Tokat’ta kilo aldığını düşünerek doktora başvuran Güler Kaymak'ın (46) karnından 5 kilo ağırlığında 40 santimetre boyunda miyom çıktı. Ameliyatı yapan doktorlar "Bu tür olgular görüyorduk ama bu gördüğümüz çok daha ilginç bir yapıdaydı. Bu şekilde bir şeyi açıkçası görmemiştik" dedi. Sağlığına kavuşan Kaymak ise, "İkiz bebek gibiymiş. İkiz bebek gibi olana kadar nasıl oldu? Anlayamadık, bilemedik" ifadelerini kullandı. İşte ilginç olayın detayları...
Miyom embolizasyonu, kadınlarda sık görülen rahimdeki selim bir tümör olan rahim miyomlarında kullanılmaktadır. Miyom embolizasyonu, ameliyatsız bir tedavidir. Bilindiği gibi miyomların diğer tedavi seçenekleri arasında miyom alınması veya rahmin alınması gibi ameliyat tedavileri de bulunmaktadır.
Karında sıklıkla görülen büyümelerin nedeni genellikle hazımsızlık, şişkinlik olarak görülerek göz ardı ediliyor. Ancak geçmeyen bu şişkinliklerin altında ciddi hastalıklar yatabiliyor. Uzmanlar karın şişkinliklerinin miyomlardan kaynaklanabileceğini belirtiyor.
Miyomlar, rahim düz kas tabakasının gelişen birtakım problemli yapılarıdır. Bunların oluştuğu yere bağlı üç kısımda özetlenebilir; rahim içinde, rahim duvarında ve rahim dışındakiler. Rahmin dışındakiler gebeliği hiç etkilememektedir.
Miyom; özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlarda (genellikle 30-40’lı yaşlar) görülen iyi huylu tümörlerdir. Neredeyse doğurganlık çağındaki neredeyse her 3 kadından biri, miyom sorununu yaşar. Kadınlar arasında yaygın olarak yaşanan miyom probleminin ortaya çıkardığı semptomlar, boyutuna ve yer aldığı bölgeye göre farklılıklar gösterir. Birçok durumda herhangi bir şikâyete yol açmazken, bazı kadınlarda düzensiz ve fazla kanamalara, karın ağrısına, idrar problemlerine yol açabilir.
Ameliyatla 10 kilogramlık kitleden kurtulan Rukiye Ökten: - "6 yıl boyunca her gün korkuyla uyudum. Ağırlık veriyordu, sırt ve diz ağrısı yapıyordu" - Operasyonu gerçekleştiren Opr. Dr. Timur Uğurlu: - "Ameliyatla kitleyi tüm olarak çıkardım, basketbol topu boyutlarındaydı. Hastamız yıllarca boş yere eziyet çekmiş"
Regl olurken çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. Bazı kadınlar regl dönemlerinde normalden daha fazla ağrı çekebiliyorlar. Bu ağrılar çoğu zaman olağan bir durum olarak görülüp göz ardı edilse de geçmeyen şiddetli ağrıların altında yatan neden çeşitli hastalıklar olabilir. Uzmanlar adet döneminde yaşanan değişimlerin üç farklı nedene bağlı olarak gelişebildiğini belirtiyorlar.
Miyomlar günümüzde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor. Görülme sıklığı yaşa göre değişim gösteren miyomlar genellikle zararsız olarak görülüyor. Fakat düzenli takiplerinin yapılması gerekiyor. Miyomların tedavisi ilaçla veya cerrahi yöntemlerle yapılabiliyor. Miyomlar pek fazla belirti göstermeseler de bazı belirtiler ile miyomu teşhis etmek mümkün olabiliyor.
Miyom nedir? 33 yaşındaki turizmci Gülşah Gizem Angı'nın hayatını kaybettiği miyom ameliyatı nedir, neden yapılır? Genç kadın girdiği ameliyatta beynine pıhtı atması sonucu hayatını kaybetti. Angı'nın yaklaşık 5 saat ameliyatta kaldığı öğrenildi. Peki; miyom ameliyatı nedir, neden yapılır? Miyom nedir?
Antalya'da 33 yaşındaki Gülşah Gizem Angı'nın ölümü sevenlerini yasa boğdu. Miyom ameliyatı sırasında aniden fenalaşan genç kadın beynine pıhtı atması sonucu hayatını kaybetti. Gülşah Gizem Angı'nın Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Kalite Yönetimi'ni bitirdiği, ABD'de staj görmesinin ardından 5 yıldızlı bir otelde yönetici olarak işe başladığı belirtildi.
Miyomlar kadınların çoğunda görülen rahimde ortaya çıkan iyi huylu tümörlerdir. Miyom fazla dikkate alınmasa da bazı vakalarda kansere dönüşebilmektedir. Bu tehlikeli durumu önlemek adına miyom belirtilerine dikkat edilmeli ve mutlaka düzenli olarak doktora kontrole gidilmelidir.
Miyom rahimde görülen iyi huylu tümörlerdir. Kadınlarda sıkla rastlanan miyom bazı vakalarda kansere dönüşebilir. Bunu önlemek için miyom hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. İşte miyomun belirtileri ve tedavi yöntemleri…
Miyomlar doğurganlık çağındaki kadınlarda sıkça rastlanan bir rahatsızlık. Rahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olarak özetlenebilecek miyomlarda tedavi için ameliyat gerekebilir. ancak karın bölgesinde iz oluşma ihtimali ve iyileşme sürecinde çekilen ağrılar kişileri tedavi ile ilgili huzursuz edebiliyor. ancak V-NOTES yöntemi miyomlardan operasyonla izsiz ve ağrısı kurtulmayı sağlayabiliyor. İşte her 5 kadından birinin yaşadığı miyom sorunu için tedavi yöntemi...
Miyom belirtileri ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, miyomların kadınların yaşamında adet düzenliği, kısırlık yani infertiliteye kadar pek çok olumsuz etkiye neden olabileceğini söyledi. Sessizce büyüyen miyomların her 5 kadından birinde göründüğünü söyleyen Aybar, miyom belirtileri hakkında bilgi verdi. İşte detaylar...
Kars Kafkas Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Refik Ersin Eroğlu: - "Yaklaşık 20 yıl önce tanı alan hastanın, ameliyat olmaya korktuğu büyük bir kitlesi vardı ve bu kitle giderek ilerlemişti. Ameliyatla yaklaşık 6 kiloya yakın kitle ve bununla birlikte 15 miyom vardı onları da çıkardık" - Ameliyatla sağlığına kavuşan Gülhan Beytüzün: - "Böyle bir şey olamaz, 20 yıldır bununla nasıl yaşadım bilmiyorum. Hep geciktirdim, beklettim ama bu derece beklemiyordum, ben de şoktayım"
Adet düzensizliği, adet sancısı, idrar kaçırma, kısırlık, düşük gibi birçok olumsuz tabloya sebep olan miyomlar rahime zarar vermeden cerrahi yöntemlerle çıkarılabiliyor. Özellikle miyom cerrahisi sonrası gebe kalmak da mümkün olabiliyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, rahim çıkarılmadan yapılan miyom cerrahisi hakkında bilgi verdi.
Kasık ağrısı ve karında şişkinlik şikayeti ile hastaneye başvuran 37 yaşındaki Gülnara Elmuradova, yaptırdığı tetkikler sonucunda karnında toplam 1,5 kiloya yakın 13 miyom bulunduğunu öğrendi. Gerçekleştirilen 2 saatlik zorlu bir ameliyatla hastanın tüm miyomları çıkarıldı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta çok sorulan miyom tedavisinde bitkisel tedavinin yerinin olup olmadığıyla ilgili merak edilenleri anlattı…
Rahim ve çevresinde görülen miyomlar iyi huylu tümörler olarak tanımlanıyor. Düz kas dokusundan köken alan miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebiliyor ve 35-40 yaşlarındaki kadınların ortalama %30-40’ında görülebiliyor.
Miyomlar, rahim ve çevresinde görülen, düz kas dokusundan köken alan iyi huylu tümörler olarak adlandırılıyor. Miyomların boyutları 1-15 cm arasında değişebiliyor ve 35-40 yaşlarındaki kadınların ortalama %30-40’ında görülebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde pek çok sağlık problemine davetiye çıkaran miyomlar halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi ile konforlu bir şekilde alınabiliyor.
Tüm kanserlerde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı ve tarama testleri yaşamsal önem taşıyor. Ancak jinekolojik kanserlerin görüntüleme, tanı ve tedavi aşamalarında gecikmelerde, hastaları ilerlemesi ile karşı bıraktığı uyarısında bulunan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, jinekolojik kanserler ve tanı yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Kadın üreme sağlığı açısından önemli bir sorun olan miyom, 35 yaş üstü her 5 kadından birinin sorunu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, özellikle gebelik döneminde miyomların boyutlarının artabileceğine işaret etti.
Hamile sanılan kadının karnından 7,5 kilogramlık kitle çıktı
Miyom 30’lu yaşlardan sonra kadınlarda sıkça görülen, çapı 15 cm’e kadar büyüyebilen ve genellikle iyi huylu olan oluşumlar miyom olarak adlandırılır. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, "Ameliyat ardından miyomun tekrarlama riski nedir?" sorusuna tüm ayrıntılarıyla açıklık getirdi.
Diyarbakır’da 26 yaşındaki bir kızın karnından 15 santimlik miyom çıktı. Rahminin alınması tehlikesiyle karşı karşıya kalan genç kız yapılan ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.
Ankara'da aşırı kanama ve ağrı şikayetiyle özel kliniğe başvuran Nevra Akıncılar'ın (41) rahminden 12 santimlik miyom çıktı. Akıncılar, "Gebelik kalamama riskimin ortadan kalkması beni tekrardan hayata bağladı" dedi.
Diyarbakır’da 26 yaşındaki bir kadının rahminden 15 santimlik miyom çıktı.Diyarbakır’da yaşayan 26 yaşındaki Canan Ö., infertilite hastalığından dolayı çocuk sahibi olamıyordu.
Doç.Dr. Nermin Köşüş ve Doç.Dr. Aydın Köşüş, kadınlarda miyom problemine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Sinsi ilerleyen ve yaşla birlikte artan miyomlar, kadınlarda sık görülen sağlık problemlerinden biri. Araştırmalar, kafein kullanımının miyom oluşumunu tetiklediğini gösteriyor. Uzmanlar, günde 3 kupadan fazla kahve içen 35 yaş altı kadınlarda miyom riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor.
Konya’da karın ağrısı ve ağırlık şikayetiyle hastaneye başvuran hastanın rahminden, halk arasında ’ur’ diye de tabir edilen 41 parça miyom, rahime zarar vermeden çıkartıldı.
Günümüzde pek çok kadının karşılaştığı kist ve miyomlar çoğu zaman zararsız olmakla birlikte, bazı durumlarda gebe kalmanın önündeki bir engel olarak anne adaylarının karşısına çıkıyor.
Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müstecep Kavrut: - "Miyom ve polikistik over sendromu, kadınların anne olma yolunda karşılaştığı iki önemli sağlık sorunudur. Yol açtıkları semptomlarla kısırlığa zemin hazırlayan bu problemlerin çözümü günümüz teknolojileri ile mümkün"
Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müstecep Kavrut: - "Miyom ve polikistik over sendromu, kadınların anne olma yolunda karşılaştığı iki önemli sağlık sorunudur. Yol açtıkları semptomlarla kısırlığa zemin hazırlayan bu problemlerin çözümü günümüz teknolojileri ile mümkün"
Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şebnem Tandoğan, miyomla ilgili merak edilen soruları yanıtladı…
Miyom, kadınlarda en sık görülen iyi huylu, uterus adelesi olarak bilinen miyometrium denilen, düz kas hücrelerinden köken alan bir kitledir. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken; hastanın yakınmaları, öncelikleri, sorunları, miyom(ların) sayısı, büyüklüğü, yerleşimleri dikkate alınmalıdır. Uzmanlar miyomla ilgili merak edilenleri anlattı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum / Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Karamürsel cevapladı; Her miyom ameliyat gerektirir mi?
Kadın Hastalıkları ve Doğum / Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Karamürsel cevapladı; Miyom nedir, ameliyat gerektirir mi?
Miyomlar, kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörlerin başında yer alır. Rahmin düz kas dokusundan kaynaklanan miyom genellikle 35-45 yaşları arasında görülür.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, “Menopoz döneminde miyomlar kaybolur mu?” sorusuna açıklık getirerek, bu dönemde kadınlar üzerindeki etkileri konusunda detaylı açıklamalarda bulundu.
Miyom belirtileri başka hastalıklarla karıştırıldığından teşhisin doğru konulması miyom tedavisi için büyük önem taşıyor. Bazen sinüzit bazen migren olduğu düşünülen miyom hastalığı genelde üreme çağında ortaya çıkıyor. Şişkinlikten sık idrara çıkmaya kadar farklı belirtiler gösteren bu hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan nokta ise düzenli jinekoloji muayene miyomlarından geçiyor. Peki miyom tedavisi nasıl gerçekleşiyor? İşte bu sorunun cevabı...
Miyom ve kist kadınların korkulu rüyaları arasında haline geldi. Doğrudan tümörü çağrıştıran bu iki kelime aslında sanıldığı kadar negatif değil. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, miyom ve kist arasındaki farklara ve tedavilerine değindi.
Rahimdeki kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, her dört kadından birinde ortaya çıkıyor. Miyom durağan yaşayan ve şişman kadınlarda daha çok, atletik kadınlarda ise az görülür. İşte miyomun belirtileri neden olduğu olumsuz durumlar ve tedavisi hakkında bilgiler...
Rahmin kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörler olarak tanımlanan miyomlar oldukça sık görülüyor. Öyle ki ülkemizde yaklaşık her 4 kadından birinde miyom tespit ediliyor. En sık üreme çağında olan 25-45 yaş grubundaki kadınlarda rastlanıyor. Bunun nedeni ise üreme çağında salgılanan östrojen hormonu. Menopozla birlikte östrojenin vücuttan çekilmesiyle birlikte miyomun büyümesi duruyor.
Her 100 kadından 30’unda görülen Miyom’lar çoğu zaman kanserojen etki yaratmasa da kadınları en çok tedirgin eden rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Peki bu miyomlar için nasıl bir önlem alınmalı, takipleri nasıl olmalı, tedavi şekilleri nasıl gerçekleşiyor? Konu ile alakalı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hatice Gürsoy bilinmesi gerekenleri anlattı.
Miyomların rahim ve rahim ağzında görülen anormal boyuttaki düz kas dokusu büyümeleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, kısırlığa ve düşüğe neden olabilen miyomların sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.
Aydın'da, sürekli kilo alma şikayetiyle doktora başvuran Dilek Çelik'in (45) karnında 7 kilogramlık miyom adı verilen kitle tespit edildi. Çelik'in karnındaki kitle, operasyonla alındı.
Her 3 kadından birinde görülen miyomlara özellikle üreme çağında sık rastlanıyor. Adet düzensizliğinden, ağrıya, kısırlıktan düşüğe kadar pek çok olumsuz tabloya neden olan miyomlar, kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor.
Miyomlar vücudun rahim bölgesinde meydana gelen ve rahim duvarındaki dokudan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Miyomların çapının büyüklüğü genellikle 1 ile 15 cm arasında değişmektedir ancak nadir durumlarda daha büyük miyomların oluştuğu da görülebilmektedir. Genellikle iyi huylu olan miyomların çok nadir durumlarda kötü huylu tümörlere dönüştüğü bilinmektedir.
Dr. Funda Öztürk, mynet okurları için; bazen hiç belirti vermeyen bazen de kişide ciddi problemlere yol açan miyomları anlattı, tedavisine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Miyom, çikolata kisti ya da diğer yumurtalık kistleri kadınların en çok korktuğu sağlık sorunları arasında yer alıyor. Rahim ya da yumurtalıkların alınması ile sonuçlanabilen bu problemler organ koruyucu cerrahi ile konforlu bir şekilde ortadan kaldırılabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Önder Koç, iyi huylu kitlelerde organ koruyucu cerrahi ile rahim ve yumurtalık kaybının önlenebileceğini ve bu işlemin kadın sağlığı açısından önemini anlattı.
Miyom, çikolata kisti ya da diğer yumurtalık kistleri kadınların en çok korktuğu sağlık sorunları arasında yer alıyor. Rahim ya da yumurtalıkların alınması ile sonuçlanabilen bu problemler organ koruyucu cerrahi ile konforlu bir şekilde ortadan kaldırılabiliyor.
Miyomlar, rahim ve rahim ağzında görülen normal dışı düz kas dokusu büyümeleridir. Miyomlar rahimde, miyometrium adı verilen kas tabakasında bulunan düz kas hücrelerinin anormal büyümesi ile oluşur. Çoğu zaman birden fazla sayıda miyom gelişir.
Sebebi ve nasıl oluştuğu tam olarak hala bilinmeyen miyomlar, gebelik kayıpları ve üreme bozukluğuna neden oluyor.
"Özellikle rahim içinde ve rahim duvarında yer alan miyomlar, kanamayla kısırlığa da yol açabilir. Miyom çapı büyüdükçe ve sayıları arttıkça kısırlığa yol açma riski de artar"
Kadınların korkulu rüyası miyomdan artık ameliyatsız akustik tedavisiyle kurtulmak mümkün...
Bolu’da, uzun süre idrarını yapamayan bir hastanın karnında miyom tespit edildi. Yaklaşık 1 kilo ağırlığındaki miyom, Özel Çağsu Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla alındı.
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, genç kadınlarda şiddetli adet kanamalarının tehlikeli olabileceğini söyledi.
Kanserleşme olasılığı oldukça düşük olması nedeniyle "iyi huylu" olarak kabul edilmesine rağmen miyomlar, kadınların korkulu rüyası. Jinemed Sağlık Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, Miyomu Mynet okurları için yazdı.
Myomlar rahim adalesinin selim tümörleridir. Ancak bu iyi huylu tümörler bazen yerleşimleri dolayısıyla ciddi rahatsızlıklara yol açtıkları zaman, derhal ameliyatla çıkarılmaları gerekmektedir.