Ölmüş olan ya da kanunen kayıp olduğu kabul edilen kişilerin yakınlarına onlara ait borçlar, para, mal ya da her türlü taşınır taşınmaz kalabilir. Kalan her türlü mülk ya da para tereke olarak adlandırılır. Ölen kişinin yakınları olan mirasçılar arasında tereke paylaşımı, miras kanununun gerektirdiği şekilde yapılır. Mirasçılar da yasal ya da atanmış olarak sınıflandırılmıştır. e-Devlet üzerinden mirasçılık ve veraset sorgulaması yapılır mı?
Miras kalan kişi ölmüş ya da kanunen kayıp olarak kabul edilmiş olabilir. O kişiden geriye kalan her türlü mal ya da para tereke olarak isimlendirilir. Terekeden payı ve hakkı olan kişiler ise yasal ya da atanmış mirasçılar olabilir. Mirasçılar, ölen kişinin ölüm belgesinin ardından mirasçılık belgesi talep etmelidir. Talep hakkı yalnızca resmen mirasçı olan kişilere aittir. Tüm mirasçıların isimleri bu belgede yazılır. Mirasçılık belgesi hangi mahkemeden alınır?
Ölen kişilerden yakınlarına, aile üyelerine ya da önceden belirledikleri kişilere kalan para ya da mallar miras olarak kabul edilmektedir. Kişilere kalan mirasın paylaşılması konusunda düzenleme gerektiğinde miras hukukuna uygun düzenleme ve paylaşım yapılır. Yaşanan bu süreçte gerekli olan bazı belgeler olabilir. Mirasçılık belgesi, veraset ilamı ya da benzeri olan, hukuki geçerlilikleri bulunan belgelere gereksinim duyulabilir. Mirasçılık belgesi için gerekli evraklar nelerdir?
Bir kişinin ölümünden ya da yasal olarak kayıp olduğunun kabul edilmesinin ardından o kişinin sahip olduğu tüm mal ve para yakınlarına kalır. Mal varlığının paylaşılması durumunda, miras kalan her şey üzerinde pay ve hak sahibi olan kişilerin sahip olduğu hakların tamamına miras hakkı adı verilir. Yabancı uyruklu kişilerin ya da yurt dışında kalan miras hakları konusunda da miras kanunu gereğince belirlenmiş bazı kurallar vardır.
Bir kişinin ölmesi ya da kanuni olarak kayıp olduğunun kabul edilmesi halinde o kişiden geriye kalan tüm taşınır ya da taşınmazlar, araba, ev gibi her türlü mal ve servet ya da nakit para mirasçılara bölüştürülür. Miras paylaşımı, kişinin kan bağı olan mirasçılara ya da kendisi tarafından ölmeden önce atanmış olan mirasçılara paylaştırılır. Ancak bazı durumlarda kanuni olarak açılma hakkı bulunan miras davalarına başvurulabilir. Miras davası nedir?
Miras, ölen ya da resmen kayıp olduğuna karar verilen kişiden geriye kalan her türlü mal ya da para için kullanılan bir kelimedir. Paylaşımı, miras hukuku kuralları dahilinde ve hukuk kurallarının onayladığı şekilde yapılır. Mal ya da paranın paylaşımı için bazı kurallar vardır. Aynı durum mirasçı olarak kabul edilen kişiler için de geçerlidir. Belli başlı koşulların oluşması ve yerine getirilmesi gerekir. Sağ kalan eşin mirasçılığı ve mal paylaşımı nasıl yapılır?
Ölen kişinin ardından kalan her türlü taşınır taşınmaz mal ya da para, o kişinin yakınlarına, ailesine, akrabalarına ya da önceden belirlediği kişilere kalabilir. Ne kadar mal varlığı kaldıysa her şey resmi olarak önceden belirlendiği şekilde paylaştırılır. Miras, kelime anlamı olarak başka, hukuk dilinde başka anlamlara karşılık gelebilen bir kelimedir. Peki, miras nedir, kimler yasal mirasçıdır?
Miras, kanunen haktır ve murisin ölümünün ya da resmen kayıp ilan edilmesinin ardından yakınlarına pay edilir. Murisin mirasçısı olarak görünen kişiler onun birinci dereceden akrabası olmayabilir. Bazı mirasçılar yasal mirasçılar bazı mirasçılar ise atanmış mirasçılardır. Farklı nedenlere bağlı olarak muris tarafından ya da kanunlara gereği mirasçılar mirasçılıktan çıkartılabilir ya da kendi istekleri ile mirası reddedebilir.
Bir kişinin ölen kişinin mirasçısı olabilmesi için bazı şartlar gerekir. Ölen ya da resmi olarak kayıp kabul edilen kişiden kalan mallar, taşınır ya da taşınmazlar ve paralar mirasçılara, miras kanununa göre paylaştırılır. Tüm mirasçıların isimleri, hakları ve payları mirasçılık belgesinde yazılıdır. Paylaşımlar bu belgede yazdığı şekilde yapılır. Mirasçılık belgesi talep edilerek alınan bir belgedir. Bazı durumlarda mirasçılık belgesi istemi davası açılabilir.
Bir kişi öldükten sonra onun tüm mal varlığı, taşınır ya da taşınmazı ve parası mirasçıları arasında paylaştırılır. Bu paylaşım miras hukuku kuralları doğrultusunda ve kişinin kanuni olarak mirasçısı kabul edilen kişiler arasında yapılır. Mirasçıların kim oldukları, ne kadar hak sahibi oldukları ve payları mirasçılık belgesi üzerinde listelenir. Bu belge talep edilerek alınabilen bir belgedir. Peki, mirasçılık belgesi dilekçesi nasıl yazılır?