Bitlis'in Adilcevaz ilçesine gelen dalış tutkunları, uzman dalgıçlar eşliğinde Van Gölü'nün derinliklerine dalarak mikrobiyalitleri, batık gemileri ve su altında kalan yapıları keşfediyor.
Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ile ekibi, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Van Gölü'ne özel dalış gerçekleştirerek mikrobiyalitleri görüntüledi.
Van Gölü'nden dikkat çeken görüntüler geldi. Gölün bazı kıyı bölgelerinde suların çekilmesiyle beraber gölün derinliklerinde bulunan mikrobiyalitlerin tamamı ortaya çıktı. Doğa fotoğrafçısı Murat Doğan, geçen sene fotoğraf çekmek için suya girmek zorunda kaldıklarını belirterek bu sene suyun 1,5 metre çekildiğini ve bunun ardından mikrobiyalitlerin gün yüzüne çıktığını söyledi. Boyunun 180 cm olduğunu ifade eden Doğan, mikrobiyalitlerin de 160 cm olduğunu aktardı.
Van Gölü’nde son yılların en fazla su çekilmesinin yaşanmasıyla endişelendiren görüntüler ortaya çıktı. Gölde suların çekilmesiyle birlikte "su altı peribacaları" olarak nitelendirilen mikrobiyalit tarlaları oluştu. Her geçen gün farklı bölgelerde görülmeye başlanan mikrobiyalitler, gölde dalış turizmi açısından önemli bir yere sahip. Mikrobiyalitlerin gün yüzüne çıkması, kuraklığın ve su seviyesindeki azalmanın en büyük göstergelerinden biri olarak görülüyor.
DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna: - "Kuraklığın etkilerini sadece sulak alanlarda değil Van Gölü'nde de çok net bir şekilde görüyoruz. Şu an Van Gölü'nde son 10 yılın ortalamasına baktığımızda 140 santimetre civarında bir düşme var" - Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş: - "Kuraklığın neden olduğu çekilmeyle beraber açığa çıkmış mikrobiyalitler rüzgarın aşındırmasıyla zamanla yok oluyor. Açığa çıkanları koruyamazsınız"
Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan'ın ekibiyle yürüttüğü çalışmada, dikitlerin oluşumunu sağlayan ve dipten gelen tatlı su çıkışları da kayıt altına alındı - Ceylan: - "Şu anda Van'da, dünyada kayıt altına alınan ve belgelenen en büyük mikrobiyalit bu"
Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, 7 kişilik dalgıç ekiple uzunlukları 23 metreyi bulan dikitleri görüntüledi
Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek: - "Suların çekilmesiyle ortaya çıkan bu şekiller, özellikle bölgeye turizm çekiciliği kazandırmak ve destinasyon alanları oluşturmak adına oldukça önemli" - Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel: - "Van Gölü'ndeki mikrobiyalitlerin dünyanın en büyükleri olması dolayısıyla tanıtılması, turizmin ilgisinin havzaya çekilmesi, bölgenin kalkınması ve gelişmesi noktasında önem arz ediyor"
Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması nedeniyle su seviyesi düşen Van Gölü'ndeki mikrobiyalitler, artık suyun çekildiği alanlarda da görülebiliyor - Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş: - "Bir santimetre boyundaki mikrobiyalit bin yılda oluşuyor. Şu an dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde ve boyları 40 metreyi geçmiş durumda. Artık bu canlı mercanları karada görebiliyoruz" - DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna: - "Van Gölü'nde son iki yılda 65 santimetre civarında su hareketlerinde azalma olduğunu görüyoruz
Van Gölü'nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle suların çekilmesi, yeni mikrobiyalitlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy “Bu sene Van Gölü’nde yaklaşık 1 metre 40 santimetre kadar bir düşüş var. Bu nedenle mikrobiyalit dediklerimiz de su üzerine çıktı. Keşke Van Gölü çekilmeseydi de bunlar çıkmasaydı. Çok ayrı bir güzellik veriyor" dedi.
Yağışların azalmasıyla gözle görülür çekilmenin meydana geldiği Van Gölü'nde, suyun dışında kalan mikrobiyalitler, yok olmaya başladı. Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, "Binlerce yıllık oluşum olan mikrobiyalitler yüksek buharlaşma nedeniyle bazı yerlerde suyun dışında kaldılar. Bunların güneş ışınına maruz kalmaları yok olmaları demektir" dedi.