Görme kaybının 24 saat içinde geri dönmemesine ‘kalıcı görme kaybı' denildiğinin altını çizen Göz Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nil, görmenin yavaş yavaş azaldığı durumlara dikkat çekti. Katarakt, kırma kusurları, retina hastalıkları, diyabete bağlı retinopati, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, glokomu bunlara örnek verdi. İşte ani görme kaybı yapabilen durumlar...
Baş ağrısı ve migren en yaygın rahatsızlıklardan biri. Hava sıcaklarının giderek artması ile birlikte kendini gösteren sağlık sorunları arasında baş ağrısı ilk sırada yer alıyor. Baş ağrısından korunmak için önlemleri aktaran Nöroloji Uzmanı Dr. Özden Yener Çakmak, “Mevsimsel özellikler, migren ve gerilim tipi baş ağrılarının artmasına veya azalmasına neden olabilmektedir. Yaz aylarında artan baş ağrıları bu durumun en somut örneklerindendir.” dedi.
Kanser teşhisi konan Amy Lou isimli bir kadın başlangıçta semptomlarını görmezden geldi ve bunları uyku ihtiyacı ve daha iyi egzersiz yapma ihtiyacı gibi diğer sorunlara bağladı.
Şiddetli baş ağrıları ve migren bazen can sıkıcı olabiliyor. Bir türlü geçmek bilmeyen baş ağrınız varsa evde uygulayabileceğiniz bu basit yöntemi deneyebilirsiniz.
Vertigonun bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Haluk Özkul, “Vertigo çocukluk çağı dâhil her yaşta görülse de, vertigoya sebep olan hastalıklar farklı yaşlarda ve cinsiyette daha fazla ortaya çıkabilir. Örneğin, kristal kayması kadınlarda ve orta ileri yaşta daha sıktır. Gençlerde ise migren hastalığı ile beraber baş ağrılı ya da ağrısız vertigo daha sık görülür” dedi.
Migren, sıklıkla baş ağrısı, bulantı, kusma ve ışığa veya sese aşırı hassasiyet gibi semptomlarla karakterize edilen kronik bir nörolojik rahatsızlıktır. Migren dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Peki, migren nedir ve nasıl tedavi edilir?
Migren için önleyici tedavi yöntemleri arasında son dönemde öne çıkan atogepant sınıfı haplar, İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında uygulamaya sokuluyor.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Polat, 50 yaş altındaki engelleyici hastalıklar arasında migrenin birinci sırada olduğunun altını çizerek Türkiye’de her 6 kişiden birinin migren olduğunu ifade etti. İşte, migrenin kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Polat'ın açıkladığı 3 soruda migren testi...
Tekrarlayan ve şiddetli baş ağrılarına neden olan nörolojik bir hastalık olan migren bazen can sıkıcı olabiliyor. Şiddetli baş ağrılarının yanı sıra mide bulantısı, ışığa ve sese karşı hassasiyetle kendini gösterebilen migren için çeşitli çözüm yolları aranıyor. Bu doğal tedavi yöntemini her gün 1 damla uygulayarak şiddetli baş ağrılarının önüne geçebilir ve ağrı kesicilerden alamadığınız verimi doğanın bu mucizesinden alabilirsiniz. Doğal ağrı kesici olarak bilinen bu mucizevi yağ haberimizde.
Migren, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir hastalıktır. Migren hastalığı ve ataklarıyla başa çıkmak bazen zor olabilir, ancak doğru bilgi ve stratejilerle yönetilebilir. Nöroloji Uzmanı Doktor Murat Çolakkaya migren hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Çolakkaya, “Sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri de migren yönetiminde önemli rol oynayabilir” ifadelerine yer verdi.
Şifa bulmada doğal yöntemlerin önemi giderek artıyor. Doğanın bize sunduğu bazı bitkiler, ağrı kesici ve iyileştirici etkileriyle dikkat çekiyor. Sarı kantaronun başta antidepresan olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten ’Bitkilerin Profesörü’ Aysun Bay Karabulut, birçok derde derman olan kantaronun faydalarını yazdı.
Düzenli olarak yaşanan baş ağrısının nedenini öğrenmek için uzmana görünmek gereklidir. Bilim insanları migrenden kaynaklanan baş ağrılarını tetikleyen bazı gıdalara dikkat çekti. Migren ağrılarını yok etmek zor gibi görünse de tüketilen yiyecek ve içeceklerle bu durumun önüne geçmek mümkün.
Vücudun enerji ihtiyacını karşılamak, hasarlı dokuları onarmak ve bağışıklığı güçlendirmek gibi görevleri olan protein, insan sağlığı için önem arz ediyor. Proteini en yüksek gıdanın et olduğunu düşünenler yanılıyor. Çünkü bu besin etten daha fazla protein içeriyor. Yüksek protein içeren bu besin sağlıklı beslenenleri favorisi olmuş durumda.
Yediğimiz yiyeceklerin sağlıklı olması için vücudumuza neler zarar verir ya da fayda sağlar bunu bilmekten geçer. Bunun için bitkiler ve vücudumuz hakkında bilgi sahibi olmak sağlıklı yaşamak adına önem arz etmektedir. Uzmanlar eklem ağrıları ve iltihaplanmalara yol açan gıdalara karşı uyardı. Vücut ağrılarını artıran ve diğer ağrı veren besinler haberimizde...
Migren tekrarlayan ve şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Migren atağı genellikle bir tarafta yoğun bir ağrıyla karakterizedir ve genellikle pulsasyonlu veya zonklayıcı bir şekilde hissedilir. Ağrı genellikle şiddetlidir ve fiziksel aktiviteyi kısıtlayabilir. Migren atağının diğer belirtileri arasında bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet, bulanık görme ve baş dönmesi yer alabilir. Peki, migren nedir ve nasıl geçer?
Protein, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hasar alan dokuları onarmak için en önemli besin ögeleri arasında yer alıyor. Protein içeren gıdalar denildiğinde ilk akla et gelse de etten daha fazla protein içeren farklı gıdalar da bulunuyor. Özellikle sağlıklı beslenenlerin favorisi olan bir gıdanın da yüksek protein içerdiği öğrenildi.
Hem ülkemizde hem de dünyada pek çok insan hayatlarının bir döneminde migren ile karşı karşıya kalmaktadır. Baş ağrılarının en şiddetlileri arasında yer alan migren ağrıları, hayat kalitesini ciddi olarak düşüren hastalıklar arasında yer almaktadır. Peki, migrende nöral terapinin etkisi nasıl olur, nöral terapi migrene iyi gelir mi?
Baş ağrısı toplumda en sık görülen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Düzenli olarak yaşanan baş ağrısının nedenini öğrenmek için mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Genellikle migrenden kaynaklanan baş ağrılarını tetikleyen bazı gıdalar bulunuyor. Baş ağrısı yaşıyorsanız bu gıdaları tüketmeden önce bir daha düşünmelisiniz.
Ramazan ayında uzun süren açlık, susuzluk ve uyku düzenindeki değişikliklerin migreni tetiklediğini belirten Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Migrenli hastalara temel önerimiz, düzenli yemek yemeleri ve düzenli sıvı tüketmeleri gerekir” dedi.
Baş ağrıları yaşam kalitesini düşürerek temel ihtiyaçları giderirken bile zorluk yaşamaya neden oluyor. Özellikle sabahları görülen baş ağrıları güne mutsuz bir şekilde başlamaya yol açıyor. Sabahları yaşanan baş ağrıları genellikle önemsiz görülse de bu durum tehlike saçabiliyor. Her sabah yaşanan baş ağrılarının nedeni oldukça riskli olabilir.
Uzmanlar sebze ve meyvelerin zinde ve sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta belirtiyorlar. Yemek yaparken birçok yiyeceğin kabukları, çekirdekleri çöpe atılıyor. Ancak bazı gıdalar var ki çöpe giden kabukları, çekirdekleri de en az kendi kadar şifa dağıtıyor. Karnabaharın yeşil yaprakları da bu sebzenin en faydalı kısımlarından. İşte karnabahar yaprağının faydaları...
Baş ağrıları toplumda en sık görülen ağrılar arasında bulunuyor. Dayanılmaz acılara yol açarak yaşam kalitesini oldukça düşüren ve temel ihtiyaçları yaparken bile zorlanmalara neden olan baş ağrılarını tetikleyen yiyecekler bulunuyor. Özellikle migren hastalarının bu yiyeceklerden uzak durması baş ağrılarından kurtulmalarını sağlayabilir.
15 yıldır çektiği migren ağrısı algoloji bölümündeki tedaviyle sona eren Yadigar Tezel: - "Üç aydır baş ağrısı nedir bilmiyorum. Haftada 4-5 atak görüyordum" - Konya Şehir Hastanesi Algoloji Uzmanı Doktor Selin Balta: - "Migren için boyun ve yüzdeki sinirlere uyguladığımız iğneyle ağrıyı blokluyoruz"
Mide bulantısı, baş ağrısı, uykusuzluk, bel ağrısı gibi sorunlar çoğu zaman yaşam kalitesini derinden etkiler. Bu tür durumlar yaşıyorsanız en doğru adım bir doktora görünmek olsa da sorununuzu hafifletmenize yardımcı olacak kimi ürünleri keşfetmek de faydalı olabilir. Haydi gelin, birbirinden ilginç ve oldukça faydalı ürünlere beraber göz atalım.
Migren en sık yaşanan ağrılı hastalıklar arasında bulunuyor. Ancak migrenin genellikle sadece baş ağrısı yaptığı düşünülse de bu konu büyük bir yanılgı içeriyor. Migrenin çok başka belirtileri olabiliyor. Uzmanlar bu belirtileri sıklıkla görüyorsanız doktora başvurmanız gerektiğini belirtiyor.
Sağlık sorunları için bitkisel ürünleri kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak birçok bitkinin faydaları bilinmiyor. Defne tohumu da oldukça faydalı olmasına rağmen etkileri bilinmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Defne tohumu birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sağlıyor.
Migren, dayanılmaz baş ağrısı olarak biliniyor. Genelde kadınlarda ortaya çıkan migren, çeken kişi için tam bir kâbus gibidir. Migren saatlerce hatta günlerce sürebilir. Migrenin birçok nedeni olabilir. Ancak migrenle ilgili birçok doğru bilinen yanlışlar da var. Bu doğru bilinen yanlışlar dayanılmaz baş ağrılarının daha fazla tetiklenmesine neden olabilir.
Günümüzde pek çok insanın kabusu olan migren, vücutta yarattığı baş ağrısıyla günlük hayatı çekilmez bir hale getirebiliyor. Bazı besinler ise migren ağrılarını tetikleyerek, ağrıların artmasına sebebiyet verebiliyor. İşte migren ve baş ağrısını tetikleyen o besinler...
Besinlerin, insan vücuduna olan inanılmaz etkileri doğru kullanıldığında çok işe yarar. Yanlış ve bilinçsiz hareket edildiğinde ise faydadan çok zarar verir. Uzmanlar çok uzun zamandır besinlerin özelliklerini araştırarak hangi şikayetlere iyi gelebileceği konusu üzerinde duruyor. Günümüzün en sık rastlanan şikayetlerinin başında yorgunluk, uykusuzluk baş ve eklem ağrıları yer alıyor. Bunların çoğunu doğal besinler sayesinde alt edebilirsiniz.
Daha sağlıklı olabilmek için yenilen yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı olabilmenin yolu bol bol sebze ve meyve yemekten geçiyor. Yemeklerde sıklıkla kullanılan yeşil biberin sağlık için öyle faydaları bulunuyor ki öğrenince her gün tüketmek isteyeceksiniz.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat: - "Yaz aylarında hafif beslenerek bol su tüketin. Sağlık durumunuza göre yapabileceğiniz egzersizler ve günlük rutinlerinizi korumak da migren ataklarını atlatmanıza katkıda bulunacaktır" - "Aşırı çay ve kahve tüketiminden de kaçının. Uyku düzeninize dikkat edin ve ani ısı değişimlerine maruz kalmayın"
Baş ağrısı her yaştan kişiyi olumsuz etkileyen şikayetlerin başında geliyor. Günlük hayatı olumsuz etkileyen baş ağrısı, en sık rastlanan sağlık problemlerinin başında geliyor. Ancak her insanın hissettiği baş ağrısı aynı şekilde olmayabiliyor. Künt, keskin, zonklayıcı, sürekli, aralıklı, hafif ya da şiddetli baş ağrıları yaşanabiliyor. Bu şikayetlerin farklılığı baş ağrısının farklı nedenlerden ortaya çıkmasından kaynaklanıyor.
Ağrılarına çözüm bulmak için olduğu migren ameliyatından sonra şikayetleri daha da artan 39 yaşındaki Nazire Oluk, hastaya özel uygulanan tedavi yöntemleriyle sağlığına kavuştu - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş: - "Hastanın baş ağrısı sıklığı, ayın kaç günü baş ağrısı çektiği, atak süresi gibi durumların hepsi tedavide çok önemli. Kişiye göre bir tedavi olması şart"
Migren hastaların gündelik hayatını etkileyen oldukça olumsuz sonuçlara yol açabilen hastalıklar arasında bulunuyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak migren atakları yaşanabiliyor. Uzmanlar migren hastalarının yaz aylarında korunmaları için uyarılarda bulundu.
Dayanılmaz baş ağrılarına, mide bulantısına hatta bayılmaya bile neden olan migrene ne iyi gelir? Migren belirtileri arasında bitkinlik ya da tükenmişlik hissi, ense ve boyunda sertleşme, sinirlilik ve sürekli esneme isteği bulunmaktadır. Ağrısı dayanılmaz olan migrenin de evreleri vardır. Pek çok kişi migren belirtilerini iyi gözlemlemediği için baş ağrısıyla karıştırmaktadır. Migren tedavisi için iyi gelen yöntemler nelerdir?
Migren, nörolojik bir rahatsızlık olup bu hastalığı çeken kişiler için ağrının geldiği zaman çekilmez anlardır. Sese, ışığa karşı hassasiyetin başladığı, ayakta duramayacak bir durumda ve bulantı ile kusmanın olduğu bu zamanlarda migreni geçirecek çözümler aranır. Uzmanların tavsiyesiyle ve günlük beslenme tavsiyeleri ile migren ağrısını evde doğal yöntemler ile geçirmek mümkün. Migrene ne iyi gelir? Migren ağrısı için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri nelerdir?
Baş ağrısı ve migren atakları binlerce hatta milyonlarca kişinin en çok çektiği ağrıların başında geliyor. Ağrı kesici içmeden önce doğal bir ağrı kesici denemek ister misiniz? Kesin bir tedavisi olmayan migren ataklarını ve geçmek bilmeyen baş ağrısına karşı, doğal bir tedavi yöntemi olan nane yağı ile müdahale edebilirsiniz. Nane yağı, kas gevşetici ve kan dolaşımını hızlandırıcı özelliğiyle öne çıkıyor. İşte şakaklara nane yağı sürmenin faydası.
Mide bulantıları birçok nedenden dolayı kaynaklanabiliyor. Mide bulantıları genellikle yenilen yiyeceklerden kaynaklandığı düşünülüp önemsenmese de mide bulantısı yaratan 15 önemli durum bulunuyor. Özellikle uzun süreli veya şiddetli mide bulantısı yaşayanların mutlaka doktora görünmesi gerekiyor.
Türk araştırmacılar, migrenin önlenmesinde kullanılan ilaçlar ile bazı gıdalardaki maddelerin, vücuttaki sülfotransferaz (SULT) enzimini baskılayarak hastalık ataklarını tetikleyebileceğini keşfederek, migrende yeni tedavi seçeneklerinin uygulanabilmesinin yolunu açtı. Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay ve Dr. Doğa Vurallı yönetiminde yapılan, migren ataklarının tetiklenmesine neden olan mekanizmanın ortaya koyulduğu çalışma "The Journal of Headache and Pain" dergisinde yayımlandı.
Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay: - "Ağrı kesici ilaçlar vücuttan atılırken SULT enziminin aktivitesini baskılıyor. Bu durumun migren ağrısını kronikleştirebileceğini ortaya koyduk. Bu koşullarda da portakal ve limon gibi gıdalardaki 'hesperidin' maddesinin SULT enzimini baskılaması, normalde migren ağrısını tetiklemeyecekken, ağrıyı tetikler hale gelebiliyor" - Dr. Doğa Vurallı: - "Hastaların aşırı ilaç kullanımı varsa tedavi için bunu hemen kesiyoruz. Çünkü belirli bir süreden sonra hastalar ilaçların faydasını göreceğine zararını görmeye başlıyor ve migrenin yaşandığı gün sayısı artıyor"
Baş ağrısı, toplumun %90'ında görülen yaygın bir şikayettir. Primer baş ağrıları arasında yer alan migren, herhangi bir yaş döneminde başlayabilen ve ilerleyen yaşlarda sıklığı azalan, sürekli ya da tekrarlama eğilimindeki bir baş ağrısı türüdür. Her 20 erkekten birinde ve her 5 kadından birinde görülebilen migren, insanların iş gücünü kısıtlayan hastalıklar listesinde 2. sırada yer alır.
Migren ve beslenme arasında karmaşık bir ilişki bulunmaktadır. Bazı besin içerikleri sinir yollarını etkileyerek ağrı oluşturabilmektedir. Migrene ilişkin akut ve önleyici tedaviler ile birlikte beslenme de önemli bir parça olarak görülmektedir. Yalnızca beslenmeye dikkat edilerek migren ağrılarında %30’a kadar azalma sağlamaktadır.
Uzmanlar, baş ağrısı nedeniyle aşırı ve bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çekerek; aşırı ilaç kullanımına bağlı bağlı baş ağrısının, günümüzde en sık karşılaşılan klinik tablolardan biri olduğunu belirtiliyor. Toplumda baş ağrısı yakınması olmayan kişi sayısı oldukça azdır. Nüfusun yüzde 90’ında yaşamının bir döneminde baş ağrısı yakınması görülüyor.
Bilim insanları yaptıkları yeni bir çalışmayla, migren ağrısının üstesinden gelebilmenin yeni ve ilginç bir yolunu keşfettiler. Araştırmanın sonuçlarına göre; uzmanlar nostaljinin bir ağrı kesici gibi davranabileceğinden, 'eski güzel zamanları' hatırlamanın kötü bir migrenin üstesinden gelebileceğini söylüyor.
Konya'da pratisyen hekim Kudsi Öncü'nün tasarladığı, başın belli bölgelerindeki akupunktur noktalarına verilen sinyalle migreni tedavi eden patentli cihazın, klinik çalışmaların tamamlanmasıyla seri üretimine başlandı - Kudsi Öncü: - "Migrenle ilgili 10 yıllık çalışmam var. 2012'de kurduğum Ar-Ge şirketiyle migrene çare aramaya başladık. Enfraruj ışınlarıyla tedavi yöntemini kullandık"
Migren ağrıları yaşantınızı fazlasıyla olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Migren ağrıları yaşayanlar gündelik işleri bile yapamayacak duruma gelebiliyor. Migrene neden olan bir birçok etken bulunuyor. Migren ağrılarını çözmek için stresten, yanlış beslenmeden kaçınmak gerekiyor. Nöralterapi tedavisi sayesinde migren ağrılarını çözmek için ilk olarak ağrı değil ağrıya neden olan bu etkenler bulunuyor ve çözülüyor.
Ataklar halinde seyreden bir baş ağrısı sendromu olarak tanımlanan migren, bugün toplumun yaklaşık %16’sını etkileyen bir sorun. Kişinin gündelik yaşamını, iş ve sosyal hayatını da yakından ilgilendiren migren, yarattığı sosyoekonomik sorunlar açısından da önem taşıyor.
Ülkemizde yaygın bir şekilde çoğu kişi rahatsızlığı çekilmez hale gelene kadar doktora gitmemeyi tercih eder. Bu davranış o kadar yanlış bir tercih ki, birçok hastalık en başta önlenebilirken son dakikaya bekleterek hastalığın vücutta daha çok yayılmasına hatta daha kötü durumlarda geri dönüşü olmayan yollara girilmesine neden oluyor. Özellikle baş ağrıları pek çok hastalığın habercisi olabilir.
Genelde tek taraflı ve zonklayıcı karakterde, mide bulantısı hatta kusmanın eşlik edebildiği, ışık ve sese hassasiyetin olduğu, ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına sebep olan migreni beslenme ile kontrol altına almak mümkün.
Dayanılmaz baş ağrısı migren belirtisi gibi görülse de durum sanılandan farklı çıkabiliyor. Soğuk havaların da etkili olduğu şu günlerde artan baş ağrıları migren düşüncesini tetikliyor. Ancak mevsimsel değişikliklerde yaşanabilecek baş ağrıları ile ilgili uyarılarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Alevtina Ersoy, "Her baş ağrısı migren demek değildir" dedi.
Trabzon'da hayatını kaybeden hastanın yakınlarından "yanlış teşhis" iddiası
Trabzon'da baş ağrısı dayanılmaz hâl alınca devlet hastanesine başvuran Gül Sandıkçı, acil serviste 'migren' teşhisi konulduktan sonra tedavi edilerek evine gönderildi. İki saat sonra fenalaşarak kaldırıldığı hastanede Sandıkçı'nın beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Ancak 41 yaşındaki anne, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İlk muayenede yanlış teşhis koyduğu iddia edilen doktor Ö.Ç. hakkında yapılan suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı.
Hayatın yoğun temposu içinde stres yaşamamak imkansızdır. Gündelik streslerden uzaklaşmak isteyenler spa veya masaj merkezlerine yöneliyor. Kendi evinin rahatlığında rahatlamak isteyenlere ise sakinleştirici özellikteki uçucu yağlar çözüm oluyor.
Vücudun farklı bölgelerinde bulunan refleks noktalarına basınç uygulanarak organ ve sistemlerin tedavi edildiği refleksoloji, farklı hastalıklar için uygulanabilir. Vücudun kendini iyileştirme özelliğini ortaya çıkarmayı amaçlayan refleksoloji masaj yapılarak uygulanır. Yan tedavi olarak ana tedavileri destekleyici özelliği sebebiyle tercih edilen refleksoloji masajı her yaş grubuna yapılabilir. Refleksoloji hangi hastalıkların tedavilerinde kullanılır?
Şiddetli baş ağrısı yaşanmasına neden olan migren tedavisinde ilaç kullanımı dışında meyve tariflerinin de kullanılabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, vücutta ödem oluşmasını engelleyen, içinde koruyucu madde bulunmayan, magnezyum zengini sebze ve meyvelerden yararlanılabileceğini söyledi.
Migren; baş ağrısının ataklar halinde şiddetli, uzun süreli ve sabit bölgelerde yaşanması durumudur. Günümüzde nöroloji bölümüne en çok migren ağrısı şikayetiyle gidilmektedir. Baş ağrısı ile birlikte yaşanan bulantı, ses ve ışığa duyarlılık kişinin günlük faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Balon Balığı kuyruğu gündemde en çok araştırılan konulardan biri oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Balon Balığı avcılığı karşılığında balıkçılara ödül veriliyor. Peki, balon balığı kuyruğu ne işe yarıyor? İşte, ayrıntılar...
Saçlarını at kuyruğu yapmak kadınların en sık tercih ettiği modellerden biridir. Hem pratik hem de kullanışlı olması bu modeli oldukça popüler hale getirmiştir. Üstelik farklı şekillerde kullanarak spor ve şık kombinlerin tamamlayıcı haline gelebilmektedir. Ancak sık sık at kuyruğu yapmanın sağlığınız üzerinde etkisi olduğunu biliyor muydunuz?
Pediatri Uzmanı Dr. Can Özoğlu, pandemi döneminde çocukların endişe ve kaygı ile yeme ve uyku bozukluğu gibi sorunlar yaşadığını belirterek, migren şikayetlerinin yüzde 50 arttığını söyledi.
İnsanların hayatta kalmalarını sağlayan en önemli keşif kuşkusuz yiyeceklerdir. Yiyecekleri pişirerek tüketmek ve onların çeşitli hastalıkları iyileştirdiğini fark etmeleri ise binlerce yıldır süregelen bir şifalanma sağlamıştır. Yağ çekme (oil pulling) işlemi ise sıkça duyduğumuz ancak tekniklerden biridir. Son dönemde sıklıkla araştırılan oil pulling ne demek sorusunun cevabını sizler için derledik...
7 yıldır migrenden mustarip kadının beyninde tenya larvaları olduğu anlaşıldı.
Mevsim geçişleri migren hastalarının hayatını kâbusa çeviren atakları tetiklediğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Uz.Dr. Duygu Aygün, ağrıları hafifletecek tavsiyelerde bulundu.
Pandemi sürecinde sosyal izolasyon kuralları çerçevesinde evde geçirilen sürenin uzaması ve hasta olma korkusu yaşanması migren ataklarını da artırdı. Oldukça zor bir süreci geride bırakan migren hastaları, bitmeyen kaygı, depresyon, kötü beslenme ve düzensiz uyku gibi etkenler nedeniyle tetiklenen atağın etkisinde uzun haftalar geçirdi.
Gün içerisinde en çok tüketilenlerin arasında kafeinli içecekler de yer alıyor. Güne kahveyle başlayanlar, gün içerisinde kahvesiz duramayanlar… Sadece kahvede değil içtiğiniz çay ve kolanın içerisinde de kafein bulunuyor. Peki, kafein masum mu? Fazla tüketildiğinde gelişecek olumsuz etkiler neler? Cevaplar yazımızda.
Migren, kafanın sadece bir kısmında oluşan, çok yoğun bir zonklama şeklinde gerçekleşen bir baş ağrısıdır. Bununla birlikte mide bulantısı ve kusma, ışığa ya da sese karşı aşırı duyarlılık eşliğinde rahatsız edici bir durum ortaya çıkarır. Ağrılar, türüne göre birkaç saatten veya birkaç günden fazla sürebilir.
Migren baş ağrısı yapan bir hastalık olarak tanınsa da bazı hastalarda baş dönmesine de neden olabiliyor. Migren hastaları bu sebeple denge bozukluğuna yakalanabiliyor. Uzmanlarsa migren atağı geçiren hastanın dengesinin bozulmasını vertigo göstergesi olarak kabul ediyor. İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler...
Travma sonrası stres bozukluğu uzmanı Dr. Alain Brunet, aşk acısı çeken hastalarına terapiden bir saat kadar önce "propranolol" adlı, tansiyon ve migren tedavisinde kullanılan bir ilaç veriyor. Sonra hastadan travmasını yazıp yüksek sesle okuması isteniyor. Dr. Brunet, birkaç seans sonunda anıların silinmemesine rağmen acı vermemeye başladığını söylüyor.
Dünya Baş Ağrısı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji, Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, müjdeyi verdi. Migren hastalarının üç yıldır beklediği çığır açan tedavi, 'migren aşısı' birkaç ay içinde Türkiye’de kullanılmaya başlanacak.
Migren hastaların günlük hayatını devam ettirmesini zorlaştırarak yaşam konforunu düşürüyor. Peki bu şiddetteki migren ağrısını ne tetikler? Farklı faktörlere bağlı olarak harekete geçen migreni tetikleyen durumlar arasında uykusuzluk, kötü beslenme gibi etkenler de yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Berkan Kaplan, günlük davranışların yanı sıra migreni tetikleyen unsurlar arasında hava değişimlerinin ve aşırı rüzgarda kalmanın da sebep olabileceğini söylüyor.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yasemin Topçu, çocukların yüzde 8 ile 20’sinde migren ağrısının yiyecekler ile tetiklendiğini ifade etti. Topçu, “Et, yoğurt, kızartma, monosodyum glutamat içeren hazır gıdalar baş ağrısını tetikleyebilir. Hastalar ve aileleri baş ağrısını tetikleyen gıdalar konusunda bilgilendirilmeli ve gıdalarla baş ağrısı arasında ilişki olması halinde ilgili gıdadan kaçınılmalıdır” uyarısını yaptı.
Çocukların yaklaşık yüzde 8’inde görülen migrenin yiyecekler ile tetiklendiğini ifade eden Doç. Dr. Yasemin Topçu “Çocuklukta migreni tetikleyen besinlerin başında çikolata ve peynir geliyor. Portakal, mandalina gibi narenciye ürünlerinin yanı sıra baharatlı yiyecekleri de tüketirken dikkatli olmalısınız” dedi.
Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Neşe Çelebisoy: "Türkiye'de yüzde 16 genel sıklık içeren migrenin görülme sıklığı kadınlar için yüzde 25'lere kadar ulaşıyor"
Lewis Carrol’ın dünyaca ünlü kitabı Alice Harikalar Diyarında kitabının baş karakteri Alice’in maceraları esnasında Alice’in dünyayı algılamasında önemli değişiklikler meydana gelir.
Nörolojik bir hastalık olan migreni tetikleyenler arasında yiyecek içeceklerden, mevsimsel değişikliklere kadar pek çok etken yer alıyor. Hastalığın seyrinde günlük hava değişiklikleri bile etkili olabiliyor. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Nöroloji Uzmanı Dr. Nurettin Varolgüneş, migren hakkında bilgiler verdi…
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, "Migrenin kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Her 5 kadından birinde migren görülürken, erkeklerde bu oran 10'da 1'dir." dedi.
“Bayramında gelmesi ile birçok kişi yollara çıkacaktır. Uzun yolculuklara bir de yolların kalabalığı eklenince, süreğen hastalığı olan kişilerin tedbir alınması şarttır” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özkan: - "Migren hastalarının yüzde 65'inin çalıştığı çevrede sorun yaşadığını görüyoruz. Bu kişilerin şiddetli ağrı çektiğini ve normal performansının yüzde 10'u kadarıyla o günü geçirdiğini düşünürseniz, ciddi sorun olduğu görülüyor"
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özkan: - "Migren hastalarının yüzde 65'inin çalıştığı çevrede sorun yaşadığını görüyoruz. Bu kişilerin şiddetli ağrı çektiğini ve normal performansının yüzde 10'u kadarıyla o günü geçirdiğini düşünürseniz, ciddi sorun olduğu görülüyor"
Samsun'da 22 Temmuz Dünya Beyin Günü dolayısıyla düzenlenen eğitim toplantısında "migren" ele alındı - Prof. Dr. Murat Terzi: - "Baktığımızda insanlar akıllı ev diye bir evde yaşıyorlar. Oturduğu yerden cep telefonuyla televizyonu açıyor, perdeyi uzaktan kumandayla açıyor. Böyle bir evde her akşam siz bir mikrodalga fırının içinde uyuyorsunuz" - "Elektromanyetik alandan uzak durun. Artık akıllı evde değil de sağlıklı ev modelinde yaşayın"
Samsun'da 22 Temmuz Dünya Beyin Günü dolayısıyla düzenlenen eğitim toplantısında "migren" ele alındı - Prof. Dr. Murat Terzi: - "Baktığımızda insanlar akıllı ev diye bir evde yaşıyorlar. Oturduğu yerden cep telefonuyla televizyonu açıyor, perdeyi uzaktan kumandayla açıyor. Böyle bir evde her akşam siz bir mikrodalga fırının içinde uyuyorsunuz" - "Elektromanyetik alandan uzak durun. Artık akıllı evde değil de sağlıklı ev modelinde yaşayın"
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk: - "Migrenin kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Her 5 kadından birinde migren görülürken, erkeklerde bu oran 10'da 1'dir" - Prof. Dr. Fethi İdiman: - "Migren tedavisinde sülük, hacamat gibi uygulamaların yeri yoktur, tehlikelidir"
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ömer Karadaş: - "Migren en yaygın görülen beyin hastalığıdır. Ülkemizde migren görülme sıklığı yüzde 16 civarındadır. Türkiye'de şu anda 13 milyon migren hastamız var" - "Hem ilaç çeşitliliğimiz var hem bu ilaçların dışında sinir blokajı, migren iğnesi, botulinum toksin uygulamalarının dışında da bilişsel davranış tedavi gibi yöntemler kullanılabiliyor"
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ömer Karadaş: - "Migren en yaygın görülen beyin hastalığıdır. Ülkemizde migren görülme sıklığı yüzde 16 civarındadır. Türkiye'de şu anda 13 milyon migren hastamız var" - "Hem ilaç çeşitliliğimiz var hem bu ilaçların dışında sinir blokajı, migren iğnesi, botulinum toksin uygulamalarının dışında da bilişsel davranış tedavi gibi yöntemler kullanılabiliyor"
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Burcu Polat: - "Migren ameliyatı ile migren tedavisi diye bir şey yoktur. Migren cerrahinin değil, nörolojinin uzmanlık alanıdır" - "Hiçbir şey yapmadan ağrısının geçmesini bekleyenler, hem ızdırap çeker hem de migren ağrılarını daha sık yaşarlar" - "Ülkemizde her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinin migren hastası olduğu bilinmektedir. Migrenin hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal boyutları vardır"
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Burcu Polat: - "Migren ameliyatı ile migren tedavisi diye bir şey yoktur. Migren cerrahinin değil, nörolojinin uzmanlık alanıdır" - "Hiçbir şey yapmadan ağrısının geçmesini bekleyenler, hem ızdırap çeker hem de migren ağrılarını daha sık yaşarlar" - "Ülkemizde her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinin migren hastası olduğu bilinmektedir. Migrenin hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal boyutları vardır"
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk: - "Migren hastalarının birçoğu doktora başvurmuyor. Bunun yerine hacamat, sülük veya fitoterapiyi tercih ediyor. Bunların hiçbiri migreni tedavi edici bir yöntem değildir ve bilimselliği de kanıtlanmamıştır. Bunları yapmak yerine kişi en kısa zamanda bir nörolog ya da uzmana başvurmalıdır" - "Migren bilindiğinden çok daha fazla yaygın olan ve kişinin yaşam kalitesini çok fazla etkileyen bir hastalıktır. Türkiye'de her 5 kadından, her 10 erkekten de biri migren hastasıdır. Bu da son derece yüksek bir orandır"
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk: - "Migren hastalarının birçoğu doktora başvurmuyor. Bunun yerine hacamat, sülük veya fitoterapiyi tercih ediyor. Bunların hiçbiri migreni tedavi edici bir yöntem değildir ve bilimselliği de kanıtlanmamıştır. Bunları yapmak yerine kişi en kısa zamanda bir nörolog ya da uzmana başvurmalıdır" - "Migren bilindiğinden çok daha fazla yaygın olan ve kişinin yaşam kalitesini çok fazla etkileyen bir hastalıktır. Türkiye'de her 5 kadından, her 10 erkekten de biri migren hastasıdır. Bu da son derece yüksek bir orandır"
Baş ağrısı denince genellikle akla ilk gelen, beyin tümörleri oluyor. Oysa, migren baş ağrısının en sık nedenlerinden biri ve beyin hastalıkları arasında en yaygın olanı… Öyle ki, ülkemizde her 5 kadından ve her 10 erkekten biri migren hastası! Yani her 7 kişiden biri, migren sorunuyla yaşıyor.
“Başım patlıyor, gözlerim oyuluyor… Başıma adeta çekiçle vuruyorlar… O kadar ağrıyor ki başımı duvarlara vurasım geliyor… Saçlarımı çekiyorum yine de geçmiyor… Bu ağrı hiç geçmeyecek galiba...” Bunlar ve benzerleri migren ağrısı yaşayan hastaların sıkça sarf ettikleri yakınmalar… Yaz aylarının, en sıcak dönemlerini yaşadığımız bu günlerde migren ataklarında artış görülebiliyor. Peki migren atakları önlemek mümkün mü? Sıcak havalarda migren atakları için ne yapmak gerekiyor?
Son bir yıldır şiddetli baş ağrısı çekiyordu. Daha sonra gerçek ortaya çıktı. Kimse sebebine inanamadı.