Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle, üst solunum yollarında, burun ve boğazda gelişen viral bir enfeksiyondur. Nezlenin nedeni, 200'den fazla farklı virüs olabilir; bunların başında rinovirüsler, enterovirüsler ve adenovirüsler gelir. Bu virüsler, soğuk algınlığının yaygın ve rahatsız edici semptomlarına neden olur. Peki, soğuk algınlığı nasıl geçer?
Ara tatilin sona ermesi ile özellikle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların çocuklarda artmasını beklediklerini belirten uzmanlar, mutlaka önlem alınması gerektiği hususuna dikkat çekti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bir dönemde olunduğunu belirtip "Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalı" dedi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koord. Başhekimi Surel ise hastalık kaynaklı yoğunluk bulunduğunu ama kapasitenin bunu eritebildiğini söyledi. Doç. Dr. Aktaş da başvuran hasta sayısının gözle görülür oranda arttığına dikkat çekti.
İbrahim Saraçoğlu öksürüğü şıp diye kesen mucizevi yöntemi açıkladı. “Tere, bunu unutmayın. 6, 7 yaprak sapları ile beraber taze tere tüketeceksiniz. O balgamı söküyor. Bunu çocuklar da kullanabilirler.” ifadesini kullanan uzman isim, hatmi çiçeği ve yulaf samanının da kuru öksürüğe ve bronşite iyi geldiğini belirtti.
Kasım ayı ile birlikte soğuk algınlığı belirtilerinde artış görülmeye başlandı. Bilhassa yaşam kalitesini düşüren boğaz ağrısı için uyarıda bulunan uzman isim, bu sorunun nasıl üstesinden gelinebileceğini açıkladı.
Havaların soğuması ile birlikte grip ve soğuk algınlığı yaşayanların sayısında artış görülmeye başlandı. Kış mevsimini işaret eden uzmanlar, grip ve soğuk algınlığına karşı beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Hastalıklara karşı dirençli olmak adına tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte, grip ve nezlenin mucizevi şifası...
Grip ve soğuk algınlığı belirtileri havaların soğuması ile birlikte kendini gösteriyor. Bundan hareketle bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar kış aylarında yetişen bir meyveyi işaret etti. İşte, grip ve nezleye karşı kalkan olan o meyve...
Kasım ayının gelmesi ile birlikte grip ve soğuk algınlığı yaşayanların sayısında artış görülmeye başlandı. Uzmanlar kış mevsimini işaret edip hasta olan kişilerin sayısında artış yaşanabileceğini vurguladı. Soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak ya da bu hastalıkları daha kolay atlatabilmek için bağışıklık sistemini güçlendiren 10 besin açıklandı.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kış aylarında sık sık hastalananlar için ayva ve bal karışımını önerdi. Doğal tedavi yöntemleriyle tanınan uzman isim; soğuk havanın etkilerinden korunmak için o karışımı önerdi. İşte, ayva ve bal karışımının mucizevi etkileri...
Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber hastalıklardan korunma yöntemleri de araştırılmaya başlandı. Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar kişiyi kolaylıkla etkisi altına alabiliyor. Bağışıklığı çok iyi koruyan zencefil shot tarifi hem hastalıklardan koruyor hem de hastalığa yakalandığınızda daha hafif atlatmanızı sağlıyor.
Soğuk havaların gelmesiyle beraber kış hastalıkları da baş göstermeye başladı. İzmir’de aktar esnafı olan Ziraat Mühendisi Mete Eltepe, kişilerin vücutlarının özellikle soğuk aylarda yoğunlaşan hastalıklara karşı direnç kazanabilmesi için baharat karışımının tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulunarak nasıl tüketilmesi gerektiğini de açıkladı.
Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber hastalıklardan korunma yöntemleri de araştırılmaya başlandı. Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar kişiyi kolaylıkla etkisi altına alabiliyor. Soğana karanfil batırma yöntemi hem doğal hem de en etkili antibiyotiklerin başında geliyor. İşte soğan karanfil tarifinin uygulanışı ve faydaları...
İbrahim Saraçoğlu havaların yavaş yavaş soğumasıyla beraber soğuk algınlığı belirtilerinde artış olacağını söyledi. Yaptığı açıklamalar ile sık sık gündem olan uzman isim uyarıda bulunup boğaz ağrısını anında rahatlatan tarifi verdi.
Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber hastalıklardan korunma yöntemleri de araştırılmaya başlandı. Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar kişiyi kolaylıkla etkisi altına alabiliyor. Bu tarif hem hastalıklardan koruyor hem de hastalığa yakalandığınızda daha hafif atlatmanızı sağlıyor.
Bahar aylarında artış gösteren sağlık sorunları yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Uzmanlar artan saman nezlesinin belirtilerini azaltmak için çeşitli önerilerde bulunuyor. Oldukça şaşırtıcı olabilen bu öneriler arasında yer alan pirinç dolu çorap yönteminin faydaları saymakla bitmiyor.
Vücudun direncini ve sağlığını korumak için yenilen gıdalara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kahvaltıda tüketilen bazı yiyecekler sağlığı riske atarken bazıları ise birçok sağlık sorununa şifa dağıtıyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu her sabah tükettiği mucizevi şifa kaynağını açıkladı.
Vücutta yaşanan anormal durumlar göz ardı edilerek geçiştirilebiliyor. Bu ufak sağlık problemleri ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Uçuş sırasında yaşanan kulak ağrıları genellikle önemsenmiyor. Ancak uzmanlar bu kulak ağrılarının çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğini paylaşıyor.
Kadınlar daha genç görünmek için ciltlerine ve saçlarına çeşitli bakım yöntemleri uyguluyorlar. Kullanılan en basit bakımlar bile oldukça etkileyici sonuçlar sağlayabiliyor. TiKtok'ta 70 yaşında neredeyse hiç kırışığı olmadığını gösteren bir kadın 20 yıldır uyguladığı oldukça basit olan güzellik hilesini paylaştı.
Kış aylarında artış gösteren grip ve nezle bu sene de tüm hızıyla yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Oldukça ağır geçen gripten korunmak isteyenler doğal kaynaklara yöneliyor. Son günlerde aktaran alınan şifa kaynağı baharatların satışı patlama yaşıyor.
Kış aylarında yaşanan nezle, grip gibi hastalıklar özellikle bu sene oldukça artmış durumda. Çocuklardan yaşlılara kadar herkesi etkisi altına alan soğuk algınlığını geçirmek için çeşitli yöntemler aranıyor. Uzmanlar soğuk algınlığının etkilerini 24 saatte geçirecek o basit yöntemleri paylaştı.
Bağışıklık düştüğü için kışın sık sık hastalanıyor ve kolayca iyileşemiyor musunuz? Bunun çözümü basit! 'Öksürük nasıl geçer?' diye araştırmalar yapıyorsanız Korelilerin sağlık tüyosunu uygulayabilirsiniz. İşte Korelilerin uyguladığı sarımsak yöntemi...
Kış aylarında artış görülen grip ve soğuk algınlığı tüm yaşantımızı etkisi altına alıyor. Haftalarca yaşam kalitemizin düşmesine neden olan gripten korunma yolları aranıyor. Uzmanlara göre sağlıklı ve doğru beslenme gripten korunmanız için yapmanız gerekenler arasında üst sırada bulunuyor. Kış aylarında yenen bir meyve var ki vücudu kış hastalıklarına karşı zırh gibi koruyor.
Kış aylarında artan hastalıklar birçok kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. İş ve okul hayatında aksamalara yol açan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklığı kuvvetli tutmak gerekiyor. Bağışıklık sisteminizi çelik gibi yapacak ve hastalıklardan koruyacak gıdalar bulunuyor.
Sonbahar ve kış aylarında görülen hastalıkların sayısı artıyor. Grip, soğuk algınlığı, nezlenin yanı sıra Covid-19'la da mücadele ediliyor. Şu anda birçok kişi bu tarz hastalıklarla savaşıyor. Hemofilus influenza salgınının etkileri göz korkutuyor. Vatandaşlar soğuk algınlığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri araştırıyor.
Kış aylarında artan grip ve nezleler yaşam kalitemizin düşmesine sebep oluyor. Grip ve nezlelerin yanı sıra Covid-19'da hayatımızda riskli durumlar oluşturuyor. Tüm hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmeye ve bağışıklığı güçlü tutmaya ihtiyaç duyuluyor. Her hafta içeceğiniz bir çorba doğal antibiyotik etkisi taşıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Alper Tunga Özbek, bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesi ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmanın soğuk havalardan çok, kapalı ortamlarda fazla zaman geçirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Sonbahar ile birlikte havaların soğuması, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve okulların da açılmasıyla özellikle nezle, grip, farenjit ve bademcik enfeksiyonları sık görülmeye başlandı. Havaların soğuması nedeniyle çocuklar arasında hastalıklar arttı. Uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarına etkili öneriler verdi.
Sonbahar ve kış ayları hastalıklar için çok daha fazla risk oluşturuyor. Düşen bağışıklık sistemi nezle, grip gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve içerisinde bulunan odanın havalandırılmasını iyi yapmak büyük önem taşıyor. Uyumadan önce başucunuza koyacağınız limon ve tuz ikilisi sağlık için oldukça etkili sonuçlar sağlıyor.
Sıklıkla tükettiğimiz yiyecekler sağlığımızı tehlikeye atarken pek ilgi görmeyenler sağlık için etkili sonuçlar sağlayabiliyor. Kuşburnu da bu faydası pek bilinmeyen ancak şifa dağıtan gıdalar arasında yer alıyor. Kanserden, kolesterole, şekere kadar çok tehlikeli hastalıklara karşı etki sağlayan kuşburnunun faydalarını öğrenmek istiyorsanız aşağıya göz atabilirsiniz.
Kış aylarına yaklaşırken grip ve nezleye yakalanma riski atıyor. İnanılmaz bir yorgunluğa neden olan gripten korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Bunun yolu da sağlıklı beslenmekten geçiyor. Pekmez ve limon karışımı grip ve çeşitli hastalıklar için çok etkili sonuçlar veriyor.
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte toplumda grip ve nezle vakalarında artış görülüyor. Özellikle kapalı alanların yeterli seviyede havalandırılmaması gribin çok daha hızlı bulaşmasına neden oluyor. Bu mevsimlerde gripten korunmak ve gribi en hızlı geçirmek için mürver şurubu etkili sonuçlar veriyor.
Cinsel ilişki hem erkekler hem de kadınlar için hayatın önemli bir parçası olarak görülüyor. Cinsel ilişkinin sadece haz vermek konusunda faydası olduğu düşünülüyor ancak bu konu doğru olarak bilinen büyük yanlışlar arasında bulunuyor. Seksin sağlık için birçok faydası bulunuyor. İşte cinsel ilişkinin sağlığa faydaları...
Vitaminler sağlığımız için oldukça büyük öneme sahiptirler. Eksikliğinde çeşitli rahatsızlıklara yol açarak hastalıklara neden olmaktadırlar. En önemli vitaminler arasında bulunan C vitamininin eksikliği de büyük sorunlara yol açmaktadır. C vitamini eksikliğini gösterdiği belirtilere göre anlayarak önlemenizi alabilirsiniz.
Solunum sisteminin başlangıcı olan burun, çeşitli nedenlere bağlı olarak kullanılamayabilir. Bu durum burun tıkanıklığına neden olur. Burun tıkanıklığı nedenleri kişiden kişiye göre farklılaşabilir. Nefes almakta zorlanan kişiler için burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer, evde uygulanabilecek doğal çözümler nelerdir? Alerjik burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
Nezle, vücuda giren virüslere bağlı olarak burunda akıntı, hapşırma, gözlerde yaşarma gibi çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Gribe kıyasla daha hafif belirtilere sahiptir ve çok daha hızlı bir şekilde geçer. Nezleden kurtulmak için kullanılan bitkisel yöntemlere ve ilaçlara ek olarak vücudu dinlendirmek, hijyene dikkat etmek de tedavi sürecine yardımcı olacaktır. Nezleye ne iyi gelir? Nezle tedavisinde evdeki doğal yöntemler nelerdir? Alerjik nezle nasıl geçer?
Her ne kadar kışın bağışıklığın düşerek hastalıkların arttığı düşünülse de yaz aylarında da ortaya çıkan çok çeşitli problemler oluyor. Yaz aylarında artan alerji vakalarına karşı bilinçli olmak gerekiyor. Bu konularda yaşanan durumlar için önceden bilgili olmak tedavi sürecinin çok daha etkin şekilde yürütülmesini sağlıyor.
Bahar mevsimi ile güneşin yüzünü göstermesi ve doğanın canlanarak çiçeklerin açması, pek çok kişi için olumlu etkileri beraberinde getirirken, kimileri için kabusa dönüşebiliyor! Uzmanı, bahar alerjisi ile karışabilen hastalıkları anlattı, baharı rahat geçirebilmek, polenlerin olumsuzluklarına maruz kalmamak için alınabilecek basit ama etkili önlemler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni bir araştırma nezleye karşı antikor geliştirmenin, Covid-19 karşısında da bir ölçüde koruma sağlayabileceğine işaret ediyor.
Yeni bir araştırma nezleye karşı antikor geliştirmenin, Covid-19 karşısında da bir ölçüde koruma sağlayabileceğine işaret ediyor.
Covid-19'un yanı sıra nezle, influenza (domuz gribi) ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili salgınların hızla yayılması çocukları risk altına aldı. Pandeminin yanı sıra kış mevsiminin de etkisiyle daha çok hastalıkla baş etmek zorunda kalan çocukların sağlığı için belirtilerin gözlenmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, ebeveynlere seslenerek, çocukların ateşi yok diye yanılgıya düşmemelerini söyledi.
Türkiye’de etkili olmaya başlayan sonbahar havasıyla birlikte özellikle alerjik hastalıklar da çoğalmaya başladı. Hava değişiminden dolayı hastalanan insanların vazgeçilmez içeceği de bitki çayları oldu. Vatandaşlar, özellikle korona virüsün yanında soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak için çeşitli bitki çaylarına yönelirken, aktarlar bitki çaylarının işin ehli kişilere danışılarak tüketilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Sıcaklık rekorunun kırıldığı şu günlerde pek çok kişi klimalarla serinliyor. Ofiste, evde ya da araçlarda kişilerin imdadına yetişen klimalar, fark ettirmeden yaz aylarında bile soğuk algınlığı ve nezle yaşanmasına neden olabiliyor. Klima kaynaklı hastalıklarla son zamanlarda sıkça karşılaştıklarını söyleyen Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, aşırı soğuk ve kuru havaya maruz kalmamak gerektiğinin altını çizdi.
Grip, nezle ve alerji gibi durumların orta kulakta sıvı birikmesine neden olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat, orta kulakta sıvı birikimi ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, burun akıntısı ile hastaneye başvuranların sayısının artığını söyledi. Savaşçı, "Şu andaki burun akıntılarının nedeni mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor. Burun akıntısı ile bize başvuran hastaların yüzde 80'inin testi negatif geliyor" dedi.
Koronavirüs salgınında vaka sayılarının artmasının ardından her nezle ve burun akıntısı problemi, insanları tedirgin ediyor. Covid-19 belirtileri ile nezle ve burun akıntısı belirtileri arasında benzerlik olduğundan dolayı insanlar bazen, nezle yerine koronavirüse yakalandığını düşünüyor.
Çocuklardaki bahar alerjisinin soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, bahar alerjisi belirtilerini anlattı. Bahar alerjisi ve soğuk algınlığının farkları anlatan Dr. Mesut Arslan, belirtilerin 3 haftadan uzun sürmesi durumunda bahar alerjisinden şüphelenilmesi gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Nezle, en sık karşılaşılan ve en masum görülen hastalıktır. Bazıları hastalıktan bile saymaz. Ama nezle deyip geçmeyin, bronşit ve orta kulak iltihabı gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir!
Koronavirüs ile kış hastalıkları olan grip, nezle ve soğuk algınlığının nasıl ayırt edileceği ile ilgili bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, soğuk algınlığı ve grip ile koronavirüs arasında en belirgin farkları açıkladı.
Covid-19 pandemisinden korunmaya çalıştığımız şu günlerde sonbahar hastalıklarının da eklendiği sonbahar ve kış ayları ile ilgili öneriler sunan uzmanlar, soğuk günleri hasta olmadan atlatmanın yollarını anlattı. İşte sonbahar ve kış hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenler...
Grip ve nezle vakalarının en çok yaşandığı bu mevsimde soğuk algınlığı, grip ve alerji semptomları koronavirüsle karıştırılabiliyor. En küçük bir şeyde tedirgin olmamak için basit bir tabloyu kılavuz edinebiliriz.
Mevsim değişikliği nedeniyle mevsimsel hastalıkların yanı sıra koronavirüsten de korunmaya çalıştığımız şu günlerde reaksiyonların ayırt edilmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Gülay Kaplan, koronavirüs belirtilerini anlattı. Koronavirüste yüksek ateşle birlikte kuru öksürük ve nefes darlığı görüldüğünü söyleyen Kaplan, diğer hastalıklarla koronavirüs belirtileri arasındaki farkları anlattı.
Koronavirüsle diğer hastalıklar arasındaki farkları anlatan Doç. Dr. Şahin, soğuk algınlığında nefes darlığı olmayacağını, kas ağrısının ise çok hafif hissedileceğini söyledi. Alerji şikayetlerine de dikkat çeken Şahin, sık hapşırma, burun kaşıntısı, sulu burun akıntısı, öksürük gibi belirtileri yaşayan kişilerin alerjileri olduğunu bildikleri için covid-19'dan şüphelenmelerine gerek olmadığını söyledi.
Koronavirüs ile grip ve nezle belirtilerinin birbirine çok benzediğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, koronavirüste en önemli belirtinin nefes darlığı olduğunu söyledi. 'Nefes darlığı varsa Kovid-19 üzerinde duruyoruz.' diyen Evcimik, 'Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dengeli beslenin, özellikle bu dönemde vejetaryen ve vegan beslenmeden uzak durun' dedi.
Sonbahara girmeye hazırlandığımız şu günlerde koronavirüs önlemlerinin artırılması gerektiğini düşünen uzmanlar, koronavirüsün grip, nezle ve soğuk algınlığından ayrılması için dikkat edilecek noktaları anlattı.
Nezle, üst solunum yoluyla bulaşan viral enfeksiyon hastalığıdır. Genelde soluk borusuna ve burna yerleşmiş olan virüsler bu hastalığa neden olur. Solunum yaparken alınan virüsler, burnun içerisindeki mukozaya yerleşir ve burnun tıkanmasına yol açar.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, soğuk havada kendini gösteren girip, nezle, alerji ile Kovid-19'da birbirine benzer bulguların söz konusu olabildiği ancak yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığında mutluka yeni tip koronavirüs değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirtti.
Çoğu zaman yatağa düşürmedikçe önem vermediğimiz viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, çok ciddi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor! Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mehmet Erem, Mynet.com okurları için yaptığı açıklamada önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Kış hastalıkları havaların soğumasıyla toplu alanlarda durmayı korkulacak hale getiriyor. Öyle ki kış aylarında evde, iş yerinde, toplu taşıma araçlarında en sık duyduğumuz ses; öksürük, aksırık ve hapşırık oluyor. Bu da bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olduğundan içinden çıkılmaz bir kısır döngü halini alıyor. Peki kış hastalıklarından korunmak için ne yapmak gerekiyor?
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler kış aylarında hastalıklara açık hale gelen vücudu korumak için önemli rol oynuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerle grip ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltabilir, hasta olduktan sonra iyileşme sürenizi kısaltabilirsiniz. Peki hangi besinler grip ve soğuk algınlığına iyi geliyor? İşte bu sorunun cevabı...
Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, grip ve soğuk algınlığının özellikle aşırı soğuk havalarda neredeyse bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, “Söz konusu can sıkıcı hastalıklardan bazı basit tedbirler ile korunmak mümkün” diyerek önerilerde bulundu.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunabilmek mümkün! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, açıkladı. Peki, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapmalıyız? İşte yanıtı...
Havaların soğumasıyla birlikte,kapalı alanda geçirdiğimiz vakit artarken bunun bir sonucu olarak fiziksel aktivitemiz azalıyor. Yaşam tarzımızın yanı sıra beslenme ve su tüketim alışkanlıklarımız da değişiyor, hastalıklara yakalanma riskimiz de artıyor. Özellikle bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek daha da önem kazanıyor.
Çocuklar için özellikle okulların açılması ve mevsimsel değişiklik faktörü ile birlikte hastalık dönemi başlamış oldu. Mevsim geçişlerinde karşımıza çıkabilecek hastalıklardan çocuklarımızı korumanın en etkili yollarından biri ise bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten geçiyor.
Sabah erken saatlerde güne başlarken soğuğa maruz kalıp, öğleden sonra sıcak hava ile temas etmek, ince ve kalın giysiler arasında kararsız kalmak bahar aylarında sıkça yaşanıyor. Mevsim geçişleri sırasında gün içerisinde meydana gelen ani ısı değişimleri hazırlıksız yakalıyor ve bu durum pek çok hastalığa yol açabiliyor.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, Eylül döneminde çocuklarda sık karşılaşılan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı ebeveynleri uyardı.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: - "Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi grip nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam, salgın yıllarında çok daha yüksek sayılara çıkabiliyor. Ölümlerin yaklaşık yüzde 5-10'unu ise çocuklar oluşturuyor" - "Aşı ile gribi yüzde 50 önlüyor, yüzde 80'in üzerinde de hastalığın ağırlaşmasını engelleyerek ölümleri önleyebiliyoruz"
Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Muşabak: - "Alerji, polen duyarlılığı varsa genellikle polenlerin yoğunluğunun artışıyla hapşırma, burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşınma, sulanma ve şişme gibi birtakım belirtilerle ortaya çıkabiliyor" - "Bazı hastalar sık hastalandıklarını, antibiyotik kullanmalarına rağmen iyileşemediklerini söylüyor. Bu durumda iki şeyin akla gelmesi gerekiyor, bağışıklık yetmezliğiyle ilgili bir problem ya da alerjik bir durum var"
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol: - "Ülkemizde 2018-2019 dönemi için kasım sonlarından başlayan ve şu günlerde de yüksek düzeyde izlenen bir mevsimsel grip söz konusudur" - "Bu, 2009 yılından beri mevsimsel grip etkeni olarak tanımladığımız virüs, domuz gribi salgınının etkeninden türemiş olmakla birlikte artık H1N1 olarak tanımladığımız influenza A virüsünün bir alt türüdür. Yani artık domuz gribi diye bir şey söz konusu değil"
Soğuk havalarda kapalı ortamlarda bulunulması grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ancak nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farkın bilinmesinin tedavi açısından büyük önem taşıdığını söylüyor. Peki grip ve nezle arasındaki fark nedir? İki hastalık birbirinden nasıl ayırt edilir? Nezle ve gripten korunmak için ne yapmak gerekir? İşte nezle ve grip belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gereken detaylar...
Kış aylarında soğuk algınlığı ile gelen hastalıkların artması antibiyotik kullanımını da artırıyor. Ancak sağlık uzmanları antibiyotik kullanımından önce doğal yöntemlere başvurulması gerektiğini düşünüyor. Antibiyotik kullanmadan da bağışıklık sistemini güçlendirmenin mümkün olduğunu söyleyen Fitoterapi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, özellikle kış aylarında tüketilecek 10 doğal antibiyotik sayesinde hastalıklardan korunulabileceğini anlattı. İşte detaylar...
Bazı basın yayın organlarında yer alan "gergedan virüsü" ya da "gergedan gribi" şeklinde dünyanın hiçbir yerinde bir isim olmadığı, söz konusu virüsün yıllar önce tanımlanan ve nezleye yol açan "rhinovirüs" olduğu belirtildi - HÜ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: - "Maalesef tercüme ederken burunla ilgili virüs yerine gergedan virüsü diye tercüme edilmiş. Bu isimlendirme doğru değil. Ne 'gergedan virüsü' ne de 'gergedan gribi' diye bir şey var" - "Daha önce bazı griplerde bu tip isimlendirmeler kullanıldı ama bunun bir dayanağı vardı. Örneğin kuş gribi denildi çünkü kuşlardan bulaşıyordu ya da domuz gribi denildi çünkü domuzlardan bulaşıyordu ama gergedan virüsü diyemeyiz çünkü gergedandan bulaşan bir virüs yok" - "Daha tehlikeli bir isimlendirme ise 'gergedan gribi'. Halbuki rhinovirüs nezle yapar, grip yapmaz daha hafif bir hastalık yapar"
Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunma sıklığından dolayı çocuklarda vücut direnci daha hızlı düşer ve hastalık kaçınılmaz olur. Ancak küçük çocuklarda vücudun bağışıklık kazanması için bu hastalıkları geçirmesi de gerekir. Ebeveynlerin çocuklarını hastalıktan korumaları için öneriler ve soğuk algınlığı geçiren çocuklara karşı ne yapılması gerektiği anlatıldı.
Kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları çocuklarda çok sık görülmektedir. Kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak virüs ve bakterilerin hızla yayılmasına neden olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi olabiliyor.
Portakal suyundan çinko pastillere, tavuk çorbasından sarımsağa, soğuk algınlığı için birçok ilaç önerisi duymuşuzdur. Peki bunlar gerçekten işe yarıyor mu? Soğuk algınlığı herkesin yakalandığı bir hastalık olarak evrensel özellik taşır. Bu hastalığa sebep olan 200'ü aşkın virüs, neredeyse bir o kadar da ilaç diye önerilen tedavi yöntemi işitmişizdir.Evde uyguladığımız tedavilerin amacı bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Vücudumuza virüs girdiğinde iki savunma mekanizmasıyla karşılaşır.
Kış aylarıyla birlikte özellikle çocuklarda sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülmektedir. 65 yaş üstü erişkinlerde ise hastalığın seyri daha ağır olabiliyor. Hastalıklardan korunmada aşıların önemi tartışılmazken güçlü bir bağışıklık için yapılması gerekenler ve kış hastalıklarından korunmanın ipuçları anlatıldı.
Gastronomi kenti Gaziantep'in tescilli ve en eski lezzetlerinden olan beyran, soğuk havalarda bağışıklık sistemini sağlamlaştırarak soğuk algınlığı ve gribe karşı adete siper oluyor - GAÜN Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Araz: "Beyranın genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini nezle, girip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda kolay iyileşmeyi hızlandırdığını söyleyebiliriz"
Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar da sonbahar aylarında en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Havaların soğumasıyla kalabalık ve kapalı ortamlarda geçirilen zamanlar da artınca hasta olmamak neredeyse imkansız oluyor. Ancak Prof. Dr. Murat Topak, bu hastalıkların önlenmesinin mümkün olduğunun altını çizerek bazı önerilerde bulunuyor.
Hava değişimlerinin yaşandığı sonbahar ayları hastalıkları da beraberinde getiriyor. Farklı sebeplerden dolayı baş gösteren sonbahar enfeksiyonları özellikle çocukları tehdit ediyor. Nezle, grip, faranjit, orta kulak iltihabı vb pek çok hastalığa sebep olan sonbahar enfeksiyonlarına karşı nasıl tedbir almak gerekiyor? Dr. Koray Akay, sonbahar enfeksiyonlarının neden özellikle çocukların etkilendiğini anlattı.
Sonbahar hastalıkları mevsim değişikliklerinde pek çok kişinin korkulu rüyası haline geliyor. Özellikle nezle, grip, farenjit gibi hastalıklarla başa çıkmaya çalışan kişiler kalabalık ortamlarda bulunuyorsa sonbahar hastalıklarına yakalanmaları da kaçınılmaz oluyor. Ancak sonbahar hastalıklarından korunmak mümkün. Peki sonbahar hastalıklarından korunmak için neler yapmak gerekir? Sonbahar hastalıkları nelerdir?
ABD'de yaşayan kadın, geçirdiği trafik kazasından sonra yıllarca hiç durmadan akan burnu için çalınmadık kapı bırakmadı. En sonunda doktorlar, kadının burnunda akanın beyin sıvısı olduğunu anladı.
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma… Halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik nezle yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilecek kadar şiddetli olabiliyor. Üstelik ortak belirtileri nedeniyle ‘soğuk algınlığı’ ve “grip” ile karıştırılıp, ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle ihmal edilebiliyor. Tedavide geç kalındığında da alerjik astım veya sinüzite dönüşebiliyor!
Bağışıklık sisteminin ani ısı değişikliklerine uyum sağlayamaması nedeniyle enfeksiyon rahatsızlıklarının arttığını, bu rahatsızlıkların solunum yollarını olumsuz etkilediğini söyleyen Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, "Grip ve nezle birbiriyle sık sık karıştırılıyor. Oysa aralarında oldukça derin farklar var ve tedavi süreçleri de farklı" dedi.
Grip, nezle, öksürük gibi kış aylarında ortaya çıkan rahatsızlıklar için üretilen ilaçların yanı sıra şeker, tansiyon, tiroit gibi sağlık sorunlarına uygun ilaçlar da bulunur.
Sağlıklı ve uzun bir ömür için bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemli. Özellikle de grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış mevsiminde. Ancak yetersiz beslenmekten strese maruz kalmaya, sigara tüketiminden kalitesiz uyumaya, hareketsizlikten uzun süre ilaç kullanmaya kadar pek çok etken nedeniyle bağışıklık sistemimiz gücünü yitirebiliyor.
Bahar aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte kaşıntısı, hapşırma, burun tıkanması, gözlerde sulanma gibi alerjik nezle, göz alerjisi belirtileri görülüyor. Alerjik nezle genelde bazısı alınıyor, ancak çocukların okul performansını, öğrenme kabiliyetini düşürüyor.
Nezle, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit… Sizi yatağa düşüren hastalık hangisi?
Kar yağışı ve dondurucu soğuk hava nedeniyle uzmanlar, grip ve soğuk algınlığı hastalıkları hakkında uyarırken, bu hastalıklardan basit yöntemlerle korunmanın mümkün olacağını ifade etti.
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda antibiyotiklerin etkisi olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte grip ve nezle salgınına karşı uyardı.
Kadir Doğulu ve Neslihan Atagül önceki gün Nişantaşı'nda bir eczaneden çıkarken görüntülendi.