Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, dini nikahlı eşini silahla ateş ederek yaraladığı öne sürülen kadın gözaltına alındı.
Türk-İslam mimarisinin zirve eseri Selimiye Camisi'nde devam eden restorasyon çalışmaları dolayısıyla vatandaşlar, sınırlı da olsa teravih, vakit namazları ve sohbetlerle ramazan ayını idrak ediyor.
Depremlerin ardından yıkılan binalar birçok can ve mal kaybına sebep oluyor. Yapılan yeni binaların bile yıkıma uğraması akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Yüzyıllar önce yaşayan Mimar Sinan'ın eserlerinde kullandığı yöntemler yapılarının depremlere ve çeşitli darbelere karşı çok daha sağlam olmasını sağladı. Peki Mimar Sinan'ın eserlerinin bu kadar sağlam olmasının nedeni nedir?
Gümüşhane'de, Rumlardan kalan ve 1960'ta kiliseden camiye çevrilen asırlık yapıda başlatılan tadilatta ilginç bir detay keşfedildi. Tahrip olan çatıda başlatılan tadilatta, 2 asırlık 1’i kırık 3 toprak küp bulundu. Korumaya alınan küplerin çatıya, mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan’ın asırlar önce ses düzeni ayarı için Süleymaniye Camii’nin kubbesinde kullandığı ‘su küpleri dehası’ndan esinlenilerek konulduğu ortaya çıktı. İşte ilginç keşfin detayları...
İstanbul'da Mimar Sinan tarafından 'İstanbul'un orta noktası' olarak belirlenerek yapılan, Şehzadebaşı Cami avlusunun köşesindeki yeşil sütunun gün geçtikçe zarar gördüğü belirtildi. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, ''Herkes yanından geçiyor, kimse bu noktanın öneminin farkında değil. Bu, Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan'dan İstanbul'a kalan en önemli parçalardan. Buranın acilen kurtarılması lazım. Manevi bir yer olduğu için insanlar parçalarını alıp satabilir'' diyerek çağrıda bulundu.
Mimar Sinan vefatının 434. yıl dönümünde Selimiye Camisinde anıldı
Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasına inşa ettiği yapılarla tarihin en önemli mimarları arasında yer alan Mimar Sinan, yaklaşık 500 yıldır ayakta duran eserlerindeki ustalık, mimarlık ve mühendislikle hayranlık uyandırmaya devam ediyor - Sinan, yarım asırlık mimarlık serüveninde Osmanlı coğrafyasındaki birçok şehirde 82 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 350'den fazla yapıta imza attı
Rize-Artvin Havalimanı projesinin inşaat çalışmalarında sona gelindi. Türkiye’deki ve Karadeniz Bölgesi’ndeki 2. havalimanı olma özelliğine sahip olacak Rize-Artvin Havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i taşıyan uçakların ilk inişi ile yarın açılacak. Havalimanı Mimar Sinan'ın 1558'de Süleymaniye Camisi'ndeki 'ön yükleme' tekniği kullanılarak yapıldı.
26 Eylül 2019 tarihinde 5.9 büyüklüğündeki Silivri depreminde hasar gören ve Mimar Sinan’ın 'şaheserim' dediği tarihi köprünün çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ''Bu köprü 500 yıllık tarihi bir miras. Gelecek nesillere aktaracağız ama köprü elden gidiyor. Köprü çöküyor. Bize, 'Biz köprüyü kurtaracağız, merak etmeyin. İhale ediyoruz' deniliyor. Herhangi bir hareket yok. Koca Mimar Sinan’ın bize emanetidir bu'' şeklinde konuştu.
Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Selimiye Camisi, 1575 yılından bu yana hem inananların ibadet ettiği hem de turistlerin hayranlıkla gezdiği eşsiz mabet olarak öne çıkıyor
Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'nde bilinen tek eseri olan, hayattayken tamamlandığını göremediği Manisa'daki Muradiye Camisi, yaklaşık 1 yıl süren restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı.
Kayseri'de Mimar Sinan'ın çocukluğunun geçtiği müze evin rehberi Ahmet Bekdaş: - "Mimar Sinan'ın da dedesi, babası taş ustalığı yapmış. Sinan, kendisini 22 yaşına kadar burada geliştirmiş" - "Sinan'ın doğduğu taş evde galeri var, yaşam odaları var, yazın serin, kışın sıcak olur"
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren: - "Caminin alttan ısıtılmasının bir şekilde formülünü bulup, organizasyonunu yapıp, restorasyon sonrasında caminin alttan ısıtılır vaziyette kullanılmasını temin etmeyi düşünüyoruz"
Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nin restorasyonu için ihalenin ardından yüklenici firmanın çalışmalara başladığını açıklayan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, çalışmaların 40 ay süreceğini, aydınlatmaların yapılacağı minarelerin Yunanistan'dan bile çok rahat görülebileceğini söyledi.
Babaeski Müfütüsü Abdurrahman Koç: - "Camimiz Edirne'deki Selimiye Cami'nin bir modelidir"
Kocaeli'de Mimar Sinan'ın yaptığı caminin şadırvanındaki tarihi musluklar çalındı
Mardin’de tasarımcı Seyfettin Çelik (31), 4 bin metrekare alan üzerinde kurulu Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'ni 3 santimetrelik yüzük taşına sığdırdı. Yüzük taşının içindeki ince detaylar görenleri şaşkınlığa uğrattı. Yüzüğün çevresine ise minyatür sanatıyla Kudüs ve Kabe ayrıntıları da işlendi.
Doğada yer alan birçok öğede ilginç bir şekilde devam eden bir sayı sistemi vardır. Bu sayı sistemini deniz kabuklarından ayçiçeklerine kadar her doğanın pek çok unsurunda görebilirsiniz. Leonard Fibonacci tarafından bulunan bu sayı sistemi sonraki dönemlerde ‘altın oran’ olarak anıldı.
Mimar Sinan’ın hayatını anlatan “Tezkiretü’l-Bünyan” adlı eserden yola çıkarak, yönetmen Mesut Gengeç "Mimarların Piri Sinan” adlı dokümanter filmi çekti. Gengeç “Mimar Sinan’ı anlarsak şehirleşmeyi daha iyi başarırız” dedi.