Hollanda'da 613 gün boyunca COVID-19 virüsünü atlatamayan 72 yaşındaki adamın vücudunda virüsün mutasyona uğradığı öğrenildi. Virüsün bağışıklıktan bu kadar uzun süre kaçtığı için yeni bir virüse dönüştüğü ifade edildi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hala etkisini göstermeye devam ediyor. Covid-19 kısıtlamalarıyla geçen iki yılın ardından yeni koronavirüs varyantlarına karşı duyarlılık sürerken Sağlık Bakanı Koca ise "Endişe konusu yapılmayacak bir gelişme" olarak duyurduğu varyantla ilgili hasta etme gücünün düşük olduğunu belirtmişti. Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de bu kış döneminde solunum yolları viral enfeksiyonları arasında en yaygın ve baskın olarak Covid- 19'un görüleceğini söyledi.
Koronavirüs salgınının Omicron varyantında alt mutasyon BA.2 virüsüyle ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Japonya'da yapılan araştırmada BA.2 mutasyonunun diğer koronavirüs mutasyonlarına göre daha hızlı yayıldığı bildirildi. Öte yandan mutasyonun daha ciddi hastalıklara da yol açabileceği ifade edildi. İşte haberin detayları...
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol: - "Aşılama oranlarının artması sanıyorum tüm toplumda bir rehavete neden oldu. Aslında bizler biliyoruz ki aşılama hastalığın bulaşmasını değil, yoğun bakıma yatışlardan ya da ölümlerden korumayı sağlıyor"
Deltacron varyantı ile ilgili İngiliz Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından açıklamada bulunuldu. Koronavirüsün Omicron varyantına aynı anda yakalanan hastalarda görülen yeni mutant virüs Deltacron varyantı yapılan açıklamanın ardından merak konusu oldu. Peki Deltacron varyantı nedir? Öldürücü mü? Türkiye'de var mı? Deltacron belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...
Türkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi. İşte olayın detayları!
Dünya genelinde en az 100 ülkede tespit edilen koronavirüsün Omicron varyantının vakaları artış göstermeye devam ediyor. İngiltere'de gerçekleşen bir araştırmanın sonucu Omicron'un bilinen semptomlarının arasına bir yenisini ekledi. Peki Omicron varyantının belirtileri neler? İşte yeni ortaya çıkan semptomlar!
Son dakika haberi... Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılması ve milyonlarca insana bulaşması, yeni mutasyon ve varyantları türemesine neren oldu. Son olarak ortaya çıkan Omicron varyantı, "Yeni varyantlar gelir mi?" sorusunu da akıllara getirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Dünyada bu kadar çok sayıda virüsü taşıyan insan varken, yeni yeni varyantların ortaya çıkması, beklenen bir durum. Bundan sonra da belki başka varyantlar görmeye devam edeceğiz." dedi.
Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüs varyantı Omicron hızla yayılmaya devam ediyor. Delta varyantının ardından ortaya çıkan ve yayılma hızı, diğer varyantlara göre çok daha fazla olan Omicron tehlikesi sürerken, Avrupa'da birçok ülke yeni tedbirlere başvurdu. "Türkiye'de de kapanma veya yasak gelir mi?" sorusu merak edilirken, Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi Avrupa ile benzer kapanma önlemlerinin gündeme gelebileceğini söyledi ve bunun 1-1,5 ay sonra yaşanabileceğini ekledi.
Koronavirüsün Omicron varyantının tüm dünyayı giderek etkisi altına alması korku yaratmaya başladı. BioNTech CEO'su ve kurucu ortağı Uğur Şahin ise yaptığı açıklamada, varyantın sahip olduğu mutasyonlar nedeniyle aşılı kişileri enfekte edebileceğini ancak aşılanmış kişilerde ciddi hastalığa neden olabileceğinin olası görünmediğini söyledi. Şahin ayrıca, yeni bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını vurguladı.
Yunanistan'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) omicron varyantına ilk kez Girit Adası'nda rastlandığı bildirildi.
Koronavirüsün yeni Omicron varyantının ABD'de ilk defa dün tespit edilmesinin ardından virüsün gündelik hayat ve ekonomiye muhtemel etkileri konusundaki endişeler güç kazandı.
Güney Amerika ülkesi Brezilya'da iki kişide yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının belirlendiği açıklandı.
Koronavirüs pandemisi ikinci yılını doldurmaya yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü’nün ilan ettiği yeni varyant tüm dünyada endişeye yol açıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, 30’dan fazla mutasyon geçirdiği belirlenen Omicron varyantı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Yeni varyant ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, diğer varyantlardan çok farklı olduğunu belirtti.
Japonya, Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantı sebebiyle sınır önlemlerini artırdı.
Son olarak Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni Koronavirüs varyantı Omicron (Nu) varyantının tehlikeli ve öldürücü olup olmadığı araştırılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yeni varyant için açıklama yapmış ve alınan önlemleri duyurmuştu. Peki Omicron varyantı tehlikeli mi ve belirtileri diğer varyantlardan farklı mı? İşte merak edilenler...
Ekonomik, sosyal, psikolojik ve daha birçok alanda dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs salgınında yeni bir tehdit ortaya çıktı. 'Omicron' varyantının şu zamana kadar rastlanılanların en tehlikelisi olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Bu kapsamda Omicron varyantının ne olduğu ve Türkiye'de görülüp görülmediği merak konusu oldu. İşte detaylar...
Koronavirüs salgınında ortaya çıkan yeni bir varyant olan "Nu" varyantının ne olduğu ve öldürücü olup olmadığı araştırılıyor. Bakan Fahrettin Koca, Nu varyantı ile ilgili ülkemizde alınacak önlemi duyurdu. Peki Nu varyantı nedir? Omicron adıyla da bilinen Nu varyantı belirtileri neler? İşte merak edilenler...
İngiltere, Güney Afrika ve Botsvana'da görülen ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir varyantı nedeniyle 6 Afrika ülkesini, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında oluşturduğu seyahat listesinde "kırmızı listeye" aldı.
Dünya genelinde 300 milyon insana bulaşan ve birçok varyantı ortaya çıkan koronavirüsle ilgili endişe verici bir gelişme yaşandı. Bilim insanları, Botsvana'da, koronavirüsün şu ana kadarki en çok mutasyona uğramış varyantını tespit etti. Uzmanlar bu keşfi, "Karşılaştığımız en kötü şey olabilir" diyerek yorumladı.
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tespit edilen son varyantı Mu’nun sebep olduğu vakalar, ABD’nin 49 eyaletine yayıldı. 30 Ağustos'ta DSÖ, Mu varyantının, diğer varyantların hepsinden daha bulaşıcı olma özelliğinden dolayı takibe alınması gerektiğini açıklamıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), düzenli yayımladığı haftalık raporunda, ilk kez bu yılın ocak ayında Kolombiya’da tespit edilen 'B.1.621' varyantına dikkat çekti. Raporda, 'Mu Varyantı' olarak adlandırılan koronavirüs varyantının aşılara karşı dirençli bir varyant olabileceğine vurgu yapıldı.
Türkiye'de vaka sayıları 20 bin civarında seyretmeye devam ederken, ölümler ise son günlerde 250'leri buluyor. Tedirgin eden tabloyu Delta varyantına bağlayan uzmanlar, virüsün, Vuhan'dakinden 2 kat daha ölümcül olduğunu belirtti. Öte yandan yoğun bakımların da dolmaya başlamasıyla alarm duruma geçildiği belirtildi.
Koronavirüs yeni bir varyantı daha keşfedildi. Güney Afrika başta olmak üzere pek çok farklı ülkede görülen yeni koronavirüs varyantı C.1.2 ile ilgili ayrıntılar merak ediliyor. Varyantın şu ana kadar yayılan en hızlı varyant olduğu bilinmekte. Peki C.1.2 varyantı nedir, öldürür mü? Koronavirüs C.1.2 varyantı belirtileri neler ve Türkiye'de var mı? İşte ayrıntılar...
İsviçre'de immünolog olarak görev yapan doktor Sai Reddy, gelecek yıl kaçınılmaz olarak bir "süper varyantın" ortaya çıkacağını ve önümüzdeki yıllarda yeni aşıların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Reddy, tüyler ürperten açıklamasında bunun Kovid-22 olarak tanımlanabileceğini ve Delta'dan daha da tehlikeli olabileceğini söyledi.
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, koronavirüs salgınında süper mutant uyarısı yaparak, "Bizlerin en büyük korkusu, virüs bulaştıkça süper mutant dediğimiz daha bulaşıcı ve agresif hale gelen bir mutasyona dönüşebiliyor. Bu henüz tespit edilmiş değil ama böyle bir ihtimal var. İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor" dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yerli aşı çalışmalarıyla ilgili son aşamaları canlı yayında anlattı. Faz 1 ve Faz 2 aşamaların tamamlandığını ve gönüllülerde şimdiye kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyleyen Mandal, yerli aşının yıl sonunda hazır hale gelmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Mandal ayrıca VLP temelli yerli aşının varyantlara karşı etkinliği ile ilgili de son gelişmeleri açıkladı.
İsveç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında yürütülen aşı kampanyasında, 3. dozun uygulanmasına sonbaharda başlanacağını duyurdu.
Türkmenistan’da açıklanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası olmamasına rağmen vatandaşlara mecburi aşılama yapılacak.
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 45 kişi hayatını kaybetti, yeni vaka sayısı ise 4 bin 537 oldu. İşte 3 Temmuz koronavirüs tablosunda son durum...
Delta varyantının daha önceki baskın varyant olan Alfa (Kent) varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu tahmin edildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, Sinovac aşısı için yeni açıklanan veriye göre, 3'te 1 oranında delta varyantına karşı koruduğunu söyledi. Daha önceki açıklamalarda da BioNTech'in varyanta karşı koruma sağladığı belirtilmişti.
Delta varyantı kaynaklı vakaların tüm dünyada hızla artışa geçmesi Türkiye'de de alarma geçilmesine neden oldu. Gelen bilgilere göre 6-8 hafta arasında yapılaması planlanan aşılar dört hafta sonunda yapılacak.
Aşı karşıtlarının Üsküdar'da yaptığı toplantıda, "Bu bir slogan ya da şaka değil; yargılanacaklar! Aşıyı vuran zavallı sağlık memurları, hemşireler değil hekimler yargılanacak" ifadelerini kullanan Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Bilgehan Bilge hakkında İstanbul Tabip Odası suç duyurusunda bulundu.
Covid-19 varyant virüslerini ve kısıtlamaların kaldırılmasını değerlendiren Prof. Dr. Pala, "Eğer günde 1 milyon üzeri aşılamayı uzun zaman devam ettirirsek bu yılın son çeyreğine rahat bir nefes alarak girebiliriz" dedi. Hindistan'da ortaya çıkıp dünyaya yayılan Delta varyantına da değinen Pala, virüsün insandan insana hızlı bulaştığını ve iyileşme sürecinin de zor olduğunu ekledi.
Koronavirüsle mücadeleye dünya çapında devam edilirken bir yandan da ortaya çıkan yeni varyantlar kafaları karıştırıyor. Son günlerde gündemde olan Hindistan’da tespit edilen ’delta’ varyantıyla ilgili Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya aşı olarak, delta varyantından da korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kentteki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili durumun beklenmedik bir şekilde kötüleştiğini belirterek, “Şu anda Moskova’da geçen yıl uğraştığımız Çin’den gelen virüs yerine daha agresif ve hızlı yayılan bir mutasyonla karşı karşıyayız.” dedi.
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AB ülkelerinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı kullanılan aşıların genel olarak virüsün Hindistan'da ortaya çıkan varyantına karşı etkili göründüğünü bildirdi.
Hindistan, ilk olarak Mart ayında orada keşfedilen koronavirüsün "çift mutasyonun" ülkedeki ölümcül ikinci dalgayla "bağlantılı" olabileceğini açıkladı. Çifte mutasyona uğrayan B.1.617 varyantını içeren örnekler en yüksek vaka sayılarına sahip eyaletlerde bulundu.
Covid-19'un Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının ikisine birden rastlanan 39 yaşındaki kadının çalıştığı rezidans tüm sakinlerine test yapılmak üzere karantinaya alındı. Kadının bakıcılığını yaptığı 10 aylık bebeğin Covid-19 testi de pozitif çıktı.
Mutasyona uğrayan koronavirüs ile ilgili Prof. Dr. Uğur Şahin'den yüreklere su serpen bir açıklama geldi. Şahin son dönemde binlerce kişinin hayatına mal olan Hindistan varyantı hakkında konuşan Şahin, geliştirdikleri aşının bu varyanta karşı etkili olacağından emin olduğunu belirtti.
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Biyoteknoloji Merkezinde 5 yıldır 2 bin 200'den fazla koyun üzerinde yürütülen çalışmada, hayvanlarda ölümcül seyreden, insanlara geçip bağırsak rahatsızlıklarına da yol açabilen hastalığa dirençli gen mutasyonu tespit edildi - Enstitü Müdürü Erdinç Veske: - "Yapmamız gereken, bu gene sahip hayvanları tespit edip damızlıkta kullanımına öncelik vermek. Bundan sonraki hedefimiz bu. Elimizdeki ırklarda hastalığa karşı dirençli yetiştiricilik olanaklarını değerlendireceğiz ve bu hayvanların yıllar bazında çoğalmasını sağlayacağız" - Doç. Dr. Yalçın Yaman: - "Bu mutasyonu taşıyan hayvanlara üreme imkanı verirsek, sonraki nesillerde kendiliğinden paratüberküloz hastalığına karşı genetik direnç yükselmiş olacak"
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, asemptomatik (belirtsiz) vakaların çok fazla olduğunu belirterek, "Bunların hiçbir semptomu yok. Ayakta geziyorlar. Sadece PCR testi pozitifliği var; ama bunlar bulaştırıcı. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edersek asemptomatik olsa bile virüsün bulaşma riski düşer" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından İngiliz mutasyonlu koronavirüs tanısı koyulan 56 hastadan alınan örneklerin genetik haritaları çıkarıldı. Yapılan araştırmalarda, bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlanıldığını belirten Savlı, "Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük" dedi.
65 yaş üstü vatandaşlarımızdan sonra ikinci sırada yer alan 55 yaş üstü vatandaşlarımız için de aşı randevusu açıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu haberi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Fahrettin Koca, açıklamasında yeni bir safhaya geçildiğini ve tüm sırası gelen vatandaşları aşı olmaya davet ettiğini ifade etti. Aşı sırası gelenler ve aşı yaptırmak isteyenler ise Covid-19 geçirdikten sonra ne zaman aşı olabileceğini araştırmaya başladı.
İngiltere'de, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan, daha sonra ABD’nin Kaliforniya eyaletinde görülen yeni tip koronavirüsün (Covid-19) iki kez mutasyona uğramış (çift mutant) varyantının 104 kişide görüldüğü ve bu kişilerin çoğunun uluslararası seyahatle ilişkisi olduğu bildirildi.
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, "Bu son dalga hiçbirisine benzemiyor. Genç hastalar daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor. 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an o sigortayı kaybedersiniz ve sistem kilitlenir." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu açıkladığı iller arasında yer alan Edirne’de vaka oranı 9 haftada 8 kat arttı. Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında kent merkezi, yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplandı.
Bilim dünyası koronavirüs salgınında felaket senaryosunu tartışıyor: Aşıların ve bağışıklık sisteminin etkili olamayacağı bir varyant ortaya çıkarsa ne yapılacak?
TÜBİTAK desteği ile başlatılan projede 37 araştırmacı bilim insanı, mutasyonlu Covid-19'a karşı yerli ilaç geçiştirdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Dr. Mehmet Altay Ünal, klinik çalışmalarının başarılı olması durumunda, Sağlık Bakanlığı'nın izninden geçen ilacın yıl sonuna kadar üretilerek hastaların kullanımına sunulmuş olacağını söyledi.
Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşı uygulamaları devam ederken, ortaya çıkan koronavirüs mutasyonları endişe verici hale geliyor. Endonezya'da yeni bir koronavirüs mutasyonu ortaya çıktı.
Salgının geçirdiği mutasyon sonrası bulaştırıcılığının azalması ve salgının seyrinin kırılması beklenirken ters bir sonuçla karşılaşıldığını söyleyen Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Günay Tuncer Ertem, 'Bizim aleyhimize bir mutasyon gerçekleşti' dedi.