Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Kırım göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi.
1931 yılında Bursa Kız Öğretmen Okulu’ndan mezun olan Çığ Eskişehir’de dört buçuk yıl kadar öğretmenlik yaptı. 1936 ve 1940 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin Hititoloji bölümünde öğrenim gördü. Burada Hans Gustav Guterbock, Benno Landsberger gibi Nazilerin yönetimindeki Almanya’dan kaçan ünlü profesörlerden ders aldı.
İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çivi Yazılı Belgeler Arşivi’nde otuz yıldan fazla süre uzman olarak çalışan Çığ, Hatice Kızılay ve F. R. Kraus ile birlikte Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan on binlerce tableti temizleyerek büyük bir arşiv oluşturdu. Sümer ve Hitit kültürlerini anlattığı 13 adet araştırma kitabı kaleme aldı.
Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden ve Türkiye'nin en önemli Sümerologu olan Muazzez İlmiye Çığ'la ilgili Türk Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek'ten tepki çeken bir paylaşım geldi. Yüksek paylaşımında Muazzez İlmiye Çığ'ı 'din düşmanı' olarak yaftaladı.
Dünyanın en deneyimli bilim insanlarından, Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti. 110 yaşında hayatını kaybeden Çığ ile ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başsağlığı mesajı yayımladı.
Mersin'de 109 yaşına giren Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a doğum günü sürprizi
"Sümeroloji'yi seçtiğim için çok mutluyum. Bana yepyeni bir dünya verdi. Bu bakımdan son derece mutluyum. Üstelik de Atatürk'ün arzu ettiği bir şeyi meydana çıkardığım için de çok mutluyum" - "Beni İstanbul Arkeoloji Müzesine tayin ettiler. İşte hayatımın en muazzam zamanı o dönemde oldu. Benim için büyük bir dönüm noktası. O nokta ile bugüne geldim. Orada yaptığım çalışmalar beni bugüne getirdi" - "Bugün bilimde, teknolojide, sanatta, bütün alanlarda son derece başarılı, ödüller alan kadınlarımız var. Dünya çapında ödüller alan kadınlarımız var. Ben bazen bunları okuduğum gazete kupürlerini kesiyordum" - "Ben başından itibaren teknolojiye alışkın bir insanım. Ben 20 yaşında öğretmenlik yaparken çocuklara kerrat cetveli öğretmek için elektrikli bir tablo yaptım. Doğru bastıkları zaman lamba yanıyordu"
Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ı ziyaret ederek Yüzyılın Cumhuriyet Kadını plaketini teslim etti. Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, “Kadınlarımız okusun ve kendine güvensin. Avrupa’nın 400 yılda yaptığını, biz 80-90 yılda yaptık” dedi.
Dünyaca ünlü bilim insanı olan ve bugün 107. yaşını kutlamaya hazırlanan Muazzez İlmiye Çığ'ın doğum günü için Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda doğun günü töreni düzenlenecek. İşte Muazzez İlmiye Çığ hakkında merak edilenler.
Mersin'de 106 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a Anneler Günü sürprizi
"Festival Sanat Ödülü"ne keman virtüözü Suna Kan, "Festival Kent Ödülü"ne Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, "Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü"ne de keman sanatçısı ve solist Yiğit Karataş layık görüldü