Çin'in kuzeybatısındaki Xiaohe halkının mumyalarının boynunda ve başlarında bulunan gizemli beyaz maddenin dünyanın bilinen en eski peyniri olduğu ortaya çıktı. Öyle ki peynir 3 bin 600 yıllık... Bilim insanları dünyanın en eski peyniri olduğuna inandıkları maddeyi mumyalara yaptıkları incelemelerin sonucunda buldu.
Peru’nun en önemli tarihi keşifleri arasında olan bir mumya, arkeologlar tarafından modellendi. ‘Juanita’ olarak da anılan İnka toplumu üyesi genç kızın, dini bir ritüel için kurban edildiğine inanılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletindeki bir cezaevinde 128 yıl öncesinde hayatını kaybeden Stoneman Willie isimli bir mahkum hayatını kaybetmişti. Hapishanede alkol bağımlılığından hayatını kaybeden Willie gerçek kimliği uzun bir süre boyunca tespit edilemediği için uzun bir süre boyunca cenaze evinde mumya olarak sergilenmişti. Willie'nin yüzlerce yıl sonra törenle toprağa gömüleceği açıklandı.
Meksika meclisinde düzenlenen oturumda uzaylılara ait olduğu iddia edilen iki cesedin gösterilmesi dünya gündemine oturmuştu. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi ise yaptığı açıklamayla sözde uzaylılara ait mumyaların sergilenmesi olayını yalanladı. Açıklamada, mumyaların uzaylı olduklarına dair herhangi bir bilimsel bulgu olmadığı ve karbon 14 yaş belirleme testi dışında başka testler yapıldığı iddialarının da gerçek dışı olduğu kaydedildi.
Bilim insanları, milattan önce (MÖ) 15. yüzyılda Antik Mısır'da mumyalar için kullanılan balsamın orijinal kokusunu yeniden elde etti. Balsamın içeriğinin analizini yapan araştırmacılar, parfüm üreticileriyle çalışarak, "sonsuz yaşamın kokusu" olarak tanımladıkları balsamın orijinal kokusunu tekrar üretti. Araştırmanın sonuçları, "Scientific Reports" dergisinde yayımlandı. Danimarka'daki Moesgaard Müzesi, gelecek sergisinde ziyaretçilerinin balsam kokusunu deneyimlemesine imkan sağlayacak.
Mısır’ın Hurgada kentinde denizde yüzdüğü sırada bir köpek balığı tarafından parçalanarak diri diri yenilen 23 yaşındaki Rus turist Vladamir Popov dünya basınında geniş yankı uyandırmıştı. Yerel basına göre 23 yaşındaki Rus turisti öldüren ve geçen yıl iki kişinin daha ölümüne neden olduğu düşünülen köpek balığı müzede sergilenmek üzere mumyalandı.
Polonya’nın Radlin kentinde ilginç bir adli vaka ülkede gündem yarattı. 13 yıl önce ölen bir kadının mezarından çalınan cansız bedeni oğlunun evinin kanepesinde mumyalanmış halde bulundu. Komşuların durumu polise bildirmesinden sonra yıllardır süre gizem ortaya çıktı.
Peru’nun Puno bölgesindeki bir arkeolojik kazı alanında sergilediği davranışlarla dikkat çeken ve daha önce kuryelik yaptığı belirtilen bir gencin termal çantasında yapılan aramada mumya bulundu. Polis, genci ve yanındaki 2 arkadaşını gözaltına alırken, çantada taşınan mumyayı ise Kültür Bakanlığına teslim etti.
Mısır’da krallık mezarlarının yer aldığı tarihi Sakkara bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Bölgede 5'inci ve 6'ncı Firavun Hanedanlığı dönemine ait bir mumya ile 9 heykel ve bazı değerli eşyalar bulundu. Bölgedeki arkeolojik çalışmaları yürüten ekibin sorumlusu olan Zahi Havas, "Bulunan mumya bir adama ait. Adı Heka Şibs. Bu tabut 4300 yıldır hiç açılmamış. Bu, bulunan kraliyet mumyaları dışında bugüne kadar bulduğumuz en eski mumya oldu" dedi.
Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altın: - "Aşıklı Höyük'te 1989'daki kazılarda bulunan kafatası ve Çanlı Kilise'den çıkartılan 10 yetişkin ve çocuk ile bir kedi mumyası ziyaretçilerimizden yoğun ilgi görüyor" - Ziyaretçi Nihat Yılmaz: - "Mumyaların olduğu bölümü çok merak ediyorduk. Geldik, gördük, çok ilgimizi çekti. Özellikle bebek ve hayvan mumyası. Burayı her vatandaşın gelip görmesi gerekiyor"
Aksaray'daki kedi, bebek ve yetişkin mumyalar herkesi şaşırtıyor. Aksaray ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan 10, 11 ve 12. yüzyıllara ait toplam 13 mumya, müzede ziyaretçilerini bekliyor. Mumyalar, özel ısıtma ve soğutma sistemi olan vitrinlerde korunuyor.
Antik Mısır firavunu I. Amenhotep'in mumyalanmış kalıntıları yaklaşık 3 bin 500 yıl sonra ilk defa dijital yöntemlerle açılarak incelendi.
Türkiye'de büyüklüğü ve çeşitliliğiyle ilk olma özelliği taşıyan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi'nde 600'ü aşkın deniz canlısı sergileniyor. Çok sayıda farklı türün yer aldığı merkezde, replika olmayan kurutulmuş ve mumyalanmış canlıların tanıtıldığını dile getiren Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, bazı türlerin Türkiye'de yalnızca burada sergilendiğini belirterek, ''İçeride 600 tür örnek bulunuyor. İşlenmemiş yaklaşık 50 örnek daha bulunuyor. Küçük yaş grupları korkabiliyor'' açıklamasında bulundu.
İtalya'nın Sicilya bölgesinde yapılan incelemeler sonucunda bir tapınağın altında 163 kız çocuğuna ait mumya bulundu. 300 yıl önce öldükleri tahmin edilen kız çocuklarının kim oldukları ya da ölüm şekillerine dair herhangi bir bilgi bulunuyor. Bilim insanları X-ray cihazı ile mumyalar üzerinde araştırmalarına başladı. Gelecek hafta başlayacak olan ve yaklaşık iki yıl sürmesi beklenen çalışmada kızların, kimlikleri ve ölüm nedenleri ortaya çıkarılacak.
Peru'nun Lima kentinde 800 yaşında olduğu tahmin edilen bir mumya bulundu. Mumya, 1.40 metrelik bir mezar odasının içinden çıkarıldı. Küçük bir kazı alanından gün yüzüne çıkarılan mumyanın kalın iplerle bağlanmış kolları ve elleriyle yüzünü kapattığı duruşu ise arkeologları şaşırttı.
Peru'da bir yeraltı mezarında kazı yapan arkeologlar iplere bağlı ve elleriyle yüzünü kapatan bir mumya keşfetti. İplerle bağlanmış ve cenin pozisyonunda olması ilk bakışta ürpertici görünse de, araştırmacılar bunun Peru cenaze geleneği olduğuna inanıyor.
Asilzade Khuwy’nin keşfi, Antik Mısırlıların düşünülen tarihten 1000 yıl öncesinde gelişmiş mumyalama yöntemlerinin kullandığını ortaya çıkarttı. Tarih kitaplarının yeniden yazılmasına yol açabilecek bu keşfe göre, ölülere özel olarak kullanılan bir mumlayama tekniği tercih ediliyordu.
Sizlerin en çok istediği kokuları birleştirdik, biraz da kendimizden kattık ve yepyeni, neşeli ve bir o kadar da leziz bir koleksiyon hazırladık!
Çin’in Doğu Türkistan eyaletindeki tarım havzasında bulunan mumyalardan biri olan Lolan Güzeli (Xiaohe), Kafkasyalı insanlara benzemesi ve güzelliğiyle binlerce yıl sonra dahi konuşulmaya devam ediyor. Kökenine dair hala araştırmalar yapılan mumyanın bozulmamış yapısı görenleri şaşkına çeviriyor.
Tüm dünyada farklı kültürlerde ölülerin gömülmesi, yakılması ve saklanması gibi yöntemlere başvurulmuştur. Hatta Antik Mısır döneminde ölülerin mumyalanması etkiliydi. Ancak içlerinden bir uygulama sizi oldukça şaşırtacak. Yüzlerce yıldır olduğu gibi korunmayı başaran ve günümüzde hala gizemi tam olarak çözülememiş bataklık mumyaları ilginç hikayeleriyle görenleri şaşırtıyor.
Amasya Müzesi'nde sergilenen, İlhanlılar döneminde yaşadıkları bilinen 4'ü çocuk 8 kişiye ait mumyalar, nem ve ısı ayarı yapılan özel bölümde muhafaza ediliyor. Mumyaların periyodik bakımlarının yapıldığı belirtilirken, müze yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Polonya'nın başkenti Varşova'daki Ulusal Müze koleksiyonunda bulunan bir antik Mısır mumyası üzerinde yapılan çalışmada, mumyanın hamile bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.
Polonya'nın başkenti Varşova'daki Ulusal Müze koleksiyonunda bulunan bir antik Mısır mumyası üzerinde yapılan çalışmada, mumyanın hamile bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.
Mısır’ın başkenti Kahire’de Antik Mısır’ın en ünlü kral ve kraliçelerinden bazılarına ait mumyalar yeni Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.