Nefes darlığı, yani "soluk alamama hissi", insanların zaman zaman yaşadığı rahatsız edici bir durumdur. Sanki birisi göğsünüzün üstüne oturmuş gibi ya da ciğerlerinize yeterince hava girmiyormuş gibi hissettirir. Bu his, fiziksel bir efor sırasında, stres altında ya da bazen hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Peki, nefes darlığına ne iyi gelir?
Yurdu etkisi altına alan toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, özellikle astım, KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların gerek olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
Nefes darlığı, pek çok kişinin çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle hayatında birkaç kez yaşadığı rahatsızlık veren bir durumdur. Nefes darlığı, akciğerlerin havayı çekerken zorlanması durumuna denilir. Sigara tüketen kişilerde daha çok görülen bir sağlık problemidir. Nefes darlığı sorunu yaşayan kişilere tıbbi ve bitkisel tedaviler önerilir. Peki, nefes darlığına ne iyi gelir? Nasıl geçer?
Nefes darlığı testi solunum sistemiyle ilgili problemlerin teşhis edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bir tıbbi yöntemdir. Nefes darlığı kişinin normal solunum sürecinin kısıtlandığı ve hava akışının zorlaştığı bir durumu ifade eder. Bu şikayet birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve solunum sistemi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Nefes darlığı testi bu sorunun altında yatan nedenleri tespit etmek ve doğru teşhisi koymak için önemli bir araçtır.
Dünya üzerinde en fazla ölüme sebep olan sağlık durumları arasında yer alan kalp krizi hakkında bilinçli olmak hayati önem taşıyor. Kalp krizi belirtisi denildiğinde ilk akla gelen göğüs sıkışması olsa da kalp krizinden aylar önce ortaya çıkan bir belirtinin uyarıcı işaret olduğu öğrenildi. İşte kalp krizinin ilk belirtisi...
Kalp krizi her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Oldukça riskli durumlar yaratan kalp krizi aniden gelişse de bir ay öncesinden belirti gösterebilir. Uzmanlar yaklaşan kalp krizinin fark etmediğiniz 5 semptomunu açıkladı. Bu belirtilere dikkat etmek hayatınızı kurtarabilir.
Her yıl kalp krizi ve kalp hastalıkları nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Bu sayı gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar kalp krizinin belirtileri hakkında bilinçli olmanızın hayatınızı kurtaracağını savunuyor. Günlük hayatta yaşadığımız ve önemsiz gördüğümüz rahatsızlıklar kalp krizi belirtileri olabilir.
Sağlık sorunları için bitkisel ürünleri kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak birçok bitkinin faydaları bilinmiyor. Defne tohumu da oldukça faydalı olmasına rağmen etkileri bilinmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Defne tohumu birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sağlıyor.
Kanser en çok görülen hastalıklar arasında bulunuyor. Oldukça ciddi sonuçlara yol açan kanserin bir sürü çeşidi bulunuyor. Her kanser türünün farklı farklı belirtileri bulunuyor. Eğer ki uzun süreli şikayetleriniz varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.
Kalp krizi aniden gelişerek tüm yaşamı etkileyebiliyor. Her yıl milyonlarca insan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Kalp krizine neden olan birçok etken bulunuyor. Hem hastalıklar hem de çevresel faktörler kalp krizi geçirme riskini artırabiliyor. Uzmanlar kalp krizinden korunmak için daha sağlıklı bir yaşam düzeni seçmenizi öneriyor.
Öksürük ve ses kısıklığı toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan. Boğazda istenmeyen durumlara yol açan bu rahatsızlıklar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Genellikle boğazın soğuk içeceklerden dolayı tahriş olmasından ve enfeksiyonlardan dolayı olsa da geçmeyen öksürükler ve ses kısıklığı akciğer kanserinin belirtisi olabilir.
Kanser çağımızda en sık yaşanan hastalıklar arasında yer alıyor. Kanseri önlemek ve etkilerini azaltmak adına sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Uzmanlar toplumun kanser belirtilerine karşı bilinçli olmasının önemini vurguluyor. Kanser belirtilerine karşı bilinçli olarak bu hastalığı erken teşhis etmek mümkün olabiliyor.
Tansiyon hastalığı toplumda en sık görülen hastalıklardan. Oldukça ciddi sonuçlara yol açabilen tansiyon hastalığına sahip birçok kişi bu hastalığın etkilerinin farkında değil. Tansiyon hastalığının sağlık problemlerine yol açmaması için aşağıda bulunan belirtilere dikkat edebilirsiniz.
Kalp krizi her sene milyonlarca insanın ölümüne sebep oluyor. Kalp krizi ani yaşansa da öncesinde bazı belirtiler gösterebiliyor. Bu belirtilerin genellikle kalpta ağrı ve sıkışma hissi olduğu düşünse de bir neden olmadan terlemek de ciddi bir belirti olarak görülüyor.
Astım nefes darlığına neden olan yaşamı oldukça rahatsız eden bir hastalıktır. Astım hastası olan birçok insan vardır. Astımı önceden teşhis etmek için gösterilen uyarıcı belirtilere dikkat etmek gerekmektedir. Bu belirtiler hakkında bilinçlenerek astım hastalığınızı önceden teşhis edebilir ve yaşam alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz.
Nefes darlığı, kişinin efor sırasında zorlanma veya daha fazla hava ihtiyacı duyması ile tanımlanır. Fiziksel etkinliklerimizi kısıtlayan nefes darlığı yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Bu yüzden önemsenmeyen nefes darlığı, zamanla daha ciddi rahatsızlıklar doğurabilir. Bu sebeple nefes darlığı nedenlerini çok iyi bilmek gerekir. Nefes darlığına ne iyi gelir? Gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.
Astım her yaştan insanda görülebilen yaşamı etkileyen hastalıklar arasında bulunuyor. Astımın tedavisini aksatmamak gerekiyor. Astımı tetikleyen birçok neden bulunuyor. Bazı belirtiler astımın habercisi olabiliyor. Öksürüğe ve nefes darlığına dikkat ederek astıma erkenden müdahale etmek gerekiyor.
Solunum yolu hastalıklarından olan astım, kişilerin hayatlarında ekstra dikkat etmelerine neden olur. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur. Çeşitli tetikleyicilere yanıt olarak gelişen astım atakları hırıltıya, nefes darlığına ve öksürüğe neden olabilir.
Kağıt toplayıcısını, hastaneye ulaştırmak için dakikalarca ikna etmeye çalıştı
İsmi açıklanmayan 38 yaşındaki bir adam tıp dünyasını şaşkınlığa uğratan hastalığı sayesinde dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yıllardır nefes darlığı yaşadığını dile getiren adam hastaneye giderek muayene olmak istedi. Sağ burun deliğinde büyüyen bir dişin olduğunu öğrendiğinde ise şaşkınlığını gizleyemedi.
Amasya'da, 3 padişah ve 12 cumhurbaşkanı dönemine tanıklık eden 120 yaşındaki Şeker Aslan, nefes darlığı ve organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.
Dünya nüfusunun 4’te 1’inde demir eksikliği bulunduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, “Çocuklar, gebeler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar demir eksikliği açısından risk taşımaktadırlar. Demir eksikliği olanlarda halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi görülebilmektedir” dedi. Ayrıca, Doç. Dr. Soyer, demir eksikliğinin görüldüğü kişilerde toprak veya buz yeme isteğinin görülebileceğini açıkladı.
Çocuklarda solunum sorunlarına neden olan pnömotoraks hastalığı belirtileri arasında hızlı nefes alma, hırıltılı solunum, soluk veya mavimsi ten rengi bulunur. Hastalığa yönelik tüm bilinmesi gerekenleri Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, pnömotoraks tedavisi hakkında da bilgi verdi.
Bronkoskopi, hekimler tarafından nefes borularının içerisini aletle gezerek görmek demektir. Bunu sağlayan fiber optik cihazlar vasıtasıyla, cismin yönlendirildiği bölgelerde gelişen doku değişiklikleri veya yabancı cisimler görülebilmektedir. Nefes borularının ve akciğerin içi görülebilir. Bir nevi akciğer içerisine kabloyla seyahat anlamına gelmektedir. Peki bronkoskopi çocuklarda nasıl uygulanır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı anlattı.
Nefes darlığı yaşandığında koronavirüs belirtisi olduğu düşünülse de bazı hastalıklar nefes darlığına neden olabiliyor. Bazı hastalıklarda hafif ve geçici olarak yaşanan nefes darlığı, bazı hastalıklarda ise şiddetli ve uzun süreli devam edebiliyor. Peki nefes darlığı hangi hastalıklarda ortaya çıkıyor? İşte konu ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Antalya'nın Serik ilçesinde Çetin ailesinin çocukları Amine (13) ile 9 aylık Erva, doğuştan burunları olmadan dünyaya geldi. Naile Çetin, çocuklarının rahatsızlığının dünyada 13, Türkiye'de ise 4 kişide görüldüğünü söyleyerek, "Çocuklarımın nefes almasını istiyorum. Kızlarım nefes alsın" diyerek yardım istedi.
İstanbul’da yaşayan 73 yaşındaki Sefer Altan, nefes darlığı ve uykusuzluk sorunları yaşamaya başladı. Daha öncesinde bypass olan ve kalbine pil takılan yaşlı adamın rutin muayenesinde karın içinde 9.5 santimetrelik bir aort anevrizması tespit edildi. Doktorlar yaşlı adama, “Karnında adeta bir bomba taşıyorsun” dedi. Altan’ın operasyonunu gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Bilgi Erdoğan, “Bu çok nadir rastladığımız bir durumdu” diye konuştu.
Karabük’te 10 gün önce arkadaşları ile birlikte yediği döner sonrası şiddetli ağrı ve nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvuran kadının yediği döner içindeki Arnavut biberinin ciğerlerine kaçtığı ortaya çıktı. Ciğerlerdeki biber yapılan operasyonla çıkartıldı.
Diyafram yüksekliği belirtileri ile ilgili bilgi veren uzmanlar, tanısı çoğu zaman tesadüfen konulan diyafram yüksekliği ile ilgili mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti. Diyafram yüksekliği nedeniyle nefes darlığı ve taşikardi şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, konuyla ilgili bilgi verdi.
Multinodüler guatr rahatsızlığı bulunan 77 yaşındaki Zehra Erdoğan, soluk borusuna baskı yapan nodül nedeniyle 8 yıldır rahat nefes alamıyordu. Zorlu bir ameliyat geçiren Erdoğan, tedavinin ardından sağlığına kavuştu.
Kasım ayında Covid-19'a yakalanan Dr. Bahri Evren, hala zorlandığını söyledi. 'Bir iki kat çıkınca zorlandığımı görüyorum, nefesle ilgili problemim oluyor' diyen Dr. Erkan Özdemir, bu süreçte güçlü bağışıklık sisteminin ve sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını söyledi.
Mitral yetmezliği nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını yazımızda tüm detaylarıyla bulabilirsiniz.
Pandemi sonrası solunum problemi yaşayanlar çözüm için arayış içine girerken uzmanlar nefes darlığı ile ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Nefes darlığı sebebiyle hastaların az hareket ettiğini söyleyen uzmanlar, az hareketin nefes darlığını daha da artırdığına dikkat çekiyor.
Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, "Koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş hastaların yüzde 60'ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir" dedi.
Nefes darlığı nedeniyle hastaneye başvuranların sayısında artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Bize nefes darlığı şikayetiyle başvurular hızla artmaya başladı. Bunların büyük bir kısmını psikolojik kabul ediyoruz. Altında herhangi bir organik neden söz konusu değil” dedi.
Nefes darlığı, nefes alıp vermede solunum zorluğu çekme sorunudur.
KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, KOAH'ın en önemli nedenlerinden birinin de kırsal bölgede yemek yapmak, ekmek pişirmek ve ısınmak amacıyla çalı, tezek ve odun kömürü gibi organik maddelerin yakılmasıyla oluşan biyoyakıt dumanının solunması olduğunu söyledi.
BEAH Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği Şefi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın: - "Normalde bu tür müdahaleler göğüs kafesi tamamen açılarak yapılır, lakin biz hastanemizde bölgede de ilk olmak üzere 'minimal invazif' dediğimiz 4 santimlik küçük bir kesi açarak hastamızın aort değişimini başarılı şekilde gerçekleştirdik" - Hasta Fatma Örs: - "Hastaneye ilk geldiğimde nefes alamıyordum. Şimdi çok şükür önce Allah'ın izni, sonra doktorumun kıymetli emekleri ile ayaktayım. Hiçbir sorunum yok"
BEAH Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği Şefi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın: - "Normalde bu tür müdahaleler göğüs kafesi tamamen açılarak yapılır, lakin biz hastanemizde bölgede de ilk olmak üzere 'minimal invazif' dediğimiz 4 santimlik küçük bir kesi açarak hastamızın aort değişimini başarılı şekilde gerçekleştirdik" - Hasta Fatma Örs: - "Hastaneye ilk geldiğimde nefes alamıyordum. Şimdi çok şükür önce Allah'ın izni, sonra doktorumun kıymetli emekleri ile ayaktayım. Hiçbir sorunum yok"
Medicana Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Hande İkitimur: - "Nefes darlığı, hastaların solunum sistemi hastalıkları ile ilgili olarak hekimlerine söyledikleri öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı gibi yakınmalardan biridir" - "Kişinin egzersiz kapasitesi nefes darlığının derecesini yansıtmaktadır. İstirahatte olan nefes darlığı, en ağır nefes darlığıdır" - "Nefes darlığı, sadece solunum sisteminin bir yakınması değildir. Ayrıca, kalp ile ilgili hastalıklar, kansızlık gibi kan hastalıkları, kas güçsüzlüğü ile seyreden nörolojik hastalıklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır" - "Nefes darlığı; kansızlık, tiroid bezi hastalıkları, kas hastalıkları gibi birçok hastalık için de haberci bir yakınmadır. Obezite, yani şişmanlık da önemli nefes darlığı nedenlerindendir"
Medicana Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Hande İkitimur: - "Nefes darlığı, hastaların solunum sistemi hastalıkları ile ilgili olarak hekimlerine söyledikleri öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı gibi yakınmalardan biridir" - "Kişinin egzersiz kapasitesi nefes darlığının derecesini yansıtmaktadır. İstirahatte olan nefes darlığı, en ağır nefes darlığıdır" - "Nefes darlığı, sadece solunum sisteminin bir yakınması değildir. Ayrıca, kalp ile ilgili hastalıklar, kansızlık gibi kan hastalıkları, kas güçsüzlüğü ile seyreden nörolojik hastalıklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır" - "Nefes darlığı; kansızlık, tiroid bezi hastalıkları, kas hastalıkları gibi birçok hastalık için de haberci bir yakınmadır. Obezite, yani şişmanlık da önemli nefes darlığı nedenlerindendir"
Yetişkinlerde nadir görülen bir durum olan diyafram yüksekliği zamanla yürüyüş ve efor esnasında nefes darlığı ve taşikardi şikayetlerini ortaya çıkarabiliyor. Uzmanlar tanısının çoğu zaman tesadüfen tespit edildiğini belirterek diyafram yüksekliğinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna vurgu yapıyor.
Adıyaman'da kar nedeniyle ambulansın giremediği köydeki hasta, sağlık ekiplerince yaklaşık 500 metre branda sedyeyle taşınarak ambulansa ulaştırıldı
Adıyaman'da kar nedeniyle ambulansın giremediği köydeki hasta, sağlık ekiplerince yaklaşık 500 metre branda sedyeyle taşınarak ambulansa ulaştırıldı
Toz, duman, koku alerjenler gibi çok çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar.
Son yıllarda hızla yaygınlaşan akciğer kanseri, gerek dünyada gerekse ülkemizde kansere bağlı ölümlerde başı çekiyor.
Çanakkale'de, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvuran 3 kişinin hayatını kaybetmesi paniğe neden oldu.
Milas'ta bir gün önce nefes darlığı şikayetiyle devlet hastanesine başvuran gece bekçisi, Milas Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde nöbet dönüşü motosikletinin yanında ölü bulundu.
Nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile başvuran 47 yaşındaki hastanın kalbinde, tümör tespit edildi. İyi huylu tümör başarılı bir ameliyatla çıkartıldı.
Adana'da böbrek yetmezliği ve nefes darlığı rahatsızlığı olan 83 yaşındaki kadın, 3. kattaki evinin penceresinden atlayarak intihar etti.
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde "Akciğer Rehabilitasyon Merkezi" açıldı. Türkiye'de ilk olan merkezde, nefes darlığı çeken hastalara egzersiz programı uygulanıyor.
Doç. Dr. Cihad Dündar nefes darlığının farklı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti.