Müsilaj ya da diğer adlarıyla deniz salyası, kaykay hemen her tür bitki ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen yapışkan bir maddedir. Bitkilerde bu kalın ve yapışkan madde su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüs, sukulentler, keten tohumları müsilaj bakımından zengindir. Yenilebilir olan müsilaj ilaç yapımında, suyla birleştirilerek yapışkan üretiminde kullanılmaktadır. Deniz salyası ya da deniz musilajı denizde toplanan mukus benzeri bir organik maddedir. Özellikle Akdeniz’de yoğun bir şekilde görülmektedir. Yoğun ve büyük deniz salyası kütleleri E.koli gibi barındırdıkları bakterilerle deniz hayatı için tehlike oluşturmakta ayrıca deniz canlılarının süzgeçlerini tıkayarak oksijensiz kalarak ölmelerine yol açmaktadır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul dahil toplam 7 ile müsilaj konusunda uyarıda bulunmasının ardından birçok ilde müsilaj görülmüştü. Marmara Denizi’nde yeniden etkisini göstermeye başlayan müsilaj, Kadıköy’de de görüldü. Deniz yüzeyinin müsilajla kaplanmasının ardından ortaya korkunç görüntüler çıktı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi Havzası’nda 6-10 Ocak arasında gerçekleştirilen denetimlerde Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 işletmeye toplam 10,3 milyon lira ceza kesti.
MARMARA Denizi'nde görülmeye başlayan müsilaj nedeniyle Tekirdağ'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, atık su arıtma tesislerinde denetimlerde bulunup, numune aldı.
Marmara Denizi'nin kabusu olan müsilaj seneler sonra yavaş yavaş yeniden kendisini göstermeye başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı müsilajla ilgili çalışmalara başladı. Bilim Kurulu toplandı. Konuyla ilgili bilgi veren Bakan Kurum; isim vermeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na göndermede bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uyarısının ardından Büyükçekmece Kumburgaz'da hobi amaçlı zıpkınla dalgıçlık yapan vatandaş, denizin 1 buçuk metre derinliğindeki müsilajı su altı kamerasıyla kaydetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nda öne çıkan başlıklar üzerine uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltacak 22 maddelik eylem planında yer almasına rağmen belediyelerin kurmadıkları ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini bir an önce hayata geçirmeleri gerektiğini hatırlattı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldı" dedi. Sarı, müsilajın birçok canlı türünü tehdit ettiğini ve balıkçıların ağlarını çekemez hale geldiğini de kaydetti.
Bu fotoğraflar olay olacak! Neredeyse insan boyutundaki müsilajlar dalgıçları bile şaşırttı. Gölcük Değirmendere'de sualtında müsilajın korkutucu etkileri kaydedildi. 0-20 metre derinlikte yoğunlaşan müsilaj, deniz analarını hapsederken, midyeleri kapladı ve denizatlarını tehdit altına aldı. Bu ölümcül tabaka, deniz ekosistemini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Çanakkale Boğazı'nda 2020'de yaşanan müsilaj tekrar baş gösterdi! Deniz suyu sıcaklıklarının yüksekliği, fitoplanktonların patlama yaparak müsilaj oluşturmasına yol açtı. Özellikle balıkçılar, ağlarını çekmekte büyük zorluklar yaşıyor. ÇOMÜ’den Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilajın etkilerinin azalmayabileceğini, ancak sıcaklıkların 9°C’nin altına düşmesiyle durumun kontrol altına alınabileceğini söyledi.
2021 yılında Marmara Denizi'nde çok sık bir şekilde gözlenen müsilaj yeniden Marmara'da görüldü. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre müsailaj Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesi açıklarında ve İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde görüldü.
Marmara Denizi'nde 2021 yılında görülen müsilaj tehlikesi yeniden ortaya çıktı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Bugün itibarıyla Gemlik Körfezi'nde, İstanbul adalarının çevresinde ve Yalova Çınarcık bölgesinde 5-25 metre aralığında, örümcek ağı gibi bütün Marmara'yı sarmış durumda" dedi. Sarı, İzmit Körfezi'nin de 1-2 hafta içerisinde müsilajla karşılaşacağını da belirtti.
Tekirdağ NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, 2021'de Marmara Denizi'nde görülen müsilajın tekrar yüzeye çıkma ihtimalinin her an mevcut olduğunu belirtti. Müsilajın oluşumunun arıtılmadan bırakılan atık sular, azot ve fosfor gibi besin maddelerinin denize deşarj edilmesinden kaynaklandığını vurgulayan Tecer, bu sorunun çözülmediği sürece müsilajın tekrar görülmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ayrıca, ileri biyolojik arıtmalara ve atık su deşarjının engellen
2021'de patlak verip Türkiye'nin kabusu haline gelen müsilaj felaketi yeniden baş gösterdi. Erdek Körfezi’nde müsilaj oluşumu deniz yüzeyine 5 metreye kadar yaklaştı. Bilim insanlarına göre acil önlem alınmazsa müsilaj gitgide yayılacak ve ilkbaharda deniz yüzeyinde tekrar görünecek. Bu risk oldukça yüksek olarak değerlendiriliyor.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi ile ilgili uyarılarda bulundu. 3 yıl önce Marmara Denizi'nin yüzeyinde görülen müsilajın geri döndüğünü belirten Sarı, "Müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığı görüldü. Müsilaj, deniz ekosistemine ciddi zararı olan bir felakettir. Marmara Denizi'ne ulaşan tüm kirlilik kaynakları kontrol altına alınmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Sarı müsilaj sonrası 22 maddelik Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin her geçen gün arttığını söyleyip "Çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Atıklarının yarısını arıtıyoruz, geri kalanını denize boca ediyoruz. Planın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi, başaramadık. Denizdeki kirlilik 2021'de olduğu gibi sürüyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi yararlanılamaz hale gelebilir" dedi.
Türkiye'de başta İstanbul'da olmak üzere birçok kentin belası haline gelen müsilaj (deniz salyası) uykusundan uyandı. Avcılar sahillerinde yeniden müsilaj görülmeye başladı. İstanbul Boğazı'ndan gelen görüntüler tedirgin etti. Müsilaj için "Görür görmez kaçın, denize girmeyin" uyarısı geldi.
'Müsilaj' bir dönem Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul etmişti. Son olarak Gemlik Körfezi’nde ortaya çıkan manzara endişe yarattı. Marmara Denizi'nin üstünde oluşan görüntüler, vatandaşlar arasında "müsilaj geri mi dönüyor?" sorularını akla getirdi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve kirliliğin, Marmara Denizi'nde denizanası popülasyonunu arttırdığını söyledi.
1 saatte 6 litre deniz suyunu süzdüğü için müsilajla mücadelede etkin rol oynayan pinalar, fırtına sonrası Balıkesir'de kıyılara vurdu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Niye hep pinalar kıyıya vurdu? Çünkü misafirlerin ayağına yosun değecek diye çayırları söktük. Çayırları sökünce, dalganın şiddetini azaltacak bir yastık görevi gören deniz çayırları, ortadan kalktı. Pina ne yapsın? Pina, o şiddetli dalgaya karşı nasıl tutunsun" dedi.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen "pina"ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi. Yeni pina bireylerini gözlemlediklerini söyleyen Dr. Benal Gül "Bu bizim için sevindirici, önemli haber" dedi. Pinaların korunmasının deniz ekosistemi için önemli olduğunu vurgulayan Gül, pina popülasyonunun kendisini üremeye açtığını ve sayılarının artabileceğini ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Marmara Denizi Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte dalgıçlar, Ortaköy'de denizden atık çıkardı.
İzmir Körfezi’nde her sene yaşanan kirlilik bu yıl da kendisini gösterdi. Körfez yine ‘kırmızı-turuncu arasında bir renge büründü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, görülen renk değişiminin alglerden kaynaklandığını belirterek, "İzmir'de başlı başına sorun olan deniz marulu da söz konusu. Bu da yine kirlilik nedeniyle oluşur. Deniz marulu ve bu algler birleştiğinde körfezde müsilaja sebep olabilir. Şu anda görünen durum zaten müsilajın belirtileri" dedi.
Türkiye, bir dönem denizde görülen müsilajı günlerce konuşmuştu. Son olarak Marmara'da bir kez daha endişelendiren bir görüntü oluştu. Kadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kütleler müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Sarı'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Sarı, kuraklık nedeniyle müsilaj riskinin arttığını söyledi. Geçen yıl 24 Mart'tan bu yana Marmara Denizi'nin 4 derece daha ısındığını belirten Sarı, "Deniz yüzeyi sıcaklıkları 2021 yılına benzer şekilde ilerliyor. Deniz yüzeyi sıcaklıkları artmaya devam ediyor çünkü bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de korkunç bir kuraklık yaşıyoruz. Bu kuraklık şartlarında yeni bir müsilaj oluşumu her an kapımızı çalabilir" dedi. İşte detaylar...
Prof. Dr. Canan Karatay, deterjanlarla ilgili üstüne basa basa kullanmayın uyarısında bulundu. Deterjan kokusunun zehir kokusu olduğunu söyleyen Canan Karatay, kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtti. Deterjanın çocuklarımızı zehir gibi öldürdüğünü söyleyen Canan Karatay, yumuşatıcı kokularının ise tinerciler gibi bağımlılık yaptığını söyledi.
İzmir'de Karşıyaka ilçesi Bostanlı ve Mavişehir sahilleri ile İnciraltı sahilinde sıklıkla karşılaşılan deniz marulları, yine ortaya çıktı. Su yüzeyinin üzerini kaplayan deniz marulları için İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışma başlattı. Öte yandan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marulu ve müsilaj arasındaki farkın az olduğunu ifade ederek, Körfez'e akan derelerin temizlenmesi gerektiğini söyledi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu: - "Bu yıl müsilaj olmadı diye 'her şey normale döndü, durumu iyi' gibi bir durum yok. Denizdeki bu kirliliği el birliğiyle azaltmamız gerekiyor. Çünkü denizlerin üzerindeki bu baskılar sürdüğü sürece bu yıl olmaz, 2 yıl sonra olur, deniz anası patlaması olur" - Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın: - "Arıtma suyu kapasitemiz 41 milyon metreküp, Kocaeli'de sanayinin 1 yıl boyunca kullandığı toplam su miktarı 39 milyon metreküp. Aslında Kocaeli sanayisi bu suyu tamamen kullanabilir. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz"
"Müsilaj-2 Operasyonu" kapsamında Samsun'da 15 zanlı gözaltına alındı
Gerek ekonomiyi, gerek turizmi etkilemesi gerekse çevre felaketine yol açmasıyla Türkiye'nin geçtiğimiz yazının en büyük kâbuslarından biri haline gelen müsilajın (deniz salyası) etkisini en çok gösterdiği bölgelerde son yapılan su altı dalışlarında keşfedilenler çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Diplerdeki canlılığın önemli ölçüde hasar aldığı noktalarda yaklaşık 1 yıl sonra yüzleri güldüren gelişmeler gözlendi.
Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında belediyeler, 6 ay içerisinde iş termin planlarını Bakanlığa sunmak ve 3 yıl sonunda da ileri atık su arıtma tesislerini kurup işletmeye almak zorunda olacak.
Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce (EGM) 16 ilde düzenlenen 'Müsilaj' kod adlı eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 288 şüpheliden 97'sinin tutuklandığını açıkladı.
Son dakika haberine göre, müsilajla mücadele ile çevre kirliliğini önlemeye ilişkin düzenlemeleri de içeren yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık Komisyonunda kabul edildi. Yasa teklifi ile birlikte denizlerde kirliliğe yol açan atıklara verilen cezalar artırılacak. İşte son dakika haberinin detayları...
Mersin'de "Müsilaj Operasyonu"nda yakalanan 18 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Son dakika: İçişleri Bakanlığı, turizmi olumsuz etkileyen mafya tipi organize suç örgütleri ve bunlara silah temin eden suç gruplarına yönelik sahil şeridindeki 16 ilde gerçekleştirilen 'Müsilaj' operasyonunda 263 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.
Samsun'da "Müsilaj Operasyonu"nda 3 şüpheli yakalandı
Mersin'de "Müsilaj Operasyonu"nda 18 şüpheli yakalandı
KOM koordinesinde 13 organize suç örgütü ile bu örgütlere silah temini sağlayan 17 suç grubuna yönelik eş zamanlı operasyonlar kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 315 şüpheliden 230'u yakalandı GÖZALTI SAYISI EKLENDİ
Geçtiğimiz sene etkili olan ve büyük bir endişeye yol açan müsilaj tehlikesiyle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Bandırma Denizcilik Fakültesi Eğitim ve Uygulama Yerleşkesi H. Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi açılışında konuşan Sarı, bu sene için de müsilaj tehlikesine vurgu yaparken kesin olarak müsilajla karşılaşılacağını ancak zamanının bilinmediğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl İstanbul Boğazı'nda etkili olan ve daha sona kaybolan müsilaj yeniden ortaya çıkmaya başlarken, bu yıl bir de denizanası tehlikesi gündemde. Boğaz'ın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına ilişkin uzmanlardan uyarı gelmeye de başladı. Bu canlıların görüldüğü yerlerde organik kirliliğin yoğun olduğu belirtilirken, müsailajın da artış gösterebileceği aktarıldı. Öte yandan denizanalarının, köpek balığından bile tehlikeli türleri olduğu ifade edildi.
AK Parti'nin üzerinde çalıştığı müsilajla mücadeleye ilişkin 30 maddelik yasa teklifi, bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak.
İzmit Körfezi’nin rengi ‘kokolitofor’ isimli organizmalar nedeniyle turkuaza dönerken, Tütünçiftlik sahili ise denizanalarının istilasına uğradı. Küçük boylardaki binlerce denizanası sahili kapladı.
Marmara Denizi'nde müsilajın önlenmesi için sunulan kapsamlı bir rapor Meclis Başkanlığı tarafından kabul edildi. Müsilaj Araştırma Komisyonu'na göre bu süreçte milyarlarca liralık maliyet ve zaman gerekiyor. Uzmanlar sorunun çözülmemesinin maliyetinin daha yüksek olacağı yönünde uyarıda bulunuyor.
TÜBİTAK MAM Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri İbrahim Tan: - "Bu izleme çalışmasında herhangi bir müsilajlı yapıya hem yüzeyde hem su kolonunda rastlamadık"
Marmara Denizi'ndeki müsilaj incelemesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Müsilajda Marmara Denizi'ndeki son durum, bilim insanları tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait Alemdar-2 adlı araştırma gemisinde değerlendirildi. Akademisyenler, suda müsilaj olduğuna ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadığını ifade ederken, denizdeki oksijen durumu geçen yıla göre daha iyi seviyede olmadığını da açıkladılar.
İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu: - "Bize sunulan, bize söylenen veya işaret edilen tüm koordinatlara ve alanlara ziyaretlerimizi gerçekleştirdik ama kayda değer bir bulguya ulaşamadık. Bazı istasyonlarda su sütunu boyunca kamera görüntüleri de aldık. Fakat açıkçası burada da müsilaja ilişkin bir bulguya rastlayamadık"
İstanbul'da müsilaj kabusu yeniden ortaya çıktı. Sahillerde havaların ısınmasıyla yeniden görülmeye başlayan müsilaj hızla yayılıyor. Tuzla açıklarında aynı noktada bir gün arayla çekilen görüntüler müsilajın artış hızını ortaya koydu.