Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "ilk insanlı uzay misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yolculuğu İstanbul'dan izlendi.
İzmir'in Buca ilçesinde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu vatandaşlar tarafından televizyondan takip edildi.
Adaylara irtifa basıncı ve G kuvvetine dayanıklılık testleri uygulanan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi, kapılarını AA'ya açtı.
Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da uzaya.gov.tr adresi üzerinden tıklayan kişi sayısını ve kaç kişinin kayıt yaptırdığını açıkladı. "Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı" diyen Yıldırım, 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunun bilgisini verdi. Başvurular da her geçen gün artıyor.
Uzaya gitme başvurusu birçok vatandaşın gündeminde yer almaya devam ediyor. Milli Uzay Programı çerçevesinde başlatılan ve 1 Türk gencinin bu program kapsamında uzaya gönderileceği haberini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok kişi heyecanlandırdı. Uzay programına başvurmak isteyen birçok kişi, 'Uzaya gitme başvurusu nasıl yapılır? Uzaya gitme başvuru şartları neler?' sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar...
Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır sorusunun yanıtı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını ve 1 Türk gencinin bu program kapsamında uzaya gönderileceğini belirtti. Peki, uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte Milli Uzay Programı başvuru kılavuzu.
"2022 yılının sonunda arabalarımızın banttan indirileceğini biz zaten ilan etmiştik. Şu anda o takvimde bir değişiklik gözükmüyor. İnşallah bir aksilik olmazsa 2022 yılının sonunda Türkiye'nin Otomobili'ni seri üretim bandından indiğini görmüş olacağız" - "Baktığımızda bu fırsatı doğru zamanda yakaladığımızın farkındayız. İnşallah Türkiye'nin Otomobili Projesi de TOGG ile birlikte neticeye erdirildiğinde burada gerçekten başarılı bir şekilde, bu sektörde yer almış olacağız. Biz buna inanıyoruz" - "Bütün markalar elektrikliye geçiyor. Avrupa'nın her tarafında pil yatırımları ilan ediliyor. Biz aslında tam zamanında bu otomobil projesini başlatmış olduk. Zaten şu anda 100 yıldır otomotiv üreten markalar var. Bizim onlarla aynı kulvarda yarışa girip onları geçme şansımız yoktu ama onlarla aynı zamanda elektrikli otomobil piyasasına girdiğimiz için artık bu yarışta biz de varız diyebileceğiz"
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Niyazi Bilim, içindeki mineraller nedeniyle dünyanın bütçesinden yaklaşık 136 bin kat daha değerli olan '16 Psyche' adlı asteroidi işaret ederek, "Onu getirebilmeyi başardığımız takdirde herhalde fakir insan kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: - "Adım adım aya, ay misyonundaki hedeflerimize yaklaşıyoruz"
"Milli Uzay Programımızın ilk hedefi olan 'Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a ilk temas'ı gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Güçlü Türkiye, her alanda olduğu gibi uzay çalışmalarında da var"
Erzurum Teknik Üniversitesinde "Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü" açılacak
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.
Erzurum'da, astronomi ve uzay bilimine önemli katkı sunacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG), İtalya'dan getirilen teleskopla ilk ışığı almak için gün saymaya başladı.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Biz uzayda olmak mecburiyetindeyiz. Şöyle eleştiriler de alınıyor. 'Ülkemizin başka ihtiyacı yok mu? Fakir insanlarımız var' diyenler oluyor. Bunun bununla hiçbir ilgisi yok. Uzayda olmazsak esas biz fakirleşmeye mahkumuz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de yaptığı açıklamada, "Uzay hedeflerimizden bile rahatsız olan var. Bu kör husumete izin vermeyiz. Yarın öbür gün uzaya kendi aracımızı, bilim insanımızı gönderdiğimizde 'dünyaya mı sığmadınız' diyeceklerini şimdiden duyar gibiyim." dedi. Türkiye'nin uzay hedefleriyle ilgili ne net mesajlar veren Erdoğan, "Uzaya da gideceğiz, bölgesel ve küresel bir güç haline de geleceğiz. Biz buna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Eğer uzay çalışmalarında olmaz ve uzayda yer almazsanız gelecekte, 3-5 sene içinde fakirleşmeyi bir yana bırakın köle statüsüne düşeceksiniz. Bizim bir sloganımız var; 'Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak' diye. Bu çok doğrudur" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısı''nda duyurduğu 'Türk astronot' ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Aktarılan bilgilere göre 'Türk astronot' için 3 aday belirlenecek.
Suriyeli astronot Muhammed Faris, "Milli Uzay Programı"na ilişkin, "'Ay'da ayağı olmayanın yeryüzünde ayağı yoktur.' Uzay çağında yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 10 maddenin başarıyla tamamlanmasını ümit ediyorum." dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda "Milli Uzay Programı" tartışması yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP'li vekillere "Biz Uzay Programı'nı hayata geçirelim. Teklif ediyorum sizi Ay'a götürelim, siz de orada en büyük heykelin açılışını yapın" dedi. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "Şanslı olup eğitim alanların yüzde 78'i yurt dışına gitmek istediğini belirtiyorlar ama hayırlı uğurlu olsun biz Milli Uzay Programı'nı konuşuyoruz, o çocukların geleceğini konuşamıyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Tanıtım Programı'nda gündeme getirdiği, Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu, 2022'de ilk ışığı alacak. Doğu Anadolu Gözlemevi'nin (DAG) yol dışındaki altyapısının yüzde 95'i ise tamamlandı. Kubbesinin yüzde 90'lık bölümü tamamlanan gözlemevinin, uzay bilimleri çalışmalarına büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Tanıtım Programı'nda gündeme getirdiği, Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu, 2022'de ilk ışığı alacak. Doğu Anadolu Gözlemevi'nin (DAG) yol dışındaki altyapısının yüzde 95'i ise tamamlandı. Kubbesinin yüzde 90'lık bölümü tamamlanan gözlemevinin, uzay bilimleri çalışmalarına büyük katkı sağlaması bekleniyor.