Adana'nın Kozan ilçesinde 5.0 büyüklüğünde korkutan bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası gözler deprem uzmanlarının açıklamalarına çevrildi. Prof. Dr. Naci Görür, Adana ile ilgili, "6 Şubat depremlerinde stres yüklendi, depremler olabilir demiştik. deprem dirençli Adana'yı kurun!" ifadelerini kullandı.
Dakikalar önce meydana gelen Malatya depreminin uyarısı aylar öncesinden yapılmış! Uzman isimlerden Naci Görür ve Osman Bektaş, Malatya'nın ciddi deprem tehlikesi altında bulunduğunu defalarca kez ifade etmiş.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi hakkında konuştu. Güncel bilimsel araştırma sonuçlarının 30 yıl içerisinde deprem olasılığının Marmara'da yüzde 47 olduğunu vurguladı. Görür, konuya ilişkin "Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun." dedi. Deprem olasılığının yeterince dikkate alınmadığını da vurgulayan Görür, "Ortada ne var Hükümet ile belediyenin kavgası var." sözleriyle isyan etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en büyük gerçeği olan deprem konusundaki uyarılarına devam ediyor. Görür, son olarak zemin sıvılaşması bulunduğunu belirttiği o il hakkında "Aktif fay hatları bu bölgede yoğunlaşmış durumda ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip." dedi.
Bitlis'te 4,5 büyüklüğünde deprem bölgede paniğe yol açtı. Valilik yaptığı açıklamada olumsuz bir durumun yaşanmadığını ifade etti. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada "6 Şubat depremlerinde Arap levhası kuzeye savrulmuş ve Bitlis- Zagros hattını ve Van Gölü güneyini baskı altına almıştı. Bu aralar Bitlis-Zagros hattına ve çevresine dikkat!" dedi.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya devam ederken bir yandan da ülkemizin dört bir yanında farklı farklı şehirlerde depremler yaşanıyor. En çok Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ı vuran depremleri daha önceden tahmin eden Prof. Dr. Naci Görür bu kez de en kalabalık 7. ilimiz için uyarılarda bulundu.
6 Şubat deprem felaketinin ardından yaptığı açıklamalar dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, vatandaşların en çok merak ettiği konu olan 'deprem beklenen yerler' ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Beklenen olası İstanbul depremi başta İstanbullular olması üzere bölgede yaşayan vatandaşları endişelendirirken bu kez Naci Görür'ün uyardığı il İstanbul olmadı. İşte Görür'ün deprem riski açısından dikkat çektiği o iller...
Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul depremi hakkında defalarca uyaran Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya adı kullanılarak deprem çantası satışı yapılmasına tepki gösterdi.
Prof. Dr. Naci Görür'den endişe yaratan yeni bir deprem uyarısı geldi. Bingöl-Karlıova-Erzincan arasında en az 7.4 büyüklüğünde deprem olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Görür, "Eli kulağında. 7’nin üzerinde deprem olur ve aynı zamanda çok yıkıcı olur" diye konuştu. Görür, şu anda Tunceli’de deprem beklediğini de sözlerine ekledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük İstanbul depremi için yeterince hazırlık yapılmadığını belirtti. Görür, 16 milyonluk İstanbul nüfusunun yüzde 20'sinin risk altında bulunduğunu belirterek, şehirdeki her 3 binadan 2'sinin yıkılabileceğini ifade etti. Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Görür'e desteğini "şu rapor, bu rapor yeter daa!" sözleriyle gösterdi.
17 Ağustos 1999'da, merkez üssü Kocaeli olan 7.4 büyüklüğündeki sarsıntıyı yaşayan, Türkiye’yi kahreden Marmara depreminin yıl dönümünde Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi’ni bekleyen büyük deprem hakkında dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Çekmeköy Belediyesi ve Çekmeköy Kent Konseyi’nin işbirliğiyle 1999 Gölcük Depremi'nin 25. yıl dönümünde konferans düzenlendi. "Çekmeköy'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy" başlıklı konferansa Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldı. Jeolog ve Deprem Bilimci Görür, Çekmeköy’ün zemininin İstanbul’da bulunan birçok ilçeye göre çok iyi bir noktada olduğunu belirtti.
Türkiye'de son dönemdeki deprem hareketliliği nedeniyle gözler uzmanlara çevrildi. Uzmanlar çeşitli bölgeler için uyarılarını sürdürürken Prof. Dr. Naci Görür'den de hem Adana'da meydana gelen deprem hem de beklenen olası Marmara depremiyle ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. "Adana havzasında belirli ölçüde deprem bekliyoruz" diyen Görür, beklenen olası Marmara depremine dair ABD'li bilim adamları liderliğindeki ekibin yaptığı araştırmaya değinip "Bu muazzam bir olasılık" ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki deprem korkusu devam ediyor. Son olarak Bursa bugün sabah saatlerinde 4 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştı. Bursa depreminin ardından uzman isim Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir ‘büyük deprem’ uyarısı geldi.
Prof. Dr. Naci Görür bu kez bir araştırma firmasının anket sonucuna isyanıyla gündemde. ASAL Araştırma, katılımcılara "Türkiye'nin en önemli sorununu" sordu. Açık uçlu soruya gelen yanıtlar "ahlaki değer kaybı", "Her şey sorun", "sorun yok" gibi çok çeşitli oldu. Sonuçları televizyondan öğrenen Görür, "Ankette neler neler var, olmayan ne biliyor musunuz?" diyerek Türkiye'nin değişmez gerçeğini hatırlatınca sosyal medyada ses getirdi.
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Bingöl ve çevre illerden de hissedildi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi. Deprem sonrası ünlü Prof. Dr. Naci Görür depremin değerlendirmesinde bulundu. Görür, depremin yerinin 'can sıkıcı' olduğunu belirttiği açıklamasında depremle ilgili olarak, "Hem KAF’a, hem DAF’a yakın. Her iki fayda da bu yörede deprem bekliyoruz." dedi.
Bu sabah Afyonkarahisar’da meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Görür, o bölge için ‘Bu yapıların depremselliği görece yüksek’ şeklinde depremi yorumladı.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz" açıklamasını yaptı.
Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Amasya’nın Merzifon ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Programda önemli uyarılarda bulunan Naci Görür, "Belediyeler şimdiden düşünmeli, deprem olduğu zaman çok geç" dedi.
İstanbul depremi ile ilgili uyarılarına devam eden Prof. Dr. Naci Görür’den yine çok konuşulacak bir çıkış geldi. Betona boğulan İstanbul hakkında deprem tehlikesini yeniden hatırlatan Görür 3 ilçenin ismini verdi ve “Binaları hiç acımadan kepçeyi vurarak yıkacaksın” ifadelerini kullandı. Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinin havadan çekilen görüntülerinde nasıl betona boğulduğu ise gözler önüne serildi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi'ne ilişkin yine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Marmara'da kesinlikle depremin olacağını belirten Görür, "Sadece 1912 Şarköy depreminde kırılan kısımda bir şey olmayacak. Diğer kısım kırılırsa 7,5'e varan deprem olacak. O kesin ama biz zamanını bilmiyoruz. Onun için biz bağırıyoruz; İstanbul'u depreme hazırlayın" dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir programda "Siz tarihten ders almazsanız, gerekeni yapmazsanız tarih tekerrür eder. Marmara'da tedbir alın diyoruz ki 6 Şubat tekerrür etmesin, insanlarımız ölmesin. Korkuyorum ki tarih yine tekerrür edecek" dedi. Görür ayrıca en çok endişe ettikleri bölgeyi açıkladı.
Deprem uyarılarıyla sık sık Türkiye'nin gündemine gelen Yoshinori Moriwaki'ye yine deprem dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Prof. Dr. Naci Görür tepki gösterdi. Moriwaki'nin dün özellikle 2 ilçeyi uyararak yaptığı uyarı ses getirmişti. Görür, "Japon olduğu için depremi bilir zannediyorlar" dediği Moriwaki'nin depremle ilgili konuşmaması gerektiğini savundu.
Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 4 il için deprem uyarısında bulundu. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yöreleri biraz endişelendiriyor. İzmir'de de endişemiz var. Çünkü İzmir'de, 15 fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" dedi. İşte Görür'ün o açıklamaları...
Deprem uyarıları en çok merak edilen Prof. Dr. Naci Görür bu kez Manisa’daki deprem tehlikesi üzerine konuştu. Manisa’nın aktif fay hatları üzerinde kurulduğunu belirten Görür, söz konusu canlı fayların 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Görür ayrıca, "Burada deprem olacak mı? Ne zaman olacak? Nasıl olacak? Bunları konuşmanın hiç anlamı yok. Bu bölge er geç depremle sınanacaktır" dedi.
Beklenen olası İstanbul depremi endişesi devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür ise yine çok konuşulacak açıklamalar yaptı. "Kahramanmaraş depremini bağırdık, söyledik kimse dinlemedi" diyen Görür "Şimdi korkuyoruz tarih tekerrür edecek" dedi. Deprem bekledikleri yerlerin Adalar Fayı ve Kumburgaz Fayı olduğunu söyleyen Görür, ikisinin birlikte kırılması halinde büyüklüğünün 7.5'e kadar gidebileceğini aktardı. Marmara kıyılarına yakın olan yerlerin en fazla deprem şiddetine maruz kalacağını söyledi.
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin ardından uzman isimler açıklama yaparken, bölgede artçı depremler devam ediyor. 4.4 büyüklüğündeki artçı depremi değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, "Bu fayın güneybatısındakiler dikkatli olmalı" açıklamasını yaptı.
Deprem bölgesi olan ülkemizde 6 Şubat'ta yaşanan büyük felaketin ardından başlayan tartışmalar dinmeden devam ediyor. Olası İstanbul depremini sürekli gündemde tutmaya çalışan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür kendine yönetilen, "Halkı tedirgin ediyorsun" eleştirilerine sert çıktı. Sosyal medyadan paylaşım yapan Görür, "Utanmıyor musunuz?" diyerek karşılık verdi. İşte detaylar...
Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, çeşitli şirketler tarafından geliştirilen deprem erken uyarı sistemlerini eleştirdi. Görür, "Siz depremin zamanını, büyüklüğünü, yerini, depremi şiddetini ve olabilecek hasarı doğru tayin etmediğiniz sürece, bunu alacak insanları eğitmediğiniz sürece, nasıl davranacaklarını bilmedikleri sürece depremden daha fazla zarar verirsiniz. Bu erken uyarı sistemiyle 5-10 kişi kendini balkondan atarsa ne yapacaksınız? Bu iş, çocuk işi değil" dedi.
Deprem sözleriyle gündelik hayatımızda artık büyük bir yer edinen ve uyarılarıyla vatandaşlar başta olmak üzere yöneticilerin dikkatini çeken Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür bu kez sinirlendi. 1999 yılında hazırlanan bir raporda imzası olması nedeniyle eleştirilen Görür, "Hakaret etmek istemiyorum" diyerek o süreci anlattı.
'Deprem ve Dirençli Kentler' isimli konferansta konuşan Prof. Dr. Naci Görür, İzmir senaryosunu anlattı. Görür, "Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknolojiyle yapılabilir.Bunu yapabilecek her şeyimiz var. İnsanlarımız talep etmezse, siyaseti zorlamazsa siyasetçi bu işe girmez. Biz de her depremde binlerce insanımızı toprağa veririz. Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne gider" ifadelerini kullandı.
6 Şubat deprem felaketinin ardından gözlerin çevrildiği beklenen Marmara depremiyle ilgili her açıklama vatandaşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. 6 Şubat sonrası yaşanan her depremde yapacağı açıklamalar merakla beklenen Prof. Dr. Naci Görür de son olarak beklenen İstanbul depremine ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı. Bölgedeki gerilime işaret eden Görür, İstanbul için beklenen depremin büyüklüğünü söylerken deprem beklemediği yeri de açıkladı.
Naci Görür siyasi parti temsilcileri ile görüşmelerini sürdürüyor. DEM Parti'nin İstanbul Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, deprem bilimci Naci Görür ile bir araya geldi. Çepni, görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.
6 Şubat'ın ardından yaptığı tüm açıklamalar dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, yine gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Hem beklenen Marmara depremine hem de 6 Şubat depremleri sonrası oluşmuş olabilecek enerji transferine dikkat çeken Görür, işaret ettiği bölge için ilk kez "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya, o durumda" ifadelerini kullandı. Görür o bölge için "İlk bekleyeceğimiz deprem burada olmalı" derken İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğünü de açıkladı.
Bilim Akademisi üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, dikkat çeken bir deprem uyarısında bulundu. Görür, "Türkiye'de herhangi bir yerde, sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem olabilir. Türkiye'de 5'in üzerinde depremler ölüme neden oluyor. Bizim bunu halletmemiz lazım" dedi. Görür ayrıca, "Şimdi Tunceli, Pülümür, Bingöl yöresinin tehdit altında olduğunu düşünüyorum. 6 Şubat depremleri Adana'ya giren faylara stres yüklemiş olabilir. O bölgelerin dikkatli olması lazım" ifadelerini kullandı.
Bursa'nın Gemlik ilçesinde dün saat 15.14'te AFAD verilerine göre 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Deprem bölgede endişe yaratırken, 6 Şubat depremlerinin ardından her açıklaması dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür'den de bir açıklama geldi. Görür, depremin gerçekleştiği fayla ilgili bilgi verirken "Yavaş stres biriktiriyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul depremiyle ilgili Prof. Dr. Naci Görür'den uykuları kaçıracak açıklama geldi. 250 yıllık tekerrür periyodunu hatırlatan Görür, "İstanbul’da kesinlikle 7’den büyük bir deprem olacaktır" dedi ve Marmara Denizi'ndeki fayın kırılmadan kalamayacağının altını çizdi. Yaklaşan yerel seçimlerle ilgili de konuşan Görür, "Aday olan isimler sağ olsunlar benimle konuştular. Hepsinin emrine amade olduk, bildiğimiz kadarını anlattık" dedi.
Malatya'da Doğanşehir merkezli bir deprem yaşandı. Deprem sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi. Görür, bugün olan depremle sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede batıya kayan depremlere dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'tan sonra yüklenmiş olabileceğini de söyledi.
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da seçilecek belediye başkanlarına 'fayları inceleyin' tavsiyesinde bulundu. Fayların 7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem üreteceğini söyleyen Naci Görür, deprem sonrası oluşabilecek tabloya da değindi.
Prof. Dr. Naci Görür, Gaziantep’in bulunduğu deprem hattı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gaziantep’e yakın olan Ölüdeniz Fayı’nın kollarının stresle yüklendiğini belirten Görür, "Ne zaman deprem olacak bilmiyoruz. Onların deprem oluşturma periyotları kimi araştırmalara göre 500 sene deniliyor. Ama üzerinde depremin en son ne zaman olduğunu bilmiyoruz” dedi. Görür ayrıca, "Ben bir belediye başkanı olsam önce Gaziantep’in mikro bölgeleme çalışmasını yaparım" ifadelerini kullandı.
Deprem deyince akla gelen ilk isim kuşkusuz Prof. Dr. Naci Görür! Yerel seçim öncesinde her partinin yanında görmek istediği Naci Görür, seçim telaşında boy göstermek için birbirleriyle mücadele eden belediye başkanlarına tek tek mektup yazdığını ve birinden bile cevap alamadığını söylerken sinirlerine hakim olamadı.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den endişelendiren bir paylaşım geldi. Hakkari'de bu sabah meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki deprem sonrası uyarılarda bulunan Görür, "Bu kuşak 6 Şubat depremlerinden sonra çok sıkıştı" ifadelerini kullandı.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programındaki açıklamalarıyla gündem oldu. Yerel seçimlerde iki partiden adaylık teklifi aldığını duyuran Naci Görür, neden kabul etmediğini de açıkladı. İşte Görür'ün tekliflere yanıtı...
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentler yapılması gerektiğini vurguladı. Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür, Doğu Anadolu Fay'ına dikkat çekti. Görür, 'bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.' ifadelerini de kullandı.
6 Şubat depremlerinin birinci yılına günler kala deprem uzmanlarının açıklamaları vatandaşlar tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Hakkari depremi sonrası peş peşe korkutan açıklamalar geldi. Zamanı bilinmeyen depremin 7 büyüklüğünde olabileceği vurgulandı. İşte detaylar...
Marmara'da son günlerde yaşanan depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den 'canlı fay' uyarısı geldi. Marmara Körfezi'nde son günlerde yaşanan depremlerin büyüklüğünün 4'ün altında olduğunun altını çizen Görür, söz konusu depremler hiç ciddiye almadığını belirtirken, beklenen Marmara depremi için ise uyardı. Görür, yaptığı açıklamada "Orada halihazırda bir deprem bekliyoruz. Orada canlı bir fay var." diye konuştu.
Son günlerde 4-5 büyüklüğünde endişe yaratan depremlerin peş peşe meydana gelmesinin ardından Prof. Dr. Naci Görür tehlikenin arttığı illeri açıkladı. Canlı yayında uyarılarda bulunan Görür, "cidden tehlikeli" dediği iller için deprem riskinin nasıl oluştuğuna dikkat çekti.
İzmir, Manisa, Aydın ve çevre illerde hissedilen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından tüm Türkiye'de vatandaşlar yeniden deprem endişesi yaşamaya başladı. Bazıları tarafından beklenen olası İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini de merak etmeye başladı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
Yerel seçimlerde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat Kurum, İstanbul'da düzenlediği programda İstanbul projelerini tanıttı. Kurum'un İstanbul projelerini dinlemek üzere salona gelenlerin arasında, depremlerin ardından yaptığı açıklamalar dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de yer aldı.
Malatya'da 4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Depreme ilişkin değerlendirmede bulunan Görür, "Bu fay da DAF sistemi içinde" dedi. Görür, bir sosyal medya kullanıcısının İznik için de taşınma uyarısının bulunup bulunmadığına ilişkin soruya ise, "Aslında çok farkları yok ama bir an önce deprem dirençli hale getirilmeliler" yanıtını verdi.
Sivas'ın Gürün ilçesinde gece saatlerinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Görür depremin görece küçük bir fay üzerinde oluştuğunu kaydetti.
Bolu'da bu sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Söz konusu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) kuzey kolu üzerinde meydana geldiğini belirten Görür, 1999 depremini hatırlattı. "Kocaeli’nde kırılan KAF’ın kuzey kolu Bolu yöresinde tam olarak kırılıp ana kola ulaşamadı." diyen Görür, bölgede yeni depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.
Marmara Denizi'nde bir aydır meydana gelen küçüklü büyüklü sarsıntılar akıllara, beklenen büyük Marmara depreminin kapıda olduğu yönündeki endişeleri getirdi. Son olarak Gemlik Körfezi açıklarında 3,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Peki uzmanlar özellikle İstanbul konusunda tedirginlik yaratan olası Marmara depremi konusunda ne diyor?
Anne, babalar, gençler, üniversite öğrencileri... Türkiye'nin merkezi olan İstanbul'da yaşayan milyonlarca kişinin geçim mücadelesi dışındaki en büyük sorunu deprem korkusu! Öyle ki, Anadolu'da yaşayan bazı kişiler standart işleri nedeniyle bile depremden çekindikleri için İstanbul'a gelmek istemiyor.
6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından tüm açıklamaları ve uyarıları dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, son günlerde yaşanan Doğu Anadolu'daki fay hareketliliğine dair açıklama yaptı. Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceği yönünde uyarıda bulunan Görür, "Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir" ifadelerini kullandı.
2023'te yaşadığı acı tecrübeleri yinelemek istemeyen Türkiye'de deprem konusunda özellikle Yerbilimci. Prof. Dr. Naci Görür'ün uyarıları yakından takip ediliyor. Son olarak Hakkari depremiyle ilgili konuşan Görür sosyal medya hesabından iki kenti uyardı.
Beklenen olası Marmara depremi ile ilgili açıklamalarıyla sık sık dikkatleri üzerine çeken ve her sözü pür dikkat takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, yine İstanbul depremine dair çok konuşulacak ifadeler kullandı. Depremin hazırlıklardan önce olması halinde neler yaşanacağına dair öngörülerini sıralayan Görür, "11 ilde ne görüyorsanız, bütün faciayı, olumsuzlukları İstanbul'da çok daha fazla göreceksiniz" dedi. Nedenlerini de yapı stoğu, nüfus ve bina yoğunluğu ve ekonomi gibi sebeplere bağladı.
6 Şubat depremlerinin ardından her açıklaması dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, deprem ve deprem hazırlıklarını Türkiye gündeminde tutmaya devam ediyor. Düzenlenen bir sempozyumda konuşan Naci Görür, 23 kentin fay üzerinde olduğuna dikkat çekerek "Ne belediye başkanının haberi var, ne valinin haberi var, ne hükümetin haberi var. Tehlikeyi söylemesek ‘ay ben korkuyorum. Bu hoca da söylüyor, ben korkuyorum.’ Kork ya, kork. Uyarmayacak mıyız? Bizim böyle bir bilim anlayışımız yok" dedi.
Türkiye, genel seçim iklimine girdi. CHP'nin İstanbul ve Ankara adayları belli olmuştu. AK Parti'nin Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın karşısına hangi isimleri çıkaracağı da bir hafta içerisinde belli olacak. Son dönemde deprem denilince akla gelen ilk isim olan Prof. Dr. Naci Görür, siyasete girecek mi? Gazeteci Kübra Par'ın iddiası ses getirecek cinsten... Söz konusu iddiayla ilgili de Prof. Dr. Görür'den açıklama geldi.
Deprem denilince Türkiye'de akla ilk gelen isimlerden olan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, açıklamalarıyla deprem ve deprem hazırlıklarını Türkiye gündeminde tutmaya devam ediyor. Sürekli uyarılarıyla hafızalara kazınan isimden bu kez farklı bir açıklama geldi. Önceki gün riskli olarak gösterdiği Tunceli'yle ilgili paylaşım yapan Görür, il yönetimini ve yetkilileri kutladı.
Deprem bölgesi olan Türkiye'de 6 Şubat'taki yıkıcı sarsıntının ardından en çok konuşulan konu 'Marmara'da deprem olacak mı?' sorusu oldu. Uzman isimlerden bu konuda farklı sesler yükselmeye devam ediyor. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem beklemediğini yineledi. Bu sözlerin ardından akıllara Naci Görür'ün ifadeleri geldi. İşte detaylar...
Prof. Dr. Naci Görür katıldığı canlı yayında Türkiye'deki deprem riskine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaparken özellikle iki yer için çok çarpıcı ifadeler kullandı. "Gemlik muhakkak taşınmalıdır" diyen Görür "Gelen Kuzey Anadolu fayının güney kolu üzerinde tam oturuyor ve oturduğu yer de kumul. Deniz kumuyla dolu. Kurtulma şansı yok" ifadelerini kullandı. Tunceli'ye de dikkat çeken Görür "Hatay'ı, Maraş'ı söylediğimiz gibi, Tunceli'ye sahip çıkın, önemli. Çünkü tam riskin altında" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür 'Marmara depremi' için yine çok konuşulacak açıklamalar yaparak “Bu işin şakası yok. Çocuk olmayın. Size ne hangi fay kırıldı, hangisi kırılacak? Siz yer bilimci misiniz? Vazgeçin bundan. Marmara deprem tehdidi altında. Marmara'da deprem olmak zorunda. Ne kadar gecikirse daha ağır geliyor demektir" dedi. "EYT'liler kadar olamıyor muyuz?" diyen Görür "Oy vereceğimiz partiye diyelim ki 'Benim yaşadığım yerleri deprem dirençli hale getireceksin'" ifadelerini kullandı.
Gümüşhane'de peş peşe meydana gelen depremler bölgede yaşayanlarda paniğe yol açtı. Depremlerin can ve mal kaybına neden olmadığı ifade edilirken deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi. "Arkadaşlarım Gümüşhane’de olan depremleri merak ediyorlar" diyen Görür, depremlerin stres birikimi yapabileceğini ifade ederek o bölgeyi işaret etti.
Son olarak 4 Aralık sabahı Bursa'da gerçekleşen deprem İstanbul'da da yoğun şekilde hissedilmişti. Bursa'daki depremin ardından Marmara Denizi'nde dün gece bir deprem daha oldu! 4.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Yalova olduğu açıklandı. Deprem, İstanbul'da da ciddi şekilde hissedildi. Prof. Dr. Naci Görür'ün depremle ilgili açıklaması da merakla bekleniyordu...
Marmara Denizi'nde Yalova Çınarcık açıklarındaki meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından gözler uzmanların açıklamalarına çevrildi. 6 Şubat depremlerinin ardından her açıklaması dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından Yalova'daki depremi değerlendirerek "Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul geçtiğimiz günlerde Bursa merkezli 5,1'lik depremle sallanınca endişeler kaygılar yeniden arttı. 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin meydana gelme olasılığı gündemden düşmezken Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'un en riskli ilçeleriyle birlikte çok çarpıcı detaylar paylaştı. Görür, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarını karşılaştırıp deprem harita çalışmalarını değerlendirirken "en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaları bile tahrip edecek" deprem riskinin bulunduğu yeri de açıkladı.
Bursa'nın Mudanya açıklarında, Gemlik Körfezi'nde pazartesi günü yaşanan 5.1'lik deprem uzmanların uzun süredir dikkat çektiği beklenen olası Marmara depremi ile ilgili endişeleri bir kez daha artırdı. Şimdi gözler hem uzmanların açıklamalarına hem de olası büyük İstanbul depremine çevrildi. 6 Şubat sonrası açıklamaları dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'e göre kentte deprem olma ihtimali yüzde 47'ye çıktı. Görür, "Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın" dedi.
Türkiye'nin acı gerçeklerinden biri olan deprem belirsiz aralıklarla kendini hatırlatmaya devam ediyor. Bursa'da meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen depremin ardından gözler bir kez daha deprem uzmanlarına çevrilmişti. 18 ili uyaran Naci Görür'ün açıklamaları çok konuşulurken Görür'den aynı iller için bir açıklama daha geldi.
Türkiye'nin değişmeyen gündemi deprem... Deprem denilince de akla gelen ilk isim Prof. Dr. Naci Görür bu kez 18 ili uyardı. Tek tek illeri açıklayan Görür, "Bu illerin kaderi üzülerek söylüyorum, Maraş ve Hatay gibi olacak" dedi. Öte yandan deprem gecesi yaşanan bir hikayeyi anlatan Görür gözyaşlarına hakim olamadı.
Bursa merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından herkes deprem uzmanlarından gelecek açıklamalara kilitlendi. 6 Şubat depremlerinin ardından her açıklaması dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, Bursa merkezli ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ilin de hissettiği deprem sonrası vatandaşların açıklamasını en çok merak ettiği isimlerden bir tanesi oldu. Görür, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak meydana gelen depremi değerlendirdi.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler büyük İstanbul depremine çevrildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kent ve nüfus yoğunluğundan dolayı anormal bir yıkım olacağını belirtirken 8 şiddetinde bir deprem olabileceğini söyledi. Görür açıklamasında en çok hasar alacak ilçeleri de açıkladı.
6 Şubat deprem felaketinin ardından açıklamaları dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında açıklamalar yaptı. Erzincan-Karlıova arasında deprem beklediklerini ifade eden Naci Görür, "Ben belki de ilk kez söyleyeceğim burada. Tunceli tehdit altında. Çünkü Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir. Tunceli'ye uzak değil. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir" dedi.
Deprem uzmanları Türkiye'nin gündemine paralel olarak bu kez yerel seçimler üzerinden İstanbullu seçmenleri uyardı. Profesör doktorlar Naci Görür, Mikdat Kadıoğlu, Ahmet Ercan ve Cenk Yaltırak aynı noktaya parmak bastı: 'Seçmenin oy vereceği aday İstanbul'da deprem planına sahip olmalı.' Uzmanlar seçilecek kişinin de depremle ilgili uzmanlığının bulunmasının önemini vurguladı. Kadıoğlu'nun "İstanbul'u depreme hazırlayacak vizyon olmazsa tonlarca betonun altında kalıp ölürüz" sözleri dikkat çekti
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde sabaha karşı AFAD verilerine göre 4.8, Kandilli verilerine göre 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Korkutan depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi. Bu depremin 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan bir artçı deprem olup olmadığı da çokça merak edildi. Görür, depremin artçı deprem olduğunu söyleyerek "Telaşa gerek yok" ifadelerini kullandı.
Marmara Denizi'nde dün 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Balıkesir'in 3,1 kilometre açıklarında meydana gelen depremin, 4,3 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Deprem, İstanbul ve birkaç kentte hafif şekilde hissedildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrası uyarılarda bulundu. Görür, 'İstanbul'u depreme hazırlayın dedik, başaramadık" diye konuştu.
Türkiye'nin korkulu rüyası depremler konusunda önde gelen iki isimden çok çarpıcı uyarılar geldi. Prof. Dr. Celal Şengör, en son İzmit depremini yaratan Kuzey Anadolu Fayı'nın batıya doğru "kıra kıra" geldiğini belirtip "İstanbul topun ağzında" dedi. Şengör, İstanbul'u etkilemesi beklenen depremin olası büyüklüğüne ilişkin tedirgin edici rakamlar verdi. Prof. Dr. Naci Görür ise depremde ölenlerin partisi olmadığına dikkat çekip "Aklımızı başımıza toplayıp partizanlık yapmamalıyız" diye konuştu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre, Düzce’de saat 19.57’de 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 5.39 kilometre derinliğinde meydana geldi. Depremin ardından açıklama yapan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu depremden teorik olarak Marmara'ya belli bir stres transferi olmuş olabilir ama küçük bir deprem olduğu için çok önemli olduğunu sanmıyorum." dedi.
Kahramanmaraş depremleri sonrasında İstanbul'da beklenen depreme ilişkin uyarılar yapılmaya devam ederken Silivri açıklarında dün 3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Paniğe yol açan deprem sosyal medyada gündem olurken yıllardır beklenen büyük depremin öncüsü olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açtı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamayla tartışmalara noktayı koydu.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldığı törende Doğu Anadolu Bölgesine dikkat çekerek, "Gözümüzü açtığımız zaman Doğu Anadolu'da 7 ve üstü deprem olup binlerce canımızı kaybedebiliriz." dedi. Depremlerin 13 milyon yıldır devam ettiğini ve devam edeceğini vurgulayan Görür, "Dünyanın iç yapısından dolayı deprem oluyor, ay ile güneşle, bulutla, sıcaklıkla, HAARP gemisiyle, Amerika'nın gemisi ve uçağıyla ne alakası var? İlgisi yok." ifadelerini kullandı.
6 Şubat deprem felaketinin ardından açıklamaları dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Karabük fayına dikkat çekti. Prof. Naci Görür, "Kuzey Anadolu Fay hattı yılda 1 santimetre hareket ediyor. 500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. Karabük fayı ise ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7'ye varan bir deprem üretebilir." dedi.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu kez Tunceli'yi uyardı. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın deprem süresinin dolduğunu belirten Görür, "Tunceli’nin kuzeyinde bir fay var. Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Yılda 2,5 santim hareket ediyor. Yaklaşık 250 senede bir deprem üretiyor. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum." ifadelerini kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır'da düzenlenen deprem çalıştayında önemli açıklamalarda bulundu. Görür, 'Eğer ölmeyeceksek kentleri deprem dirençli yapacağız' ifadelerini kullandı.
Fırat Üniversitesinde düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür ile ABD’deki Colorado Üniversitesi’nde görev yapan sismolog Roger Bilham, önemli açıklama yaptı. Bilham, 2020 ve 2023 depremlerinin normalde olduğundan daha büyük bir deprem olabileceğini, bunu bölgedeki ’quartz schist’li kayaların engellediğini söyledi. Görür ise Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın en tehlikeli fayı olduğunu vurguladı.
İstanbul'da beklenen olası büyük bir deprem için AK Parti İstanbul Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ile bir araya geldi. Depreme karşı mücadelenin bilim ışığında verilmesi gerektiği dile getirilen görüşme Kurum, uzman ismin görüşlerini dinledi.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, yine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 6 Şubat'taki depremler sonrası "Türkiye'deki deprem beklentim benim biraz daha değişti" diyen Görür, Prof. Dr. Celal Şengör'ün İstanbul'u terk etme kararıyla ilgili konuştu. "Doğu Anadolu'daki deprem oluşturma periyodu yaklaşmış olan faylarda erken harekete geçme olabilir" uyarısında bulunan Görür, "700 kilometrelik fayın üzerinde oturuyor" diyerek Kayseri için dikkat çeken ifadeler kullandı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın YouTube kanalına konuk olan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, programda depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. DEVA Partisi lideri Babacan, deprem ilgili yaptıkları hazırlıkları hükümete gönderdiğini belirtirken Görür de "Umutlarım arttı" diye konuştu.
AFAD, Bingöl'de saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurmuştu. Bingöl'ün Kiğı ilçesinde meydana gelen depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir uyarı geldi. "Bu bölge stres transferlerinin olduğu bölge" diyen Görür, "Yeri itibarıyla hassas, özenli olmakta yarar var" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde sabah saatlerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremlerin ardından, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür uyardı. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Görür, "Çardak Fayı kırıldıktan sonra Göksun bölgesinde, Savrun Fay zonunda görece stres birikimi arttı" dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da yaşanacak ve İstanbul'u da etkileyecek depremle ilgili uyarılarda bulundu. "Büyük depremlerin artık oluşmaya başlayacağı dönemlere giriyoruz" diyen Prof. Dr. Görür, İstanbul’daki barajlardan 7 tanesinin depremde çok riskli olduğuna dikkatleri çekti.