Bilim insanlarının zaten bildiği ancak diğer insanların yeni yeni duymaya başladığı bir kavram; nanoteknolojidir. Nanoteknolojinin tarihi 1970’lere kadar uzanır. Bu terim ilk kez Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Nanoteknolojiyi katkı sağlayan kavramlar ise ünlü fizikçi Richard Feynman tarafından ortaya atılmıştır. Peki, nanoteknoloji nedir, nerelerde kullanılır?
Alınacak olan eğitim konusunda tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı etkenler vardır. Bunların başında seçilen bölümün gelecek vaat eden bir kariyer olması gelir. İyi bir gelir getireceği öngörülen bazı mesleklere yönelmek kişilerin ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda olmalıdır. Son dönemlerin gelecek vaat ettiği düşünülen bölümlerinden biri de Nanoteknoloji Mühendisliğidir.
Kariyer planlaması yaparken kişilerin ilgi duydukları alanları ve yeteneği olduğu konuları da göz önünde bulundurması son derece önemlidir. Kişiler, eğitim alacakları bölümleri seçerken gelecekteki mesleklerini düşünmeli hem iyi bir gelir elde edecek sektörlere hem de keyif alarak çalışabilecekleri alanlara yönelmelidirler. Geleceğin sektörlerinden biri olarak görülen nanoteknoloji ve nanobilim alanı son yıllarda en çok tercih edilen bölümler arasındadır.
TÜBİTAK'ın "Lider Araştırmacılar Programı" ile ABD'den Türkiye'ye dönen Bilkent Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Fatih İnci'nin liderliğindeki ekip, başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara kısa sürede teşhis koyabilen nano-laboratuvarları yerli imkanlarla kurmak için çalışıyor - İnci: - "Çiplerle, tıbbi kaynaklardan yoksun köylerde bile insanların kendi başlarına uygulayabilecekleri platformları geliştirip cep telefonu entegrasyonuyla doktor-hemşire-hasta arasındaki üçgeni sağlamış olacağız"
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ata, nanoteknolojiyle birlikte 2020'lere varmadan kansersiz ve ameliyatsız bir dünyanın mümkün olabileceğini söyledi.
Fransız ve Amerikalı araştırmacılar, nanoparçacık kullanarak askerler için kurşun geçirmez çok hafif yelekler üretmeye çalışıyor. Bir çeşit jel kıvamındaki madde, darbe alması halinde anında sertleşiyor ve darbeyi emiyor. Bu "sıvı zırh"ın, kurşun geçirmez yeleklerin örtmediği kol ve bacakları da koruyacağı belirtildi.