Hem çay saatlerinizde hem de tatlı krizlerinizde size eşlik edecek bir tarifimiz var. Hem yapımı son derece pratik olan hem de lezzetiyle parmak yedirten mozaik pasta tarifimize mutlaka göz atmalısınız. Bu tarifi bir kez denedikten sonra sürekli elinizin altında tutacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.
Sinop'ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumunun katkılarıyla yürütülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında ortaya çıkarılan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan 1600 yıllık döşeme mozaiklerin, uygun koşullarda sergilenerek turizme katkı sunması hedefleniyor.
İtalya'nın başkenti Roma'da arkeologlar, şehrin Palatine Tepesi'nde yaklaşık 2 bin 300 yıl önce inşa edilmiş bir deniz kabuğu mozaiği keşfetti. Bir aristokratın olduğu düşünülen bir evde keşfedilenlerin Roma Cumhuriyeti'nin son yıllarında yaşayan senatör bir aileye ait olduğu düşünülüyor.
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan mozaik ustası Suriyeli Mehmed Eldeni, savaştan sonra yerleştiği Türkiye’de işlerini geliştirdi. Eldeni, 30 çalışanıyla ürettiği eserleri metrekaresini 600 dolardan satıyor. Tablolar; Amerika, Fransa, Almanya, Kanada ve Avustralya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına satılıyor. İşte detaylar...
Kayseri'de ortaya çıkartılan ve yaklaşık bin 700 yıl önce yapılan mozaikler, görenleri kendine hayran bırakıyor. 650 metrekarelik alanda bulunan mozaiklerde üç boyutlu denilebilecek desenler bulunurken, hem Yunanca hem Latince yazıların olması da işçiliğin ne denli gelişmiş olduğunu ortaya koyuyor. "Mozaikler oldukça özel mozaikler" diyen Kazı Başkanı Can Erpek, "Eğer hipotezimiz doğruysa imparatorluk mülklerinin yönetiminde bir üst düzey yöneticinin konutuna ulaşmış olabiliriz" diye konuştu.
Komagene Krallığı'na ev sahipliği yapan kentlerden biri olan Adıyaman'daki Perre Anti Kenti'nde bulunan 1800 yıllık taban mozaiklerinin restorasyonu başladı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 5 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarıyla görünür hale getirilen Syedra Antik Kenti'nde, antik dönem yürüyüş güzergahı ortaya çıkarılarak turizmin hizmetine sunulacak.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Bir inşaatın temel kazısında ortaya çıkan Roma dönemine ait bir villa kalıntısında, ünlü Truva Savaşı'nın kahramanı "Aeinas" mozaiği bulundu. Homeros’un "İlyada ve Odysseia" destanında da adı geçen Truva Savaşı kahramanı Aeinas'ın resmedildiği mozaiğin dünyada bir örneği daha olmadığı belirtildi. İşte dikkat çeken keşfin detayları...
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da mozaik ustası Mehmet Daşkapan, enkaz kaldırma çalışmalarının yapıldığı alanda eserlerinin bir bölümünü kurtarmayı başardı.
Adıyaman'da Perre Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaikler kentin tarihine ışık tutuyor.
Sanatçı Menel Hüzmeli’nin 9 ayda ortaya çıkardığı 1 metre 65 santimetrelik, buğday tarlasındaki zeytin ağacı mozaiğinin ağırlığı 1 tonu buldu.
Meksika’da Guinness Rekorlar Kitabı'na giren bir çalışma görenleri şaşkına çevirdi. İlk etapta bakıldığında bir tabloyu andıran bu çalışma, yakından bakıldığında ve içinde kullanılan malzemeler fark edilince önce şaşkınlık sonra hayranlık yaratıyor. Adeta görsel bir şölen sunan bu çalışma 20 bin 689 parça renkli ekmek kullanılarak yapılan bir mozaik resim. İşte detaylar...
Manisa'da kaçak kazı yapan 2 kişi, buldukları mozaiği çıkarırken yakalandı
Suriye’nin Humus kentinde arkeologlar heyecan verici bir keşfe imza attı. 4. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen Roma dönemine ait mozaik bulundu. Mozaiğin yüzde 90'ından fazlasının sağlam olduğu belirtildi. 120 metrekarelik büyüklüğe sahip olan mozaiğin muhtemelen bir kaleye ait olduğu düşünülüyor.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş: - "Kazılar ilerledikçe hem yapının fonksiyonunu tespit edeceğiz hem de bir kısmı ortaya çıkarılan mozaiklerin tamamını açmış olacağız"
Hadrianaupolis'te üzerinde çeşitli figürlerin bulunduğu yeni mozaikler ortaya çıkarıldı
Balatlar Yapı Topluluğu'nda Helenistik Döneme ait yeni mozaiklere ulaşıldı
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek: - "Henüz çok erken olmakla birlikte arazinin topografyasından da yola çıkarak belki bir agora olabileceği şu anki öngörülerimiz arasında" - "Metropolis, Batı Anadolu'da çok geniş alanlarda mozaik döşemeye sahip kentlerden bir tanesi. Daha önceki yapıda yaklaşık 800 metrekarelik bir alanda mozaikler tespit etmiştik. Bu yapıda da aynı özellikleri gösteren mozaikler var"
Bursa'nın Mudanya ilçesinde yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılan 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti'nin mozaikleri için başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışması devam ederken, kentin tamamının gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırması hedefleniyor - Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin: - "2015 yılında Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü başkanlığında yapılan kazılarla açığa çıkarılan villa ve villaların içerisindeki mozaikler, bu görkemli günleri işaret eden çok önemli veriler. Bu villalardan çok sayıda olması lazım o terasta. Mudanya Belediyesi de bu villaların devamını çıkararak Bursa ve özellikle kültür turizmine dahil etmeye çalışıyor"
Syedra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer: - "Bu mitolojik sahnenin işlendiği böyle bir mozaiği daha önce görmedik. Parçalar halinde mitolojik sahnelerin yer aldığı mozaikler var ancak buradaki mozaikte Herakles'in tüm işlerini (12 görev) görüyoruz" - "Figürlerin insan boyutlarında yapılması da onu tek örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda da eşsiz bir mozaikle karşı karşıyayız. Mozaikteki mitolojik sahnelerin iyi şekilde korunmuş olması ise esere ayrıca önem katıyor"
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: - "Mozaikte bizim hem soyut hem somut tarihi gerçeklerimiz bulunuyor. Kentin önemli olaylarını, mitolojik değerlerini ve medeniyet birikimini bir mozaikte buluşturmak istedik"
Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy: - "Roma dönemine ait bir villanın taban mozaikleri ve duvar kalıntıları ortaya çıkarıldı. Kalıntılardan ve küçük buluntulardan yola çıkarak buranın 2. ve 5. yüzyıla kadar yerleşim gördüğünü saptadık"
Amasya’da 9 yıl önce kazıda bulunan bereketi temsil eden tanrıça figürünün olduğu Roma dönemine ait bin 700 yıllık mozaik müzeye taşınarak sergilenecek.
Bergama Müze Müdürü Nilgün Ustura: - "Dinsel içerikli, dini karakteri olan bir yapı kompleksi olduğunu tahmin ediyoruz. Geometrik desenli mozaikler korunmuş, günümüze kadar tam gelmiş"
Farklı zaman dilimlerinde yapılan kazılardan elde edilen verilere göre tarihi milattan önce 5 binli yıllara kadar dayanan kentte ortaya çıkarılan 13 bin civarındaki eserin bir bölümü, Sinop Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren: - "Önemli mozaik eserlerimiz, mezar stellerimiz, lahitlerimiz, amforalarımız gibi binlerce yıllık tarihi belgeleyen önemli arkeolojik eserlere ev sahipliği yapıyoruz"
Arkeolog Özge Derin Çavuşoğlu: - "Bu mozaik dediğimiz yapıların, antik dönemde saraylarda önemli kişilerin, soyluların evlerinde bulunduğunu biliyoruz" - Ziyaretçilerden Gürkan Sönmez: - "Motiflerin 2 bin yıl önce mozaiğin üzerine işlenmesi inanılmaz bir şey"
Kahramanmaraş'taki Germanicia Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, 1500 yıl öncesine ait 3 kadının müzik eşliğinde dans ettiği bir açık hava şölenini anlatan 50 metrekarelik mozaik bulundu. Görenlerin hayran kaldığı mozaiğin, muhtemelen av öncesi bir açık hava ziyafet şölenini anlattığı düşünülüyor. Kazı yapılan alanın yıl sonunda ziyarete açılması planlanıyor. İşte heyecanlandıran keşifle ilgili detaylar!
İzmir'in Konak ilçesindeki kaçak kazıya yönelik operasyonda bulunan mozaikteki figürlerin, Yunan mitolojisinde tanrılar arasındaki aşkı anlattığı, aşk tanrısı Eros'un da elindeki horozlarla tasvir edildiği değerlendiriliyor
Konak ilçesi Agora Ören Yeri yakınında yerin yaklaşık 10 metre altında bulunan mozaiklerin, milattan önce 753-509 yıllarını kapsayan erken Roma dönemi yerleşkesine ait olduğu belirlendi - Ellerinde horoz olan iki insan figürünün yer aldığı mozaiklerin, ihtişamı simgelediği belirtildi
Yaklaşık 300 metrekare sağlam mozaik taban döşemelerinin yer aldığı yapıda, Latince ve Grekçe yazılmış iki yazıt da yer alıyor
Zeytinburnu Kazlıçeşme'de askeri hastane olarak inşa edilen, Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası olarak da kullanılan tarihi binanın bahçesindeki kazı alanında mozaik, yapı kalıntısı, lahit ve sandık tipi mezarın da arasında yer aldığı tarihi buluntular ortaya çıktı - Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy: - "Muhtemelen çok katmanlı bir sergi alanı ortaya çıkacak. Hem mozaik hem de burada gördüğünüz buluntuların bazılarının açıkta olduğu bir sergi ortaya çıkacak" - "Zeytinburnumuz, İstanbulumuz yeni bir tanık, yeni bir bulgu, yeni bir kalıntıyla karşı karşıya. Zeytinburnumuza büyük bir değer katacak. Birçok yönden Zeytinburnu'nun bir kültür turizmi destinasyonu olabilecek bütün unsurlara sahip olduğunu söylüyorduk. Çok bereketli bir toprağımız var, kazdıkça çok kıymetli unsurlar çıkıyor" - İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal: - "İki birey, biri kadın, biri erkek. Kadın 20-30 yaşları aralığında, erkek 40-50 yaşları aralığında. İkisinin de dişlerinde sağlık sorunu var. Erkek bireyde bir iskelette kaburga kemiğinde kırık ve sonra da yaşadığı süreç içinde iyileşme var ve romatizmal hastalığı eklemlerinden anlaşılmakta"
İstanbul'da Kazlıçeşme'de yapılan mozaik kazılarında sandık mezar, lahit ve değerli eşyalar ve yapı temelleri ortaya çıkarıldı. Bir yıldır devam eden çalışmalar sonucunda ilk defa değerli kalıntılara ulaşıldı.
Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının yürüttüğü proje kapsamında 20 üniversiteli genç, Zeugma Antik Kenti'ndeki kazılarda gün yüzüne çıkarılan çok sayıda eşsiz esere ev sahipliği yapan müzedeki çalışmalara katılma imkanı buluyor - Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak: - "Gönüllüler, kazı çalışmalarına da katılıyor. Müzeciliği, kültür, sanat ve turizmi sevmelerini amaçlıyoruz"
Yozgat’ın Sorgun ilçesi Büyüktaşlık köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklıhöyük’te yapılan kazı çalışmalarında dünyanın en eski mozaiği bulundu. Düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 adet taştan oluşan mozaik, 3 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın bilinen en eski mozaiği olarak literatüre girdi.
Afyonkarahisar'da eşiyle yaptığı, üzerinde figürler bulunan tabloları ebatlarına göre 500 ile 10 bin lira arasında alıcı bulan Mehmet Balaban: - "Ben çalışırken eşim yanıma gelerek bana yardımcı olmaya çalıştı. Bana bakarak işi öğrendi. Detayları ben yapıyorum, dolgu işlerini de eşim Mahire Hanım yapıyor. Birlikte çalıyoruz" - Mahire Balaban: - "Bu işle uğraşırken kendimi mutlu hissediyorum. Kafam dağılıyor, stresten sıkıntıdan uzaklaşıyorum. Bayan arkadaşlara bu işi yapmalarını tavsiye ediyorum. Eşlerine, ev bütçelerine katkı sağlayabilirler"
Üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip Hatay'ın Hassa ilçesindeki kazılarda gün yüzüne çıkarılan Geç Roma Dönemine ait "üzüm hasadı" temalı mozaik, kentte hasadın başlayacağı 6 Eylül'de Hatay Arkeoloji Müzesi'nde ziyarete açılacak - Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy: - "Binlerce yıldır Amik Ovası'nın verimli topraklarında üzüm, çok önemli bir geçim kaynağı, ticaret malzemesi olmuş ve o yıllarda bile ihracatı yapılıyor. Hassa'nın önemli bir üzüm merkezi olduğu konusu bu eserde ortaya çıkıyor"
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, kaçak kazı yapılan eve operasyon düzenleyen jandarma, zeminde orta çıkarılmış mozaiklerle karşılaştı. Jandarma, kurtarma kazılarının sürdüğü evde 24 saat nöbet tutarken, mozaikler çıkarıldıktan sonra Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenecek.
Antalya'da Osmanlı döneminde yapılan Tekeli Mehmet Paşa Camii'nde 2018 yılında başlanan restorasyon çalışmaları kapsamında yürütülen kazılar esnasında Roma dönemine ait geometrik motiflerin bulunduğu mozaik ortaya çıktı. Cami avlusunda yürütülen çalışmalarda 2 sarnıç, 2 tandır, 3 mezar bulundu.
İzmir'de Beydağ Barajı havzasında suların çekilmesi sonucu Roma İmparatorluğu döneminden kalma mozaik, taş duvar gibi kalıntıların ortaya çıkması bölgede heyecan yarattı.
Gaziantep'te, tarih öğretmenliğini bırakarak mozaik sanatına yoğunlaşan 63 yaşındaki Mehmet Yılmaz, kurucusu ve başkanı olduğu Uluslararası Mozaik Sanatçıları Derneği bünyesinde mozaiğin daha geniş alanlarda yer alması için çalışmalar yapıyor - Yılmaz: - "Zeugma'daki kazılarda mozaiklere dokununca iki bin yıl önce bu eserleri yapan insanlarla iletişim kurduğumu hissettim. Dokunduğun zaman insanda geçmişle ilgili elektriklenme oluyor. Hala bu işin içerisinde aynı heyecanla çalışıyorum"
İzmir'in Aliağa ilçesindeki kaçak kazı operasyonunda yaklaşık 1500 yıllık mozaik ile birlikte Roma döneminde inşa edilmiş bir manastır bulundu. Sarmaşık motifleriyle süslenmiş eserin üstündeki, mozaiği 'kilisenin ihtiyar heyetinden bir erkeğin ailesinin esenliği için yaptırdığına' ilişkin yazı dikkati çekti.
Şanlıurfa'da yapılan kaçak kazı esnasında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mozaikler koruma altına alındı. Viranşehir ilçesinde kaçak kazı yapılan eve düzenlenen baskın ile ulaşılan mozaiklerin çeşitli renk ve desenler barındırdığı gözlendi.