su yüzeyinde yapılan yetiştiricilikten mi daha iyi verim alırız, yoksa suyun altında mı daha iyi olur gibi konuları değerlendiriyoruz"
Yalova'da kurulan midye çiftliklerinde hasat başladı
Muğla'da kaçak midye ve balık taşıyan kişiye 10 bin 711 lira ceza
Midye yemek oldukça tartışmalı yemekler arasında bulunuyor. Midye dolmanın sevmeyeni çok olduğu gibi seveni de bir o kadar fazla. Midye dolma severler istedikleri lezzette midye dolmayı bulmakta zorlanabiliyorlar. Ancak lezzetli midye dolmayı kendi zevkinize göre evde yapabilirsiniz. Evde yapacağınız midye dolması çok daha hijyenik ve lezzetli olacak.
Havaların ısınması her ne kadar çok güzel olsa da bazı yiyecekler için kötü etki edebiliyor. Bunlardan biri de seveninin çok sevdiği midye dolmalar! Midye, yapısı gereği sıcak havalara dayanıklı değildir. Sıcak havaların artmasıyla birlikte açıkta satılan midye dolmalar birer zehir topuna dönüşüyor. Hayati tehlikeye neden olan midye dolma zehirlenmesi nedir, belirtileri nelerdir?
Kocaeli'de kaçak midye avcılığı yapan 5 kişi yakalandı
Edirne'de 750 kilogram kum midyesi ile yakalanan zanlıya 148 bin lira ceza
Midyeci Ahmet ve eşi boşanmasından sonra gündem oldu. Nafaka olarak eski eşi Deniz Çiçek'e Beşiktaş'taki merkez şubeyi bırakan midyeci Ahmet, o dükkanın tam karşısına yeni bir Midyeci Ahmet şubesi açtı. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Midyeci Ahmet ve Eşi Deniz Çelebi merak konusu oldu. Midyeci Ahmet ve Midyeci Ahmet’in boşandığı eşi Deniz Çelebi'ye dair merak edilenler!
Sokak lezzetlerinin vazgeçilmezleri arasında olan midye, genellikle ayaküstü tüketiliyor. Şipşak atıştırmalık gibi tüketilen midyenin yararları olduğu kadar insan vücuduna birçok zararı bulunuyor.
İzmir'de kaçak yakalanan 2 ton canlı midye denize bırakıldı
İştahla tüketilen atıştırmalıkların başında gelen midye dolmanın yararları olduğu kadar zararları olduğunu biliyor muydunuz? İşte midye dolma hakkında duyunca çok şaşıracağınız bilgiler...
İstanbul Boğazı'nda kaçak olarak avlanan 2 ton midyeyi deniz dibinden dalgıçlar çıkardı. Canlı oldukları tespit edilen 2 ton midye daha sonra tekrar denize bırakılırken, kaçak midye avcısı 3 kişiye 16 bin 365 lira ceza kesildi.
Midye dolma ülkemizin en çok sevilen ve sık sık tüketilen yiyecekleri arasında yer alıyor. Midye dolma, deniz ürünü olarak bilinen midyenin pişirilip içinin pilav ile doldurulmasıyla hazırlanıyor. Midye dolma hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de midye etinin çiğ kalmaması için su içerisinde bekletilmesi detayıdır. Bu sayede kabuklar daha kolay açılır. İşte midye dolma tarifi...
İzmit Körfezi’nde kaçak midye avcılığı yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen deniz polisi, isimsiz bir teknede avcılık yapan 6 kişiyi yakaladı. Teknedeki 150 kilogram midye tekrar denize bırakıldı.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Erkan ve ekibi, müsilajın Marmara Denizi'ndeki su ürünlerinin insan sağlığına etkilerini araştırıyor. Erkan, hamsi, istavrit gibi balıkların müsilajdan az etkilendiğini ancak dil balığı, mezgit gibi dip balıklarının daha az tüketilmesini önerdi. Kirliliği olduğu gibi bünyesine alan midyenin ise hamile ve yaşlıların daha az tüketilmesi istendi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından iki yeni midye türü keşfedildi. Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Emre Gürlek ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kebapçı'nın da yer aldığı ve 8 farklı ülkeden katılımcının bulunduğu proje ekibi iki yeni midye türü keşfetti.
Diyanet tarafından yayınlanan fetva sonrası midye, karides, yengeç ve kalamar gibi deniz ürünleri yemenin haram olup olmadığı merak ediliyor. Midye, kalamar, yengeç, ıstakoz ve karides gibi pek çok deniz canlısının haram olup olmaması mezheplere göre de değişiklik gösterebiliyor. Şafii ve Hanefi mezhebine göre haram ve helallik durumu araştırılıyor. Peki midye, karides, yengeç, kalamar, ıstakoz yemek haram mı? İşte Diyanet'in açıklamaları...
Diyanet tarafından verilen fetva sonrası deniz ürünleri ile ilgili kafa karışıklığı yaşanmış ve konu sosyal medyada tartışma haline gelmişti. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Haçkalı, tartışma konusu olmuş olan söz konusu fetva ile ilgili konuştu ve fetvanın mezhep görüşlerine atıfta bulunduğunu belirtti. Peki deniz ürünleri helal mi, haram mı? İşte Başkan Haçkalı'nın açıklamaları...
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Kur'an ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlarla ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir." dedi. Haçkalı, "Tartışmaya konu olan kısa fetvada ise sadece mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulmuştur" açıklamasında bulundu.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan fetva sonrası midye, kalamar ve karides yemenin haram olup olmadığı merak ediliyor. Midye, kalamar, yengeç, ıstakoz ve karides gibi pek çok deniz canlısının haram olup olmaması mezheplere göre de değişiklik gösterebiliyor. Peki midye, kalamar ve karides yemek haram mı? İşte Diyanet'in açıklamaları...
Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulunun internet sitesinde yer alan bir fetvada, midye, karides, ıstakoz ve kalamar gibi deniz ürünleriyle ilgili, balık sınıfına girmediği için helal olmadığı belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca midye çiftliklerinde sudan ve üründen periyodik olarak alınan numuneler laboratuvarda biyotoksin ve toksik fitopilankton analizlerine tabi tutuluyor - Erdek'teki bir midye üretim çiftliğinin sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Erdil Uzunoğlu: - "Tarım ve Orman Bakanlığının yetiştiricilik izni verdiği çiftliklerden piyasaya sunulan ürünlerde toksik ve mikrobiyal bir yük kesinlikle yoktur. Olduğu zaman zaten piyasaya girişine izin verilmiyor" - "Kaçak avcılıkla yapılan ürünlerde risk var. Aslında bu durum sadece müsilaja has değil, normal şartlarda da kaçak ürünlerde risk var"
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince oluşturulan tesiste yıllık 12 ton midye üretimi yapılması planlanıyor
Müsilajın etkisi altındaki Marmara ve İstanbul Boğazı'nın her köşesinde kaçak midye avcıları göze çarpıyor. Uzmanlar ise müsilajın azalması için midyelerin çoğaltılması gerektiğine dikkat çekiyor. Midyelerin zehirli maddelerden daha az etkilendiğini belirten uzmanlar, içerisinde zehirli maddeleri biriktiren midyelerin tüketilmesi halinde felç bile geçirilebileceği uyarısında bulundu.
Filipinler'de yaklaşık 25 milyon dolar (201 milyon 800 bin TL) değerinde, yasa dışı olarak toplanan yaklaşık 200 ton dev midye kabukları ele geçirildi. Olayla ilgili 4 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir'de, su ürünleri mühendisi Cihat Hamarat (38), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller' projesi kapsamında aldığı hibe desteğiyle Urla'da 29 ton kapasiteli Akdeniz midyesi yetiştirme tesisi kurup, kendi işinin patronu oldu. Yaklaşık 1 yıl içinde üretimde tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Hamarat, "Midye üretimi gözlem gerektiren bir iş olduğu için su altı dalışları yaparak ürünleri bire bir kontrol ediyorum" dedi.
Son günlerde sosyal medyada midye zehirlenmesi vakalarının paylaşıldığını belirten Uğur Toprak, merdiven altı üretim yapan yerlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde dağlardaki kayalıklarda midye fosilleri bulundu. Çobanın dağda bulduğu taşlar üzerindeki birçok deniz canlısı fosili görenleri hayretler içinde bıraktı.
Kamyonet sürücüsüne idari para cezası uygulandı
Çorbasından pilavına, tavasından dolmasına farklı şekillerde tüketilen midye sokak lezzetlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ancak midyeyi temizlemek ayrı bir özen istiyor. Temizlenmesi, işlenmesi, hazırlanması ve pişirilmesi oldukça önemli olan midyeyi bakın nasıl temizlemeliyiz? Tüm bunlarla birlikte sizin için bir de midye tava ve midye dolma tarifi hazırladık. İşte başlıyoruz.
Türkiye'de çok rağbet görmese de Akdeniz mutfaklarında ilgi çekmesi nedeniyle kentte kum midyesi kaçakçılığının son yıllarda arttığı belirtiliyor
Kış mevsimi devam ederken Şubat ayında hangi balık yenir araştırılmaya başlandı. Şubat ayı balık mevsiminin arttığı aylardan birisidir ve kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Hem düşük gelirli hem de yüksek gelirli vatandaşların mutfağına severek aldığı balığın mevsiminin gelmesiyle, hangi ayında hangi balık türü yenir merak ediliyor. Şubat ayında hangi balık lezzetli olur? Peki Şubat ayında hangi balık tutulur? İşte aylara göre balık yeme rehberi..
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, sokak lezzetleri deyince ilk sıralarda yer alan midyenin sağlıklı tüketimine ilişkin bilgiler verdi.
Denizlerin kıyıya çok yakın bölgelerinde ve genellikle kayalıkların arasında tutunarak yaşayan midyeler, yumuşakçalar şubesinden, bivalvia sınıfına dahil canlılardır.
Uzmanlar, midyenin yenmesinin, denizlerdeki atıklarla beslenmesi nedeniyle insan sağlığı açısından sakıncalı olduğunu söyledi.