Kısaca MS hastalığı olarak bilinen multiple skleroz beyin, omurilik ve göz sinirlerinin oluşturduğu merkezi sinir sisteminde, ataklarla kendini gösteren kronik bir sinir hastalığıdır.
MS hastalığının belirtilerinden bazıları uyuşukluk, karıncalanma, baş dönmesi, denge bozukluğu, görme bozukluğu, kas ağrıları, cinsel fonksiyon bozukluğu, spazmlar, idrar kaçırma, konuşma bozukluğu, depresyon, yorgunluk, kısa süreli hafıza problemleridir. Hastalık tanısı beyin omurilik sıvısının araştırılması, MR, sinir iletimini ölçen elektrofizyolojik testler ve genel nörolojik muayene yardımıyla konulur.
MS hastalığının atak ve iyileşmelerle giden, sekonder ilerleyici, primer ilerleyici, ataklarla ilerleyici olmak üzere başlıca dört tipi bulunur. Bu doğrultuda tedavi yöntemleri de belirtilere, ataklara ve atakları önlemeye yönelik olarak farklılaşır.
Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı, MS ve romatoid artrit gibi ciddi rahatsızlıkları taklit ederek asıl hastalığın doğru tanısını zorlaştırabiliyor. ABD ve Avrupa'da sıkça rastlanan Lyme hastalığı Türkiye'de de görüldü.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve çocuk nöroloji uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Çaksen'in, multipl skleroz halk arasında da MS olarak bilinen hastalıkla ilgili kaleme aldığı makale bilim dünyasının tepkisini çekti.
MS ya da EMES sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalıktır. MS, bağışıklık sistemi vücutta sinir liflerini koruyan miyelin tabakasına saldırdığında ortaya çıkar. Bu durum iletişim hatlarını zayıflatarak çeşitli semptomlara yol açabilir. MS genellikle genç yetişkinlerde ve kadınlarda daha sık görülür. MS ile yaşayan bireyler, yaşam tarzı değişiklikleri ve destek gruplarından faydalanarak hastalıkla baş etmeyi öğrenebilirler.
Yorgunluk genellikle ağır işler, uykusuzluk, mevsim geçişleri, stres gibi nedenlerden dolayı kaynaklanıyor. Ancak uzun süreli geçmeyen yorgunlukların altında farklı hastalıklar olabiliyor. Uzmanlar geçmeyen yorgunluğun MS hastalığı için uyarı olabildiğini belirtiyor.
MS hastalığı konusunda çalışmalar yürüten akademisyenler Gaziantep'te buluştu
Bilim insanları, tedavisi olmayan MS (multipl skleroz ya da çoklu doku sertleşmesi) hastalığına yol açan virüsü keşfettiklerine inanıyor.
25 yaşındaki Zoe Sadler, küçüklüğünden beri tereyağlı beyaz ekmeğin içinde patates cipsleri yediğini söyledi. Hayatının çoğunu peynirli ve soğanlı patates cipsleriyle yaptığı sandviçleri yiyerek geçiren genç kadın, şimdi beslenme düzenini değiştirebilmek için hipnoz tedavisi görüyor. Yeni yeni farklı şeyler yemeye başlayan genç kadın, düğün menüsünü hazırlamak için heyecanlı olduğunu söyledi.
MS hastalığı toplumun korktuğu hastalıklar arasında yer alıyor. Tüm yaşamı etkileyen MS hastalığının olumsuz etkilerini azaltmak için erken teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin izlenmesi gerekiyor. Doğru tedavi ile MS hastalığında sakat kalmak önlenebiliyor.
Bilim insanları, tedavisi olmayan MS (multipl skleroz ya da çoklu doku sertleşmesi) hastalığına yol açan virüsü keşfettiklerine inanıyor.
Bilim insanları, tedavisi olmayan MS (multipl skleroz ya da çoklu doku sertleşmesi) hastalığına yol açan virüsü keşfettiklerine inanıyor.
Amerikan Ordusu'nun yaptığı bir araştırma, trafik kazalarından sonra erişkinlerde en fazla "engelliliğe neden olan" Multipl Skleroz (MS) hastalığının, daha önceden geçirilmiş bir virüs enfeksiyonuna bağlı gelişebileceğini ortaya koydu. 20 yıl süren ve 10 milyondan fazla ABD askerinin izlendiği bu büyük araştırmanın sonucu iki hafta önce dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science'da yayımlandı. Ülkemizde Öpücük hastalığı olarak da bilinen virüsün, MS riskini 32 kat arttırdığı ortaya çıktı.
Ankara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
Koronavirüs pandemisi birçok kişi gibi MS hastalarını da olumsuz etkiliyor. Doğru bilinen yanlışlar nedeniyle MS hastalarının süreci daha zorlu atlattığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, MS hastalarının koronavirüse yakalanma riski ve koronavirüsten korunma yolları ile ilgili bilinmesi gerekenleri paylaştı.
Masumlar Apartmanı dizisinin İnci'si Farah Zeynep Abdullah sosyal medya paylaşımlarıyla sık sık gündem oluyor. Güzel oyuncu Clubhouse’ta yaptığı hastalık itirafıyla dikkat çekti.
Mersin (MEÜ) İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Ayaz, Multiple Skleroz (MS) hastalığını engelleyecek ilaç adayı geliştirdi. İnsan bağırsağında yer alan bir bakteriden elde edilen ilaç adayı için Amerika'daki uluslararası bir firma 500 bin dolarlık bütçe verdi.
Covid-19 aşısını geliştiren Prof. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin MS aşısı fareler üzerinde başarılı oldu. MS için geliştirilen deneysel aşıda ilk kez mRNA kullanıldı. Yeni aşının muadillerinden farklı olarak, hastaların bağışıklık sistemini bozmadığı ve sadece zararlı hücreleri hedef aldığı belirtildi. Aşı insan deneylerini de başarıyla sonuçlandırırsa Şahin-Türeci çifti bir kez daha tarihe geçecek. Dünyada milyonlarca insanı etkileyen MS'in bir tedavisi bulunmuyor.
Kovid-19 aşısını geliştirerek adını dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Şahin'in kurucu ortağı olduğu BioNTech, kronik sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroza (MS) karşı aşı denemelerinde “umut” verici sonuçlar alındığını bildirdi.
Türkiye'nin dört bir yanından 56 MS uzmanı ve 7 farklı uzmanlık alanından konukların ağırlandığı podcast serisi ile MS hastaları ve hasta yakınlarına her kanaldan ulaşılması, hastalıkla ilgili doğru bilgilerin aktarılması ve ihtiyaç duyabilecekleri konularda onlara destek olunması amaçlanıyor
Ankara Şehir Hastanesinde iki haftadan bu yana rehabilitasyon ve fizik tedavi gören MS hastası çello sanatçısı Serkan Özlü, hastalığının neden olduğu sıkıntıları enstrümanıyla gideriyor - Serkan Özlü: - "Müzik bana umut veriyor. Sonuçta bir seneden beri bu karamsar durumun içindeyim. Müzikle uğraştığımda duygusal anlamda daha iyi hissettiğimi düşünüyorum" - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Evren Yaşar: - "Rehabilitasyon konsepti içinde psikoloji ve beden sağlığını birbirinden ayırt edemiyoruz. Müzikle uğraşan insanlarda tedaviye katılım çok daha sağlıklı ve başarılı oluyor. Serkan'ın da müzikle uğraştığı zamanlarda motivasyonu, yaşam sevinci arttığından tedavi başarımız da artarak sürüyor"
Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Neşe Çelebisoy: "Türkiye'de yüzde 16 genel sıklık içeren migrenin görülme sıklığı kadınlar için yüzde 25'lere kadar ulaşıyor"
Türkiye MS Derneği ve Eczacıbaşı İlaç Pazarlama iş birliği ile MS hastalığına dikkati çekmek hedefiyle hayata geçirilen "objektifiMSensin" projesi tanıtıldı
Türkiye MS Derneği ve Eczacıbaşı İlaç Pazarlama iş birliği ile MS hastalığına dikkati çekmek hedefiyle hayata geçirilen "objektifiMSensin" projesi tanıtıldı
Kadınlarda erkeklerden iki ila üç kat daha yaygın olan, 20 – 50 yaş arasında görülen MS, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 35 bin kişiyi etkiliyor. Multipl skleroz yani MS’in nedeni tam olarak bilinmiyor, bağışıklık sisteminde bir bozukluk sonucunda beyin ve omurilikte çok sayıda plak oluşumu ile ortaya çıkıyor. Hafif semptomlar arasında karıncalanma ve uyuşma bulunsa da şiddetli vakalarda görme kaybı ve felç gibi daha ağır sonuçlara neden olabiliyor.
MS’in görülme sıklığı hem ülkemizde hem de dünyada giderek artıyor. Dünyada yaklaşık 3 milyon, ülkemizde ise 50 bin Multipl Skleroz (MS) hastası olduğu tahmin ediliyor. Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 2,5 kat daha fazla görülüyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında yaptığı açıklamada, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Bağışıklık sisteminin, sinir sistemini zedelemesi ile ortaya çıkan Multiple Skleroz (MS) hastalığı, duyu ve güç kayıplarına neden oluyor. MS hastalığında; uyuşma, karıncalanma, his azalması, yanma, uzuvda güç kaybı, ağırlaşma, ağrı, görme bozuklukları gibi birçok belirtinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, en sık görülen başlangıç belirtisinin hisle ilgili şikâyetler olduğunu ifade ederek, 17 yaşından önce sigaraya başlamanın MS gelişim riskini artırdığına dikkat çekti.
Samsun'da OMÜ, Karadeniz Multipl Skleroz Derneği ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen "6. MS Hasta Okulu Eğitim Kampı"na Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye'den 140 MS hastası katılıyor - Karadeniz Multipl Skleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi: - "Türkiye'de 40 bin MS hastası var. Bu kamp sayesinde hastalarımız ve yakınları hastalıklarını daha iyi öğreniyor"
Samsun'da OMÜ, Karadeniz Multipl Skleroz Derneği ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen "6. MS Hasta Okulu Eğitim Kampı"na Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye'den 140 MS hastası katılıyor - Karadeniz Multipl Skleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi: - "Türkiye'de 40 bin MS hastası var. Bu kamp sayesinde hastalarımız ve yakınları hastalıklarını daha iyi öğreniyor"
Burdur'daki bir firmanın kapari bitkisinden ürettiği 6'sı patentli 17 besin ürünü, 29 ülkeye ihraç ediliyor - Firma sahibi Murat Mıhladız: - "Almanya, Danimarka, Hollanda, İsviçre, İsveç, Avusturya, İngiltere ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 29 ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz" - "İnsanlar kaparinin sadece tomurcuklarını tüketiyordu, biz bu bitkiden 6'sı patentli 17 farklı ürün yaptık"
Gürcistan'a konser vermek üzere giden Serdar Ortaç büyük bir şok yaşadı. Ünlü şarkıcı MS hastalığı ilaçları yüzünden ülkeye alınmadığını iddia etti. Ortaç, paylaştığı bu görüntüleri kısa bir süre sonra sildi ve yaşadığı sıkıntıları atlatıp Gürcistan'a giriş yaptığını açıkladı. Sosyal medyadan açıklamalarına devam eden Ortaç "Gürcistan'ın suçu yok, benim aptallığım, keşke İstanbul'da ilaçlarımı içip buraya ilaçsız gelseydim!" diye yazdı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva: - "Sigara, Multipl Skleroz (MS) hastalığını arttırıyor, kötüleştiriyor, tedavilere cevabı kapatıyor"
Multipl Skleroz yani MS hastalığı merkezi sinir sistemini etkileyen nörolojik bir hastalık olarak bilinir. Uzun süreli ve ciddi bir hastalık olarak görülen ms hastalığı sebepleri tam olarak belirlenememiştir. Ms hastalığı belirtileri ile belli olur. Genelde ekonomik düzeyi yüksek kişilerde görülen ms hastalığı bazı bulgularla saptanmaktadır. En yaygın görüldüğü bölge kuzey yarımküre olarak sınırlandırılsa da ülkemizde de görülme sıklığı giderek artmaktadır.
Hızla ilerlediği için kısa sürede hastayı engelli hale getirebilen birincil ilerleyici Multipl Skleroz (MS) hastalığına UÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde, Nobel ödüllü teknoloji ürünü olan Ocrevus tedavisi gerçekleştirildi
Kütahya'da yaşayan ve Multipl Skleroz (MS) teşhisi konulduğu için yaşama küsen Mukaddes ve Hasan Keskin'in hayatları MS hasta eğitim okuluna katılmalarıyla değişti - Okulda tanışarak kısa sürede yuva kuran ve bir oğulları olan Keskin çifti, 13 yıldır evliliklerini mutlu şekilde sürdürüyor - Hasan Keskin: "Bazen 'İyi ki hasta olmuşuz, iyi ki birbirimizi tanımışız' diyoruz" - Mukaddes Keskin: "Eğitime katılmadan önce hayata tamamen küsmüştüm. Evlenme hayalimden de vazgeçmiştim"
Hastalık ile ilgili başarılı çalışmalarıyla bilinen yaklaşık 200 uzman, akademisyen ve hemşirenin katılacağı sempozyum, 24-25 Martta gerçekleştirilecek
Ünlü şarkıcı Serdar Ortaç verdiği röportajda hayatını zehir eden MS hastalığını anlattı. Serdar, "Piyano çalarken parmaklarım kilitleniyor, ayaklarım tutmuyor." dedi.
Doç. Dr. Murat Terzi, MS'in (Multiple skleroz) gençler arasında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olduğunu belirtti.
MS hastalığı doğrulanan Serdar Ortaç, hasta yatağından böyle sitem etti.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Murat Terzi, Multipl Skleroz (MS) hastalığının daha çok kadınlarda görüldüğünü belirtti.
20-40 yaş arası genç insanların, özellikle kadınların, aktif ve sosyal kişilerin hayatını karartan Multipl Skleroz (MS) hastalığı için, "MS'le yaşamayı öğrenmek gerek!" diyen uzmanlar; hastalar için "Kaliteli Yaşam Ölçeği" hazırlıyor.